FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 september 2022

AZ pas laat langs FC Vaduz

AZ heeft donderdag met veel moeite gewonnen van FC Vaduz uit Liechtenstein. In Alkmaar werd het 4-1, maar die zege werd vooral behaald in de slotfase van de wedstrijd, waarbij FC Vaduz met tien man op het veld stond.

FC Vaduz dat uitkomt in de tweede divisie van de Zwitserse competitie en zich voor het eerst heeft geplaatst voor een Europees hoofdtoernooi. AZ leek daarin een makkelijke tegenstander te treffen, maar toch had de ploeg uit Alkmaar het lastig met de club uit Liechtenstein.

AZ Kwam nog wel op voorsprong via Yusuf Barasi, maar niet snel daarna was het alweer gelijk. In de tweede helft ging AZ op zoek naar de 2-1 en stond ook met één man meer op het veld nadat de keeper van FC Vaduz met rood van het veld moest. Toch duurde het nog lang voordat AZ op voorsprong kwam, pas tien minuten voor tijd maakte Sam Beukema de 2-1, waarna de thuisploeg in de slotfase door goals van Yukinari Sugawara en Dani de Wit nog ruim wist te winnen.

Feyenoord wint met speels gemak van Sturm Graz in Europa League

Feyenoord heeft zich donderdag in de Europa League op goed hersteld van de kansloze nederlaag van vorige week tegen Lazio Roma. In de Rotterdamse Kuip stond het bij rust al met 4-0 voor en zou uiteindelijk met 6-0 winnen van Sturm Graz.

Feyenoord kwam al vrij snel op voorsprong in eigen huis. Binnen tien minuten opende Alireza Jahanbakhsh de score, waarna Dávid Hancko, Danilo en opnieuw Jahanbakhsh voor rust wisten te scoren. Ook in de tweede helft was Feyenoord duidelijk de betere tegen het Oostenrijkse Sturm Graz en zou het uiteindelijk met 6-0 winnen. Na rust leek Jahanbakhsh zijn derde van avond te maken, die werd nog afgekeurd. Maar niet veel later maakte Santiago Giménez alsnog voor 5-0 en ook Oussama Idrissi pikte zijn doelpuntje mee.

In het andere groepsduel ging Lazio zeer verrassend met 5-1 onderuit bij FC Midtjylland. Daardoor hebben alle ploegen nu drie punten na twee wedstrijd, maar goed Feyenoord aan de leiding vanwege het doelsaldo.

Random Pics van de Dag #730

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ziekenhuizen openen in 2Doc frontale aanval op ChipSoft

De documentaire Dodelijke zorg van KRO-NCRV staat bol van bikkelharde beschuldigingen aan het adres van softwareleverancier ChipSoft. Die is volgens anonieme bronnen uit de zorgwereld verantwoordelijk voor levensgevaarlijke situaties, ernstig machtsmisbruik terwijl het jaarlijks onterecht vele miljoenen aan zorggeld opstrijkt.

De kritiek op ChipSoft, met afstand de grootste leverancier van ziekenhuisinformatiesystemen in Nederland, zwelt al langere tijd aan. De samenvatting van het rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) was eerder al aanleiding om de torenhoge winstmarges ter discussie te stellen. Ook de verouderde en gesloten systemen speelden daarin een rol. Lees verder bij Skipr.

2Doc: Dodelijke zorg is donderdagavond 15 september om 22:20 uur te zien op NPO2

Zorgpremie zal waarschijnlijk 10 euro per maand stijgen

De premie voor de zorgverzekering zal het komende jaar voor veel verzekerden waarschijnlijk omhoog kunnen gaan met ruim 10 euro per maand. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van De Telegraaf. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector.

Het kabinet stelt elk jaar de rekenpremie voor de verplichte basisverzekering vast op basis van de verwachte zorgkosten. Het is een indicatie voor de zorgverzekeraars om hun zorgpremie te bepalen. Zorgverzekeraars mogen zelf weten of ze de premie voor de zorgverzekering verhogen met 10 euro of meer verhogen of daaronder blijven. Ze zouden dan hun reserves kunnen aanspreken. Lees verder bij Skipr.

Basisscholieren vinden uzi tijdens Cleanup Day in Amsterdam-Noord

Scholieren van basisschool Kairos in Amsterdam-Noord hebben woensdag een nogal bijzondere vondst gedaan tijdens het opruimen van zwerfvuil. Onder de brug van de Monnikendammerweg vond een meisje een uzi. Zo meldt AT5.

De kinderen waren met grijpers en afvalzakken bezig om afval op te ruimen in het kader van Cleanup Day. Dit deden ze in de buurt van hun school aan het Wognumerplantsoen. Een van de kinderen zag toen ineens het geweer onder de brug liggen. Haar klasgenootje pakte het wapen vervolgens op en bracht het naar zijn meester. Een vuurwapendeskundige stelde later vast dat het daadwerkelijk om een uzi ging.

"Gelukkig had hij zijn handschoenen al aan, want zodoende kwamen zijn vingerafdrukken niet op het wapen", schrijft de politie op Facebook over het jongetje dat de vondst oppakte. "Hij heeft wel beloofd dat hij het volgende wapen dat zij vinden niet meer zal oppakken of aanraken en zal laten liggen tot de politie er is."

OM vervolgt voormalig politiemedewerker die informatie lekte over Lil Kleine

Een 22-jarige voormalig politiemedewerker wordt vervolgd voor het lekken van vertrouwelijke informatie over rapper Lil Kleine. Ook wordt de man verdacht van twee zedenfeiten. Zo meldt AT5

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De toenmalig politiemedewerker zou in februari op Snapchat beschreven hebben hoe Lil Kleine de nacht in de politiecel had doorgebracht. De rapper zat op dat moment vast op verdenking van het mishandelen van zijn vriendin. Een screenshot van dat Snapchat-gesprek kwam bij een juicekanaal terecht, dat het vervolgens publiceerde. 

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie stelde vervolgens een onderzoek in. Daaruit bleek dat de politiemedewerker mogelijk meer strafbare feiten had gepleegd. Zo zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan een poging tot grooming en het tonen van seksuele beelden aan een minderjarige.

Na het strafrechtelijk onderzoek werd vervolgens ook een disciplinair onderzoek ingesteld. De politiemedewerker heeft inmiddels, na afronding van het disciplinair onderzoek, strafontslag gekregen.

Schiphol-baas Dick Benschop kondigt vertrek aan na chaos op luchthaven

Dick Benschop, de baas van Schiphol, is opgestapt. Volgens een statement op de website van Schiphol heeft hij gisteravond zijn vertrek aangekondigd bij de raad van commissarissen. Benschop blijft in functie tot er vervanging is gevonden. Zo meldt AT5

De druk op Benschop liep al langere tijd op door de chaos op de luchthaven. Passagiers hebben al sinds het begin van de zomer te maken met extreem lange rijen, tekorten bij beveiligingspersoneel en chaos in het bagageproces. 

"Er is veel aandacht, en ook kritiek, voor de manier waarop Schiphol de problemen aanpakt en voor mijn verantwoordelijkheid als CEO", vertelt Benschop in een kort statement. "De situatie op Schiphol en wat dat betekent voor onze reizigers en medewerkers gaat mij aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel beter gaat. Ik hou van Schiphol. Leidinggeven aan dit bedrijf was voor mij een grote eer."

SCO Top Oezbekistan: China en Rusland streven naar nieuwe wereldorde

Kremlin-chef Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping wonen allebei de tweedaagse top bij van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Samarkand, Oezbekistan, die vandaag begint. De groep van acht staten, onder leiding van China en Rusland, heeft veiligheid en samenwerking tot hun prioriteit gemaakt en wil een alternatief creëren voor wat zij zien als een door het westen gedomineerde wereldorde.

Volgens Russische bronnen ligt de focus van de ontmoeting tussen Poetin en Xi Jinping op het conflict in Oekraïne. Beide presidenten ontmoetten elkaar in Peking kort voor het begin van de oorlog voor de opening van de Olympische Winterspelen begin februari en beloofden elkaar "grenzeloze" vriendschap. Sindsdien heeft China Rusland gesteund en de VS en de NAVO afgeschilderd als de belangrijkste boosdoeners in de oorlog met Oekraïne. Xi Jinping rekent op het partnerschap met Poetin om gezamenlijk de groeiende spanningen met de rivaliserende VS het hoofd te bieden.

Op zijn eerste buitenlandse reis in ruim twee en een half jaar staat het Chinese staatshoofd weer persoonlijk op het internationale toneel. Door de coronapandemie had Xi Jinping de Volksrepubliek lange tijd niet verlaten en ontving in Peking nauwelijks buitenlandse staatsgasten. Volgens Indonesische informatie wil hij in november ook deelnemen aan de top van de grote industriële naties (G20) op Bali.

Hoewel China de argumenten van Rusland in de agressieoorlog tegen Oekraïne steunt, roept het ook "alle betrokkenen" op om de vijandelijkheden te staken. Via een dialoog moet een manier worden gevonden die de "legitieme veiligheidsbelangen" van alle partijen verzoent, zei Mao Ning, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ook de internationale gemeenschap zou zich moeten inspannen om de voorwaarden en ruimte hiervoor te scheppen."

China vreest sancties
Hoewel China Rusland steunt, vermijdt het volgens buitenlandse waarnemers het schenden van internationale sancties om zelf niet het doelwit te worden van strafmaatregelen. Desalniettemin zijn de handelsactiviteiten tussen de twee landen sterk toegenomen, aangezien Chinese producten de door sancties veroorzaakte marktlacunes in Rusland opvullen en China aanzienlijk meer energie uit het buurland koopt sinds het Westen de Russische leveringen boycotte.

Op de top wil de Shanghai Group, die aanvankelijk in 2001 werd opgericht met het oog op de bestrijding van terrorisme, verder uitbreiden. Het negende lid is Iran, dat voorheen de status van waarnemer had. President Ebrahim Raisi wordt verwacht in Samarkand. In het licht van de spanningen met het Westen en het geschil over het nucleaire programma van Iran, heeft het land zijn buitenlands beleid aangepast. Om westerse sancties te neutraliseren, smeekt Teheran China en Rusland om economische en militaire samenwerking.

Naast China en Rusland omvatte de Shanghai-groep tot nu toe India, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Wit-Rusland, dat net als Mongolië de status van waarnemer heeft, heeft ook het lidmaatschap aangevraagd. Armenië, Azerbeidzjan, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Turkije zijn geclassificeerd als partnerlanden. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil naar de top afreizen en gesprekken voeren met onder meer Poetin.

Ook de Indiase premier Narendra Modi wordt verwacht in Samarkand. Dit zou de eerste ontmoeting zijn tussen Modi en Xi Jinping sinds de dodelijke confrontaties tussen Indiase en Chinese soldaten aan de betwiste grens van de twee landen in de Himalaya in 2020.

Moet Prigozjin met zijn Wagner huurlingen de oorlog voor Poetin winnen?

Na de overhaaste terugtrekking van de Russische troepen uit Kharkiv en het uitblijven van succesverhalen staat de Russische minister van Defensie Shoigu onder druk. Een Amerikaanse denktank ziet het hoofd van de Wagner Group, Prigozjin, in als zijn opvolger. Hij komt momenteel in het nieuws met een video.

Na talrijke militaire mislukkingen van Russische troepen in Oekraïne wordt de irritatie onder Russische militaire experts en militaire bloggers steeds groter. De eersten roepen al om het afzetten van minister van Defensie Sergei Shoigu. Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) hebben sommige bloggers al een mogelijke opvolgingskandidaat naar voren geschoven: de financier van de huurlingengroep Wagner, Jevgeni Prigozjin.

De Wagner Group is al met talrijke huurlingen actief in de oorlog in Oekraïne, maar was voorheen ook actief in een hele reeks buitenlandse missies - bijvoorbeeld in Syrië of in Mali. De groep is berucht om zijn extreme wreedheid. ISW schrijft dat de bekende militaire blogger Maksim Fomin al een ontmoeting met Prigozjin heeft gehad om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Dit wordt gezien als een aanwijzing dat het Kremlin de kritiek van de militaire deskundigen op de inefficiëntie van de oorlogsvoering zeer serieus neemt. Er wordt gespeculeerd dat president Poetin zijn minister van Defensie Shoigu zou kunnen opofferen als zondebok voor de nederlaag in Kharkiv om de militaire bloggers en nationalisten tevreden te stellen. Prigozjin zou hem dan kunnen opvolgen, vermoeden de deskundigen.

Rusland heeft moeite om strijdkrachten te werven
Momenteel trekt Prigozjin de aandacht met een video waarin hij Russische veroordeelden probeert te rekruteren als strijders voor het front. Door de hoge verliezen op het strijdveld heeft het Russische leger een enorme behoefte aan soldaten. Het is echter niet gemakkelijk om hen te werven. Vooral omdat het Kremlin tot nu toe een algemene mobilisatie heeft vermeden. Al maanden zijn er berichten over pogingen tot rekrutering, deels onder dwang in de zelfverklaarde republieken Luhansk en Donetsk, maar ook in afgelegen Russische regio's. De toespraak van Prigozjin laat zien wie er gaan vechten en wat de voorwaarden zijn voor deze strijders in de oorlog.

In zijn toespraak tot een groep gevangenen geeft Prigozjin toe dat hij het particuliere militaire bedrijf Wagner leidt. Hij heeft dit in het verleden herhaaldelijk ontkend en heeft ook juridische stappen ondernomen tegen deze aantijgingen. Dan vertelt hij dat de oorlog in Oekraïne moeizaam gaat, anders dan in Tsjetsjenië of Afghanistan. Daar heeft hij mannen voor nodig. Voor de nieuwe strijders, zegt Prigozhin, moeten er duidelijke regels zijn - zowel wat betreft de rekrutering als wat betreft het gedrag in de strijd.

Vage leeftijdsvereisten
Er wordt in principe gesteld dat de mannen niet jonger zijn dan 22 en niet ouder dan 50 mogen zijn. Prigozjin plaatst daar een kanttekening bij dat ook jongere mannen aan de strijd kunnen deelnemen, zolang hun familieleden hiertegen geen bezwaar maken. Ook de maximumleeftijd lijkt een vage richtlijn. Prigozhin zegt dat de fysieke kracht uiteindelijk doorslaggevend is. Dit wordt getest en op basis daarvan zou besloten worden of men geschikt was als huurling. De mannen zouden worden ingezet als infanteristen, dus gewoon soldaten. Bovendien moeten ze blijkbaar zes maanden dienen.

Volgens Prigozjin zouden er drie specifieke ongewenste gedragingen zijn waar de huurlingen zich niet schuldig aan mogen maken tijdens de inzet als huurling  in de oorlog. De eerste is desertie. Prigozjin zegt dat niemand achterblijft, niemand zich terugtrekt of zich zal overgeven aan de vijand en in gevangenschap belandt. In hun komende training zouden de strijders leren dat ze twee handgranaten bij zich moeten dragen als ze zich overgeven. Dit houdt waarschijnlijk in dat de soldaten zichzelf en de vijandelijke soldaten moeten opblazen met behulp van deze granaten.

Strijders moeten amnestie krijgen
De tweede ongewenste gedraging is het gebruik van alcohol of drugs. Prigozjin zegt dat ze zich het recht voorbehouden om huurlingen die verdacht worden van drugs- of alcoholmisbruik op elk moment terug te trekken. Hij kondigt zelfs tests aan met leugendetectors om de mentale stabiliteit van de vechters te controleren.

De derde ongewenste gedraging is naar verluidt plundering en seksueel contact met de lokale bevolking ter plaatse, aldus Prigozjin. Ze houden goed in de gaten of de huurlingen zich gedragen, maar: "Fouten kunnen gebeuren," zegt de financier van Wagner in de video. Prigozjin zinspeelt met deze gedragsregel duidelijk op de vele beschuldigingen van verkrachting door Russische soldaten, maar hij lijkt het niet per se te willen tegenhouden.

Volgens Matthew Luxmoore, een verslaggever van de Wall Street Journal, hadden de mannen vijf minuten om te beslissen of ze zich zouden aanmelden of niet. Prigozjin beloofde de gevangenen amnestie na hun terugkeer. Dat hij zoiets kan beloven, suggereert minstens dat deze toezegging doet met officiële toestemming van het Kremlin.

Manchester City klopt Dortmund in slotfase, Bayern verslaat Barcelona

In de Champions League is de tweede speelronde in de groepsfase afgewerkt. Ajax liep in de slotfase tegen een nederlaag aan bij Liverpool, maar uiteraard werden er meer duels gespeeld. Voor de volledige uitslagen en standen verwijzen we door naar de UEFA.

In groep A won Napoli met 3-0 van de Rangers in Glasgow, waardoor de Italianen nu met zes punten uit twee duels aan de leiding gaan. Dat is dezelfde score waar Club Brugge ook knap op staat: na de winst op Bayer Leverkusen versloegen de Belgen in Portugal FC Porto met liefst 0-4.

Bayern München gaat in groep C aan de leiding met zes punten, nadat FC Barcelona in de Allianz Arena met 2-0 verslagen werd. In groep D is het Sporting dat met twee zeges aan de leiding gaat: Tottenham Hotspur kreeg in Lissabon met 2-0 klop, beide goals werden in de slotminuten gescoord.

Groep E heeft AC Milan als koploper, maar wel met vier punten. Na het gelijkspel bij Red Bull Salzburg won de ploeg thuis met 3-1 van Dinamo Zagreb, terwijl Salzburg ook bij Chelsea een knap punt pakte (1-1). Real Madrid won met twee goals in het laatste kwartier met 2-0 van RB Leipzig en voert groep F zo met zes punten aan.

In groep G draaide Manchester City thuis tegen Borussia Dortmund een achterstand om in het laatste kwartier: goals van John Stones en Erling Haaland zorgden voor 2-1 en nu ook zes punten. Tot slot groep A, waar Benfica met 1-2 won bij Juventus en Paris Saint-Germain een achterstand omdraaide naar een 1-3 zege op Maccabi Haifa - beide ploegen staan op zes punten.

'Kijk, ruik, proef'-verpakkingslabel helpt consument minder voedsel te verspillen'

Too Good To Go, het bedrijf achter de app tegen voedselverspilling, introduceert in Nederland het ‘Kijk, ruik, proef – voor je verspilt’-label. De helft van alle voedselverspilling vindt thuis bij de consument plaats. Dat komt jaarlijks neer op zo’n 34 kilo per persoon. Daar moet met het nieuwe label verandering in komen. Het is goed dat Unilever met veel merken meedoet met dit nieuwe label. De aanpak van voedselverspilling is een van de duurzaamheidsdoelen die het bedrijf omarmt.

Al jaren is er discussie over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT-datum). Producten met een THT-datum bederven niet snel na het verstrijken van deze datum. Toch denkt 10 procent van de Nederlandse consumenten dat je producten na de THT-datum niet meer kunt eten. Dat leidt tot onnodige voedselverspilling. Om deze vorm van verspilling tegen te gaan introduceert Too Good To Go het ‘Kijk-ruik, proef – voor je verspilt’-label.

Too Good To Go meldt dat 50 procent van de Nederlandse consumenten soms voedsel weggooit op basis van de THT-datum, terwijl het dan echt nog veilig is. Dat geldt niet voor bederfelijke producten zoals vers- en gekoelde producten, die werken met een TGT-datum (Te Gebruiken Tot) en na deze datum niet meer veilig zijn.

Het nieuwe verpakkingslabel stimuleert consumenten meer op hun eigen zintuigen af te gaan. Wanneer de THT-datum is verstreken, maar het product er goed uitziet, ruikt en smaakt, dan is het nog veilig genoeg om te eten.
Recent onderzoek van Wageningen Universiteit bevestigt dat ‘houdbaarheidsiconen’ op de verpakking de consument kan helpen om minder voedsel te verspillen.

Het ‘Kijk-ruik, proef – voor je verspilt’-label is al in twaalf Europese landen met succes ingevoerd. Nu is Nederland aan de beurt. De introductie van het label komt op het moment dat de voedselboodschappen met 13 procent in prijs zijn gestegen. Met het nieuwe label kan de consument bewuster boodschappen doen en dat is direct merkbaar in de portemonnee.

Deathloop 20 september naar Xbox Game Pass

Deathloop maakt zoals verwacht binnenkort de sprong naar Xbox. De game kende een exclusiviteitsdeal met PlayStation, maar door de overname van Bethesda door Xbox was een latere release altijd de verwachting.

Op 20 september komt de game naar Xbox Series X | S en uiteraard ook Game Pass. De release gaat gepaard met de Golden Loop-update, die ook komt naar de andere platforms. Deze update voegt een nieuw wapen, nieuwe vijanden en upgrades toe. Bovendien wordt het einde uitgebreid en wordt cross-platform gameplay toegevoegd.

Kiriko is nieuwe support hero voor Overwatch 2

Blizzard heeft Kiriko aangekondigd als nieuwste speelbare hero voor Overwatch 2. Ze zal, net als Junker Queen, speelbaar zijn vanaf dag één inOverwatch 2.

Ze is een Japanese heldin en heeft banden met Hanzo en Genji. Als support kan ze je uiteraard healen, maar ze heeft ook de mogelijkheid om teamgenoten te 'cleansen', waarmee ze alle negatieve effecten verwijderd. Ben je stunned of onder de effecten van bijvoorbeeld EMP? Geen probleem, weg ermee. Bovendien ben je (erg) tijdelijk onstervelijk.

Ook heeft Blizzard een trailer vrijgegeven voor seizoen 1 van Overwatch 2, die je ook hieronder kunt bekijken. Overwatch 2 komt uit op 4 oktober.

Zorgt preventief fouilleren voor meer veiligheid in Amsterdam?

Om het aantal geweldsincidenten en het bezit van wapens in de stad af te laten nemen, heeft burgemeester Halsema besloten de proef met preventief fouilleren volgende maand opnieuw uit te voeren. Er zijn vijf plekken in Amsterdam aangewezen, een daarvan is rondom metrostation Noord. Criminoloog Jasper van der Kemp staat sceptisch tegenover het idee: "Je zet zo veel mankracht in voor iets waarvan je niet zeker weet of het werkt."

De burgemeester kondigde eerder deze zomer al aan dat de proef zou worden uitgebreid, maandag schreef ze in een brief aan de gemeenteraad hoe dat eruit gaat zien. Vijf plekken zijn er door de driehoek, bestaande uit de burgemeester, politie en justitie, gekozen op basis van het aantal incidenten van de afgelopen tijd. Het aantal door de politie geregistreerde incidenten op en rond metrostation Noord is sinds de opening in 2018 vertienvoudigd van 4 naar 42 vorig jaar.

De 'hot places' zouden het meest effectief zijn als het gaat om fouilleren. Een van die plekken is het centrumgebied in Amsterdam Noord, waaronder ook het metrostation valt. Daar is begin dit jaar nog een twaalfjarige jongen neergestoken door een leeftijdsgenoot. 

Criminoloog Jasper van der Kemp heeft zijn bedenkingen bij de proef: "Je besluit dat op een bepaalde plek ineens zelfs aardappelmesjes gevaarlijk zijn. En dat terwijl je niet eens kunt zeggen of het wapenbezit daadwerkelijk afneemt." Maar dat er iets moet gebeuren is volgens mensen uit Noord wel duidelijk: "Er gebeurt hier zo veel", vertelt een voorbijganger. "In heel de stad, maar hier al helemaal bij het station."

Twee meisjes die op de metro staan te wachten voelen zich vaak onveilig: "We moeten zelf naar school met de metro, en overal staan mensen en oude jongens. Ik zou het wel fijn vinden als er wat meer opgelet wordt ja." Het preventief fouilleren wekt wisselende reacties op. De een denkt "dat het wel werkt, want je bent je bewuster van wapenbezit als er op gelet wordt". Maar een vrouw denkt dat het niet werkt: "Dan trappen ze wel ergens anders rottigheid, het probleem verplaatst zich gewoon."

"Er wordt een heel blik met agenten opengetrokken om met poortjes en scanners te werk te gaan", begint Van der Kemp. Waar bij eerdere proeven alleen met menselijk fouilleren werd gewerkt, gebruikt de politie deze keer detectiepoorten, scanapparaten en selectiezuilen. Op die manier moeten mensen minder last ervaren van de maatregel. "Maar daar zit zo veel mankracht in. De vraag is: vind je dat voldoende opwegen tegen wat het nou precies opbrengt?"

Daarbij denkt hij dat je het wapenbezit niet tegengaat. "Ja, er zullen minder wapens gevonden worden", zegt Van der Kemp. "Als er een controle is, wordt dat zo onder jongeren verspreid via Telegram en weet iedereen het, dan blijven ze gewoon weg." Een andere manier om criminaliteit onder jongeren te bestrijden is volgens hem het specifiek benaderen van de probleemgroepen: "Dat ligt eigenlijk niet meer bij de politie. Maar je moet zoeken naar de jongeren die een wapen op zak hebben om zich te beveiligen omdat andere jongens het nou eenmaal ook doen."

Vanaf 1 oktober start de proef. In alle vijf gebieden wordt vijf keer een controle uitgevoerd.

'Rust zacht Elizabeth'

De Britse koningin Elizabeth ligt nu opgebaard in Westminster Hall, terwijl duizenden in de rij staan om hun respect te betuigen voorafgaand aan de begrafenis op maandag 19 september.

Ongeveer 2.000 gasten zullen naar verwachting de uitvaartdienst voor de overleden Britse koningin Elizabeth II in Westminster Abbey in Londen bijwonen.

Onder hen zijn ongeveer 500 staatsgasten, talrijke leden van de koninklijke familie en de zittende Britse premier Truss en een aantal van haar voorgangers, zo melden Britse media. De logistieke taak is vergelijkbaar met het organiseren van honderden staatsbezoeken binnen een paar dagen.

Het wordt als een grote eer beschouwd dat de Japanse keizer Naruhito en zijn vrouw Masako ook willen afreizen naar de begrafenis. De vertegenwoordigers van de oudste erfelijke monarchie ter wereld wonen in de regel geen begrafenissen bij - noch in het buitenland, noch in Japan zelf. Ook de Amerikaanse president Biden, bondspresident Steinmeier en het Turkse staatshoofd Erdogan worden verwacht. 

Stripper in verpleeghuis voor veteranen, gepast of ongepast?

Een groep bejaarde veteranen in kreeg iets feestelijkers voorgeschoteld dan een gebakje tijdens het Mid-Autumn Festival nadat een verpleeghuis in Taiwan de hulp inriep van een in lingerie geklede stripper om de Chinese feestdag op te leuken.

Het Taoyuan Veterans Home, een door de staat gerunde faciliteit voor oud militairen heeft hierna excuses aangeboden voor het inhuren van de exotische danseres om voor de senioren op te treden.

Op  beelden gefilmd door een deelnemer is te zien dat een van de veteranen een stel borsten in zijn gezicht krijgt terwijl de stripper over zijn rolstoel "twerkt".

Werkloosheid opnieuw toegenomen

Het aantal werklozen is in augustus 2022 verder toegenomen tot 378.000. Dat is 3,8 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 18.000 per maand. Meer mensen gingen op zoek naar werk, maar vonden geen baan. Ook het baanverlies nam toe. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds mei 2021 licht af, met gemiddeld 3.000. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. De toename van de werkloosheid leidde niet tot meer WW-uitkeringen. UWV registreerde eind augustus 152.000 lopende WW-uitkeringen.

In augustus hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 9.000 per maand afgenomen.

Werkloosheidspercentage in augustus toegenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. In april 2022 bereikte de werkloosheid met 3,2 het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe naar 3,8 procent in augustus. Hiermee is de werkloosheid weer op het niveau van eind 2021.

Niet alle werklozen ontvangen een uitkering. Wie voorheen niet werkte, maar op zoek gaat naar werk en daarvoor beschikbaar is, hoort ook tot de werklozen. Hij of zij kan daarmee echter geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

UWV: Aantal WW-uitkeringen neemt verder af in augustus
Eind augustus 2022 verstrekte UWV bijna 152.000 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er bijna 5.000 minder dan een maand eerder (-3,1 procent). Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal WW-uitkeringen af met bijna 61.000 (-28,7 procent). In augustus 2022 kwamen er ruim 14.000 nieuwe WW-uitkeringen bij en werden er ruim 19.000 beëindigd.

UWV: Afname WW-uitkeringen bij alle sectoren, behalve onderwijs
In bijna alle sectoren daalde het aantal WW-uitkeringen in augustus, behalve in het onderwijs (+14,7 procent). Dit is een gebruikelijke ontwikkeling in de zomermaanden en heeft te maken met het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar. Net als in de afgelopen maanden zat de grootste daling van het aantal WW-uitkeringen in augustus bij de sectoren horeca en catering (-6,3 procent) en bouw (-5,7 procent). Wel was de daling in deze sectoren minder dan in voorgaande maanden.

Vooral minder jongeren aan het werk
In augustus waren er 9,5 miljoen mensen aan het werk. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werkenden af met gemiddeld 3.000 per maand. De nettoarbeidsparticipatie (het deel van de bevolking van 15 tot 75 jaar dat betaald werk heeft) daalde in deze periode van 72,3 procent in mei naar 72,1 procent in augustus. De afname deed zich vrijwel uitsluitend voor onder 15- tot 25-jarigen. In deze leeftijdsgroep daalde de nettoarbeidspartipatie van 76,1 procent naar 74,9 procent. Bij 25- tot 45-jarigen en bij 45- tot 75-jarigen veranderde de participatie nauwelijks.

Meer baanverlies
De stijging van het aantal werklozen met 55.000 in de afgelopen drie maanden (gemiddeld 18.000 per maand) is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. 

De instroom vanuit de niet-beroepsbevolking is doorgaans de belangrijkste factor bij de aanwas van werklozen. Ook de voorgaande maanden was dat het geval, maar in juni, juli en augustus nam ook de toestroom toe van werkenden die hun baan verloren, terwijl de stroom de andere kant op, van werkloos naar werkend, iets minder groot werd. Dat resulteerde in augustus per saldo in de kleinste uitstroom van werklozen naar werk dit jaar (5.000).

Het saldo van de stromen vanuit de niet-beroepsbevolking naar werkloosheid (61.000) was vanaf mei juist groter dan eerder dit jaar. Dat resulteerde in een aanwas van werklozen van 55.000 sinds mei, gemiddeld 18.000 per maand. Door de afgenomen uitstroom naar werk en de toegenomen instroom vanuit de niet-beroepsbevolking groeide de werkloosheid van 323.000 in mei naar 378.000 in augustus.

De Sims 4 wordt gratis vanaf 18 oktober

Electronic Arts en Maxis hebben vandaag aangekondigd dat het basisspel van De Sims 4vanaf 18 oktober 2022 gratis kan worden gedownload voor pc en Mac via de EA app/Origin en Steam, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One. De uitbreidingen zijn nog steeds los te koop.

EA en Maxis hebben door de jaren heen miljoenen spelers van De Sims verwelkomd en vol bewondering gezien hoe ze hun fantasie de vrije loop lieten, nieuwe ideeën opdeden en versies van zichzelf creëerden, zowel in het spel als in het echte leven. Nu het basisspel van De Sims 4 gratis te spelen is, is het team van ontwikkelaars meer toegewijd dan ooit tevoren aan het ontwikkelen van nieuwe en waardevolle ervaringen voor spelers van het spel.

Spelers kunnen meer te weten komen over deze update tijdens een speciale stream genaamd Behind The Sims Summit. Deze vindt plaats op dinsdag 18 oktober 2022 om 19:00 uur Nederlandse tijd via YouTube- en Twitch-kanalen van De Sims.

Ten slotte krijgen Simmers die het basisspel van De Sims 4 vóór 17 oktober hebben gekocht de nieuwe Woestijn Luxe Kit cadeau. Met de Woestijn Luxe Kit kunnen Sims ontspannen in hun moderne oase, met luxe meubels voor binnen en buiten, geïnspireerd op het natuurlijke landschap van de woestijn en materialen als steen en hout.

De Sims 4 Word Beroemd - Rijk (Foto: Electronic Arts)

Studieschuld blijft toenemen

Begin 2022 bedroeg de gemiddelde studieschuld van alle (oud-)studenten met studieschuld 15.900 euro. Dat is 700 euro meer dan een jaar eerder. Sinds de invoering van het nieuwe leenstelstel in 2015 is de gemiddelde studieschuld met 3.500 euro gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De mediane studieschuld was met 9.200 euro een stuk lager. De helft van de studenten heeft dus minder, en de andere helft meer studieschuld dan dat bedrag.

Hoge studieschulden komen steeds vaker voor
Begin 2022 hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Na een stijging in de afgelopen jaren is het aantal ten opzichte van 2021 gelijk gebleven. Iets meer dan de helft van de mensen met een studieschuld had een schuld van minder dan 10.000 euro. Soms zijn het kleine bedragen; bij 8 procent stond minder dan 500 euro open.

Het aantal mensen met een hoge studieschuld is toegenomen. In 2022 hadden bijna 300.000 mensen (18 procent) minimaal 30.000 euro studieschuld, 180.000 meer dan in 2015. Ruim 100.000 mensen hadden een schuld van minstens 50.000 euro en 1.400 van hen hadden zelfs een schuld van meer dan een ton. In eerdere jaren was dat beduidend minder.

Hoogste studieschuld onder 25- tot 30-jarigen
Jongeren tot 20 jaar hadden begin 2022 een studieschuld van gemiddeld 2.400 euro. Zij studeren vaak nog, en bouwen meestal nog schuld op. In de leeftijdscategorie van 20 tot en met 25 jaar zijn ongeveer zes op de tien nog actief student, zij bouwen nog schulden op. De rest is bezig met aflossen. De gemiddelde schuld bedroeg 13.200 euro.

Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden de grootste studieschuld. Zij zijn doorgaans klaar met hun studie en lossen af. Hun studieschuld bedroeg gemiddeld 20.300 euro. Personen van 30 jaar of ouder hadden een studieschuld van gemiddeld 18.100 euro. Begin 2022 bedroeg de gemiddelde studieschuld van mannen 16.200 euro. Met 15.500 euro lag dit bij vrouwen iets lager.

Totale studieschuld opgelopen naar bijna 26 miljard euro
De totale studieschuld van huidige en oud-studenten was 25,7 miljard euro begin 2022. Dat is een toename van 1,3 miljard euro (of 5,5 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. De studieschuld loopt elk jaar op en is sinds 2015, het jaar dat het leenstelsel is ingevoerd, verdubbeld.

Op vakantie naar een warm land

Als het weer vakantie is, kiezen veel mensen ervoor om lekker vakantie te gaan vieren in een ander land. Voor de meeste mensen is een warm land hierbij ideaal om voor te gaan. Op het moment dat je op vakantie naar een warm land wilt gaan, is het wel handig om te weten wat je precies nodig hebt en hoe je alles het beste aan kunt pakken. Dit is namelijk niet altijd even makkelijk om te weten. 

Een vakantie voor de feestbeesten

Op het moment dat je als feestbeest op vakantie gaat, zijn er verschillende mogelijkheden waar je voor kunt gaan. Echter is één van de beste opties waar je voor kunt gaan Ibiza. Ibiza is een plek waar je goed kunt feesten en ook voldoende bezienswaardigheden kunt vinden. Om goed over Ibiza te kunnen reizen, is het een goede optie om te gaan voor een auto huren Ibiza. Op die manier is het namelijk mogelijk om tussen de bezienswaardigheden en de uitgaansgelegenheden te reizen. Voor veel mensen is dit erg prettig. Op die manier heb je namelijk een grote hoeveelheid aan vrijheid tijdens het reizen. Dit is voor veel mensen erg prettig. 

Een vakantie aan de kust in Italië

Voor veel mensen kan het ook heerlijk zijn om naar de kust toe te gaan in Italië. Als je op zoek bent naar een vakantie bij de kust, is Italië een goede optie. Hier is het namelijk heerlijk warm en je kunt ook nog eens genieten van de zee tijdens je vakantie. Voor veel mensen is dit een goede optie om voor te gaan. 

Wel is het aan te raden om het juiste vervoer te hebben in Italië. Door het juiste vervoer te hebben, is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat je overal kunt komen. Aangezien Italië best een groot land is, kun je hierdoor alle bezienswaardigheden goed in je opnemen. Dit is voor veel mensen soms best lastig om voor te zorgen. Daarom kan een auto huren Italië voor veel mensen een goede optie zijn. 

Gran Canaria

Als je het hebt over zonvakanties, is de kans groot dat Gran Canaria één van de eerste plekken is waar je aan denkt. Dit is een heerlijke plek waar je ontspannen kan genieten van de zon. Er zijn enorm veel stranden en plekken te vinden waar je hier kunt ontspannen. Ook het eiland zelf is prachtig om te ontdekken. Op die manier kun je namelijk meer van de cultuur van Gran Canaria meekrijgen. Dit is voor veel mensen een goede optie om voor te gaan. 

Om alles op Gran Canaria te kunnen ontdekken, kan het een goede optie zijn om een auto huren Gran Canaria te gebruiken. Hierdoor is het namelijk mogelijk om goed van je vrijheid te genieten en alles te ontdekken wat er in Gran Canaria te zien is. Voor veel mensen is dit een hele goede optie om voor te gaan. Op die manier kun je optimaal je vakantie gaan vieren. 

Maldiven

Lunchen na het werk

Mijn werkdagen zijn soms kort, maar vaak ga ik door naar mijn tweede baan als het werk bij de fietsenmaker klaar is. Behalve op woensdag, dat is mijn vaste vrije middag. Dan haal ik een broodje in de supermarkt of bij een fastfoodketen, zoals ik pas ook deed. De scholen waren net weer begonnen wat was te merken in het restaurant. Jolende schoolkinderen door de eetzaal maar een groepje viel op.

Drie vrouwen van ik schat zo'n 55 jaar met nordic walking stokken dachten even rustig wat te versnaperen. Terwijl ik wacht hoor ik de dames overleggen wat ze willen hebben. "Nou Jannie, wat wil jij? Ik heb wel zin in een kaasbroodje", giegelend antwoordt Jannie, zoals ze kennelijk heet: "zou je dat wel doen? ik houd het enkel bij een koffie", waarna de derde vrouw hoog schaterend zegt een broodje kroket te nemen "want dat lopen we er toch wel af, toch dames?" Het hoge gelach van de dames dempt voor kort de jolige scholieren. Ik sta er midden in te denken wat ik ook al weer wilde, ik wist het wel voor ik naar binnen liep maar ik zag te veel om mij heen. 

Een volgend groepje scholieren stormt naar binnen. "Mevrouw Kamps is echt niet te doen", gaat het geklaag. "Yo Daniël, wat neem jij?" "Weet niet", klinkt het wat teleurgesteld. De jongens gaan achter mij in de rij staan en ik sta nu letterllijk tussen een generatiekloof als 36 jarige, bijna ongeduldig wachtend tot de dames voor mij hun keus hebben gemaakt. Ook de jongens achter mij vinden het lang duren. "Straks is de pauze voorbij" hoor ik achter mij.

Nadat de dames eindeliijk klaar zijn, ben ik aan de beurt en noem in een vlotte babbel wat ik wil. Terwijl ik me omdraai om op de bestelling te wachten werp ik een snelle blik naar de jongens achter mij, ze lijken opgelucht. Inmiddels hebben de dames een plekje gevonden en is mijn bestelling klaar. Snel werk ik mijn broodjes naar binnen en stap ik op de fiets naar huis. De jongens die achter mij stonden, rijden voor mij.

Zonder te blikken of te blozen smijten ze de verpakking in de bosjes. Waar ik mij eerder als een scholier ergerde aan de traagheid, versnel ik naar de jongens om ze aan te spreken op hun vervuiling. "He man, flikker je thuis ook je zooi in de bosjes?" Geschrokken stoppen ze en zie ik mijzelf als boomer. Betrapt sjokt een van de jongens naar het afval en gooit dat in een nabij gelegen prullenbak. Wanneer de jongens weer op de fiets stappen, vervolg ik mijn weg en besef ik dat wat ik meemaakte, alles bevatte van mijzelf. Van de scholier die niet kan wachten tot de boomer die dezelfde maant de rommel op te ruimen.

Gevuld en tevreden kom ik thuis aan, wetend dat ik vroeger als scholier ook zo was. Hopend op dat ik niet zo zal worden als de drie dames.

FOK! Wat een weer: frisser dan afgelopen dagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is er vrij veel bewolking en komt er een enkele lichte bui voor. Aan het einde van de ochtend komen er in het noorden wat meer buien. De wind komt uit het noordwesten en is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met verspreid over het land enkele buien. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C, tijdens buien daalt de temperatuur naar een graad of 14. De wind waait uit noordwest en is matig, langs de kust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het half bewolkt met hier en daar een bui. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig boven land en vrij krachtig tot krachtig langs de kust.

Komende nacht trekken er buien over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C, langs de kust enkele graden hoger. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan de kust, windkracht 5 tot 6.

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien met daarbij kans op (zware) windstoten. De wind waait uit noordwest en is matig boven land en krachtig aan de kust, windkracht 6.

Morgenmiddag is er vrij veel bewolking en trekken er buien over het land. Hierbij is er een kans op onweer. De wind is west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. Tijdens buien kunnen er (zware) windstoten voorkomen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 16°C.

Morgenavond is er veel bewolking met buien, soms met onweer en (zware) windstoten. De wind komt uit het noordwesten en is matig boven land, krachtig tot hard aan de kust, windkracht 6 tot 7. (Bron: KNMI)

Mooie wolkenpartij in El Borge, Spanje (Foto: Kroezel)
Mooie wolkenpartij in El Borge, Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #10
special
Random Pics van de Dag #747
special
AI Picture Gallery #9
special
Random Pics van de Dag #746
special
FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer
special
Random Pics van de Dag #745
©FOK.nl e.a.