Pinot wint voorlaatste rit Ronde van Zwitserland, Higuita nieuwe leider

Thibaut Pinot heeft de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman was de beste van een vluchtersgroep die de hele dag voorop bleef rijden. Bij de klassementsrenners was Sergio Higuita de sterkste. De Colombiaans kampioen trok ten aanval en nam daarbij de leiderstrui over van Jakob Fuglsang.

De voorlaatste etappe was er een voor de klimmers met twee zware beklimmingen met aankomst in Liechtenstein waarbij de finish lag op de beklimming van Malbun. Op de eerste beklimming van de Lukmanierpass kregen we een kopgroep van negentien renners met daarbij sterke klimmers als Thibaut Pinot en Ion Izagirre.

De kopgroep nam een voorsprong van meer dan zeven minuten, waarna Israel - Premier Tech samen met team Ineos de achtervolging leidde in het peloton. Aan de voet van de slotklim was het verschil nog steeds 3.30 en zat de winnaar in de kopgroep. Izagirre reed al vroeg weg uit de kopgroep en in eerste instantie kon alleen Alexey Lutsenko volgen, maar na een nieuwe versnelling van de Bask moest Lutsenko afhaken. Thibaut Pinot ging in de tegenaanval en haalde eerst Lutsenko bij, waarna de Fransman op zoek ging naar Inzagirre, maar het verschil bleef lang hangen rond de halve minuut. Izagirre leek op weg naar de ritzege, maar kwam in de laatste twee kilometer volledig tot stilstand en zag eerst Pinot passeren. Pinot kon zo zijn tweede zege van het jaar boeken nadat hij in april al de slotrit van de Tour of the Alps won.

Op de slotklim werd er ook in het groepje der favorieten gekoerst. Ineos nam de leiding op de slotklim, maar toen Sergio Higuita ten aanval trok kon niemand de kleine Colombiaan volgen. Higuita kwam als vierde over de streep en nam de leiding over van Jakob Fuglsang, die vandaag een kleine halve minuut moest toegeven op Higuita.