Biatleet Bø pakt indrukwekkende zege, Hauser verrassend de sterkste

Tijdens de World Cup biatlon in het Finse Kontiolahti zijn zaterdag de voorlaatste wedstrijden afgewerkt. De sprints stonden op het programma, tien kilometer voor de mannen en 7,5 voor de vrouwen, met twee schietbeurten - een misser levert een strafrondje op.

Mannen
De Zweed Sebastian Samuelsson kwam vroeg in actie en hield het bij één misser, waardoor zijn tijd er uitstekend uit leek te zien. Ondertussen was Sturla Holm Lægreid echter nog wat beter onderweg: de Noor trof alle schijven en was aan de finish 26 seconden sneller dan Samuelsson, ongeveer de tijd die nodig is voor een strafronde.

Lægreid's tijd bleef een tijdje staan, maar vervolgens moest hij toekijken hoe zijn Noorse kopman Johannes Thingnes Bø tóch vroeg in topvorm bleek te zijn: ondanks een misser was de razendsnelle Noor nog eens 10,5 seconden sneller. Lægreid mocht zijn tweede plek wel behouden, de eveneens foutloze Duitser Roman Rees kwam op 28,8 seconden het dichtst in de buurt en stootte Samuelsson zo nog naar plek vier.

Vrouwen
Lisa Vittozzi kwam als derde in actie en de Italiaanse, die vorig seizoen vreselijk veel problemen had op de schietbaan, deed het erg goed: één misser, daar bleef het bij. Haar rappe tijd hield lang stand, alleen de verrassende Canadese Emma Lunder kwam met haar tien treffers in de buurt, maar zij was wel acht seconden te langzaam.

Een tijdje later moest Vittozzi's tijd er dan toch echt aan geloven. Lisa Theresa Hauser schoot foutloos en de Oostenrijkse had genoeg tempo op de ski's om met 17,3 seconden de leiding over te nemen. Vittozzi kon echter wel opgelucht ademhalen: plek twee bleef in haar bezit. Lunder's podiumplek viel wel in duigen, want de Zweedse Linn Persson was op 24,2 seconden van Hauser nog een ruime seconde te rap voor de Canadese, die Anna Weidel uit Duitsland dan weer wel nét achter zich hield.