Vingegaard rijdt Pogacar op 3 minuten en neemt geel over

Jonas Vingegaard heeft in de elfde etappe de macht gegrepen in de Tour de France. Na een fenomenale etappe reed de Deen van Jumbo-Visma op de zware slotklim Col du Granon weg uit de favorietengroep en pakte bijna drie minuten op gele truidrager Tadej Pogacar. In het algemeen klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van ruim twee minuten op Romain Bardet. Pogacar staat nu op drie in het algemeen klassement.

Vanuit de start zocht Jumbo-Visma voor de aanval. Meteen vanuit de start ging Wout van Aert in de aanval en kreeg Mathieu van der Poel met zich mee. De twee wereldkampioenen in het veldrijden reden lange tijd een halve minuut voor op het peloton en na de tussensprint, die logischerwijs gewonnen werd door de Belg, zou er na veertig kilometer een grote groep aansluiten van achttien renners.

UAE Emirates vond dat goed, want Warren Barguil was daarin de best geklasseerde renner op dertien minuten. De voorsprong liep op naar de acht minuten. Op de Col du Télégraphe werd de kopgroep uitgedund en ook in het peloton ging het opeens hard toen Primoz Roglic voor het eerst versnelde. Tadej Pogacar reageerde direct, maar de Sloveen van UAE was gewaarschuwd.

Ook op de Col du Galibier, een klim van de buitencategorie, zocht Jumbo-Visma de aanval. Opnieuw zorgde Roglic voor de eerste aanzet, opnieuw reageerde Pogacar direct, waarna het aan Vingegaard was, opnieuw zat Pogacar in het wiel. Maar duidelijk was dat Jumbo-Visma met verschillende aanvallen de Pogacar probeerde te slopen, maar dat leek nog niet echt te lukken, doordat de gele truidrager direct op iedereen reageerde.

Het tempo werd vervolgens wat gedrukt, waardoor een aantal renners konden terugkomen, waarna Jumbo-Visma het met een aanval van Roglic opnieuw probeerde. Pogacar was opnieuw attent en ditmaal koos de tweevoudig Tour de France-winnaar zelf voor het initiatief en alleen Vingegaard kon Pogacar volgen. Roglic zakte snel terug in een achtervolgende groep, waar ook David Gaudu reed.

Vingegaard zou niet overnemen van Pogacar en zodoende konden Bardet, Gerraint Thomas en Steven Kruijswijk terugkeren. In de afdaling kon ook Adam Yates en Nairo Quintana de aansluiting vinden met de groep van Pogacar vinden. Wout van Aert die op de Galibier nog voor de groep van Pogacar reed liet zich inlopen en zou ook de groep van de gele leiderstrui laten gaan en liet zich helemaal terugzakken tot aan de groep van Roglic, waarbij ook Gaudu,Tom Pidcock en Alexandr Vlasov zaten. Van Aert reed die groep weer helemaal naar voren en zo kregen en nog voor de slotklim zouden ze de aansluiting vinden met Pogacar en Vingegaard.

Barguil begon met een voorsprong van 3.30 minuut op de groep van de favorieten, waarbij alleen Enric Mas ontbrak. Al meteen kwam Roglic weer in de problemen, waardoor voor hem een goed klassement definitief uit zicht raakte.

Rafal Majka, Pogacar, Vingegaard, Kruijswijk, Thomas, Yates, Bardet en Quintana waren van de favorieten de sterkste klimmers op de loodzware slotklim. Het zag er goed uit voor Pogacar met zijn meesterknecht Majka die het tempo op de klim bepaalde. Quintana ging als eerste in de aanval en was op weg naar zijn ploeggenoot Barguil en nam een halve minuut op de groep van de favorieten. Bardet was de volgende die ten aanval trok, waarna Vingegaard niet snel daarna volgde. Pogacar probeerde nog wel te reageren op de Deen, maar direct was duidelijk dat hij een slechte dag kende. Pogacar moest ook Thomas laten gaan, terwijl Vingegaard snel voorbij Bardet ging en ook Quintana werd snel bijgehaald, waarna de Colombiaan snel werd achtergelaten. Vingegaard zou nooit meer stilvallen en pakte zijn eerste overwinning in de Tour de France. Quintana werd een minuut later tweede in de rituitslag, vlak voor Bardet. Thomas werd vierde op 1.40 minuut van Vingegaard. De vijfde plek was voor Gaudu, op ruim twee minuten, kort gevolgd door Yates. Daarachter werd Pogacar zevende, op bijna drie minuten van Vingegaard.

In het nieuwe algemeen klassement leidt Vingegaard nu met een voorsprong van liefst 2.16 minuut op Bardet. Pogacar volgt op 2.26 van de Deen.

Results powered by FirstCycling.com