Voor jongeren blijft Amsterdam de nationale kroeg

Op het hoogtepunt van de coronacrisis keerden volwassen Nederlanders de hoofdstad de rug toe, ook de eigen inwoners. Onder 12- tot 18-jarigen bleef Amsterdam echter ook tijdens de coronacrisis de meest aantrekkelijke stad van Nederland. Geen enkele stad komt voor tieners in de buurt van Amsterdam als het gaat om de aantrekkelijkheid van het horeca-aanbod, blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Aan het onderzoek deden sinds 2011 96.000 respondenten mee.

Alleen winkelen nóg belangrijker dan horeca voor jongeren
Het imago van steden wordt onder jongeren in de eerste plaats bepaald door het winkelaanbod en daarna door de uitgaansmogelijkheden. Ondanks dat Utrecht door jongeren nog meer dan Amsterdam wordt gezien als het winkelparadijs van Nederland, is de hoofdstad voor hen onbetwist favoriet. Voor eten, drinken en uitgaan is Amsterdam voor de jongerendoelgroep namelijk ongeëvenaard. Qua winkelaanbod scoort Amsterdam op een sterke tweede plaats.

Beneden de rivieren is het vaak beter uitgaan dan daarboven
Voor een gezellige sfeer moet je volgens tieners vooral naar steden beneden de rivieren gaan. De Brabantse en Limburgse horeca krijgt dan ook een hoog rapportcijfer. In de top 10 van steden met de aantrekkelijkste horeca bevinden zich maar liefst vijf steden die gelegen zijn in deze twee provincies. Maastricht en ’s-Hertogenbosch scoren van de zuidelijke steden het hoogst, gevolgd door Eindhoven, Breda en Tilburg.

Middelburg opvallende nummer 9 horecastad van Nederland
Als jongeren de Zeeuwse hoofdstad kennen, hebben ze er een positief beeld van. Wat betreft het horeca-aanbod neemt Middelburg zelfs de nummer 9 positie in. Ook de leuke winkelstraten en de gezellige sfeer zorgen ervoor dat veel jongeren graag naar Middelburg op vakantie gaan. Een flink deel vindt het een aantrekkelijk idee om er in de toekomst te gaan wonen.

Steden met aantrekkelijkste horeca-aanbod voor jongeren (12 tot 18 jaar) in 2022
1. Amsterdam
2. Groningen
3. Utrecht
4. Maastricht
5. ‘s-Hertogenbosch
6. Eindhoven
7. Breda
8. Den Haag
9. Middelburg
10. Tilburg

Steden met de sterkste reputatie onder jongeren (12 tot 18 jaar) in 2022
1. Amsterdam
2. Rotterdam
3. Utrecht
4. Maastricht
5. Den Haag
6. ’s-Hertogenbosch
7. Leiden
8. Eindhoven
9. Nijmegen
10. Arnhem

Onderzoek onder 96.000 respondenten sinds 2011
Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 96.000 respondenten ondervraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie. Tweejaarlijks wordt het onderzoek onder jongeren van 12 tot 18 jaar uitgevoerd.