RIVM: nieuwe variant BA.2.75 centaurus aangetroffen in Gelderland

Het aantal positieve coronatests stijgt langzaam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 43.220 nieuwe gevallen, 10 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat is de langzaamste stijging van de huidige zomergolf.

Dat het coronavirus tempo verliest, is ook te zien aan het zogeheten reproductiegetal. Het cijfer zakt naar 1,01. Dat is het laagste niveau sinds 19 mei, bijna twee maanden geleden. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal bevestigde besmettingen vrij stabiel. Elke persoon die het coronavirus oploopt besmet dan gemiddeld één ander. Zo meldt Skipr.

Update 15.40 uur: de RIVM heeft zojuist laten weten dat de BA.2.75 variant van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 is nu ook in Nederland vastgesteld. De variant is aangetoond in een monster van 26 juni 2022 uit de regio noordoost-Gelderland.

De BA.2.75 is een subvariant van de Omikronvariant BA.2. Recent is deze variant gevonden in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het betreffende monster in Nederland is afkomstig uit de regio noordoost-Gelderland en is afgenomen op 26 juni 2022. Het RIVM neemt contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst om te kijken of brononderzoek mogelijk is.

Eerdere berichtgeving: De omikronvariant heeft tot op heden vijf subvarianten die met extra aandacht worden gevolgd: de zogenaamde BA.1, BA.2 (inclusief subvariant BA.2.12.1), BA.3, BA.4 en BA.5 varianten.

Recent wordt in veel landen een toename gezien van subvariant BA.5. Het aandeel van deze variant wordt in de kiemsurveillance gemonitord en daarnaast ook bepaald middels variant PCR.

De meest recente gegevens uit de kiemsurveillance laten zien dat BA.5 in juni in ons land dominant geworden is.

Sinds kort wordt in verschillende landen een subvariant van de BA.2 gezien: de BA.2.75 (centaurus) . Deze variant is onder meer aangetroffen in India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is deze variant nog niet aangetroffen.

Over de BA.2.75 is nog weinig bekend. Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen COVID-19 gemakkelijker te kunnen omzeilen. Dit moet echter nog bevestigd worden in laboratoriumtesten. Het RIVM volgt de situatie op de voet.