Toerist mag blijven blowen in Amsterdam; plan Halsema sneuvelt

Het plan van burgemeester Femke Halsema om buitenlandse toeristen te weren uit coffeeshops haalt definitief geen meerderheid in de gemeenteraad. Met dit zogeheten i-criterium zou het aantal coffeeshops in de stad flink gaan dalen. "U gaat alleen maar uit van uw gut feeling", zei de burgemeester tegen de tegenstanders van haar plan. In de raad lijkt wel brede steun te ontstaan voor een blowverbod op straat. Zo meldt AT5

In de commissie Algemene Zaken wordt donderdagavond gedebatteerd over het voorstel van de driehoek: de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Al langer hing boven de markt dat het i-criterium zou sneuvelen in de raad. Ondanks een laatste offensief van de driehoek zijn de meeste fracties, waaronder de coalitie (PvdA, GroenLinks en D66) tegen.

Aan het begin van het debat sprak Claire Martens (VVD) wel steun uit. "Ik loop elke dag door een wietwalm. Is dit de stad waar ik mijn dochter in op wil laten groeien?", zei de fractievoorzitter die dertien weken geleden is bevallen. "Veel bewoners vragen zich af wanneer wij hen gaan helpen. Het i-criterium is geen doel, maar een middel om het doel, de overlast in de binnenstad terug te dringen, te bereiken."

Bij tegenstanders van het plan is vooral zorg over het toenemen van straatdealers in de binnenstad. De vrees is dat meer kwetsbare jongeren hun geld zullen gaan verdienen aan de verkoop van drugs, omdat toeristen door het i-criterium niet meer in een coffeeshop hun wiet en hasj kunnen halen. "Wij overzien een massale verschuiving naar straathandel. We vinden het onverstandig om te kiezen voor miljoenen illegale drugstransacties", zei Rob Hofland (D66). 

PvdA’er Fatihya Abdi schetste een voor haar fractie lastig dilemma. "Politiek gaat om prioriteiten stellen. Ik vind kwetsbare jongeren belangrijker. We moeten hen de kans geven om niet in de criminaliteit te belanden. Ik weet hoe het is om in een kwetsbare omgeving op te groeien en hoe dun de lijn is om in de criminaliteit te belanden."

Abdi stelde wel voor om wat de te doen aan plekken in de stad waar een overconcentratie is van coffeeshops. D66 zag daarnaast ook iets in het aanpakken van winkels die producten in de stad verkopen die worden geassocieerd met cannabis.

Hofland opperde daarnaast ook het idee voor een streng toezichtskader, dat wordt opgenomen in een convenant met de coffeeshops. "Daardoor kunnen we inzage krijgen in de boeken. Coffeeshops die weigeren, kunnen we strenger controleren. Coffeeshops die wel meedoen kunnen we voordelen geven, zoals het hebben van een grotere voorraad."

JA21'er Nanninga, voorstander van het plan, haalde voor zichzelf nog wel iets positiefs uit het debat: "Ik ben blij om te constateren dat de linkse partijen wel degelijk kunnen opkomen voor ondernemers. Ik denk dat de coffeeshopeigenaren daar blij mee zijn." Ze zei niet te geloven in de angst van andere partijen dat veel meer jongeren in de criminaliteit zouden belanden.

Voor een blowverbod op straat lijkt wel een meerderheid in de raad te ontstaan. Onder meer coalitiepartij PvdA is voor, maar ook de grootste oppositiepartij VVD.  

Halsema zei tegen de raad dat de driehoek de vraag naar cannabis in de stad wil verminderen. "Geen van uw voorstellen dringt die vraag terug", zei de burgemeester. "Uw gesuggereerde oplossingen verhouden zich niet tot het probleem dat wij signaleren. U moet geen overspannen verwachtingen hebben van een blowverbod op straat."

Ze vervolgde: "Er gaat in deze markt zoveel geld om, dat het aantrekkelijk is voor de zware misdaad interessant is om in te investeren."

Ook was Halsema kritisch op tegenstanders van haar plan. "U gaat alleen maar uit van uw gut feeling. Onze onderzoeken laten zien dat het aantal toeristen, dat naar de stad komt om te blowen, zal afnemen en ze komen ook nog eens minder vaak."

De burgemeester waarschuwde voor het sluiten van coffeeshops. "Dat doe je niet zomaar. Dring je het aantal coffeeshops terug, en doe je niks aan het aantal mensen die er kopen, dan stijgt de omzet van een klein aantal coffeeshops. Het is makkelijker om wat aan de klandizie te doen."

Nu er definitief geen meerderheid is, strandt naar alle waarschijnlijkheid het i-criterium. Halsema gaf namelijk al eerder bij AT5 aan geen gebruik te zullen gaan maken van haar bevoegdheid om het plan, zonder steun van de raad, door te zetten.

De burgemeester passeerde de raad wel bij preventief fouilleren. "Dat ligt ook anders. Dat is een geïsoleerde maatregel die tijdelijk wordt ingevoerd. Deze maatregel heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen - en daarin hoop ik in ieder geval in zijn tijdelijkheid steun te vinden bij de raad."