VS: twaalf uitgemergelde pelikanen na verzorging weer vrijgelaten in het wild

Na bijna twee maanden intensieve verzorging  zijn de eerste twaalf van in totaal 55 bruine pelikanen weer vrijgelaten in het wild aan de Pacifische kust bij Newport Beach in de Amerikaanse staat Californië.

Die vogels zijn hersteld tot het punt waarop ze weer de vrije natuur in kunnen kunnen, zei Debbie McGuire, uitvoerend directeur van het Wetlands and Wildlife Care Center in het naburige Huntington Beach, ten zuiden van Los Angeles. Begin mei dit jaar werden meer dan 700 pelikanen gevangen in de regio 300 kilometer ten noorden en ten zuiden van Los Angeles  voor intensieve zorg. De pelikanen waren allemaal sterk vermagerd, uitgedroogd en onderkoeld.

Bruine pelikanen vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Pacifische kust, ze voeden zich met noordelijke ansjovis, Pacifische sardines en makreel. Volgens het California Department of Fish and Wildlife is het, ondanks laboratoriumtests op 21 dode dieren, onduidelijk wat de oorzaak van de problemen bij de pelikanen zou kunnen zijn. Alle tekenen wijzen op uithongering van de vogels, er zijn geen aanwijzingen voor ziektes of parasieten aangetroffen.

Debbie McGuire, die al drie decennia voor de dieren van de kust zorgt, vermoedt de klimaatverandering als oorzaak. Ze legde uit: de pelikanen duiken tot twee meter diep in de zee en verzamelden dan vissen in hun grote keelzak. Wanneer het water warmer wordt, gaan de vissen dieper zwemmen. Pas als walvissen of dolfijnen de scholen vis terug naar de oppervlakte jagen, kunnen de pelikanen hun vis vangen.