FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 juni 2022

Random Pics van de Dag #646

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hordenloopster Bol snelt naar Diamond League-winst, Camacho-Quinn razendsnel

In Rome is donderdagavond het Golden Gala Pietro Mennea afgewerkt, alweer de vijfde Diamond League-wedstrijd in het atletiekseizoen. Het was weer een mooi atletiekavondje, met ook Nederlands succes om de avond mee te openen.

400m horden vrouwen
Femke Bol was weer eens de grote favorieten en de Nederlandse ster maakte dat opnieuw waar: met 53,02 seconden haalde ze bijna een tel af van de tijd die ze maandag bij haar seizoensopener in Hengelo liep. De Jamaicaanse Janieve Russell werd in 54,18 seconden tweede, voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova (54,50).

400m mannen
Liemarvin Bonevacia kwam er nog niet echt aan te pas: zesde in 45,79 seconden. De winst ging in 44,54 seconden naar Kirani James uit Grenada, die te sterk was voor de Amerikanen Vernon Norwood (44,81) en Michael Cherry (45,24).

Discuswerpen mannen
Kristjan Ceh is definitief doorgebroken en de Sloveen lijkt niet te stoppen: zijn derde, vierde én vijfde poging waren allemaal al goed genoeg voor de winst, maar met een geweldige 70,72 meter - een verbetering van het twaalf jaar oude meetingrecord - deed hij er nog een schep bovenop. Plek twee was met 68,30 meter voor de Oostenrijker Lukas Weißhaidinger, voor de 65,87 meter van de Zweed Daniel Ståhl.

1500m vrouwen
Een ietwat Ethiopisch feestje, met winst voor Hirut Meshesha in 4:03,79 minuten. Ze won in de sprint van landgenote Axumawit Embaye (4:04,53), terwijl de Schotse Laura Muir in 4:04,93 minuten de derde plek pakte.

200m mannen
Kenny Bednarek had dit jaar nog niet écht het tempo te pakken, maar in Rome ging het al beter: de Amerikaan snelde in 20,01 seconden naar de winst, ruim voor de Zuid-Afrikaan Luxolo Adams (20,33) en thuisfavoriet Filippo Tortu (20,40), met de Nederlander Taymir Burnet in 21,26 op de negende plek.

800m vrouwen
De jonge Athing Mu was de torenhoge favoriet en de sinds woensdag 20-jarige olympisch kampioene maakte het waar: de Amerikaanse won in 1:57,01 minuten met enorme overmacht. Renelle Lamote uit Frankrijk werd in 1:58,48 tweede, voor de verrassende 1:58,97 van de Italiaanse Elena Bello.

3000m steeplechase
Bij afwezigheid van Soufiane El-Bakkali leek de winnaar al bijna duidelijk en dat bleek het geval: er stond geen maat op de Ethiopiër Lamecha Girma, die met 7:59,23 minuten net als een week eerder onder de magische acht minuten dook. Met 8:06,73 werd de Keniaan Abraham Kibiwot tweede, één honderdste voor de Ethiopiër Getnet Wale.

200m vrouwen
De Jamaicaanse Shericka Jackson was zeker niet de favoriete, maar toch pakte ze een bijzonder overtuigende zege: in een nieuw meetingrecord van 21,91 seconden snelde ze naar de winst, voor landgenote Elaine Thompson-Herah (22,25) en de Britse Dina Asher-Smith (22,27).

5000m mannen
Voor de Ethiopiërs was het vooral een kwalificatiewedstrijd voor het WK, waarbij Yomif Kejelcha het tempo uiterst hoog legde en een beslissend gat sloeg. In de slotfase liet hij de Kenianen Nicholas Kimeli en Jacob Krop gaan, wat resulteerde in winst voor Kimeli in een geweldige 12:46,33 minuten - de twaalfde tijd ooit gelopen. Krop liep met 12:46,79 de gedeeld veertiende tijd ooit, Kejelcha werd in 12:52,10 derde.

100m horden vrouwen
Na een valse start ontsnapte Jasmine Camacho-Quinn: de olympisch kampioene uit Puerto Rico mocht 'gewoon' meedoen, olympisch goud heeft haar voordelen. Ze maakte het wel waar, want in een razendsnelle 12,37 seconden pakte ze de winst, voor de Jamaicaanse Britany Anderson (12,50) en de Amerikaanse Nia Ali (12,71). Nadine Visser werd zesde in 12,98 seconden.

100m mannen
Fred Kerley begint de benen steeds beter te vinden en dat leverde de Amerikaan dan ook een ruime zege op: hij won in 9,92 seconden, voor landgenoten Kyree King (10,14) en Cravont Charleston (10,17).

Verspringen vrouwen
Er zat weinig verschil tussen de toppers, die er een prima strijd van maakten. Met 6,85 meter in haar vijfde poging ging de winst naar de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, voor de 6,79 meter van de Duitse Malaika Mihambo en de 6,77 meter van de Amerikaanse Quanesha Burks.

Kogelstoten mannen
Voor de huidige tijd was het niet echt spectaculair: niemand kwam voorbij de 22 meter. De winst was voor de Amerikaanse favoriet Joe Kovacs met zijn 21,85 meter, voor de Kroaat Filip Mihaljevic en de Pool Konrad Bukowiecki - beiden kwamen tot 21,18 meter, maar met 21,15m tegen 21,11m was Mihaljevic' op één na beste poging beter.

Hoogspringen mannen
Wat niveau betreft wellicht de zwakste wedstrijd van de avond, maar met 2,27 meter was er wel een winnaar: de Amerikaan JuVaughn Harrison deed dat in minder pogingen dan de Pool Norbert Kobielski. Plek drie was voor de toch wel tegenvallende thuisheld Gianmarco Tamberi met 2,24 meter.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Amerikaanse Sandi Morris deed het prima en sprong over 4,81 meter, een nieuwe beste wereldjaarprestatie. De tweede plek was voor de Britse Holly Bradshaw én thuisspringster Roberta Bruni, die beiden op 4,60 meter bleven steken.

Goat Simulator 3 aangekondigd

Coffee Stain Publishing, Coffee Stain North en Koch Media kondigen Goat Simulator 3 aan. De game verschijnt dit najaar voor Xbox Series X|S, PlayStation 5 en de Epic Games Store (voor pc).

Dit vervolg op Goat Simulator uit 2014 laat spelers een heel nieuw avontuur beginnen, wederom met Pilgor de geit. Deze geit heeft dit keer een heel nieuwe omgeving ontdekt op het uitgestrekte sandbox-eiland San Angora, een plek met mysteries en chaos om elke hoek. Spelers zijn vrij om hun eigen weg over dit eiland te vinden en de geheimen ervan te ontsluieren, of, nou ja, gewoon alles wat ze zien te slopen. Dit is tenslotte een Goat Simulator.

Goat Simulator 3 biedt alles wat je je als simulatiefan maar kunt wensen: geiten, geiten met hoeden, geiten met hoeden die op andere geiten rijden, en meer. Daarnaast zijn er onnatuurlijke rampen, geheime dierenclubs, driedubbele sprongen en meer onzin dan een normaal mens kan verzinnen. Maar goed, wat heb je aan al die vernieuwingen zonder vrienden om ervan te genieten? Daarom kun je in Goat Simulator 3 met een kudde van 4 vrienden slopen in de online multiplayer.

Nightwing is op een missie in Gotham Knights

Uitgever Warner Bros. Games en ontwikkelaar WB Games Montreal hebben de Nightwing-personagetrailer voor Gotham Knights uitgebracht.

Gotham Knights is een open wereld, third-person actie-RPG met de Batman-familie waarin spelers in de rollen kruipen van Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin, die als de beschermers van Gotham City moeten optreden na de dood van Batman. De criminele onderwereld ziet zijn kans schoon, dus er is genoeg te doen voor deze nieuwe helden. Spelers moeten Gotham redden van het verval in chaos en zichzelf opnieuw uitvinden in hun eigen versie van de Dark Knight.

Gotham Knights komt op 25 oktober uit voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam en Epic Games Store.

Aliens: Dark Descent is squad-based actiegame

Focus Home en Tindalos Interactive hebben een cinematische reveal-trailer uitgebracht van Aliens: Dark Descent, een isometrische, squad-based singleplayer game in het befaamde Aliens-universum. De game verschijnt voor Xbox One, Series X|S, PlayStation 4/5 en pc.

Echt gameplay wordt er niet laten zien al zijn er wat vlagen op te vangen van hoe het eruit ziet. In de beschrijving op YouTube wordt in ieder geval gepraat over een origineel Aliens-verhaal met squad-based, real-time combat waarin je levels strategisch moet benaderen, gebruik moet maken van de omgeving en zodoende 'safe zones' kunt vrijspelen.

Co-op spelen in Outriders Worldslayer

Square Enix laat in een trailer iets meer over de co-op zien van Outriders Worldslayer. De uitbreiding verschijnt op 30 juni 2022 op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, pc (Steam, Epic, Windows Store & NVIDIA GeForce NOW) en Stadia.

Met nieuwe gruwelen om je uit te dagen en nieuwe wapens, mods en uitrusting om te ontdekken, zul je je build verder ontwikkelen via de nieuwe PAX-klassebomen, het Ascension-systeem voor de lange termijn en de derde mod-slots die alleen te vinden zijn op Apocalypse Gear.

Outriders is een coöp-RPG-shooter voor 1-3 spelers die zich afspeelt in een sci-fi-universum. Terwijl de mensheid uitbloedt in de loopgraven van Enoch, creëer je je eigen Outrider en begin je aan een reis over de vijandige planeet.

Morgen wordt er meer bekendgemaakt over de endgame, de Trial of Tarya Gratar.

Wereldrecord 'domino' met kapotte laptops in Ede

Het was nog spannend maar in Ede werd het wereldrecord laptopdomino verbroken. In totaal vielen 1653 laptops om.

Het oude record uit 2021, in handen van een Belgisch bedrijf, stond op 752 laptops.

Het doel met deze actie is om het recyclen van laptops en computers onder de aandacht te brengen. Het werd georganiseerd door de Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) en recyclingbedrijf Road2Work uit Ede.

Eindeloos hakken en zagen in Warhammer 40K: Darktide

Ontwikkelaar Fatshark is met een nieuwe trailer op de proppen gekomen waarin we worden getrakteerd op nieuwe gameplay van Warhammer 40K: Darktide. De game verschijnt al over drie maand en pre-orderen is reeds mogelijk.

Darktide borduurt voort op de formule van Vermintide (2); vier spelers gaan in verschillende levels in co-op de strijd aan met golven vijanden en de nodige bosses, met afwisselende objectives per level. Er is nu ook een stuk meer ruimte voor customization van je personage. Darktide verschijnt op 13 september voor Xbox Series X|S en pc.

Releasedatum voor Marvel's Midnight Suns

Marvel's Midnight Suns wordt op 7 oktober uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam en Epic Games Store, laten uitgever 2K en ontwikkelaar Firaxis Games weten.

Wanneer de demonische Lilith en haar horde zich verenigen met de kwaadaardige legers van Hydra, is het tijd om de duistere kant van Marvel om hulp te vragen. Als The Hunter is het jouw missie om een team van ervaren superhelden en bovennatuurlijke krijgers naar de overwinning te leiden. Kunnen legendes als Doctor Strange, Iron Man en Blade de apocalyptische dreiging stoppen? De Midnight Suns zijn de laatste verdedigingslinie van de aarde tegen de onderwereld.

Grunten en schieten op de beat in Metal: Hellsinger

Het op ritme gebaseerde first-person shooter Metal: Hellsinger wordt op 15 september uitgebracht voor PlayStation 5, Xbox Series en pc via Steam, maakten uitgever Funcom en ontwikkelaar The Outsiders bekend. Er is nu ook een demo beschikbaar op alle platforms.

Metal: Hellsinger is een first-person ritmeshooter waarin je de woede van metalmuziek en wraak belichaamt als The Unknown. Grunt door acht niveaus van de hel, gewapend met een krachtig demonisch arsenaal terwijl je op het ritme van metal idereen kapotschiet. Je gaat op zoek naar de Rode Rechter, heerser van de Hells, en jij gaat terugpakken wat ze heeft gestolen: jouw stem.

Finland plant hekwerken aan grens met Rusland

De Finse regering bereidt een wet voor om de grens met Rusland meer te beveiligen door een hek te bouwen. Dit is in voorzorg op de vrees dat Rusland een hybride oorlogsvoering zou kunnen starten.

Hierbij zou bewust een migrantenstroom naar de Finse grens worden 'gedirigeerd' door Rusland, de migranten zouden dan het vooruitzicht worden gegeven dat ze zo eenvoudig de grens naar Finland of de EU over kunnen steken. Zoals Loekasjenko dat deed in Wit-Rusland door migranten over te brengen naar de grenzen met Polen, Litouwen en Letland. Hier ontstond een migrantencrisis met enorm menselijk leed aan de Poolse grens.

De Finse regering zal op advies van de grenswacht beslissen waar barrières moeten worden geplaatst op de 1300 kilometer lange grens met Rusland, zei minister van Binnenlandse Zaken Krista Mikkonen.

Uitgebreide customization in gratis demo voor Saints Row

Deep Silver en Volition onthullen de Boss Factory, een nieuwe, opzichzelfstaande demo met de meest uitgebreide customization-tool die ooit in Saints Row verscheen. Deze demo is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Xbox, PlayStation en de Epic Games Store.

Ontwikkelaar Volition heeft alle begrenzingen verwijderd, zodat je jouw Saint precies kan worden wie of wat jij wilt zijn. Met Boss Factory kun je je baas naar hartenlust kneden en vormen, inclusief outfits, kapsels, schoenen, accessoires, uiteenlopende lichaamsopties en - voor de allereerste keer - asymmetrische gezichtsaanpassing. Daarnaast kun je je Boss ook een van de acht stemopties geven en kiezen uit vele emotes.

Wanneer je tevreden bent met je creatie, kun je deze niet alleen opslaan voor wanneer de game wordt uitgebracht, je kunt je creatie ook al met de wereld delen en personages van andere spelers downloaden op SaintsRow.com. Als spelers een personage uit Boss Factory delen, krijgen ze twee gratis helmen om in de game te gebruiken. Wanneer je je via de Boss Factory-hub registreert voor een Saints Row-account, ontvang je bovendien de exclusieve Marshall Rocket Launcher, klaar voor gebruik in de volledige game.

Saints Row verschijnt op 23 augustus voor Xbox One en Xbox Series X|S, PlayStation 4 en PlayStation 5 en de Epic Games Store voor pc.

Sci-fi horrorgame Routine laat na 9 jaar weer van zich horen

Sci-fi horrorspel Routine heeft ondertussen een baard, maar nu dan een nieuwe trailer gekregen. Gebruikmakend van in-game beelden, laat deze trailer zien dat het project nieuw leven is ingeblazen.

Routine werd voor het eerst aangekondigd in 2013. Sindsdien heeft het kleine team van Lunar Software de game van de grond af opnieuw opgebouwd. Routine is een first-person sci-fi horrorspel. Gevestigd in een verlaten Lunar-basis ontworpen rond een jaren 80-visie op de toekomst, zullen spelers het vervallen station verkennen op zoek naar antwoorden over de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. Alleen gewapend met een Cosmonaut Assistance Tool (C.A.T.), om te communiceren met de verschillende computersystemen, moeten spelers navigeren door de onbekende gevaren die er nog zijn.

Routine komt naar pc, Xbox One, Xbox Series X|S en Game Pass. Er is geen officiële releasedatum gegeven.

Microids Flashback na 30 jaar terug met sequel

Tijdens het Summer Game Fest-evenement vanavond is een teaser-trailer getoond van Flashback 2, de sequel op de klassieke platformgame uit 1992. Hoewel er niet echt een compleet gameplay-segment wordt getoond, geven de flarden uit de trailer een redelijk duidelijke indruk van hoe het eruit komt te zien.

De originele Flashback was een groot commercieel succes en kreeg destijds zelfs een plaats in de Guinness World Records als best verkochte Franse game allertijden. Deel 2 werd vorig jaar al aangekondigd maar nu hebben we dus ook beelden. Aanschouw de trailer hieronder; Flashback 2 is in ontwikkeling voor Xbox One/Series X|S, PlayStation 4/5, Nintendo Switch en Steam en staat gepland voor release dit najaar.

Jongens achtervolgen man na chocola-roof in Albert Heijn

Drie jongens hebben met succes een winkeldief achtervolgd. De jongens zagen de man met een boodschappentas vol chocolade een Albert Heijn in Amsterdam uitrennen en besloten hem achterna te gaan. Zo meldt AT5

Volgens het basisteam van de politie in Overtoomse Sluis belden de jongens tijdens hun achtervolging met 112. Daarbij gaven ze de looprichting en het signalement van de dief door.

Die besloot vervolgens zijn boodschappentas in de bosjes te gooien. De jongens brachten de tas, waar voor 107 euro aan chocola in bleek te zitten, netjes terug bij de Albert Heijn. 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge komt al deze maand uit

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge komt op 16 juni uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Dat heeft uitgever Dotemu aangekondigd tijdens de Summer Game Fest-presentatie.

In de nieuwe onderstaande trailer zien we voor het eerst de zes-speler modus, die eerlijk gezegd behoorlijk chaotisch oogt. Hoe meer spelers je hebt, moe meer vijanden verschijnen. Dotemu heeft verder een nieuw speelbaar personage aangekondigd: Casey Jones. De prachtige pixel-graphics doen ook nog altijd denken aan Turtles in Time, de SNES-klassieker.

Cuphead DLC-trailer toont baasgevecht

Cuphead: The Delicious Last Course komt op 30 juni uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. In de nieuwe onderstaande trailer zien we een bijna een volledig baasgevecht. De gameplay is eigenlijk precies wat je van Cuphead verwacht, maar dat is natuurlijk niet erg.

In de DLC heb je een nieuw speelbaar pesonage genaamd Ms. Chalice. Natuurlijk heeft zij nieuwe wapens en vaardigheden. Verder zijn er natuurlijk veel nieuwe baasgevechten en platforming levels.

Soul Hackers 2 presenteert Engelse stemmen

Soul Hackers 2 is een nieuwe aankomende JRPG van Atlus (bekend van Persona en Shin Megami Tensei). De trailers hiervoor waren allemaal met Japanse stemmen, maar uiteraard krijgen fans ook de optie om het spel in het Engels te spelen.

Deze sequel op de game uit 1997 is alleen oppervlakkig gerelateerd aan de originele game. In Soul Hackers 2 speelt zich een oorlog af tussen 'Yatagarasu' en de 'Phantom Society'. Je kunt weer demonen oproepen en gebruiken om in strategische gevechten deel te nemen.

Soul Hackers 2 komt op 26 augustus uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Ziggo hoeft opnieuw geen waarschuwing van BREIN door te sturen

Internetprovider Ziggo hoeft opnieuw niet mee te werken aan een verzoek van Stichting BREIN om een waarschuwingsbrief door te sturen aan een klant. Dat is de beslissing van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. BREIN wil dat Ziggo een waarschuwing stuurt naar een klant omdat via zijn/haar IP-adres illegaal boeken zijn gedownload. Anders dan BREIN stelt, is niet zeker dat die IP-adreshouder zelf auteursrechten heeft geschonden. Daarnaast oordeelt de rechter ook nu dat het doorsturen van een waarschuwing in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zolang Ziggo daarvoor geen vergunning heeft. 

Dit kort geding is de tweede civiele procedure in een half jaar tijd tussen Stichting BREIN en Ziggo. In januari stonden de twee partijen ook al tegenover elkaar. In dat kort geding stond eveneens het doorsturen van waarschuwingsbrieven centraal. BREIN vroeg Ziggo een waarschuwingsbrief te sturen aan houders van IP-adressen (klanten van Ziggo) van wie dat adres werd gebruikt voor het illegaal down- en uploaden via een zogenoemde BitTorrent-site. In die brief zou de internetgebruiker er dan op worden gewezen dat dat strafbaar en schadelijk is. BREIN weet uit eigen onderzoek om welke IP-adressen het gaat, maar heeft dan nog wel naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens) van de adreshouder nodig om de brief te kunnen versturen. BREIN vroeg aan Ziggo om de IP-adressen aan die gegevens te koppelen en vervolgens de waarschuwingsbrieven te versturen, maar Ziggo weigerde dit omdat het in strijd is met de privacyregels. De voorzieningenrechter oordeelde toen dat Ziggo die brieven inderdaad niet hoefde te versturen omdat dit op basis van de AVG niet mag. Het gaat namelijk om strafrechtelijke persoonsgegevens en daarvoor stelt de AVG bijzondere eisen. Eén van die eisen is dat Ziggo voor het koppelen van de NAW-gegevens een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft en die heeft de internetprovider niet.

In het kort geding waar de rechtbank nu uitspraak in doet, wil BREIN dat Ziggo een waarschuwingsbrief stuurt naar een klant die illegaal e-books downloadt en dat het bedrijf dat in de toekomst ook bij andere overtreders doet. Als de rechter hier niet in mee gaat, wil BREIN dat Ziggo de NAW-gegevens van die klant(en) aan haar verstrekt, zodat de stichting de brieven zelf kan versturen. Volgens BREIN maakt de betreffende klant zelf inbreuk op auteursrechten. Maar dat staat volgens de voorzieningenrechter niet vast. Het kan namelijk ook iemand anders zijn die, zonder dat de IP-adreshouder het weet, gebruik maakt van het IP-adres. Alleen daarom al kunnen de eisen van BREIN niet worden toegewezen. Daarnaast blijft BREIN ook in deze zaak van mening dat Ziggo geen vergunning van de AP nodig heeft voor het doorsturen van de waarschuwingsbrieven en/of het verstrekken van de NAW-gegevens. Ziggo vindt van wel. Volgens de voorzieningenrechter was de eis van BREIN ook afgewezen als wel vaststond dat de klant zelf auteursrechtinbreuken pleegde. Ziggo heeft namelijk (ook in deze zaak) wel een vergunning van de AP nodig om intern het IP-adres aan de NAW-gegevens te kunnen koppelen om zo een waarschuwingsbrief te kunnen versturen. Die vergunning is ook nodig als Ziggo die NAW-gegevens aan BREIN wil verstrekken.

The Callisto Protocol-trailer toont meer brute gameplay

The Callisto Protocol is de nieuwe aankomende survival horror-game van Glen Schofield (de originele bedenker van Dead Space). In de trailers zien we weer de brute gameplay en 'gore' die we zo al die jaren zo hebben moeten missen. Het is bijvoorbeeld weer mogelijk om op lichamen die op de grond liggen met je voet te stompen.

Verder zien we dat vijanden strategisch ontleden weer een belangrijke rol speelt. De game speelt zich verder 300 jaar in de toekomst af. Je bent Jacob Lee, een gevangene in Black Iron, een gevangenis op Jupiters maan Callisto. Als Jacob's mede-gevangenen in monsters beginnen te transformeren moet hij dat zien te overleven.

The Callisto Protocol komt op 2 december december uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.


Street Fighter 6-trailer introduceert Guile

Vorige week werd de eerste gameplay van Street Fighter 6 getoond en nu gaat Capcom uiteraard elk speelbare personage in de game individueel introduceren. Dit keer is de beroemde Amerikaanse soldaat aan de beurt.

In de trailer zien we dat Guile nog steeds veel gebruiktmaakt van zijn beruchte projectielen (Sonic Boom!). Street Fighter 6 komt in 2023 uit voor PS4, PS5, Xbox Series X|S en pc.

Separatisten veroordelen twee Britse en een Marokkaanse 'huurlingen' ter dood

Het Hooggerechtshof van de separatistische Volksrepubliek Donetsk (DPR) heeft drie buitenlandse strijders in de gelederen van de Oekraïense strijdkrachten als huurlingen ter dood veroordeeld. De verdachten zijn twee Britten en een Marokkaan. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend. Het is het eerste doodvonnis van een van de strijdende partijen.

Volgens het Russische persbureau TASS zal de doodstraf worden opgelegd voor 'alle misdaden tezamen'. Het proces tegen de drie mannen begon woensdag, grotendeels gesloten voor het publiek. Ze worden beschuldigd van gewelddadige machtsovername.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten 'hun schuld toegegeven'. Een van de mannen gaf ook toe te zijn getraind in terroristische aanslagen.

De twee Britten werden half april gevangengenomen door pro-Russische troepen in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Mariupol. Volgens berichten in de media hadden beiden voor de oorlog in Oekraïne gewoond en waren daar ook getrouwd. Na de Russische invasie vochten ze aan de zijde van het Oekraïense leger.

De Russische leiding heeft in het verleden herhaaldelijk verklaard dat zij buitenlanders over het algemeen als huurlingen beschouwt. De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie dreigde onlangs dat ze niet als strijders zouden worden beschouwd en niet onderworpen zouden zijn aan internationale wetten ter bescherming van krijgsgevangenen.

In Rusland zelf is de doodstraf opgeschort, maar dit moratorium geldt niet in de separatistische republieken. Volgens berichten in de media zouden de veroordeelden kunnen worden doodgeschoten. Als een gratieverzoek aan de leiding van de separatistische republiek slaagt, kan de doodstraf worden omgezet in levenslange gevangenisstraf of 25 jaar in een strafkolonie.

Sony lekt The Last of Us Part I voor PlayStation 5 en pc

Slechts enkele uren voor de presentatie van Summer Games Fest (waar de game vermoedelijk wordt onthuld) heeft PlayStation Direct het bestaan van een remake van The Last of Us Part I gelekt.

De herziene versie, niet te verwarren met de remaster voor PlayStation 4, moet verbeterde en gemoderniseerde gameplay bevatten en natuurlijk weer wat mooiere plaatjes. De remake bevat de base game en ook de DLC Left Behind wordt opgepoetst.

Op 2 september komt de game beschikbaar. De trailer is ook al gelekt en kun je hier bekijken. Een pc-versie is ook in ontwikkeling en volgt later.

The Last of Us PS5

Gameplay van Among Us VR

Er is een gameplaytrailer verschenen van de VR-versie van Among Us. Iemand is dit keer de bedrieger terwijl de rest een ruimteschip probeert te repareren in Virtual Reality.

In de originele Among Us is een groep spelers belast met het repareren van een schip, maar er wordt één speler in het geheim gecast als een bedrieger. De bedrieger moet alle andere leden van de bemanning vermoorden zonder ontdekt te worden. In de trailer zien we om te beginnen het discussiegedeelte van een match met gebruik van stemmen, maar we krijgen ook te zien hoe spelers bepaalde taken rond het schip voltooien. Deze taken omvatten het scannen in gebieden, het uitlijnen van machineonderdelen en iets wat lijkt op whack-a-mol. En op het eind wordt er natuurlijk iemand vermoord.

Ontwikkelaar Schell Games bevestigt dat de game wordt uitgebracht met de Skeld II-map en een aantal hoeden voor het aanpassen van de avatar. Er zijn ook chatfuncties om snel met iemand of juist met mensen in je nabijheid op het schip te chatten.

Among Us VR komt ergens eind dit jaar uit voor Quest 2 en PC VR. Er is ook een PlayStation VR 2-release bevestigd voor wanneer de headset van Sony wordt uitgebracht.

Tweede ritzege voor Van Aert in Dauphine

Wout van Aert heeft zijn tweede ritzege in het Critérium du Dauphiné. Na de winst in de tweede etappe was de Belg van Jumbo-Visma ook de beste in rit vijf. Dankzij de winst verstevigt hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Jan Bakelants, Benjamin Thomas, Fabien Doubey en Sebastian Schönberger waren vrijwel de hele dag in de aanval. Tot de laatste kilometer mochten de vier vroege vluchters hopen op een etappezege, maar in de laatste 500 meter werden ze alsnog bijgehaald door het peloton.

In de sprint om de zege werd Wout van Aert perfect gebracht door zijn ploeggenoot Christophe Laporte, waarna de Belg van Jumbo-Visma het afmaakte, al kwam Jordi Meeus nog sterk opzetten. Ditmaal sprintte hij wel tot de finishstreep, in tegenstelling tot twee dagen geleden toen hij vlak voor de streep het juichgebaar maakte, maar toen nog werd gepasseerd door David Gaudu.

Van Aert verstevigde dankzij de bonificatieseconden ook zijn leidende positie in het algemeen klassement. Hij heeft 1.03 minuut voorsprong op de Italiaan Mattia Cattaneo. Primoz Roglic volgt op 1.06.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

Het is qua bioscoopreleases een heel klein weekje. Misschien gaan de distributeurs er vanuit dat we onze handen vol hebben aan Top Gun en Jurassic World? Als er hier niets tussen zit voor jouw smaak, kijk dan vooral bij je lokale bios om te zien wat er nog draait van de voorbije weken.

Jurassic World: Dominion

Beleef deze zomer het spectaculaire einde van het Jurassic-tijdperk, waarin twee generaties acteurs voor het eerst samenkomen. Chris Pratt en Bryce Dallas Howard worden vergezeld door Oscar®-winnaar Laura Dern, Jeff Goldblum en Sam Neill in Jurassic World: Dominion een groots en adembenemend avontuur gefilmd op diverse mooie locaties over de hele wereld. Dominion van regisseur Colin Trevorrow, de man achter Jurassic World, speelt zich vier jaar na de verwoesting van Isla Nublar af. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de meest angstaanjagende wezens die ooit hebben geleefd.

Bergman Island

Het Amerikaanse stel Chris en Tony werken beiden aan een script voor een nieuwe film. Ze besluiten een zomer lang op werkvakantie richting het Zweedse eiland Fårö te gaan. Een heilige plek voor filmliefhebbers, aangezien de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman op het eiland woonde en werkte. Het koppel hoopt op die iconische plek inspiratie te vinden voor hun nieuwe projecten. Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, verandert de dynamiek tussen Chris en Tony en vervagen de lijnen tussen fictie en realiteit te midden van het wilde landschap.

Délicieux

Délicieux is een innemende Franse kostuumfilm waarin we ontdekken hoe aan de vooravond van de Franse Revolutie het eerste restaurant ontstond. De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama. Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant! Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat Délicieux zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.

Nudo mixteco

Drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schept van de lokale Mexicaanse cultuur waarin regisseur Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de protagonisten.

GeSWAT worden, knaken verdienen

Het zogenaamde "swatting", de politie bellen met als doel een SWAT team naar je slachtoffer gestuurd te krijgen, wordt enkel gedaan door ofwel idioten, ofwel mensen die te laf zijn om zelf iemand te vermoorden. Uiteraard hoogst illegaal, duur en heeft al gezorgt voor meerdere doden.

Tim Pool, de man zonder mening, is nu al voor de negende keer slachtoffer geworden van deze verachtelijke praktijk. Het deert hem echter niet (veel). Sterker nog, hij wordt er alleen maar beter van. Zowel qua reputatie, als financieel.

Dwayne Johnson is de antiheld in eerste Black Adam-trailer

Fans van Dwayne Johnson die al jaren wachten tot hij eindelijk in actie komt als de DC-antiheld Black Adam werden deze week getrakteerd op de eerste trailer van, je raadt het al, Black Adam.

Black Adam is oorspronkelijk bekend als tegenstander van Shazam, en er waren ook plannen om hem te introduceren in die film uit 2019. Plannen wijzigen echter wel eens, en nu zal Johnsons introductie in het DC Extended Universe in een solofilm zijn. Alhoewel, solo... hij krijgt gezelschap van de Justice Society.

Black Adam is vanaf oktober te zien in de bioscopen.

Racen over het water met eerste varende sportauto in Europa

Met 75 kilometer per uur over het water racen: het kan met de Jet-Car, een uitvinding van watersportondernemers Bo en Oscar uit Warmond en Alphen aan den Rijn. De Jet-Car heeft een body van een sportwagen, maar de jetski is de donor van de binnenkant. 

De waterauto is zo wendbaarbaar en snel als een jetski. Het geshowde exemplaar heeft 200 pk en kan 75 kilometer per uur varen. Maar een opvolger is al in de maak en zal 100 kilometer per uur halen. Dat is de maximumsnelheid op de Kagerplassen.

Toename huishoudens met financiŽle problemen door hogere energieprijzen

Bij blijvend hoge prijzen van energie en andere vaste lasten kunnen op termijn tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens moeite krijgen met het betalen van hun maandelijkse lasten. Dat komt neer op tussen de 9% en 15% van alle huishoudens.

Dit blijkt uit een stresstest naar de kosten van levensonderhoud van het Centraal Planbureau (CPB), die op 9 juni is gepubliceerd.

Met het prijsniveau van januari 2021 hadden circa 500.000 huishoudens al te maken met een betaalbaarheidsprobleem. Twee scenario's van hogere energie-, brandstof- en voedselprijzen laten zien dat het aantal huishoudens met onvoldoende inkomen om hun lasten te betalen toeneemt. In het ‘basisscenario’ waarin de energieprijzen verdrievoudigen ten opzichte van januari 2021, komen daar 170.000 huishoudens bij. In het ‘donkere scenario’ worden de energieprijzen zeven keer zo hoog en komen daar 650.000 huishoudens bij. De energieprijzen in mei 2022 waren hoog, maar lagen nog iets onder het prijsniveau van het donkere scenario, die van brandstof iets hoger. De prijzen van andere vasten lasten, zoals voeding bevonden zich nog een stuk onder die van het donkere scenario. 

Vooral lage inkomensgroepen en uitkeringsgerechtigden lopen risico. Het aantal euro dat de huishoudens maandelijks tekortkomen kan flink verschillen, maar gemiddeld gaat het om 75 euro per maand in het basisscenario en 130 euro in het donkere scenario. 

Ruim de helft van de huishoudens met een betaalbaarheidsprobleem heeft voldoende financiële buffers om de hoge prijzen meer dan een jaar aan te kunnen zonder de uitgaven te verlagen. Maar in het basisscenario houden ongeveer 190.000 van de 670.000 huishoudens met een betaalbaarheidsprobleem het maximaal drie maanden vol met de aanwezige financiële buffers. Nog eens 100.000 huishoudens houden het maximaal een jaar vol. De meeste huishoudens hebben dus ofwel voldoende inkomen, ofwel voldoende financiële buffers om niet onmiddellijk in de financiële problemen te komen. 

De mogelijkheden om de gestegen kosten van levensonderhoud snel terug te dringen zijn beperkt. Het isoleren en verduurzamen van woningen kost tijd en het beperken van het energiegebruik kan maar tot op zekere hoogte. Maatregelen zoals het tijdelijk verlagen van accijnzen, btw en belastingen op energie en brandstof zijn voor veel kwetsbare huishoudens niet voldoende. Ook de eenmalige tegemoetkoming van 800 euro is slechts deels effectief om kwetsbare huishoudens uit de financiële problemen te houden die nu geconfronteerd worden met de prijsstijgingen. De diepte en duur van de problemen hangt in sterkte mate af van de toekomstige ontwikkeling van de energieprijzen.

Deze stresstest gaat uit van een 'wat-als-benadering' : welke huishoudens hebben onvoldoende inkomen om hun vaste en noodzakelijke lasten te betalen bij een bepaald hoog prijsniveau en kunnen daardoor te maken krijgen met betaalbaarheidsproblemen? Dit betekent dat er geen prognoses worden gedaan over hoeveel huishoudens daadwerkelijk met betaalbaarheidsproblemen te maken krijgen en op welke termijn. Of deze huishoudens nu al te maken hebben met betaalbaarheidsproblemen hangt bijvoorbeeld af van het moment waarop de tarieven in hun energiecontract worden aangepast. 

Logano wint fraaie NASCAR-race St Louis, Hezemans' tweede race in aantocht

Coureur Loris Hezemans gaat deze week zijn tweede race in de NASCAR Cup Series rijden, waarin hij eerder dit jaar als eerste Nederlander ooit debuteerde. Zondagavond rijdt hij op de Sonoma Raceway, Ziggo Sport is er vanaf 22.00 uur live bij. Eerst kijken we nog even terug op de vorige race, want voor het eerst streek het hoogste NASCAR-niveau neer op de WWT Raceway in St Louis.

De poleposition was voor Chase Briscoe, met Austin Cindric naast hem en Christopher Bell met Tyler Reddick op de tweede plek. Halverwege stage één moest Briscoe afhaken met een lekke band, waardoor Cindric de stagewinst kon pakken, voor Ryan Blaney en Reddick.

Na de herstart nam Blaney de leiding, terwijl Denny Hamlin kort daarachter door Ross Chastain de muur in werd getikt: caution. Vervolgens pakte Kyle Busch de touwtjes in handen, tot Blaney vanaf plek drie met een klapband de muur raakte en de volgende caution een feit was.

Al snel na de volgende herstart maakte Chastain een volgend slachtoffer: dit keer ging Chase Elliott rond. Gelijk na de herstart kreeg Chastain die deksel op de neus: Elliott tikte hem richting de muur, Hamlin gaf er een paar tellen later nog eens een tik tegenaan.

Door een korte caution wegens een spin van Bubba Wallace kon Kurt Busch de leiding pakken en de veteraan won de tweede stage, voor Martin Truex, Kyle Busch en Kyle Larson. De laatste dik negentig ronden begonnen met Truex en Kyle Busch voorop, gevolgd door Aric Almriola en Bell.

Truex had het allemaal goed in de hand, maar een tik van Reddick tegen de muur zorgde voor een neutralisatie. Bij de pitstops koos niet iedereen voor vier nieuwe banden: Erik Jones pakte met twee nieuwe banden de leiding, Kyle Busch, Logano en Alex Bowman volgden met eveneens twee nieuwe banden.

Ricky Stenhouse zorgde met wat ruzie met de muur voor een korte caution, waarna Logano de leiding pakte na de herstart. Cole Custer was de volgende die de muur in ging en een caution veroorzaakte, maar pitstops werden er dit keer niet gemaakt.

Bij de herstart opende Kyle Busch de aanval op Logano, met succes. Een mooie strijd werd kort voor het einde onderbroken: Kevin Harvick klapte met een vastgeslagen rem stevig de muur in. We gingen door voor overtime, met Kyle Busch en Logano weer op de eerste rij.

Logano pakte de leiding, Kyle Busch deed een forse poging om er voorbij te geraken, maar maakte een klein foutje. Zo kon Logano definitief naar de zege rijden, terwijl Kyle Busch broer Kurt nog wel achter zich hield.

Nacon releaset Tour de France 2022 en Pro Cycling Manager 2022

Uitgever Nacon en ontwikkelstudio Cyanide Studio releasen vandaag twee wielrengames: Tour de France 2022 en Pro Cycling Manager 2022.

De wielrensimulatie Tour de France 2022 biedt wielrenliefhebbers de kans om alle 21 officiële etappes van de Tour de France 2022 te beleven. Daarbij kunnen ze deel uitmaken van nieuwe teams als Eolo-Kometa Cycling Team, Caja Rural-Seguros RGA en Uno-X Pro Cycling, terwijl La Primavera Classic als nieuwe klassieker is toegevoegd aan de 91 beschikbare etappes in de game. De game voegt race-ongelukken toe, er is een voorbereidingensysteem en er zijn nieuwe effecten voor geplaveide secties. Ook nieuw dit jaar is de Race of the Moment-mode, waarin spelers hun resultaten wekelijks kunnen vergelijken met die van andere spelers om de top van het wereldklassement te veroveren.

Tour de France 2022 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Pro Cycling Manager 2022 biedt een mix van sportsimulatie, management en realtime racing, waarin spelers hun teams naar de top van het klassement moeten leiden. Dit nieuwste deel kent vele nieuwe features, waaronder een realistischer systeem om je eigen wielrenners te maken, slimmer gedrag van tegenstanders, een nieuw talentscoutsysteem en een verbeterde interface. Spelers kunnen los met 260 races, 680 etappes en 70 teams.

Pro Cycling Manager 2022 is nu verkrijgbaar voor pc.

Voor jongeren blijft Amsterdam de nationale kroeg

Op het hoogtepunt van de coronacrisis keerden volwassen Nederlanders de hoofdstad de rug toe, ook de eigen inwoners. Onder 12- tot 18-jarigen bleef Amsterdam echter ook tijdens de coronacrisis de meest aantrekkelijke stad van Nederland. Geen enkele stad komt voor tieners in de buurt van Amsterdam als het gaat om de aantrekkelijkheid van het horeca-aanbod, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2011 96.000 respondenten mee.

Alleen winkelen nóg belangrijker dan horeca voor jongeren
Het imago van steden wordt onder jongeren in de eerste plaats bepaald door het winkelaanbod en daarna door de uitgaansmogelijkheden. Ondanks dat Utrecht door jongeren nog meer dan Amsterdam wordt gezien als het winkelparadijs van Nederland, is de hoofdstad voor hen onbetwist favoriet. Voor eten, drinken en uitgaan is Amsterdam voor de jongerendoelgroep namelijk ongeëvenaard. Qua winkelaanbod scoort Amsterdam op een sterke tweede plaats.

Beneden de rivieren is het vaak beter uitgaan dan daarboven
Voor een gezellige sfeer moet je volgens tieners vooral naar steden beneden de rivieren gaan. De Brabantse en Limburgse horeca krijgt dan ook een hoog rapportcijfer. In de top 10 van steden met de aantrekkelijkste horeca bevinden zich maar liefst vijf steden die gelegen zijn in deze twee provincies. Maastricht en ’s-Hertogenbosch scoren van de zuidelijke steden het hoogst, gevolgd door Eindhoven, Breda en Tilburg.

Middelburg opvallende nummer 9 horecastad van Nederland
Als jongeren de Zeeuwse hoofdstad kennen, hebben ze er een positief beeld van. Wat betreft het horeca-aanbod neemt Middelburg zelfs de nummer 9 positie in. Ook de leuke winkelstraten en de gezellige sfeer zorgen ervoor dat veel jongeren graag naar Middelburg op vakantie gaan. Een flink deel vindt het een aantrekkelijk idee om er in de toekomst te gaan wonen.

Steden met aantrekkelijkste horeca-aanbod voor jongeren (12 tot 18 jaar) in 2022
1. Amsterdam
2. Groningen
3. Utrecht
4. Maastricht
5. ‘s-Hertogenbosch
6. Eindhoven
7. Breda
8. Den Haag
9. Middelburg
10. Tilburg

Steden met de sterkste reputatie onder jongeren (12 tot 18 jaar) in 2022
1. Amsterdam
2. Rotterdam
3. Utrecht
4. Maastricht
5. Den Haag
6. ’s-Hertogenbosch
7. Leiden
8. Eindhoven
9. Nijmegen
10. Arnhem

Onderzoek onder 96.000 respondenten sinds 2011
Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 96.000 respondenten ondervraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie. Tweejaarlijks wordt het onderzoek onder jongeren van 12 tot 18 jaar uitgevoerd.

Minister Helder wil regeldruk in de zorg verder verminderen

Minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder maakt werk van het verder verminderen van administratieve regeldruk in de zorg. Het vervolgprogramma [Ont]Regel de Zorg moet werkplezier in de zorg vergroten en meer tijd vrijmaken om zorg te bieden. De ambitie van het programma is om nieuwe regeldruk te voorkomen en bestaande wet- en regelgeving waar mogelijk te versimpelen of schrappen. Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorginstellingen en zorgwerknemers ondersteunen om in de directe omgeving onnodige regeldruk te verminderen.

Minister Helder: “Zorgmedewerkers moeten zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het bieden van zorg. Onnodige en omslachtige regels, vanuit de overheid maar óók vanuit zorg zelf staan dit in de weg. Deze papieren toren die we met zijn allen hebben opgebouwd laat zich alleen niet zomaar afbreken. Het programma [Ont]Regel de Zorg was slechts het begin. Met het vervolg ervan zetten we in op het schrappen van zoveel mogelijk onnodige regels. Zo krijgen we minder regeldruk en dus meer tijd voor zorg en meer werkplezier.”

[Ont]Regel de Zorg
De afgelopen vier jaar heeft het programma [Ont]Regel de Zorg de eerste positieve resultaten opgeleverd. Op tal van werkvloeren is een start gemaakt met het verminderen van onnodige of omslachtige regels. Daardoor is de ervaren regeldruk voor het eerst in jaren licht gedaald. Het ministerie is heel tevreden met dit resultaat, maar wil nog verder gaan in de aanpak van onnodige of omslachtige regels. Om de regeldruk verder terug te dringen zoekt het ministerie van VWS nauwe samenwerking met partners uit de zorg. Alle betrokken partijen, zorgaanbieders, zorgkantoren, verzekeraars, branche- en beroepsverenigingen en toezichthouders, hebben een steentje bij te dragen aan deze gezamenlijke opgave.

Uniformeren en standaardiseren
Het ministerie van VWS wil verschillende zaken uniformeren en standaardiseren, waaronder de eisen die aan zorgverleners worden gesteld, de verantwoording die zorgverleners moeten afleggen en de eisen waaraan hulpmiddelenaanvragen moeten voldoen. Op dit moment verschillen deze eisen en verplichtingen per zorgverzekeraar, beroepsvereniging en toezichthouder. Het uniformeren van deze eisen leidt direct tot minder administratieve lasten en dus tot tijdswinst en financiële besparingen.

Lokale aanpak voor lokale regels
Daarnaast gaat het ministerie van VWS zorgverleners en zorginstellingen helpen bij het verminderen van lokale regeldruk. Uit onderzoek blijkt dat tot 70 procent van de ervaren regeldruk een lokale oorzaak kent. Met trainingen, subsidieregelingen voor lokale projecten en de organisatie van netwerken van ontregelaars gaat het ministerie lokaal het signaleren en verhelpen van onnodige regeldruk aanmoedigen. Het ministerie van VWS wil op korte termijn van start met het aanmoedigen van de lokale aanpak. Zo verwacht minister Helder in september 2022 de subsidieregeling voor lokale ontregelprojecten open te stellen. Voor de subsidieregeling legt het ministerie in totaal 10 miljoen euro klaar.

Ook kent [Ont]Regel de Zorg een toegankelijk loket waar iedereen signalen, knelpunten en vragen kwijt kan op het gebied van regeldruk in de zorg. Zorgverleners en anderen kunnen zich zo uitspreken over waar ze tegenaan lopen op het gebied van regeldruk of wat goede voorbeelden zijn van het verminderen van administratieve lasten. Minister Helder roept zorginstellingen op om zelf naar dit voorbeeld een lokaal loket te openen voor medewerkers.

Minder nieuwe landelijke regeldruk
In haar eigen landelijke wet- en regelgeving zal het ministerie van VWS nieuwe regeldruk zoveel mogelijk beperken, onder andere door zogeheten praktijkchecks om regeldruk van wet- en regelgeving eerder mee te wegen in besluitvorming. Ook in huidige wet- en regelgeving is versimpeling en versoepeling het uitgangspunt.

Inflatie daalt naar 8,8 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 8,8 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie 9,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van energie was in mei minder groot dan in april. Daardoor valt de inflatie lager uit.

Prijsstijging energie minder groot
De daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Stijging benzineprijzen
Benzine had daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 20,1 procent. Aan de pomp kostte een liter benzine in mei 2,19 euro, in april was dat 2,09 euro. In april was de benzineprijs nog gedaald ten opzichte van de maand daarvoor, als gevolg van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen.

Voeding duurder
Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in mei 9,1 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 8,5 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5 procent. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten werden duurder.

Verschil inflatie Nederland en eurozone neemt af
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 10,2 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 11,2 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 procent in april naar 8,1 procent in mei.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 tijdelijk niet of beperkt beschikbaar geweest. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt. In mei 2022 werden er geen prijzen meer geschat in verband met corona, maar schattingen in dezelfde maand een jaar eerder werken nog wel door in de inflatie van deze maand.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Kinderen verantwoord leren drinken bestaat niet

De hardnekkige misvatting dat je kinderen beter kunt leren drinken om ze zo te leren omgaan met alcohol, heeft een tegengesteld effect. Dit zorgt er juist voor dat kinderen ook buitenshuis vaker gaan drinken en verhoogt de kans op verslaving. Ook heeft alcohol schadelijke effecten op de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Daarvoor waarschuwen onder andere hersenwetenschapper Erik Scherder en het Trimbos-instituut in de nieuwe campagne ‘NIX18 = niet voor niks’.

Verantwoord leren drinken bestaat niet
Volgens het Trimbos-instituut zijn er veel ouders die denken dat ze hun kind verantwoord kunnen leren drinken. Dat werkt echter averechts. “Kinderen hebben een soort natuurlijke drempel voor dit soort spannende dingen, die ze hiertegen beschermt. Als je als ouder die drempel weghaalt dan geef je kinderen de ruimte om vaker en meer te gaan drinken”, zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut. Volwassenen die zeggen dat ze zelf ook op jonge leeftijd dronken vergeten dat de wetenschap inmiddels veel meer weet over het puberbrein en de schadelijke gevolgen van alcohol. “We weten nu dat het puberbrein zich langer door ontwikkelt en juist in die fase gevoelig is voor toxische stoffen”, zegt Van Hasselt. Het heeft volgens haar dan ook zeker effect om als ouders regels te stellen en alcoholgebruik door kinderen niet toe te staan. “Je hebt als ouder veel invloed. Ook al doen kinderen niet altijd wat je zegt, het is toch een zaadje dat je plant. Als ze zich bijvoorbeeld na het uitgaan even melden is dat voor hen toch een drempel om te drinken”, zegt ze.

NIX18 = niet voor niks
In de TV-commercial van de nieuwe campagne ‘NIX18 = niet voor niks’ heeft Erik Scherder een belangrijke hoofdrol waarbij hij op de gevaren van alcohol wijst. “Jonge hersenen zijn nog lang niet volgroeid. Die willen zich juist ontwikkelen. Alcohol werkt dit tegen. Geen alcohol helpt kinderen zich beter te concentreren, laat ze veilig thuiskomen van een feestje en maakt de kans op verslaving kleiner. Geef dus geen alcohol aan je kind onder de 18. Zo bescherm je ze voor nu en later”, stelt professor Scherder.

We kennen de risico’s, maar staan toch alcohol toe
In de negen jaar dat de NIX18-campagne nu loopt is gebleken dat ouders het moeilijk vinden om nee te (blijven) zeggen tegen hun kinderen. Eén glaasje kan geen kwaad, denken veel ouders. Ook hebben ze er liever zicht op dan dat hun kind stiekem drinkt en vertrouwen ze erop dat hun kind verstandig omgaat met alcohol. Vier op de tien ouders in Nederland staan toe dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken, bleek eind vorig jaar uit een flitspeiling onder ruim duizend ouders. Tijdens feestdagen of speciale gelegenheden, zoals binnenkort de eindexamenfeesten, jongerencampings of de zomerfestivals, loopt dat op tot 59 procent. Acht op de tien ouders uit het onderzoek weten dat alcohol de ontwikkeling van het brein bij jongeren remt. Zes op de tien weten dat alcoholgebruik op jonge leeftijd de kans op problematisch gebruik op latere leeftijd vergroot.

Politie vindt drugskwekerij in gierput en neemt drie auto's in beslag

De politie is dinsdagochtend binnengevallen in een loods aan de Roond in Boxtel. In de loods vonden agenten een ondergrondse hennepkwekerij in de gierput onder het gebouw met ruim 750 hennepplanten. De planten zijn geruimd en de bijbehorende apparatuur, zoals lampen zijn in beslag genomen. Zowel de stroom als het water werden illegaal afgetapt. Beiden worden afgesloten en beide leveranciers doen aangifte.

Drie auto’s en drugs
Op het erf van de loods zag de politie drie voertuigen staan die op naam staan van de 37-jarige verdachte. Deze zijn door de politie in beslag genomen. De agenten zochten verder naar goederen die gelinkt kunnen worden aan de kwekerij en vonden ook nog eens vijf kilo gedroogde henneptoppen in een verpakking. De henneptoppen zijn in beslag genomen en worden na verder onderzoek vernietigd.

Afpakken
Het afpakken van crimineel geld of goederen is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen criminaliteit. Geld is vaak de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. 

Samenwerking
Deze locatie was een gierput onder een loods. In een kantoor in loods zat een geheime ladder naar de gierput waar de kwekerij te vinden was. De politie in Boxtel heeft in samenwerking met het Bestuurlijk Interventieteam Meierij en Enexis gewerkt aan deze zaak.

Gevaren drugspand omgeving
Een hennepkwekerij kan op veel plekken voorkomen. Denk aan huurhuizen en koopwoningen of in openbare gebouwen en loodsen. Ook vindt de politie wel eens een hennepkwekerij in een open veld of onder de grond. Ondanks dat mensen in het dagelijks leven niet direct last hoeven te hebben van een drugspand, brengen dit soort panden wel gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar of de uitstoot giftige stoffen.

De inbeslaggenomen auto's (Afbeelding: Politie)
De inbeslaggenomen auto's (Afbeelding: Politie)

Wielrenner zwaargewond na val; vrouw aangehouden

Op het Schelpenpad in Monster is dinsdagavond 7 juni een 47-jarige man uit Den Haag met zijn fiets hard ten val gekomen en zwaar gewond geraakt. Een 42-jarige vrouw uit Monster is aangehouden op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel danwel eenvoudige mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.

Het slachtoffer kwam omstreeks 19.45 uur hard ten val en raakte zwaargewond. Hij liep onder meer verschillende botbreuken op. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw die verdacht wordt van betrokkenheid bij de val, is ter plaatse aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Eerder werd aangegeven dat zij was aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling en poging doodslag. Die verdenking is inmiddels aangepast. De toedracht van het ongeluk wordt onderzocht.

Convenant voor versterking ondersteuning tweede generatie oorlogsgetroffenen

Vandaag vond de ondertekening plaats van het convenant ‘Vindbaar en toereikend aanbod van ondersteuning voor de tweede generatie oorlogsgetroffenen’. Daarmee wordt de sociaal-maatschappelijke hulp aan de tweede generatie getroffenen van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan, versterkt. Een van de plannen die voortvloeien uit dit convenant is bijvoorbeeld de vormgeving van een herkenbaar en laagdrempelig loket, waar leden van de tweede generatie oorlogsgetroffenen en zorgmedewerkers terecht kunnen met diverse vragen.

Staatssecretaris Van Ooijen (ministerie VWS), Stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Stichting Pelita, Stichting ARQ en het Nederlands Veteraneninstituut ondertekenden het convenant en spraken met tweede generatie getroffenen.

Erkenning tweede generatie
Van Ooijen: “Het oorlogsleed werkt door bij een deel van de tweede generatie en dit verdient erkenning. Ook zij moeten kunnen rekenen op gepaste immateriële ondersteuning bij het verwerken van dit leed.”

De ondertekening kon rekenen op positieve reacties van leden van de tweede generatie die met de staatssecretaris in gesprek gingen: “Dit voelt als een erkenning. Mijn vader die bij het KNIL zat vertelde nooit iets over het oorlogsverleden, maar zijn pijn is mijn pijn”, aldus Max Wattimena. Een client van JMW ervoer de noodzaak van specifieke hulpverlening voor de tweede generatie: “Bij JMW leerde ik mijn percepties, die ontstaan waren door de angsten en trauma’s van mijn ouders, om te buigen naar redelijker en rationelere interpretaties. Hiermee kan ik verder in mijn leven.”

Vindbare ondersteuning
Het convenant bestaat uit een aantal thema’s. Zo wordt een herkenbaar en laagdrempelig loket opgezet waar zowel de tweede generatie als zorgmedewerkers terecht kunnen met vragen. Op deze manier kunnen zij effectief kennis nemen van het totale gespecialiseerde zorgaanbod. Bovendien vormt het loket een middel om te signaleren wat er leeft onder deze generatie.

Bijscholing zorgverleners
De kennis met betrekking tot de contextgebonden zorg en de sensitiviteit rondom de tweede generatie oorlogsgetroffenen zal worden gedeeld met de reguliere zorg. Het effect hiervan is meer vroegsignalering, betere doorverwijzing en ondersteuning die effectiever aansluit bij de behoeftes van de tweede generatie.

Contextgebonden zorgaanbod
Een ander doel dat is opgenomen in dit convenant is specifieke sociale dienstverlening. Hiermee wordt bedoeld dat JMW, Pelita en NLVI contextgebonden zorg continueren en daarbij passende ondersteuning bieden, specifiek bij vragen die voortkomen uit het oorlogsverleden.

Het convenant treedt per 1 januari 2023 in werking. De concrete uitwerking zal stapsgewijs plaatsvinden.

FOK! Wat een weer: af en toe zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de ochtend wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de zuidelijke helft kans op een enkele bui. Aan het einde van de ochtend ontstaan er ook in het oosten en zuidoosten enkele buien, mogelijk met onweer. Later in de middag klaart het op en wordt het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in het noordwestelijk kustgebied en 20°C in het zuiden en oosten. De west- tot zuidwestelijke wind is matig.

De nacht naar vrijdag is het helder, aan het einde van de nacht neemt van het westen uit de bewolking toe. Het blijft droog. In opklaringen landinwaarts kan lokaal nog een mistbank ontstaan. De minima liggen tussen 14°C langs de westkust tot lokaal 7°C in het noordoosten. De zuid- tot zuidwestenwind wordt landinwaarts zwak, langs de kust matig.

Vrijdagochtend raakt het overal bewolkt en valt er een enkele spat regen. Later in de middag breekt van het westen uit de zon af en toe door en wordt het droog. De maxima liggen tussen 18°C in het noordwesten tot lokaal 22°C in het zuiden. De zuidwestenwind is zwak tot matig en trekt in de avond langs de zuidwestkust aan tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Het Wormer- en Ilperveld, waar Pukeko afgelopen week te vinden was (Foto: Pukeko)
Het Wormer- en Ilperveld, waar dee zon vorig jaar rond deze tijd wel cheen. (Foto: Pukeko) (Archieffoto) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Weghorst bezorgt Nederlands elftal de winst tegen Wales

Het Nederlands elftal heeft ook zijn tweede wedstrijd in deze Nations League-campagne gewonnen. Wout Weghorst maakte in de extra tijd de winnende. Door zijn doelpunt won Oranje met 1-2 van Wales.

Oranje begon met debutanten Jordan Teze en Jerdy Schouten in de basis en had het moeilijk om kansen te creëren tegen Wales. In de vijftigste minuut kwam Nederland op voorsprong dankzij een afstandsschot van Teun Koopmeiners. Voor de middenvelder was dat zijn eerste interlanddoelpunt.

Wales leek er een gelijkspel uit te slepen nadat Rhys Norrington-Davies in de tweede minuut van de extra tijd de gelijkmaker binnen kopte. Toch pakte de ploeg van bondscoach Louis van Gaal de overwinning, want snel na de 1-1 zorgde Wout Weghorst met een goede kopgoal voor de 1-2 uit een voorzet van Tyrell Malacia.

Oranje blijft door de zege koploper in groep 4 van divisie A. In de andere wedstrijd in de poule herstelde België zich knap van de nederlaag tegen Nederland. De Belgen wonnen met maar liefst 1-6 van Polen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.