FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 september 2022

Toerist mag blijven blowen in Amsterdam; plan Halsema sneuvelt

Het plan van burgemeester Femke Halsema om buitenlandse toeristen te weren uit coffeeshops haalt definitief geen meerderheid in de gemeenteraad. Met dit zogeheten i-criterium zou het aantal coffeeshops in de stad flink gaan dalen. "U gaat alleen maar uit van uw gut feeling", zei de burgemeester tegen de tegenstanders van haar plan. In de raad lijkt wel brede steun te ontstaan voor een blowverbod op straat. Zo meldt AT5

In de commissie Algemene Zaken wordt donderdagavond gedebatteerd over het voorstel van de driehoek: de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Al langer hing boven de markt dat het i-criterium zou sneuvelen in de raad. Ondanks een laatste offensief van de driehoek zijn de meeste fracties, waaronder de coalitie (PvdA, GroenLinks en D66) tegen.

Aan het begin van het debat sprak Claire Martens (VVD) wel steun uit. "Ik loop elke dag door een wietwalm. Is dit de stad waar ik mijn dochter in op wil laten groeien?", zei de fractievoorzitter die dertien weken geleden is bevallen. "Veel bewoners vragen zich af wanneer wij hen gaan helpen. Het i-criterium is geen doel, maar een middel om het doel, de overlast in de binnenstad terug te dringen, te bereiken."

Bij tegenstanders van het plan is vooral zorg over het toenemen van straatdealers in de binnenstad. De vrees is dat meer kwetsbare jongeren hun geld zullen gaan verdienen aan de verkoop van drugs, omdat toeristen door het i-criterium niet meer in een coffeeshop hun wiet en hasj kunnen halen. "Wij overzien een massale verschuiving naar straathandel. We vinden het onverstandig om te kiezen voor miljoenen illegale drugstransacties", zei Rob Hofland (D66). 

PvdA’er Fatihya Abdi schetste een voor haar fractie lastig dilemma. "Politiek gaat om prioriteiten stellen. Ik vind kwetsbare jongeren belangrijker. We moeten hen de kans geven om niet in de criminaliteit te belanden. Ik weet hoe het is om in een kwetsbare omgeving op te groeien en hoe dun de lijn is om in de criminaliteit te belanden."

Abdi stelde wel voor om wat de te doen aan plekken in de stad waar een overconcentratie is van coffeeshops. D66 zag daarnaast ook iets in het aanpakken van winkels die producten in de stad verkopen die worden geassocieerd met cannabis.

Hofland opperde daarnaast ook het idee voor een streng toezichtskader, dat wordt opgenomen in een convenant met de coffeeshops. "Daardoor kunnen we inzage krijgen in de boeken. Coffeeshops die weigeren, kunnen we strenger controleren. Coffeeshops die wel meedoen kunnen we voordelen geven, zoals het hebben van een grotere voorraad."

JA21'er Nanninga, voorstander van het plan, haalde voor zichzelf nog wel iets positiefs uit het debat: "Ik ben blij om te constateren dat de linkse partijen wel degelijk kunnen opkomen voor ondernemers. Ik denk dat de coffeeshopeigenaren daar blij mee zijn." Ze zei niet te geloven in de angst van andere partijen dat veel meer jongeren in de criminaliteit zouden belanden.

Voor een blowverbod op straat lijkt wel een meerderheid in de raad te ontstaan. Onder meer coalitiepartij PvdA is voor, maar ook de grootste oppositiepartij VVD.  

Halsema zei tegen de raad dat de driehoek de vraag naar cannabis in de stad wil verminderen. "Geen van uw voorstellen dringt die vraag terug", zei de burgemeester. "Uw gesuggereerde oplossingen verhouden zich niet tot het probleem dat wij signaleren. U moet geen overspannen verwachtingen hebben van een blowverbod op straat."

Ze vervolgde: "Er gaat in deze markt zoveel geld om, dat het aantrekkelijk is voor de zware misdaad interessant is om in te investeren."

Ook was Halsema kritisch op tegenstanders van haar plan. "U gaat alleen maar uit van uw gut feeling. Onze onderzoeken laten zien dat het aantal toeristen, dat naar de stad komt om te blowen, zal afnemen en ze komen ook nog eens minder vaak."

De burgemeester waarschuwde voor het sluiten van coffeeshops. "Dat doe je niet zomaar. Dring je het aantal coffeeshops terug, en doe je niks aan het aantal mensen die er kopen, dan stijgt de omzet van een klein aantal coffeeshops. Het is makkelijker om wat aan de klandizie te doen."

Nu er definitief geen meerderheid is, strandt naar alle waarschijnlijkheid het i-criterium. Halsema gaf namelijk al eerder bij AT5 aan geen gebruik te zullen gaan maken van haar bevoegdheid om het plan, zonder steun van de raad, door te zetten.

De burgemeester passeerde de raad wel bij preventief fouilleren. "Dat ligt ook anders. Dat is een geïsoleerde maatregel die tijdelijk wordt ingevoerd. Deze maatregel heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen - en daarin hoop ik in ieder geval in zijn tijdelijkheid steun te vinden bij de raad."

Nog zeker half jaar minder passagiers en vluchten vanaf Schiphol

Schiphol beperkt het aantal vertrekkende vluchten en passagiers nog zeker tot eind maart, in de strijd tegen de chaos op de luchthaven. Twee weken geleden moest Schiphol de beperking al aanscherpen voor de maanden september en oktober, omdat het de luchthavendirectie maar niet lukt om genoeg beveiligingspersoneel te werven en in dienst te houden, met lange wachtrijen als gevolg. Zo meldt AT5

Volgens adjunct-directeur Hanne Buis van Schiphol is het aanhouden van een maximumaantal vertrekkende reizigers noodzakelijk: "We willen veiligheid van medewerkers en reizigers waarborgen en een betrouwbaarder luchthavenproces bieden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen, dat vinden we vervelend."

Voor KLM is de maat vol. Volgens de maatschappij is de dienstverlening van Schiphol al te lang ondermaats en zadelt de luchthaven KLM al op met meer dan 100 miljoen euro schade.

"De situatie op Schiphol vraagt al te lang, teveel van onze klanten en onze collega’s", laat directeur Marjan Rintel in een statement weten. "KLM heeft eerder al gezegd dat het beperken van het aantal passagiers geen maatregel voor de lange termijn kan zijn, maar daar lijkt het nu wel op. Met de nieuwe beperkingen voor de winter biedt Schiphol ons geen enkel perspectief"

Voor Transavia en TUI Nederland komt het nieuws als een verrassing. Een woordvoerder van Transavia noemt het besluit 'zeer teleurstellend'. Als gevolg van de beperking zullen luchtvaartmaatschappijen op Schiphol nog meer vluchten moet schrappen en klanten teleurstellen.

"Deze situatie duurt nu al veel te lang en dit heeft een grote impact op onze medewerkers en passagiers. De oplossing moet bij schiphol liggen en wordt nu al maanden bij ons en de andere luchtvaartmaatschappijen neergelegd. Dat is onacceptabel", aldus Transavia. 

De maatschappij zegt alles op alles te hebben gezet om zoveel mogelijk vakantie door te laten gaan. Dat de capaciteit van de luchthaven opnieuw wordt beperkt 'is weer een teleurstellend bericht voor onze passagiers en ook voor ons.'  

TUI Nederland heeft al een deel van de vluchten in de maand oktober moeten verplaatsen naar Brussel. Het is volgens een woordvoerder te vroeg om te weten wat de beperking voor het komende half jaar betekent, maar TUI wil geen vluchten annuleringen. Mogelijk zal de touroperator nog meer vluchten verplaatsen naar andere luchthavens in Nederland en België.

Vakbonden, beveiligingsbedrijven en Schiphol praten momenteel over een structurele oplossing. De vakbonden eisen een betere beloningen, werkomstandigheden en roosters.

Google Stadia houdt er mee op

Google Stadia houdt op met bestaan op 18 januari 2023. Dat heeft Stadia General Manager Phil Harrison via een Google Blog bekendgemaakt. Het cloudgaming streamingplatform begon in 2019. Consumenten die Stadia Hardware en games via de Google Store hebben gekocht krijgen hun geld terug.

"We hebben met Stadia een sterke fundering opgebouwd voor het streamen van games. Helaas hebben we niet het succes geboekt die we hadden verwacht, daarom hebben de moeilijke beslissing gemaakt om de service stop te zetten", aldus Harrison.

Mocht je een Stadia hebben dan kun je alvast deze FAQ lezen voor meer informatie.

AI Picture Gallery #4

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #742

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ontsnappen uit een horror-gevangenis in The Callisto Protocol

Uitgever Krafton en ontwikkelaar Striking Distance Studios hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor de survivalhorror The Callisto Protocol die de "angstaanjagende geheimen" onthult die onder de Black Iron Prison-setting van de game liggen.

The Callisto Protocol speelt zich af op Jupiters maan Callisto in het jaar 2320. De speler moet ontsnappen uit een maximaal beveiligde Black Iron Prison en ook nog even wat geheimen ontrafelen.

The Callisto Protocol komt op 2 december uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.


Mario + Rabbids Sparks of Hope toont story trailer

Ubisoft heeft de storytrailer van Mario + Rabbids Sparks of Hope uitgebracht.

Ontdek meer over de mysterieuze vijand die Mario en de Rabbids in hun volgende avontuur moeten bestrijden en de Sparks Hunter waarmee ze tijdens hun galactische reis te maken krijgen. De story trailer bevat muziek van Yoko Shimomura, de welgekende videogame componiste bekend van haar werk voor onder andere Final Fantasy XV en Kingdom Hearts.

Mario + Rabbids Sparks of Hope is vanaf 20 oktober 2022 exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

World of Warcraft: Dragonflight op 28 november

Blizzard heeft de release date bekendgemaakt van Dragonflight, de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft. Op 28 november kunnen we met onze draken-vrienden gaan spelen.

In de uitbreiding keren we, samen met de draken, terug naar de Dragon Isles om daar het leven weer op orde te brengen. Nieuwe dungeons, raids, een nieuwe race en klasse en meer staat op spelers te wachten. De aankondigingstrailer van de release date kun je hieronder bekijken.

Kleuter prikt zich aan vieze injectienaald in park, gelukkig niet besmet met ziektes

Denis, toen nog 3 jaar oud, was april vorig jaar aan het spelen in een park in Rijswijk toen hij zich aan een gebruikte injectienaald prikte, zeer waarschijnlijk een drugsnaald. Via de huisarts werd hij gelijk naar de eerste hulp gestuurd, waar Denis direct werd ingeënt tegen hepatitis B en C. Ook moest de kleuter wekenlang zware medicatie slikken om te voorkomen dat hij door de vuile naald besmet zou raken met het hiv-virus.

Naar nu blijkt is de 4-jarige Denis gelukkig niet besmet geraakt met ziektes nadat hij zich bij had geprikt aan een vieze injectienaald. De angst bij zijn ouders hiervoor was groot: "Denis had ook na alle preventieve medicatie nog lang last van bijwerkingen." OmroepWest ging op bezoek bij Denis.

Onder druk ACM verhogen Eneco, Essent en Vattenfall prijs niet per 1 oktober

Energiebedrijven Essent, Vattenfall én Eneco zwichten voor de druk van de Autoriteit Consument & Markt  (ACM) en kwade klanten, ze stellen de prijsverhoging die zaterdag 1 oktober in zou gaan uit tot een later moment.

Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland met zo'n 2,5 miljoen klanten, Vattenfall (2 miljoen klanten) en Eneco (2 miljoen klanten) hebben de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van klanten aan hun laars gelapt. Aankomende zaterdag wilden de energiebedrijven de energietarieven van de variabele contracten tussentijds fors verhogen terwijl de klanten pas recent hierover geïnformeerd werden. ACM dreigde hierop met boetes voor de energiebedrijven.

Essent voert de prijsverhogingen nu per 7 november in, maar op een onvoordeliger manier voor hun klanten dan de andere twee. Dit kan in theorie klanten enkele tientallen euro’s op de energierekening schelen. De prijsverhoging gaat later in, maar de tarieven zullen hoger worden dan eerder is aangegeven vanwege de verder gestegen energieprijzen. Vattenfall en Eneco doen het anders en laten de prijsverhoging ingaan 30 dagen nadat de klant over de prijsstijging is geïnformeerd. Klanten die op 14 september de aankondiging kregen van hogere prijzen per 1 oktober zullen dat tarief nu pas vanaf 15 oktober gaan betalen. Vattenfall en Eneco verhogen de eerder medegedeelde tarieven niet.

Ook hebben diverse kleinere energiebedrijven de wettelijke verplichting om minstens dertig dagen vooraf de klant te informeren niet in acht genomen. ACM adviseert consumenten om bezwaar te maken en naar de Geschillencommissie te stappen als hun energiebedrijf de termijn niet respecteert en per 1 oktober gewoon nieuwe prijzen invoert.

Strafzaak Willem Engel op 30 september via livestream te volgen

Op vrijdag 30 september is bij de rechtbank in Rotterdam de 2e zitting in de strafzaak waarin Willem Engel verdachte is. Tijdens deze zitting worden onder andere getuigen gehoord.

Vanwege de grote verwachte belangstelling voor de zitting is er een livestream beschikbaar. Via deze stream kunnen belangstellenden de zitting op 30 september vanaf 09.30 uur via een videoverbinding volgen.

Khadija Arib werkt niet mee aan onderzoek: 'sprake van politieke afrekening'

Khadija Arib (PvdA) wil opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) over een extern onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Arib tijdens haar periode als voorzitter van de Tweede Kamer tussen 2016 en 2021. Arib zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gebracht. Zo meldt WNL.

Update 15.30 uur: Oud-Kamervoorzitter en PvdA-Kamerlid Arib zal niet meewerken aan het onderzoek naar haar functioneren dat Kamervoorzitter Bergkamp en het Presidium willen laten uitvoeren. Volgens Arib is er sprake van een lastercampagne en een politieke afrekening. Zo meldt ze aan de NOS

"Ik kreeg gisteren eind van de middag een appje om me vandaag om kwart over negen te melden bij Bergkamp en twee andere leden van het presidium. Ik mocht vooraf niet weten waar het over ging. En toen kwam gisteravond de krant."

Volgens Arib is haar in het verleden niet om een gesprek gevraagd door de ondernemingsraad van het personeel van de Tweede Kamer. De voorzitter daarvan zegt de klachten over grensoverschrijdend gedrag eerder te hebben gehoord.

"Ik ken deze voorzitter van de ondernemingsraad niet, die is na mijn voorzitterschap gekozen", zegt Arib. Zij zegt verder begrip te hebben voor het feit dat de reorganisatie tot reacties heeft geleid bij de ambtelijke medewerkers.

"Ik ga niet met haar praten", zegt Arib. "Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan mevrouw Bergkamp of het presidium, zij zijn niet mijn werkgever." Ze noemt de gang van zaken een lastercampagne van Bergkamp. "Dat deed zij ook in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter."

Eerdere berichtgeving: De NRC meldde woensdagavond dat er twee anonieme brieven liggen met aantijgingen tegen Arib. In deze brieven wordt Arib beticht van “machtsmisbruik”, “een schrikbewind” te voeren en het veroorzaken van een “onveilige werkomgeving". 

Daarop heeft het dagelijks bestuur van de Kamer (Presidium) advies van de landsadvocaat gevraagd. De krant heeft dit advies ingezien. Het Presidium betreurt dat het advies van de landsadvocaat is gelekt naar het NRC, maar wil verder niks kwijt.

Volgens D66-fractievoorzitter Paternotte is zijn Kamerfractie “natuurlijk” niet het lek. “Dat lijkt me een hele rare suggestie.” Op de aantijgingen van Arib aan het adres van Kamervoorzitter en partijgenoot Bergkamp wil Paternotte niet reageren. “Ik denk dat het goed is om dat bij mevrouw Arib te laten.” Zo zei Paternotte bij Goedmorgen Nederland WNL

Ook Paternotte wist naar eigen zeggen voor publicatie door NRC niet van het onderzoek af.

Finland gooit de grens dicht voor Russische toeristen

Finland sluit om middernacht (lokale tijd) hun grens voor Russische toeristen. De Finse regering verwacht dat dit zal leiden tot een forse afname van het grensverkeer. Russen blijven welkom in Finland als ze op familiebezoek gaan of voor werk of studie in Finland moeten zijn. Zo meldt RTLNieuws

Sinds Rusland vorige week een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde is het erg druk aan de grens tussen Finland en Rusland. De afgelopen week kwamen zo'n30.000 Russische burgers in Finland aan.

Door deze maatregel zal het voor Russische burgers niet langer mogelijk zijn om Finland als doorreisland te gebruiken in hun tocht naar andere Schengenlanden. 

Wiglett is echt geen regionale variant van een Diglett

The Pokémon Company onthult een nieuwe Pokémon voor Pokémon Scarlet en Pokémon Violet. Het betreft een Wiglett, dat ondanks zijn grote gelijkenissen met Diglett geen regionale variant zou zijn.

Wiglett is een Garden Eel Pokémon en van het watertype. Eten haalt een Wiglett uit de oceaan, met behulp van zijn grote neus en uitstekende reukvermogen. Maar het heeft niets te maken met Diglett hoor, echt niet.

Pokémon Violet en Pokémon Scarlet komen op 18 november naar Nintendo Switch.

Peskov: 'Rusland wil morgen annexatie Oekraïense gebieden voltooien'

Na de schijnreferenda wil Rusland morgen al de annexatie van de vier bezette gebieden in Oekraïne voltooien. Dat maakte Kremlin-woordvoerder Peskov in Moskou bekend. Zoals verwacht hebben de Russische separatistische leiders uit Loehansk, Cherson, Donetsk en Zaporizja direct na de referenda gevraagd om zich bij Rusland aan te sluiten.

De referenda autoriteiten die door Rusland in Oekraïne zijn ingezet, meldden dat 99 procent van de kiezers voor een annexatie had gestemd. Bijna geen enkel land erkent de referenda-stemmen omdat ze zijn gehouden in strijd met de Oekraïense en internationale wetten, zonder democratische minimumnormen en in sommige gevallen zelfs onder dwang. De Oekraïense president Zelenskyy sprak van een schijnvertoning.

Volgens Peskov worden de overeenkomsten over de toelating van de vier regio's tot de Russische Federatie ondertekend tijdens een ceremonie in het Kremlin. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van president Poetin.

Tegelijkertijd benadrukte de woordvoerder van het Kremlin dat het vrijdag niet gaat om de toespraak van Poetin tot de twee kamers van het Russische parlement. Dit zou later moeten gebeuren. De twee kamers hebben al aangekondigd dat ze maandag en dinsdag zullen beslissen over de annexaties.

Aan het einde van de schijnreferenda in de door Rusland bezette gebieden dreigde de regering in Moskou opnieuw met het gebruik van kernwapens. Vice-voorzitter van de Russische Veiligheidsraad Medvedev zei dat zijn land het recht heeft om kernwapens te gebruiken om zichzelf te verdedigen. "Dit is zeker geen bluf". Een paar dagen geleden heeft president Poetin een soortgelijke uitspraak gedaan. Met de voltooide annexatie van de vier regio's zou het Oekraïense offensief om hun grondgebied verder te heroveren in de ogen van Moskou een rechtstreekse aanval op Rusland zijn.

In 2014 annexeerde Rusland het Zwarte Zee-schiereiland van de Krim. Samen met de vier gebieden die morgen worden geannexeerd, zou dan bijna 20 procent van het Oekraïense grondgebied onder Russische controle staan.

Dmitri Sergejevitsj Peskov (Moskou, 17 oktober 1967) is een Russische diplomaat. Sinds 2012 is hij de voornaamste woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. In april 2012, tijdens de protesten na de Russische presidentsverkiezingen, merkte Peskov op dat de politie veel te mild richting de demonstranten optrad. Over de demonstranten zei hij dat "hun levers over het asfalt moesten worden uitgesmeerd" als ze de politie letsel zouden toebrengen.

Sackboy: A Big Adventure komt naar pc

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Sumo Digital zullen op 27 oktober Sackboy: A Big Adventure voor pc uitbrengen via Steam en Epic Games Store.

Sackboy: A Big Adventure werd voor het eerst uitgebracht voor PlayStation 4 en PlayStation 5 in november 2020. De pc-versie ondersteunt 4K-resolutie bij 120 frames per seconde, ultra-wide monitoren, NVIDIA DLSS en variabele verversingssnelheid.

Albon bereidt zich voor op GP van Singapore

Na het missen van de Italiaanse Grand Prix hoopt Alex Albon 'gewoon' weer aan de start te kunnen verschijnen bij de race op het Marina Bay Street Circuit. De Britse Thai moest afgelopen wedstrijd noodgedwongen aan de kant zitten wegens een blindedarmontsteking en werd vervangen door Nyck de Vries.

Na de medische ingreep ervaarde Albon complicaties en had last van ademhalingsproblemen. Deelname aan de Grand Prix van Singapore leek in gevaar te komen, zeker gezien het feit dat de baan wordt beschouwd als een van de meest fysiek uitdagende wedstrijden. Williams liet weten De Vries opnieuw te willen inzetten mits Albon niet fit genoeg bleek te zijn, maar laatstgenoemde liet weten inmiddels weer volop in training te zijn en te hopen weer in zijn bolide te kunnen springen.

"Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de berichten en steun na de Grand Prix van Italië", liet Albon weten. "Mijn voorbereiding voor Singapore is dit keer een beetje anders dan normaal, maar ik voel me goed en ik heb er alles aan gedaan om me voor te bereiden op een van de fysiek zwaarste wedstrijden op de kalender. Ik onderschat de uitdaging niet, maar ik kijk er naar vooruit om weer terug te komen en de baan op te gaan".

Ajax Vrouwen uitgeschakeld in Champions League na doelpunt van Miedema

Ajax Vrouwen is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In London hadden de Amsterdammers nog 2-2 gespeeld tegen het sterke Arsenal, maar in Amsterdam kwamen de voetbalsters van Ajax net te kort. Vivianne Miedema zorgde voor het enige doelpunt en daardoor gaat Arsenal naar de Champions League.

In de heenwedstrijd had Ajax Vrouwen nog 2-2 gespeeld tegen Arsenal en ook in de return kon Ajax lang mee met de vrouwen van Arsenal. Maar in tweede helft zorgde Oranje-spits Miedema voor het enige doelpunt van de avond. De Nederlandse spits schoot hard raak buiten de zestien, waardoor Arsenal het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt.

Volleybalsters na nieuwe zege al zeker van volgende ronde op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun derde groepswedstrijd op het WK gewonnen. In het Gelredome verloor Oranje nog wel de eerste set tegen Puerto Rico, maar uiteindelijk won de Nederlandse ploeg alsnog gemakkelijk met 3-1 (23-25, 25-20, 25-16, 25-15).

Nederland was het WK begonnen met twee eenvoudige zeges tegen Kameroen en Kenia, maar tegen Puerto Rico kreeg de Nederlandse ploeg wat meer tegenstand en ging de eerste set ook verloren, al ging het die set wel lange tijd aan de leiding. In het vervolg van de wedstrijd herstelde Oranje zich en won vervolgens makkelijk set twee, drie en vier met duidelijke cijfers.

Door de zege op Puerto Rico is Oranje verzekerd van de volgende groepsfase. In deze groepsfase spelen de volleybalsters nog tegen België en Italië.

Efteling wordt grotendeels rookvrij

Vanaf komende Winter Efteling wordt de Efteling grotendeels rookvrij. Jonge bezoekers worden vanaf dat moment niet langer blootgesteld aan het roken, waarmee het attractiepark wil bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Omdat doorgaans gasten de Efteling een hele dag of meerdere dagen bezoeken, komen er tien rookzones als uitzondering op het nieuwe beleid. De rookzones worden verspreid door het attractiepark en beschut aangelegd door middel van bestrating en groen. Ook binnen de vakantieparken en hotels wordt dit doorgevoerd, met uitzondering van de terrassen bij de vakantiewoningen.

Uit het zicht van de jonge bezoeker
Voor de Efteling was het een belangrijk uitgangspunt om roken minder zichtbaar te maken voor jonge bezoekers. “De Efteling wil een gezonde en veilige plek zijn voor iedereen. Sinds 2017 is roken in de wachtrijen van attracties en in het Sprookjesbos niet toegestaan”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling. “Nu zetten we een stap verder richting rookvrij, met uitzondering van enkele rookzones. De rookzones worden uit het zicht van andere bezoekers en dus kinderen geplaatst. Hierdoor dragen we bij aan een Rookvrije Generatie.”

Rookvrije Generatie
De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF en Longfonds) en wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Bij de totstandkoming van het nieuwe beleid werd de Efteling door de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij gefaciliteerd en geadviseerd.

Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: "We zijn blij met deze stap want de Efteling draagt met deze keuze bij aan een Rookvrije Generatie. Hoe minder kinderen in aanraking komen met roken, e-sigaretten of vapen, hoe beter. Als groot attractiepark heeft de Efteling een voorbeeldfunctie, dus we hopen dat veel attractieparken ook rookvrij worden. Elke plek waar veel kinderen komen hoort namelijk rookvrij te zijn.”

15-jarige beroofd van 5 euro door tweetal (12 en 14)

Twee jongens (12 en 14 jaar) zijn woensdagavond in Breda aangehouden. Ze zouden een leeftijdsgenoot beroofd hebben. Om 18.45 uur meldde een 15-jarige jongen zich aan het bureau. Hij verklaarde dat hij kort daarvoor mishandeld en beroofd is van 5 euro door twee jongens. Eén van de jongens kent hij. Op basis van het signalement van de andere wist een agent wie de andere jongen is. Hij had die jongen eerder die avond al aangesproken over een mogelijke bedreiging in het winkelcentrum de Barones.

Het slachtoffer liep  met een vriend in de binnenstad toen hij de twee verdachten zag lopen met een meisje. Ze riepen hem en pakten hem vast. Ze namen hem mee een steeg in bij de Ginnekenstraat. Daar sloegen en schopten ze hem. Het slachtoffer had 5 euro in zijn zak die ze van hem afpakten. Op het moment dat er andere mensen langs liepen renden de verdachten weg. Het meisje heeft de hele beroving en mishandeling gefilmd. De jongen verklaarde dat hij al eerder door het tweetal is mishandeld.

De zaak werd overlegd met de officier van justitie. Ondanks het feit dat de verdachten minderjarig zijn gaf ze, gezien de ernst van de situatie, toestemming om de beide jongens buiten heterdaad aan te houden en eventueel voor de nacht in te sluiten. Beide jongens zijn kort daarna aangehouden.

Minister Ollongren bezoekt NAVO-vlaggenschip Zr.Ms. Tromp

Minister Kajsa Ollongren bracht gisteren een bezoek aan Zr.Ms. Tromp. Het vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) nam de afgelopen week deel aan een NAVO-oefening voor de Portugese kust. Ollongren liet zich uitgebreid bijpraten door de bemanning van het luchtverdedigings- en commandofregat.

Aan boord sprak ze met zowel bemanningsleden als de internationale staf van het vlootverband dat vanaf Zr.Ms. Tromp de operaties aanstuurt. Het commando staat dit jaar onder leiding van Nederland, op dit moment in de persoon van commandeur Jeanette Morang.

Zij praatte samen met de commandant van het fregat de minister bij over de huidige ontwikkelingen binnen het NAVO-vlootverband en de veiligheidssituatie op zee.

In gesprek
Tijdens een rondleiding aan boord maakte de minister nader kennis met de luchtverdedigingscapaciteiten van het schip. Ook woonde ze een demonstratie van het Goalkeeper-snelvuurkanon en een man-over-boord-oefening bij. De belangrijkste onderdelen van het bezoek waren echter de gesprekken met bemanningsleden en stafleden.

Bondgenootschap beschermen
Ollongren benadrukte het belang van de inzet van de Tromp en SNMG1. “Het is belangrijk dat we een robuuste bijdrage aan NAVO-vlootverbanden leveren. Dit zijn de snelst inzetbare eenheden op zee om het bondgenootschap te beschermen. De sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen benadrukt hoe belangrijk de veiligheid op zee is en dat onveiligheid op zee ook gevolgen voor ons in Nederland kan hebben.”

Snelle reactiemacht
SNMG1 is onderdeel van de snelle reactiemacht en behoort tot de snelst inzetbare eenheden van de NAVO. Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden die permanent beschikbaar zijn voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 is het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Oostzee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 doet onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.

Militair geeft toelichting aan minister aan boord fregat (Afbeelding: Defensie)
Militair geeft toelichting aan minister aan boord fregat (Afbeelding: Defensie)

A Plague Tale: Requiem verhaaltrailer

A Plague Tale: Requiem is een game die vrij veel nadruk op het verhaal legt. Geen wonder dus dat uitgever Focus Entertainment met een mooie verhaaltrailer komt. Dit is trouwens de sequel op de goed ontvangen A Plague Tale: Innocence en moet op 18 oktober uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S, Switch (via cloud) en pc.

Beide games spelen zich af in de middeleeuwen. Het verhaal draait om een jongetje die ziek is door een mysterieuze vloek. Echter, met behulp van die vloek kan hij ook mysterieuze krachten aanspreken en bijvoorbeeld ratten controleren. In de sequel reizen ze af naar een eiland terwijl ze nog altijd op zoek zijn naar een geneesmiddel.

Coolio (59) overleden

Coolio, pseudoniem van Artis Ivey, is gisteren op 59-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Hij was een Amerikaans rapper, acteur en platenproducer. Hij is vooral bekend van de hit Gangsta's Paradise, afkomstig van de soundtrack van de film Dangerous Minds.

Coolio groeide op in Compton, Californië. Na zijn middelbare school begon hij met zijn carrière in de muziek, maar hij moest vrijwel direct na het uitkomen van zijn eerste single tijdelijk stoppen vanwege een verslaving aan cocaïne. Nadat hij van zijn verslaving af was geraakt, werkte Coolio enige tijd als brandweerman, om in 1994 terug te keren in de muziekbranche. Zijn debuutalbum It Takes a Thief uit 1994 bevatte de hit Fantastic Voyage.

Zijn grootste succes behaalde hij met Gangsta's Paradise, een rap geschreven op de melodie van Pastime Paradise van Stevie Wonder. Aanvankelijk was Coolio's platenmaatschappij bang dat het nummer zou floppen, maar dankzij de film Dangerous Minds werd het een wereldwijde nummer 1 hit (waaronder in de Verenigde Staten en in Nederland)

Coolio heeft ook nog aan de weg getimmerd als kok, heeft een kookboek uitgebracht en een korte serie video's getiteld Cookin' with Coolio, maar dat is geen wijdverbreid succes gebleken. (Met dank aan Zeitgeist en noizzieNL voor deze toevoeging). 


Op verzoek van noizzieNL extra video in het bericht gezet


Nieuwe gratis content voor Assassin’s Creed Valhalla

Een nieuwe gratis update met content is nu beschikbaar in Assassin’s Creed Valhalla. De update introduceert een nieuwe activiteit, het tweede deel van Tombs of the Fallen en een nieuwe feature: de Rune Forge. Ook ontgrendelen spelers speciale beloningen in thema van de 15e verjaardag van de Assassin’s Creed franchise.

De nieuwe content die vanaf nu beschikbaar is in Assassin’s Creed Valhalla:

  • The Rune Forge: kan gebouwd worden wanneer spelers hun nederzetting hebben geüpgraded naar level 4. Met de Forge veranderen spelers de perks van hun uitrusting in nieuwe runes, in ruil voor zilver.
  • Het laatste deel van Tombs of the Fallen: spelers moeten zich een weg zien te banen door drie mysterieuze tombes gevuld met moeilijke puzzels en valstrikken. Enkele de meest toegewijde avonturiers ontrafelen de verborgen geheimen van een vervallen beschaving. De tombes zijn beschikbaar voor alle spelers na het ontgrendelen van Ravensthorpe, Eivors nederzetting.
  • Speciale in-game beloningen via Ubisoft Connect: om de 15e verjaardag van de Assassin’s Creed franchise te vieren, genieten spelers van het AC15 settlement-pakket en tattooset.

Er is meer gratis content onderweg naar Assassin’s Creed Valhalla, waaronder het Oskoreai festival, dat plaatsvindt van 20 oktober tot en met 10 november, en The Last Chapter-verhaallijn. Het festival brengt nieuwe activiteiten, quests en beloningen met zich mee.

Assassin’s Creed Valhalla is reeds verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna, Windows pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store, en als onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

Assassin's Creed Valhalla Update (Foto: Ubisoft)

Transport Fever 2 verplaatst zich naar consoles

Nacon en Urban Games maken bekend dat Transport Fever 2 Console Edition in ontwikkeling is. De pc-versie van deze transportsimulatie heeft zeer positieve reviews op platformen als Steam (op moment van schrijven is 88% van de 14.528 reviews positief).

Deze nieuwe versie draait net als de pc-versie om allerlei vormen van transport, maar dan met een voor consoles gemaakte besturing en interface. Daarnaast zijn de graphics van de game verbeterd, met geheel herziene versies van alle voertuigen, waaronder treinen, bussen, vliegtuigen en schepen.

In Transport Fever 2 Console Edition ontwikkelen spelers transportroutes via land, zee en het luchtruim. Zo dragen ze bij aan de ontwikkeling van de economie en spelen ze in op behoeftes van groeiende steden en samenlevingen. In de game kun je je eigen transportimperium opbouwen en aan de logistieke uitdagingen wagen, van 1850 tot de huidige tijd.

Transport Fever 2 Console Edition verschijnt in februari 2023 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series.

Sociaal uitgeslotenen na 10 jaar nog steeds vaak in kwetsbare situatie

In 2020 bevond een groot deel van de mensen die in 2010 op meerdere fronten het minst goed mee konden komen in de maatschappij (sociaal uitgesloten) zich nog steeds in een kwetsbare situatie. Zij hadden ook dan nog vaak een laag inkomen en waren vaak afhankelijk van een uitkering. Dat geldt vooral voor sociaal uitgesloten mensen die in 2010 ouder dan 30 waren, de jongere groep stond er na tien jaar vaker beter voor. Dit blijkt uit nieuwe analyses van het CBS uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Sociaal uitgeslotenen zijn mensen die op meerdere fronten aan de kant staan. Zij hebben bijvoorbeeld betaalachterstanden, niet genoeg geld om eens in de twee dagen warm te eten, maar ook heel weinig sociaal contact, gaan niet stemmen, krijgen geen professionele hulpverlening als dat nodig is of vinden sociaal onwenselijk gedrag acceptabel.

In 2010 is onderzoek gedaan naar deze groep met een extra set vragen in de enquête European Union-Statistics on Income and Living Conditions (EU-SILC). Bijna 600 duizend mensen werden als sociaal uitgesloten ingedeeld. In het huidige onderzoek is met aanvullende gegevens uit registers nagegaan hoe deze groep er tien jaar later voor staat. Het rapport Uitsluiting in sociaaleconomisch perspectief gaat hier dieper op in.

Inkomenspositie jongere uitgesloten mensen na 10 jaar verbeterd
Van de jongere sociaal uitgeslotenen (16 tot 30 jaar) had in 2010 nog 58 procent een inkomen in de laagste twee inkomensgroepen, waar gemiddeld 40 procent van de bevolking in valt. Tien jaar later is dat aandeel gedaald naar 42 procent. Dat is een verbetering, maar het is nog wel twee keer zo hoog als bij hun leeftijdsgenoten die niet sociaal uitgesloten waren. Bij de 30-plussers is geen verandering te zien: zowel in 2010 als in 2020 hadden 7 op de 10 sociaal uitgesloten mensen een inkomen in een van de laagste twee categorieën.

Jonge uitgeslotenen na 10 jaar vaker uitkering
Van de in 2010 sociaal uitgesloten jongere mensen (16 tot 30 jaar) had 4 procent een uitkering als belangrijkste inkomensbron (bijvoorbeeld bijstand of een WW-uitkering). Dat gold ook voor niet-uitgesloten jonge mensen. Tien jaar later was dat heel anders: toen was 23 procent van de sociaal uitgeslotenen en 7 procent van de niet-uitgeslotenen afhankelijk van een uitkering.

Van de sociaal uitgesloten 16- tot 30-jarigen volgde in 2010 met 23 procent een kleiner deel een opleiding dan de niet-uitgeslotenen (41 procent). Ze waren juist vaker werkzaam. Tien jaar later werkte bijna 90 procent van de niet-uitgeslotenen, en hadden met 76 procent de destijds sociaal uitgeslotenen minder vaak inkomen uit werk.

Bij de sociaal uitgesloten 30-plussers was het beeld minder rooskleurig en veranderde er minder dan bij de jongere groep; van hen was in 2010 42 procent werkzaam en ontving ruim de helft een uitkering. Deze percentages waren in 2020 nagenoeg hetzelfde.

Vooral jongeren emotioneel eenzaam in 2021

In 2021 voelde 11 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich sterk eenzaam. Dat zijn er meer dan twee jaar eerder (9 procent). Alleenstaanden en alleenstaande ouders voelden zich het vaakst eenzaam. In 2021 gaven jongeren van 15 tot 25 jaar het vaakst aan zich sterk emotioneel eenzaam te voelen, in 2019 waren dat nog de 75-plussers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn.

In 2019 en 2021 zijn in deze enquête vragen gesteld over eenzaamheid. Aan bijna 7 duizend mensen van 15 jaar of ouder werden stellingen voorgelegd over het ervaren van leegte om zich heen, of zij mensen om zich heen missen, en of zij zich vaak in de steek gelaten voelen (emotionele eenzaamheid). Daarnaast werd gevraagd of zij mensen om zich heen hebben met wie zij zich verbonden voelen, die zij vertrouwen, en op wie zij in het geval van narigheid kunnen terugvallen. Het (deels) ontbreken van deze sociale steun kan een aanwijzing zijn voor sociale eenzaamheid. De algehele eenzaamheid is gebaseerd op de stellingen over zowel emotionele als sociale eenzaamheid.

Alleenstaande ouders vaakst sterk eenzaam
In 2021 zijn, net als in 2019, alleenstaanden (16 procent) en alleenstaande ouders (19 procent) het vaakst sterk eenzaam. Kinderen die bij hun ouders wonen (ongeacht hun leeftijd) voelden zich vaker sterk eenzaam (12 procent, tegen 8 procent in 2019). Ook partners zonder kinderen zijn met vaker eenzaam dan twee jaar geleden (9 procent tegen 6 procent).

Jongeren vaker emotioneel eenzaam dan ouderen
Het percentage 15-plussers dat zich sterk emotioneel eenzaam voelde (een hechte band mist) nam tussen 2019 en 2021 toe van 8 naar 11 procent. Onder 15- tot 25-jarigen is dit aandeel met 14 procent het hoogst. Ook laat deze groep de sterkste toename zien ten opzichte van twee jaar eerder, toen 75-plussers nog het vaakst sterk emotioneel eenzaam waren.
Uit ander onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren (18 tot 25 jaar) in 2020 het vaakst van alle leeftijdsgroepen aangaven dat zij zich tijdens de coronaperiode vaker eenzaam voelden dan daarvoor.

Toename sociale eenzaamheid
Ook de groep die zich sterk sociaal eenzaam voelde (behoefte heeft aan meer sociaal contact) is tussen 2019 en 2021 toegenomen, van 12 naar 14 procent. Sterke sociale eenzaamheid komt het vaakst voor onder 45- tot 55-jarigen (19 procent), maar ook 25- tot 45-jarigen gaven aan zich vaak sociaal eenzaam te voelen (15 procent). Onder 25- tot 35-jarigen steeg de ervaren sociale eenzaamheid in deze jaren het sterkst: van 10 naar 15 procent.

FOK! Wat een weer: zonnig met buien in het westen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwing:
Vannacht en vanochtend plaatselijk dichte mist. Er geldt code geel voor het hele land met uitzondering van Zeeland.

Vanochtend begint op veel plaatsen met mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend en dan is de zon af en toe te zien. In de kustgebieden komt een enkele bui voor. Er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Vooral in de kustprovincies is er kans op enkele buien. De middagtemperatuur ligt op ongeveer 14°C. Er is weinig wind.

Vanavond zijn er opklaringen en is het vrijwel overal droog. Alleen in het uiterste noorden drijven enkele buien vanaf de Noordzee binnen. Er is weinig wind, in het Waddengebied is de wind zwak tot matig uit verschillende richtingen.

C-C-C-Combo-boog te Winterswijk (Foto: _UserName_)
C-C-C-Combo-boog te Winterswijk (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Genshin Impact 3.1-update nu beschikbaar

Genshin Impact versie 3.1 is sinds gisteren gratis beschikbaar. De update voegt een gigantisch woestijn gebied toe aan het Sumeru continent en brengt het grote verhaal weer een stukje verder. Daarnaast wordt er ook feest gevierd in Mondstadts, waar je deel kunt nemen aan een festival dat het tweede jubileum van de game viert.

Genshin Impact is een free-to-play game die gebruikmaakt van zogenaamde 'gacha'-elementen. Je kunt tijdens het spelen 'wensen' verdienen en die uitgeven om nieuwe personages te krijgen. Je kunt uiteraard ook echt geld gebruiken om wensen te kopen. In patch 3.1 zijn er weer nieuwe personages toegevoegd. Cyno (Electro Polearm) en Candace (Hydro Polearm) zijn nu via het wens-systeem beschikbaar. Later deze maand wordt ook Nilou (Hydro Sword) toevoegd.

Kena: Bridge of Spirits krijgt jubileum-update

Kena: Bridge of Spirits heeft vandaag een grote gratis update gekregen. De 'anniversary update' viert het feit dat Kena 1 jaar geleden is uitgekomen en voegt een aantal nieuwe dingen toe aan het spel. Het spel is beschikbaar voor PS4, PS5 en pc.

De update maakt eindelijk New Game+ mogelijk, een optie die fans al langer wilden. Verder heeft het niet alleen nieuwe kostuums voor Kena toegevoegd, maar ook een aantal nieuwe vaardigheden. Met de zogenoemde 'Charmstones' kun je die nieuwe vaardigheden uitproberen. Deze stenen speel je vrij via de nieuwe 'Spriit Guide Trials'. Dit zijn nieuwe platforming en combat beproevingen.

The Legend of Heroes: Trails from Zero launchtrailer

The Legend of Heroes: Trails from Zero is sinds gisteren beschikbaar voor Switch, PS4 en pc. Het gaat hier om een JRPG uit 2010 die nu pas officieel is vertaald naar het Engels. De game is onderdeel van de The Legend of Heroes-serie, die je misschien wel kent van Trails in the Sky en Trails of Cold Steel. Deze game en zijn sequel (Trails of Blue) spelen zich tussen de twee voorgenoemde series af.

Trails from Zero speelt zich af in Crossbell, een land die onder politieke spanning staat omdat het tussen twee ruziende grootmachten is geplaatst. Je speelt als Lloyd Bannings, een jonge detective die achter de duistere geheimen van een cult probeert te komen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)
special
Random Pics van de Dag #1195
special
Random Pics van de Dag #1194
special
VrijMiBabes #196 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1193
special
Random Pics van de Dag #1192
©FOK.nl e.a.