Brons voor juniore Vinke op WK wielrennen; Herzog, Fedorov en Bšckstedt pakken goud

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Australische Wollongong zijn de wegritten bij de junioren en de mannen onder 23 jaar afgewerkt - de wedstrijd van de vrouwen onder 23 is onderdeel van de eletewedstrijd bij de vrouwen, die zaterdagochtend gereden wordt.

Mannen junioren
De 135 kilometer lange wedstrijd kende continu actie en aanvallen, maar uiteindelijk ontstond er een vrij selectieve groep. Namens Nederland zat alleen Menno Huising er nog bij, maar de sterkste leek toch wel Emil Herzog: de Duitser had al kilometers op kop gereden, elk gaatje gedicht en oogde bijzonder sterk.

In de slotfase trok Antonio Morgado ten strijde, namens Portugal een van de favorieten. Hij soleerde een mooie voorsprong bij elkaar, maar Herzog ging er toch achteraan en sloot met een uiterste inspanning aan. De twee kwamen even op adem en trokken er vervolgens een lange en slopende sprint uit. Daarin was Herzog nét te sterk, Morgado werd tweede en de Belg Vlad van Mechelen won een kleine minuut later de sprint om plek drie - Huising finishte als zesde.

Mannen onder 23
De beloften kregen 170 kilometer voor de kiezen en ook hier werd veel aangevallen. Nederland moest het zonder kanshebber Mick van Dijke doen, die wegens COVID-19 niet kon starten, en verder lukte het alleen Jumbo-Visma-renner Olav Kooij om met de nodige moeite goed voorin te blijven.

Twee mannen bleven in de slotfase van de koers samen vooraan over: Mathias Vacek uit Tsjechië en de Kazach Yevgeniy Fedorov, twee World Tour-renners. De heren vonden elkaar uitstekend en bleven kop-over-kop doortrekken tot in de slotkilometer, waardoor de achtervolgende groep - met sprinter Kooij - nauwelijks dichterbij kon komen.

De twee koplopers konden om de wereldtitel sprinten en die ging naar Fedorov, voor Vacek. De sprint om het brons werd gewonnen door een boze Søren Wærenskjold, Kooij werd vijfde. Een opvallende rol was er voor de wereldkampioen junioren van 2021, Per Strand Hagenes: hij reed uiteindelijk niet op kop voor zijn Noorse landgenoot en kopman Wærenskjold, maar ook niet voor Jumbo-teamgenoot Kooij.

Vrouwen junioren
Op de vroege zaterdagochtend konden de jongedames beginnen aan hun 67 kilometer lange WK, en dat werd zoals verwacht niet bepaald spannend wat de winst betreft. De Britse tijdritkampioene Zoe Bäckstedt was véél beter dan de rest: ze reed in de eerste ronde weg, sloeg een gat van bijna drie minuten en kon vervolgens relatief rustig uitbollend op weg naar de wereldtitel.

Achter Bäckstedt vielen Nienke Vinke en Eglantine Rayer aan en dat Nederlands-Franse duo reed ook een mooi gaatje bij elkaar ten opzichte van de rest. Even leek Vinke kort voor de finish een beslissende demarrage te plaatsen, maar Rayer kwam terug en was in de sprint te sterk, waardoor Vinke het brons pakte.