Efteling wordt grotendeels rookvrij

Vanaf komende Winter Efteling wordt de Efteling grotendeels rookvrij. Jonge bezoekers worden vanaf dat moment niet langer blootgesteld aan het roken, waarmee het attractiepark wil bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Omdat doorgaans gasten de Efteling een hele dag of meerdere dagen bezoeken, komen er tien rookzones als uitzondering op het nieuwe beleid. De rookzones worden verspreid door het attractiepark en beschut aangelegd door middel van bestrating en groen. Ook binnen de vakantieparken en hotels wordt dit doorgevoerd, met uitzondering van de terrassen bij de vakantiewoningen.

Uit het zicht van de jonge bezoeker
Voor de Efteling was het een belangrijk uitgangspunt om roken minder zichtbaar te maken voor jonge bezoekers. “De Efteling wil een gezonde en veilige plek zijn voor iedereen. Sinds 2017 is roken in de wachtrijen van attracties en in het Sprookjesbos niet toegestaan”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling. “Nu zetten we een stap verder richting rookvrij, met uitzondering van enkele rookzones. De rookzones worden uit het zicht van andere bezoekers en dus kinderen geplaatst. Hierdoor dragen we bij aan een Rookvrije Generatie.”

Rookvrije Generatie
De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF en Longfonds) en wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Bij de totstandkoming van het nieuwe beleid werd de Efteling door de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij gefaciliteerd en geadviseerd.

Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: "We zijn blij met deze stap want de Efteling draagt met deze keuze bij aan een Rookvrije Generatie. Hoe minder kinderen in aanraking komen met roken, e-sigaretten of vapen, hoe beter. Als groot attractiepark heeft de Efteling een voorbeeldfunctie, dus we hopen dat veel attractieparken ook rookvrij worden. Elke plek waar veel kinderen komen hoort namelijk rookvrij te zijn.”