FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 januari 2023

Masturberende jongen (12) steekt thermometer in piemel, blijkt niet handig

Een opmerkelijke situatie in het Chinese Chengdu. Daar vond een 12-jarige jongen het allemaal niet opwindend genoeg meer om er gewoon even flink aan te sjorren, dus moest het een tikkeltje heftiger: hij stak een thermometer in zijn snikkel.

Doorgaans zal het voor veel jongemannen niet direct de eerste stap zijn, van masturberen naar het in de plasbuis steken van een voorwerp, maar dat mocht de pret niet drukken. Of nou ja, eigenlijk wel, want het bleek allemaal niet zo'n strak idee als de jonge geilerik had gehoopt.

Het kind liep een uur of negen met de thermometer in zijn lijf rond, waarna de pijn ondraaglijk werd. Hij biechtte het toch maar op en werd naar het ziekenhuis gebracht, waar op de röntgenfoto's bleek dat de thermometer inmiddels de temperatuur van zijn blaas aan het meten was.

Uit angst om voor permanente schade te zorgen, durfden de artsen het ding er niet zomaar uit te trekken. Een operatie was dus nodig, zoals beschreven in het Asian Journal of Surgery, waar het door vier Chinese urologen geschreven medische artikel te vinden is.

AI Picture Gallery #91

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #829

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Kijk naar Big Brother 2023 en praat mee op FOK!

Jezelf 100 dagen laten opsluiten in een huis met 125 camera’s om hopelijk met een geldprijs naar huis te gaan: enkel de elf nieuwe kandidaten van ‘Big Brother’ staan daar om te popelen. Het derde seizoen gaat vanavond van start en de spanning is in de eerste aflevering is niet te missen. De streams zijn te volgen bij Videoland.nl en GoPlay.be, de wekelijkse liveshow op zaterdag wordt gepresenteerd door Tatyana Beloy en Geraldine Kemper.

Seizoen 2023  start om 20.30 uur met een kick-off op RTL 5 , Belgische kijkers kunnen de start volgen om 20.30 uur op GoPlay  of om 22.00 uur op Play 4.

De bewoners van seizoen 3:

 • Bart, 49 jaar – Itegem (BE) 'In het huis kan je niemand 100% vertrouwen, dat kan pas weer als het spel voorbij is.'
  Bart is militair en dus gewend om meerdere maanden weg te zijn van huis. Dankzij zijn beroep bezit hij ook vaardigheden die andere bewoners niet zullen hebben. Hij wil heel graag een keer zonder telefoon, computer en andere technologie door het leven gaan. Bart zijn grote hobby is motorrijden, ook is hij trotse eigenaar van een 2 meter lange slang. Als hij zich aan iets of iemand irriteert zal je dat meteen merken. Hij zal twee keer wegkijken, maar de derde keer laat hij zeker van zich horen: 'klinkt het niet, dan botst het wel'.
 • Charlot
  te, 27 jaar - Middelkerke (BE) 'Ik ga altijd vechten voor wat ik wil. Als ik iets wil, zal ik daar 200% voor gaan.' Charlotte heeft een fijne energie om zich heen. Ze houdt van een feestje of festivalletje op z’n tijd, maar houdt haar leven in balans door minstens drie keer per week aan yoga te doen. Charlotte is niet gemaakt voor een standaard leven en vindt alles snel wat saai. Ze had altijd al een bepaalde liefde voor Amerika en ging dan ook vijf jaar aan de slag als nanny bij verschillende hollywoodsterren. Momenteel werkt ze als privé leerkracht bij high profile families. Charlotte is iemand die eerst een situatie moet observeren om dan haar tactiek te bepalen.
 • Michelangelo, 21 jaar - Genk (BE) 'Ik probeer altijd het goede van een persoon te zien'
  Michelangelo, een sympathieke Genkenaar met Siciliaanse roots, werkt in de bandencentrale van zijn vader. Daarnaast is hij ook actief in de autosport waar hij al heeft mogen proeven van het leven als formule 3-coureur. De sociale Limburger is van nature een echte leider, al komt hij in eerste instantie vrij verlegen over. Eens hij zich thuis voelt in het huis, zal hij de leiding pakken in verschillende challenges en zullen zijn medebewoners zijn puppy oogjes moeten weerstaan.
 • Judy, 34 jaar, Burcht (BE) 'Ik denk dat er nog nooit iemand in het 'Big Brother'-huis heeft gezeten die er zo karaktervol uitziet als ik.'
  Judy is geboren in Antwerpen en opgegroeid in het pittoreske dorpje Burcht. Daar woont ze nog altijd samen met haar vriend en hun zoon. Ze heeft even gewerkt als kapster, waarna ze aan de slag is gegaan in verschillende kledingwinkels. Momenteel is ze schoonheidsspecialiste en vooral gespecialiseerd in wenkbrauwen. De 34-jarige Antwerpse komt over als een berekenend en rustige vrouw, maar is vooral heel competitief. Judy zal zich dus zeker niet inhouden om risico's te nemen en haar medebewoners volledig rond haar vinger te winden om ze daarna één voor één huiswaarts te sturen.
 • Ali, 35 jaar, Lommel (BE) 'Ik wil tot de eindstreep gaan. Het is alles of niks!'
  Ali is docent Nederlands voor mensen met een taalachterstand. Met zijn job wil hij vooral mensen helpen die zich buitengesloten voelen in de maatschappij omdat ze de taal niet machtig zijn. Ali is een echte optimist die altijd op zoek is naar het positieve in het leven. De Limburger is een echte sfeermaker en zal er dan ook voor zorgen dat zijn tijd in het Big Brother huis een echt feestje wordt. Ali heeft zeker geen schrik om tactisch te spelen en de andere kandidaten om de tuin te leiden. Hij wil koste wat het kost de eindmeet bereiken en de overwinning binnenslepen.
 • Chayron, 33 jaar – Waddinxveen (NL) 'Ik ben een prettige aanwezigheid, je zou mij kunnen zien als een sfeermaker.'
  Op verschillende vlakken is Chayron een interessante man: hij is een uitgesproken, sociale man die niet op zijn Rotterdamse mondje is gevallen. Hij is trots op zijn gezin met drie kinderen. Ze hebben het niet altijd makkelijk gehad, want zij zijn gedupeerden in de toeslagenaffaire. Hij heeft de afgelopen seizoenen gezien en hier veel van geleerd voor zijn eigen deelname. Zijn tactiek? Eerst de kat uit de boom kijken, veel vrienden maken en zorgen voor een goede sfeer.
 • Rob, 66 jaar – Leiderdorp (NL) 'Ik ben iemand die uit een negatieve situatie, altijd weer een positieve situatie plukt.'
  Rob staat op een kruispunt in zijn leven. Hij is namelijk sinds kort gepensioneerd en heeft zin en tijd om iets avontuurlijks te doen met zijn leven. Hij keek vroeger al naar 'Big Brother' en heeft elk seizoen gekeken. Nu Rob zelf tijd en rust heeft in zijn leven, zou hij het tof vinden als een 60+’er eens de finale van Big Brother haalt en ziet zichzelf daar al helemaal staan. Ondanks zijn leeftijd is hij nog ontzettend fit en denkt hij het avontuur zowel fysiek, als mentaal aan te kunnen.
 • Chelsea, 22 jaar – Dronten (NL) 'Soms floept er af en toe iets uit wat ik niet per se hardop had hoeven zeggen.'
  Chelsea’s voorspellende dromen komen eindelijk uit: ze heeft zichzelf al in het huis zien rondlopen en dat wordt nu werkelijkheid. In het huis wil Chelsea graag leren de controle uit handen te geven en op zoek gaan naar het onbekende. Ze heeft recent haar levensstijl compleet omgegooid en dus komt het experiment op het juiste moment. Chelsea zal de nodige bondjes niet uit de weg gaan en zal er alles aan doen om te winnen. Thuis zal ze wel gemist worden, want ze weet altijd iedereen van goede adviezen te voorzien en voelt zich soms een beetje de moeder van haar vriendinnengroep.
 • Danny, 28 jaar – Vinkeveen (NL) 'Ik ga mezelf onmisbaar maken voor de groep.'
  Spierbundel Danny is sportief, competitief en houdt enorm van het spelelement van 'Big Brother'. Hij is zijn hele leven fanatiek sporter geweest, met onder meer een rugby-tijd in Australië en bij het Nederlands team onder 18 als hoogtepunten. Inmiddels is hij actief als crossfitspecialist en personal trainer. Hij hoopt zijn medebewoners te kunnen motiveren om ook in beweging te blijven en denkt zo onmisbaar te kunnen worden voor de groep.
 • Jason, 20 jaar – Beverwijk (NL) 'Ik ben niet van plan mijn mond dicht te houden.'
  Jason is misschien wel de Benjamin van de groep, dat betekent niet dat hij zich in de luren laat leggen. Hij komt voor één doel: winnen! Het spelelement is voor hem belangrijker dan gezelligheid in het huis. Hij hoopt eigenlijk dat er medebewoners zijn met wie hij minder klikt, zodat er interessante situaties en gesprekken kunnen ontstaan. Jason is niet van plan om de lieve jongen uit te hangen en is zeker bereid om hier een daar een streek te leveren en bondjes aan te gaan.
 • Lindsey, 32 jaar - Sittard (NL) 'Ik zorg ervoor dat de good vibes altijd zullen terugkeren in de kamer.'
  Voor Lindsey is de beste tactiek jezelf zijn, daarmee bereik je het meeste. Ze heeft een echte winnaarsmentaliteit, kan slecht tegen haar verlies en dus is er voor haar geen andere optie dan winnen. Ze zit vol positieve energie, heeft een aanstekelijke lach en weet mensen omver te blazen met haar sprankelende aanwezigheid. Lindsey heeft een passie voor muziek en kan wellicht voor een muzikale noot zorgen in het 'Big Brother'-huis.

Er worden dit seizoen tal van nieuwe spel elementen toegevoegd en de kijker mag meebeslissen over het spelverloop waardoor Big Brother dit jaar spannender en uitdagender dan ooit.

FOK! zou FOK! niet zijn zonder aandacht voor Big Brother 2023. Op het forum kun je meekletsen over dit seizoen op BB, tevens kun je daar meer informatie vinden over dit nieuwe seizoen!

EA Sports kondigt FIFA 23 Team of the Year-kandidaten aan

EA Sports heeft de officiële lijst met kandidaten bekendgemaakt voor het Team of the Year (TOTY), inclusief Virgil van Dijk, Cody Gakpo en Steven Berghuis. Op de lijst staan de beste spelers van 2022 en fans kunnen vanaf morgen (10 januari) beslissen wie van hen een plek verdienen in het TOTY XI.

De lijst bevat 100 verschillende voetballers, inclusief bekende namen zoals Luka Modrić, Karim Benzema en Lionel Messi, maar ook jonge sterren zoals Jude Bellingham, Bukayo Saka en Aurélien Tchouaméni. Ook spelers die zich tijdens de 2022 World Cup ontpopten tot sterren voor hun land zijn in de lijst te vinden. Denk aan Yassine Bounou en Sofyan Amrabat. Alle genomineerden kun je hieronder bekijken. Het stemmen begint op 10 januari om 17:00 en eindigt op dinsdag 17 januari om 8:59. Het uiteindelijke TOTY wordt op donderdag 19 januari onthuld.

FIFA 23 is wereldwijd verkrijgbaar op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

FIFA 23 TOTY nominees (Foto: Electronic Arts)

De weg naar huis kwijt in Forspoken

Square Enix en Luminous Productions hebben een nieuwe cinematische trailer uitgebracht voor Forspoken die op 24 januari 2023 verschijnt. We reizen mee met Frey Holland, die op mysterieuze wijze vanuit New York City wordt verplaatst naar Athia.

Om haar weg terug naar huis te vinden moet Frey haar nieuwe bijzondere gaven gebruiken. Alleen daarmee kan ze verschillende vijanden zoals Breakbeasts en Tantas op haar weg overwinnen.

Forspoken verschijnt op 24 januari 2023 voor PlayStation 5 en pc via Steam, Epic Games Store of Microsoft Store.

Stalgeheim: 'melkkoeien worden gemiddeld maar zes jaar oud'

Melkkoeien kunnen twintig jaar worden, maar de meeste melkkoeien gaan in Nederland al op hun zesde naar de slacht. Dan zijn ze op, uitgeput, gesloopt. In een nieuwe radiocampagne onthult Wakker Dier dit vandaag. Anne Hilhorst: "Dat melkkoeien al zo jong afgevoerd worden, is een teken dat er iets grondig mis is met de zuivelindustrie".

Diergezondheidsproblemen zijn de voornaamste oorzaak van de vroegtijdige slacht. De drie belangrijkste aandoeningen zijn: vruchtbaarheidsproblemen, klauwproblemen en uierontsteking. Anne Hilhorst: "Dieren langer gezond houden is economisch rendabel want oudere koeien geven meer melk. Toch lukt het de sector maar mondjesmaat om de leeftijd van melkkoeien te verhogen".

Slechte stalomstandigheden
In 2022 was de gemiddelde slachtleeftijd van koeien zes jaar en 42 dagen. Dat is langer ten opzichte van 2021, maar nog steeds haalt ze maar net haar zesde verjaardag. Een deel van de oorzaak dat koeien zo vaak ziek worden ligt in slechte stalomstandigheden. Harde vloeren vol viezigheid zijn een belangrijke bron van klauwproblemen en uierontsteking.

Meer melk per koe
Een andere oorzaak is de hoge melkproductie die de dieren uitput. Al jaren ligt de focus van de melkindustrie op het produceren van meer melk per koe. Honderd jaar geleden gaf een koe gemiddeld acht liter melk per dag. Nu is dat gemiddeld meer dan 29 liter. Een toename van ruim 360 procent. En de stijging van de melkproductie gaat nog steeds door. Sinds 2017 kwam er alweer twee liter melk per koe per dag bij.

Zuivel is niet zo zuiver als we denken
Wakker Dier voert campagne voor een beter leven voor melkkoeien. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming of Natuurweide (Nederlands biologisch keurmerk). Deze keurmerken pakken belangrijke problemen aan zoals het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de stal.

Motorrijder rijdt ruim 100 kilometer te hard op A7

Agenten hebben zondagochtend 8 januari een motorrijder staande gehouden aan de A7 nadat hij ruim 100 kilometer te hard heeft gereden. Hierbij is het rijbewijs van de 31-jarige man uit Zwanenburg ingevorderd.

Tijdens een lasercontrole op de A7 ter hoogte van de Middenbeemster werd er bij de man een snelheid gemeten van 219 kilometer per uur (212 na correctie) waar 100 is toegestaan. De motorrijder is na een achtervolging staande gehouden en gecontroleerd. Bij de controle is het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook is een speekseltest afgenomen. Hierbij testte de man positief op drugs en is hij aangehouden.

Wanneer mag een agent een rijbewijs innemen?
De politie neemt in sommige gevallen het rijbewijs in. Dat is bijvoorbeeld als men meer dan 50 km/u te hard rijdt met de auto of 30 km/u te hard met de brommer. Of natuurlijk als men te veel alcohol op heeft. Als de politie een rijbewijs inneemt, moeten zij ervoor zorgen dat het binnen 3 dagen bij de officier van justitie is. De officier van justitie moet binnen 10 dagen beslissen of iemand zijn/haar rijbewijs terugkrijgt. Men krijgt het rijbewijs vaak gewoon terug, tenzij het al de derde of de vierde keer (of misschien zelfs meer) is dat iemands rijbewijs is ingenomen.

Rachel Hazes eist verbod op 'gecremeerde kroket' als bijnaam

Rachel Hazes, bekend omdat haar in 2004 overleden man liedjes zong, is naar de rechter gestapt. Ze heeft professioneel roddelaarster Yvonne Coldeweijer aangeklaagd en wil dat die stopt met het gebruik van 'gecremeerde kroket' als bijnaam voor Hazes. Of ze bijvoorbeeld wel een zwaar aangebrande frikandel genoemd wil worden is niet bekend.

Verder is er een hele bak gedoe rondom Rachel Hazes en zoon André Hazes Jr, zoals voor zover wij weten standaard het geval is, maar voor dat gebeuren verwijzen we u door naar de experts op het gebied van het belachelijk maken van bekende mensen, de onvolprezen Mediacourant.

Op zoek naar Isaac in Deliver Us Mars

Frontier Foundry en KeokeN Interactive hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor de scifi-avonturengame Deliver Us Mars, die op 2 februari 2023 uitkomt voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam en de Epic Games Store.

In dit vervolg op Deliver Us The Moon krijgen spelers een beeld van het milieugevaar waarmee de aarde wordt geconfronteerd in de alternatieve toekomstige setting van de game - en waarom de missie in het verhaal de enige manier is om de mensheid te redden.

Tien jaar na de gebeurtenissen van Deliver Us The Moon is het doel van hoofdrolspeler Kathy Johanson in om de ARK's terug te halen, krachtige schepen die de technologie bevatten om klimaatverandering tegen te gaan. Maar er is nog iets: haar lang verloren gewaande vader, Isaac zou misschien nog in leven zijn. Spelers beklimmen de kliffen van Mars, lossen puzzels op en hebben geen zwaartekracht terwijl ze het mysterie ontdekken van wat er met de vorige bewoners van de ARK's is gebeurd.

Deliver Us Mars is beschikbaar voor een adviesprijs van £€ 29,99, terwijl de PC-only Deluxe Edition met de basisgame en de originele soundtrack beschikbaar zal zijn voor een adviesprijs van € 34,99. Spelers kunnen elke versie van de game pre-orderen tot de release en krijgen 10% korting.

Vakantieboekingen breken alle records, Spanje voert ranglijst aan

Hoewel de gemiddelde reissom van vakanties sinds pre-coronajaar 2019 gemiddeld met 18,6 procent is gestegen, zijn Nederlanders in de laatste week van december en de eerste week van januari massaal hun vakantie gaan boeken. In die periode zijn 2,5 keer zoveel vakanties geboekt dan gemiddeld in het afgelopen jaar. Spanje is met een aandeel van 32,3% het populairst.

Dat blijkt uit de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, ruim 3,8 miljoen reviews en 15.000 pakketreizen van alle aanbieders een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantiegangers.

Zoover signaleert in het net gestarte boekingsseizoen een stijging van 249% ten opzichte van het gemiddelde aantal boekingen in de periode van 1 maart tot 26 december 2022. ,,Komend jaar wordt hopelijk het eerste echte vakantieseizoen na corona zonder reisrestricties. We merken dat mensen echt weer zin hebben in een vakantie. Ze hebben tijdens de feestdagen besproken waar ze heen willen en zijn massaal gaan boeken”, verklaart Sterre Hoek van Zoover de hausse.

De site ziet dat een derde van de mensen die nu boekten de meivakantie heeft geboekt, een op de vijf de zomervakantie en een op de zeven de voorjaarsvakantie. De komende weken, meestal rond en na de jaarlijkse Vakantiebeurs, van 12 tot 15 januari in de Jaarbeurs in Utrecht, zullen er meer zomervakanties geboekt gaan worden, verwacht Zoover.

Voor de meivakantie is traditioneel een all inclusive-reis naar Turkije het populairst. Gekeken naar alle boekingen staat Spanje met een aandeel van 32,3% bovenaan, gevolgd door Griekenland (23,5%), Turkije (22,2%) en Egypte (14,2%).

Vanwege de reviews die reizigers achterlaten op de site kan Zoover goed beargumenteren waarom die landen zo populair zijn. Spanje heeft bijvoorbeeld 300 dagen zon, 5000 kilometer kustlijn, veel cultuur en lekker eten en krijgt hoge waarderingen. Gran Canaria en Mallorca staan in de top 10 van populairste regio’s waar vakantiegangers heen gaan.

Turkije is vooral populair bij gezinnen, vanwege de animatie en de all inclusive resorts, waardoor reizigers precies weten hoeveel ze kwijt zijn. Griekenland staat met Kreta, Kos en Rhodos in de top 10 van populairste regio’s. Volgens reizigers zijn de eilanden met hun heldere stranden, zee en oude steden nog betaalbaar. Egypte betekent voor reizigers vaak een actieve vakantie met snorkelen en duiken, al is het in de zomer net te warm.

De gemiddelde reissom die mensen uitgeven aan hun vakantie is de afgelopen drie jaar fors gestegen, van 1647,20 euro in 2019 naar 1954,18 euro in het huidige boekingsseizoen (+18,6%). Tussen 2021 en 2022 was die stijging 6,5%. Bij de top 4 aan meest geboekte bestemmingen steeg de gemiddelde prijs tussen 2019 en 2022 voor Spanje van 1543,30 naar 1796,08 euro, voor Griekenland van 1606,16 naar 1923,52 euro, voor Turkije van 1765,77 naar 2107,15 euro en voor Egypte van 1675,74 naar 1990,07 euro. Ook reizen naar de Verenigde Staten, Marokko en Curaçao stegen in prijs. ,,Maar sinds eind vorig jaar zijn de prijzen nauwelijks meer gestegen”, zegt Hoek.

Met zijn allen op een strandvakantie (Foto: Pixabay)
Met zijn allen op een strandvakantie (Foto: Pixabay)

Experts bezorgd om spermakwaliteit

Er zijn flinke zorgen om de algehele kwaliteit van sperma. Nederlands vruchtbaarheidsexperts zeggen dat in een bericht van Nieuwsuur, waarbij de oorzaak grotendeels duidelijk is: chemische stoffen in vooral plastic, crèmes en parfum.

Terwijl internationaal steeds meer onderzoek wordt gedaan, met keer op keer geen al te gunstige resultaten, blijft de aankondigde strenge wetgeving binnen Europa nog uit. Ter illustratie: in de jaren zeventig bevatte een milliliter sperma gemiddeld nog zo'n 90 miljoen zaadcellen, nu zijn dat er nog krap 50 miljoen.

Bij de NOS zijn onder meer reacties te lezen van toxicoloog Majorie van Duursen, die onder meer het in plastic bakjes in de magnetron verwarmen van voedsel noemt, en uroloog Gert Dohle, die vooral kijkt naar de kwaliteit van het zaad en daar zorgelijke ontwikkelingen in ziet.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Nieuwsuur (@nieuwsuur)

Rechters maken zich grote zorgen over kwaliteit van de rechtspraak

Te hoge werkdruk, complexe zaken en te weinig rechters: rechters maken zich echt zorgen over de kwaliteit van de rechtspraak, zo schrijft het NRC.

Rechters vertellen dat er ’s avonds en in het weekend veel moet worden overgewerkt omdat ze het werk anders niet gedaan krijgen. Als het huidige aantal van 2.600 rechters geen extra uren zouden maken, zouden er zo'n 800 extra rechters extra in dienst moeten worden genomen, zo blijkt uit een onderzoek. 

Deze problemen zijn niet op korte termijn te verhelpen door extra geld, stellen de rechters. Uit de gesprekken die zijn gevoerd met twaalf rechters van alle elf Nederlandse arrondissementen, blijkt dat andere werkwijzen om rechtszaken sneller te laten verlopen niet altijd kunnen worden geïmplementeerd. Dit vanwege de onafhankelijkheid van de rechters. Meer hierover bij WNL.

Noorse en Franse biatleten winnen estafettes, topresultaat België ondanks valpartij

In het Sloveense Pokljuka is de eerste World Cup van 2023 afgerond in het biatlon. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma op de slotdag: een single mixed-estafette, met één man en één vrouw per team, en een reguleire gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen per team.

Single mixed-estafette
Met twee missertjes op de schietbaan leverde de Noor Vetle Sjåstad Christiansen in zijn eerste optreden wat in, maar hij zat slechts een handvol seconden achter de Zwitser Niklas Hartweg. Samen met de Fransman Antonin Guigonnat voerden zij het veld aan, waarna Ingrid Landmark Tandrevold Noorwegen de leiding bezorgde.

Christiansen hield dat vast en Tandrevold maakte dat met foutloos schieten af: winst voor Noorwegen. Lou Jeanmonnot nam over van Guigonnat en hielp Frankrijk naar plek twee, die ze tegen Hartweg en Amy Baserga vast wisten te houden. Jeanmonnot weerstond de aanval van de Zwitserse in de slotronde en werd zo met Guigonnat tweede, voor Hartweg en Baserga.

Gemengde estafette
Het was een wedstrijd waarin vooral de strijd om plek twee uiteindelijk interessant bleek, want op Frankrijk stond geen maat. Fabien Claude en Quentin Fillon Mailet gingen nog gelijk op met de jonge Italiaanse talenten Didier Bionaz en Tomasso Giacomel, maar de vrouwen sloegen een gat: Anaïs Chevalier Bouchet en Julia Simon hadden bij het schieten genoeg aan één extra patroon en hielpen Frankrijk naar een overtuigende zege.

Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi hielden Italië continu op de tweede plek, terwijl het podium werd gecompleteerd door Zweden. Jesper Nelin en Martin Ponsiluoma kwamen tot een zesde plek, Mona Brorsson won twee posities en slotloopster Elvira Öberg ging langs de Zwitserse Lena Häcki-Gross naar het podium.

Wereldkampioenschap kerstboomwerpen

In het Duitse Weidenthal is voor de 15e keer het wereldkampioenschap kerstboomwerpen gehouden. Inmiddels heeft de wedstrijd een cultstatus verworven. Honderden toeschouwers wilden zien hoe mannen en vrouwen sparren over een sportveld gooien.

Het gooien met kerstbomen gebeurt op drie verschillende manieren: de deelnemers moesten een ongeveer 1,50 meter hoge sparrenboom als een speer gooien, als een hamer wegwerpen en over een hoge lat heen gooien. De individuele scores worden op het einde bij elkaar opgeteld.

Een deelnemer beschreef de moeilijkheid van het gooien van een kerstboom: "Als de boom verkeerd wordt gegooid, verliest hij zijn snelheid en valt snel op de grond neer." Er wordt niet gegooid met 'gebruikte' kerstbomen. De negen bomen die zijn gebruikt bij dit kampioenschap zijn een dag eerder gekapt in het gemeenschapsbos en zullen na het WK aan de geiten gevoerd worden. Gebruikte kerstbomen kunnen niet worden gebruikt omdat ze snel hun naalden verliezen en de takken gemakkelijk breken, zegt Silke Blum van organisator FC Wacker.

Jürgen Zeis won het wereldkampioenschap met een totaal afstand van 22,64 meter. Hij ontving een houten elandfiguur als trofee.

Boa constrictor mag vliegtuig niet in als emotioneel hulpdier

Een opmerkelijk incident op het vliegveld van het Amerikaanse Tampa, waar een vrouw een tijdje terug haar handbagage door de beveiliging liet gaan. Bij de scan zag men een slang in de tas zitten, waarvan mevrouw liet weten dat het haar dier voor emotionele steun was.

De eigenaresse van de ruim 1,2 meter lange boa constrictor, genaamd Bartholomew, kreeg helaas voor haar nul op het rekest: de beveiliging liet de slang niet door, de TSA liet nog weten dat slechts een enkele luchtvaartmaatschappij slangen accepteert, mits ze veilig verpakt in de ruimbagage zitten.

Of de vrouw haar slang achter heeft gelaten en is gaan vliegen, of met slang en al huiswaarts is gekeerd, is helaas niet bekend.

Wereldwijde verontwaardiging na bestorming overheidsgebouwen Brazilië

De bestorming van het Congres, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof in Brazilië door aanhangers van de extreemrechtse oud-president Bolsonaro is internationaal veroordeeld. Talrijke regeringen hebben zich solidair getoond met de huidige president, Lula da Silva. Bolsonaro heeft beschuldigingen van aanzetten tot de gebeurtenissen ontkend.

De Amerikaanse president Biden noemde de bestorming van overheidsgebouwen "schandalig". Het is een aanval op de democratie, zei hij. De Braziliaanse regering heeft de volledige steun van de Verenigde Staten. De wil van het Braziliaanse volk mag niet worden ondermijnd. Soortgelijke verklaringen werden afgelegd door EU-Raadsvoorzitter Michel, VN-secretaris-generaal Guterres en Europese regeringen. 

Latijns-Amerikaanse leiders ontzet
Het Argentijnse staatshoofd Fernández sprak van een poging tot staatsgreep. Zijn onvoorwaardelijke steun behoort toe aan Lula da Silva. De Chileense president Boric beschreef het geweld als een laffe en lage aanval op de democratie. Ook uit andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Mexico, Bolivia, Cuba en Uruguay kwamen verontwaardigde reacties.

President Lula da Silva zelf noemde de daders relschoppers, terroristen en fascisten. Op het moment van de aanval was de 77-jarige in de stad Araraquara in de staat São Paulo om zich te informeren over de gevolgen van de zware stormen in de regio.

Bolsonaro ontkent beschuldigingen
Enkele uren na de gebeurtenissen nam ook Bolsonaro, die zich momenteel in Florida bevindt, afstand van de bestorming. Het plunderen van openbare gebouwen is in strijd met de regels voor vreedzame demonstraties, zei hij. Tegelijkertijd verwierp hij beschuldigingen dat hij de aanvallers heeft aangemoedigd.

Bolsonaro verloor bij de presidentsverkiezingen van oktober van Lula. Rond de jaarwisseling liep zijn ambtstermijn af. Hij had het land kort daarvoor verlaten en was naar de VS afgereisd. Voor zijn vertrek had Bolsonaro zijn aanhangers opgeroepen om tegen de regering te strijden.

Honderden aanhangers van Bolsonaro bestormden gisteren het Congres, het Hooggerechtshof en de ambtswoning van Lula. De politie kreeg de situatie in de hoofdstad Brasília pas na uren weer onder controle. Ze had geprobeerd de menigte uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen. Ramen werden ingeslagen in de gebouwen en meubels werden vernield.

Arrestatiebevel uitgevaardigd voor veiligheidschef Brasilia
Er wordt nu onderzoek gedaan in Brazilië naar de bestorming. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe zeker 200 mensen opgepakt. De Braziliaanse minister van Justitie Dino zei dat veiligheidstroepen nog steeds op zoek zijn naar betrokkenen. "Het gaat over terrorisme". Men is er zeker van dat de overgrote meerderheid van de bevolking geen staatsgreep wil. De veiligheidschef van Brasilia, Torres, is ontslagen en er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Torres is lid van de partij van Bolsonaro en was onder hem minister van Justitie van Brazilië.

Dieren en planten van de leg door zacht winterweer: 'Brengt evenwicht uit balans'

Het mag dan hartje winter zijn, in het Vondelpark in Amsterdam is het net alsof de lente is aangebroken. De vogels zingen, het zonnetje schijnt, de winterjassen blijven thuis. Voor ons misschien wel lekker, maar voor de dieren en planten in onze stad is het helemaal niet goed. "Die warme winters achterelkaar brengen het evenwicht uit balans." Zo meldt AT5

De eerste pasgeboren eenden zijn al gezien. En dat is veel te vroeg, zegt stadsecoloog Stijn Nollen. "Als er straks nog een koude periode aankomt dan kunnen die dieren weer doodvriezen. Ook jonge egels zijn in de war. Die gaan later hun winterslaap in waardoor ze vaak verzwakt worden aangetroffen door bijvoorbeeld de dierenambulance."

Het is druk in het Vondelpark. Veel mensen met de zonnebril op, er wordt nog net niet gepicknickt. Een kleine maand terug kon hier nog geschaatst worden maar vandaag is het net een frisse lentedag. De zoveelste zachte winter op rij. De Hazelaars beginnen met bloeien - normaal gebeurt dat zo halverwege februari -  dus de eerste pollen hangen al in de lucht. Niet fijn voor mensen met hooikoorts, maar dat is wel het minste probleem volgens Nollen. De natuur is van slag. "Wat je ziet is dat dieren zich nu al aan het voorbereiden zijn op het voorjaar door het warme weer. De vogels zijn al aan het fluiten. Ze hebben het idee dat ze nu een partner moeten gaan zoeken. Je hoort het overal om je heen."

Vervangen door soorten uit Zuid-Europa
En als de winters zo zacht blijven - of nog zachter worden en dat zit er dik in - gaat de Amsterdamse flora en fauna er in de toekomst heel anders uitzien. "Wat je uiteindelijk gaat krijgen is dat de planten en dieren die hier oorspronkelijk horen vervangen worden door een samenstelling van soorten uit Zuid-Europa. Ik vind dat wel zorgelijk omdat de natuur die hier is zo ook hoort te zijn."

Als er nog een koude periode aankomt zullen veel dieren sterven. Als het zo zacht blijft, wordt het in de stad een grote beestenboel. Met een toename van plaaggeesten als bijvoorbeeld de mug of eikenprocessierups. Dus als je het aan stadsecoloog Nollen vraagt: "De normale seizoenen en koude winters weer terug, dat lijkt me het beste voor iedereen, Voor de mensen misschien niet, want een warme winter is lekker. Ik heb zelf mijn herfstjas ook aan. Maar voor het evenwicht in de natuur is een strenge winter soms goed. Die warme winters achter elkaar brengen het evenwicht uit balans."

PS5 is 30 miljoen keer verkocht

Van de Playstation 5 zijn wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Sony via Twitter bekendgemaakt. De populaire console is officieel sinds 19 november 2020 beschikbaar, maar het is sindsdien zo goed als permanent uitverkocht geweest. Je kunt het nog steeds niet zomaar bestellen.

De PS5 is ook een van de weinige consoles die duurder is geworden. Vorig jaar ging de officiële prijs met vijftig euro omhoog voor zowel de disk als de digitale versie. Sony lijkt voorlopig niet van plan om de prijs weer te verlagen of met een nieuwe versie te komen.

Beat Saber komt naar PSVR2

Beat Saber, de populaire ritmische VR-game, krijgt een port voor Playstation VR2. Dat heeft ontwikkelaar Beat Games via Twitter bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk of de oude PS4-versie een gratis update krijgt.

In Beat Saber moet je met behulp van twee lichtzwaarden aanstormende blokken snijden. De timing van de blokken staat uiteraard gelijk op de muziek. Het lijkt daarmee een klein beetje op een VR-versie van Guitar Hero.

Genshin Impact 3.4-update bekendgemaakt

Genshin Impact gaat op 18 januari naar versie 3.4. Dat heeft Chinese ontwikkelaar Miyoho bekendgemaakt. Deze update staat in het teken van de jaarlijkse 'Lantern Rite', een festival waarmee eigenlijk het Chinees nieuwjaar wordt gevierd. Spelers krijgen twee cadeautjes: 13 gratis wensen en de mogelijkheid om een 4-star Liyue personage te selecteren.

De update breidt verder het woestijngebied in Sumeru verder uit en er worden ook twee nieuwe speelbare personages geïntroduceerd: Alhaitham en Yaoyao. Spelers kunnen hun wensen ook gebruiken voor Xiao, Hu Tao en Yelan.

Schmid sprint naar fraaie World Cup-zege op noordse combinatie, Hansen weer dominant

In het Estse Otepää is zondag de eerste World Cup op de noordse combinatie van het kalenderjaar afgerond. De mannen en vrouwen kwamen nog een keer in actie in een individuele wedstrijd in Estland, waar het met een graad of tien onder nul stevig vroor.

Mannen
Het schansspringen werd gewonnen door de Japanner Ryota Yamamoto, die zes en negen seconden voorsprong bij elkaar sprong op de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl en Johannes Lamparter. De Duitser Julian Schmid mocht na zestien seconden beginnen met langlaufen en gevaar kwam er op de langlaufski's ook zeker van de Duitser Manuel Faisst (+0:30), de Noren Jens Lurås Oftebro (+0:52) en Jørgen Gråbak (+0:53) en de Fin Ilkka Herola (+1:00).

Op de dunne latten kwamen Lamparter, Yamamoto, Rehrl en Schmid al snel samen, terwijl een door grote, door Oftebro aangevoerde groep de achtervolging in had gezet en na 2,5 kilometer op 35 seconden zat. Na vijf kilometer was het gat echter nog nagenoeg hetzelfde, dus het tempo moest omhoog, maar ook in de voorlaatste ronde gebeurde dat niet. De kopgroep kon strijden om de overwinning, waarbij Schmid de eerste poging deed. Hij ontsnapte niet en dus werd het een eindsprint, waarin Schmid alsnog met grote afstand de beste was. Lamparter sprintte naar plek twee, vlak voor Rehrl en de net naast het podium grijpende Yamamoto.

Vrouwen
Ietwat verrassend was het de Italiaanse Annika Sieff die de beste sprong van de schans liet zien. De uiterst dominante Noorse Gyda Westvold Hansen zat er echter niet ver achter en mocht twaalf seconden na Sieff beginnen met langlaufen, samen met de Duitse Jenny Nowak. Diens landgenote Nathalie Armbruster volgde op dertig seconden, met twee tellen later de Oostenrijkse Lisa Hirner en nog vijf seconden later de derde Duitse, Svenja Würth.

Op de langlaufski's werd verder naar achteren nog gekeken naar de Sloveense Ema Volavsek (+1:31) en de Noorse Ida Marie Hagen (+2:02), maar voorin waren de intenties van Hansen duidelijk: in amper een minuut tijd had ze het gat naar Sieff gedicht en ging ze er al overheen. De Noorse was gevlogen, halverwege had ze al een halve minuut voorsprong, terwijl Sieff samen met Armbruster, Nowak en Hirner verder ging. De wat ziekige Sieff haakte af en ook Nowak ging eraf, waardoor Hirner en Armbruster ruim achter de ongenaakbare Hansen streden om plek twee. Die ging naar Armbruster, die een week na haar 17e verjaardag haar beste resultaat ooit pakte, vlak voor Hirner.

FOK! Wat een weer: vanmiddag mogelijk onweer en hagel

winterbanner

Goede morgen!

Tsja, wat zullen we er van zeggen, veel regen de laatste tijd, al was gister een uitzondering daarop. Ook vandaag weer buien, bewolking en weinig zon. Wel "nieuw" is de mogelijheid op onweer en hagel in de middag. Ook is de wind weer aanwezig, ditmaal uit westelijke richtingen. Het wordt ongeveer 8 graden. Vanavond eerst nog droog, daarna, je raadt het al: buien. 

Vannacht is er in het noordoosten nog een bui en wordt het 5 graden, de wind draait iets meer naar het zuiden. Morgen begint droog en daarna, ach, ik houd er maar over op. Tot morgen!

De bijna volle maan achter de wolken (Foto: Anouk)
De bijna volle maan achter de wolken (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.