Transnistrië meldt opnieuw beschietingen, expert: laag risico op escalatie, oud materieel

Jippie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de pro-Russische afgescheiden regio Transnistrië van Moldavië zei dat er 's nachtsopnieuw schoten zouden zijn afgevuurd vanuit het grondgebied van Oekraïne op een dorp dat ook een groot munitiedepot huisvest. Er werd tevens gemeld dat er drones waren ontdekt die vanuit Oekraïne zouden zijn gestuurd. 

Een militair deskundige uit Zürich schat de kans op een escalatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne in het aangrenzende conflictgebied Transnistrië momenteel als vrij laag in. De Russische troepen die daar gestationeerd zijn, zijn veel te zwak om op te rukken tegen de Republiek Moldavië of Oekraïne, zei Marcus Keupp van de Militaire Academie van ETH Zürich.

Aan de ene kant bewaken 1500 bezetters een enorm wapen- en munitiedepot uit de Sovjettijd op wat nu de grens met Oekraïne is. "Er zijn tanks en wielvoertuigen die al 30 jaar niet van hun plek zijn geweest", zegt Keupp. De hoeveelheid munitie die daar is opgeslagen, is belangrijker.

Ongeveer 5.000 pro-Russische soldaten van de strijdkrachten van de separatistische regio Transnistrië zijn als daadwerkelijke gevechtseenheden gestationeerd in de regio die zich heeft losgemaakt van Moldavië. Deze strijdmacht is echter logistiek geïsoleerd en heeft waarschijnlijk maar twee gevechtshelikopters, zei Keupp. Tegenover hen bevinden zich ongeveer 20.000 soldaten in Moldavië.