FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 maart 2022

Irak grijpt laatste strohalm voor playoffs WK-kwalificatie

Over de hele wereld wordt komende week gevoetbald voor de laatste startbewijzen voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Zo ook in Azië. In groep A zijn Zuid-Korea en Iran zeker van de tickets, maar de stijd voor de playoffplek is nog in volle gang. 

Het duel van de dag ging tussen Irak en de Verenigde Arabische Emiraten. Het laatstgenoemde land wat net bondscoach Bert van Marwijk aan de kant had gezet had aan een overwinning genoeg om zeker te zijn van positie drie. Het was echter Irak dat thuis met 1-0 wist te winnen. Hussein Ali Al-Saedi scoorde in de 53e minuut het enige doelpunt. 

De Emiraten blijven nu na negen duels op negen punten staan en hebben nog steeds de beste uitgangspositie. Irak volgt nu op acht punten, maar heeft wel een minder doelsaldo (Emiraten -1, Irak -6). Als derde gegadigde is er nog Libanon. Het land verloor wel thuis met 0-3 van Syrië. Het heeft zes punten en een doelsaldo van -6. 

Over vijf dagen zijn de beslissende wedstrijden Emiraten - Zuid-Korea, Iran - Libanon en Syrië - Irak. De topper tussen Zuid-Korea en Iran, dat alleen nog ging om de eer en prijzengeld, werd met 2-0 gewonnen door Zuid-Korea. 

Random Pics van de Dag #580

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Gif-plaatjes uitvinder Stephen Wilhite (74) overleden

Computerwetenschapper Stephen Wilhite, die de op internet zeer geliefde bewegende gif-plaatjes uitvond, is vorige week op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van COVID-19. Zo meldt het AD

Wilwhite bedacht de gifjes, een soort 'bewegende foto', in 1987 toen hij werkzaam was bij CompuServe. "Ik zag de vorm die ik wilde in mijn hoofd voor me en begon te programmeren’’, zei hij.

Na zijn uitvinding werden gif-plaatjes tot op de dag van vandaag immens populair op internet, voor allerlei doeleinden. Zijn eigen favoriete gif was de overbekende 'dansende baby'. 

Gif is de afkorting van graphics interchange format, een grafische bestandsindeling met pixels. Gif ondersteunt kleuren, verschillende resoluties, animatie en een transparante achtergrond.

WK-kwalificatie OceaniŰ: Corona doet teams afzeggen & Nieuw-Zeeland eenvoudig door

Als laatste continent is ook het Oceanisch kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal begonnen. De eerste ronden hadden al lang gespeeld moeten zijn, maar door corona werden die wedstrijden uitgesteld. Het Oceanisch kwalificatietoernooi wordt nu uiteindelijjk gespeeld in Doha. 

Corona gooide echter voor twee teams roet in het eten. De Cook Eilanden en Vanuatu moesten afhaken vanwege coronauitbraken in beide selecties. In groep A bleven twee teams over. Solomon Eilanden won met 3-1 van Tahiti en is daarmee groepswinnaar. Beide teams zijn wel door naar de halve finales. 

In groep B zaten Nieuw-Zeeland, Papua New Guinea, Fiji en Nieuw Caledonië mee. Nieuw-Zeeland won de groep. Na een zuinige 1-0 zege op Papua New Guinea werd vervolgens Fiji met 4-0 en vandaag Nieuw-Caledonië met 7-1 verslagen. Om de laatste halvefinaleplaats ging het tussen Fiji en PNG. Het laatstgenoemde land won uiteindelijk met 2-1 en maakt nog kans op het WK. 

Zondag zijn de halve finales. Solomon Eilanden tegen PNG en Nieuw-Zeeland treedt aan tegen Tahiti. Alleen winnaar van het Oceanisch kwalificatietoernooi plaatst zich voor een playoff tegen de nummer vier van Noord- en Midden Amerika. 

Chinese vrouw betrapt met vier ton in koffer op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag op Schiphol een Chinese vrouw opgepakt op verdenking van witwassen. Ze bleek 390.000 euro in haar koffer te hebben zitten. Zo meldt AT5

Tijdens een controle van de Douane werd het geld ontdekt. De Marechaussee laat weten dat ze niet duidelijk kon maken hoe ze aan het geld kwam. Ze zit nog vast en er wordt verder onderzoek gedaan.

Een dag later er een Nederlander opgepakt die met twee Rolex-horloges naar Dubai wilde reizen. De horloges bleken twee ton waard. Ook hij is opgepakt op verdenking van witwassen. 

Wie meer dan tienduizend euro meeneemt tijdens een vliegreis, moet daar meestal aangifte van doen bij de Douane. 

Antwerp FC komt met statement na afhaken sponsors vanwege Overmars

De komst van Marc Overmars naar FC Antwerp blijft voor ophef zorgen. Nadat enkele sponsors hebben aangegeven dat ze de samenwerking zullen stopzetten, kijkt The Great Old nu in de spiegel. Ze hebben officiele mededeling naar buiten gebracht om het één en ander toe te lichten. "Hoewel we als club een zorgvuldige en weloverwogen beslissing namen, zijn we er niet in geslaagd om dat eerder deze week glashelder toe te lichten. De kritiek daarop is terecht."

"Hoewel we als club een zorgvuldige en weloverwogen beslissing namen, zijn we er niet in geslaagd om dat eerder deze week glashelder toe te lichten. De kritiek daarop is terecht", trekt Antwerp het boetekleed aan. "Wij hebben een cruciale fout gemaakt in onze aankondiging, want we hebben het meest evidente niet gecommuniceerd: hoe een veilig werkklimaat voor al onze spelers en medewerkers prioriteit is en dat wij een nultolerantie hanteren op vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer."

Antwerp stipt in het persbericht nog enkele punten aan. "Het welzijn van al onze medewerkers staat centraal in onze werking. We hebben dan ook sinds jaren een unaniem gedragen gedragscode waarin heel nadrukkelijk is beschreven dat er in onze club geen plaats is voor ongepaste opmerkingen of gedrag, van welke aard ook. Samen met de raad van bestuur werken we verder aan een uitgebreid welzijns- en integriteitsbeleid voor de club."

Select Groep, een bedrijf gespecialiseerd in personeelsmanagement, was de eerste geldschieter die het contract met de club opzegde. "De keuze om Overmars te benoemen druist rechtstreeks in tegen de waarden en normen van ons bedrijf", staat in een verklaring. "We zijn zeer verbaasd over deze beslissing. Als vaste partner en sponsor van RAFC zijn wij vooraf niet geraadpleegd noch geïnformeerd."

Antwerp heeft ook wat gezegd over de Marc Overmars: "We hebben met Marc Overmars wel degelijk diepgaande gesprekken gevoerd over zijn periode bij Ajax en de zaken die daar gebeurd zijn. Het spreekt voor zich dat we duidelijk hebben gemaakt dat we in onze club een nultolerantie voeren en wat de gevolgen zijn als dat niet gerespecteerd wordt. We hebben met Overmars ook ondubbelzinnige contractuele afspraken hierover gemaakt."

De club sluit hun statement af met "Wij zijn van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen. Marc Overmars zal zijn verleden met zich mee blijven dragen en zal moeten bewijzen dat hij daaruit heeft geleerd. Net zoals hij zich op sportief vlak zal moeten bewijzen."

Almeida wint koninginnenrit in Ronde van CataloniŰ, Quintana nieuwe leider

João Almeida heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Portugees van UAE Emirates was in de bergrit met aankomst op de Boí Taüll de beste. Hij won voor Nairo Quintana, die wel de leiderstrui overnam van Ben O'Connor.

De vierde etappe in de Ronde van Catalonië telde onderweg drie beklimmingen van de eerste categorie met daarbij aankomst bergop op de beklimming van de Boí Taüll. Vroeg in de etappe ontstond er een interessante kopgroep met daarbij thuisrijder Marc Soler. De Catalaan stond nog dicht in het klassement, waardoor het peloton de kopgroep niet ver liet wegrijden.

Op de slotbeklimming werden Mark Donovan en Bruno Armirail als laatste van de kopgroep ingerekend, waarna het aan de favorieten was. Richard Carapaz probeerde het met een aanval. De Olympisch kampioen werd teruggehaald door Joao Almeida. De Portugees maakte een sterke indruk bergop en alleen de Colombianen Nairo Quintana en Sergio Higuita konden Almeida volgen. In een sprint met drie won uiteindelijk Almeida voor Quintana en Higuita. Wout Poels reed zich naar een knappe vierde plaats op zeven seconden.

Quintana nam de leiderstrui over van Ben O'Connor, die vandaag een kleine halve minuut verloor op winnaar Almeida. Quintana en Almeida staan in dezelfde tijd, maar doordat de Colombiaan wat betere daguitslagen heeft staan staat Quintana vooralsnog boven Almeida. Poels staat in het klassement voorlopig op een vijfde plaats.

NAVO: steun aan Oekra´ne, druk op Poetin en voorbereid op verdediging verdragsgebied

De druk op de Russische president Poetin om de oorlog in Oekraïne te stoppen blijft onverminderd hoog. De oorlog was vandaag reden voor een ingelaste NAVO-top in Brussel, de tweede sinds 16 maart en de eerste keer dat leider fysiek bijeen kwamen. Uit het kabinet waren de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken bij de top, evenals minister-president Mark Rutte.

Duidelijk is dat binnen de alliantie de gelederen nog steeds gesloten zijn. Defensieminister Kajsa Ollongren liet na afloop weten dat er overeenstemming is bereikt over de verdere versterking van de oostflank.

In een gezamenlijke verklaring noemen de staatshoofden en regeringsleiders van de 30 NAVO-bondgenoten de Russische agressie tegen Oekraïne de grootste bedreiging voor de Euro-Atlantische veiligheid in decennia. “De oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft de vrede in Europa verstoord en veroorzaakt enorm menselijk leed en vernietiging.”

Heroïsche verzet
Volgens het NAVO-bondgenootschap hebben de Oekraïners de wereld geïnspireerd met hun heroïsche verzet tegen de wrede veroveringsoorlog van Rusland. De alliantie verklaarde te zullen samenwerken met de rest van de internationale gemeenschap om diegenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van het humanitair en internationaal recht, inclusief oorlogsmisdaden, ter verantwoording te roepen.

De NAVO-partners zijn volledig solidair met president Zelensky, de regering van Oekraïne “en met de dappere Oekraïense burgers die hun vaderland verdedigen”, verklaren ze. “We eren al diegenen die zijn gedood, gewond en ontheemd door de Russische agressie, evenals hun families. We bevestigen opnieuw onze niet-aflatende steun voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen die zich uitstrekken tot zijn territoriale wateren.”

Dreigingen
Oekraïne heeft een grondrecht op zelfverdediging. Om dat te kunnen effectueren, ondersteunt de NAVO het land sinds 2014. NAVO-bondgenoten hebben de Oekraïense strijdkrachten getraind, hun militaire capaciteiten versterkt en hun weerbaarheid vergroot. De NAVO-bondgenoten hebben hun steun opgevoerd en blijven verdere politieke en praktische steun geven aan Oekraïne om zichzelf te kunnen blijven verdedigen. De bondgenoten verlenen ook bijstand op gebieden als cyberbeveiliging en bij de bescherming tegen dreigingen van chemische, biologische, radiologische en nucleaire aard.

“We zijn verenigd in onze vastberadenheid de pogingen van Rusland, om de fundamenten van internationale veiligheid en stabiliteit te vernietigen, tegen te gaan. We houden Rusland en Wit-Rusland hiervoor verantwoordelijk”, zo meldt de verklaring. Hierin roept de NAVO verder alle staten op, inclusief China, om de internationale orde te handhaven. Dit inclusief de beginselen van soevereiniteit en territoriale integriteit, zoals vastgelegd in het VN-Handvest. De alliantie roept op “om op enigerlei wijze steun te verlenen aan de Russische oorlogsinspanningen en om zich onthouden van elke actie die Rusland helpt sancties te omzeilen.”

Ijzersterk
De NAVO zegt verder alle noodzakelijke stappen te blijven zetten om de veiligheid van de geallieerde bevolking en elke centimeter van het geallieerde grondgebied te beschermen en te verdedigen. “Onze toewijding aan artikel 5 van het Verdrag van Washington is ijzersterk.”

Nederland ondersteunt Internationaal Strafhof in onderzoek Oekra´ne

De wereld heeft de Russische inval in Oekraïne hard veroordeeld en harde economische sancties afgekondigd. Nederland steunt Oekraïne zowel op humanitair, economisch en militair terrein. Vluchtelingen worden opgevangen en krijgen onderdak en zorg.

Tegelijkertijd moeten de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen. Nederland ondersteunt waar nodig het strafrechtelijk onderzoek dat het Internationaal Strafhof (ISH) doet naar oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Oekraïne.

“Dagelijks zien we de gruwelbeelden van kapotgebombardeerde huizen, scholen en ziekenhuizen. Mensen worden gedwongen alles achter te laten en te vluchten. De misdrijven die deze mensen wordt aangedaan, mogen niet onbestraft blijven.” aldus minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius.

Vandaag sprak Yeşilgöz-Zegerius tijdens een internationale conferentie over de steun aan het ISH. Nederland heeft veel kennis en expertise opgedaan tijdens het onderzoek in Oekraïne na het neerschieten van MH-17. Yeşilgöz-Zegerius heeft toegezegd dat Nederlandse experts van het Openbaar Ministerie en de Politie waar mogelijk hun kennis en ervaring zullen delen. Ook zal nederland een financiële bijdrage leveren aan de onderzoeken van het ISH. Nederland ondersteunt samen met EU-voorzitter Frankrijk en andere lidstaten de hulp en bijdrage die Eurojust levert aan het ISH.

Klimaatclub cancelt 'ondeugend' natuurmeisje

Klimaatclub fridaysforfuture heeft het optreden van natuurmeisje Ronja Maltzahn voor een aanstormende protestactie gecanceld. Opgegeven redenen zijn dat men óók tegen racisme is. Haar blanke huidskleur is klimaatverstorend en de blonde dreadlocks zijn ontwortelend voor de zwarte medemens, bericht nieuwsnieuws. Ronja is wel welkom als zij zich een kort pittig kapsel zou aanmeten in plaats van de dreadlocks aldus de klimaatclub.

Het klimaat is echter van ons allemaal, dus presenteren wij alsnog Ronja Maltzahn, mét dreadlocks.

Japan neemt Saudi-ArabiŰ mee naar WK in Qatar na late zege in AustraliŰ

Japan heeft zich donderdag dankzij een 0-2-zege op Australië voor het wereldkampioenschap voetbal geplaatst. Het resultaat in Sydney betekent dat ook Saudi-Arabië zeker is van deelname aan het toernooi in Qatar en dat de Australiërs veroordeeld zijn tot het spelen van play-offs.

Kaoru Mitoma scoorde in het slot van de wedstrijd tweemaal voor Japan. De Japanners zijn er voor de zevende opeenvolgende keer bij op het WK, terwijl Saudi-Arabië in totaal voor de zesde keer aanwezig is. De Saudi's spelen later vandaagn nog tegen China, een duel dat nergens meer om gaat.

De nummers één en twee van de twee Aziatische kwalificatiepoules gaan rechtstreeks naar het WK. Australië weet nu dat het als nummer drie van de groep play-offs moet gaan spelen. In de nacompetitie wacht eerst een ontmoeting met de nummer drie van poule A. Op dit moment zijn dat de Verenigde Arabische Emiraten, die onlangs afscheid namen van Bert van Marwijk. Bij winst wacht de nummer vijf uit Zuid-Amerika. 

Iran en Zuid-Korea staken erbovenuit in groep A van de Aziatische kwalificatiereeks en zijn als nummers een en twee al zeker van deelname aan het WK in Qatar. Ook Libanon en Irak zouden in groep A nog derde kunnen worden en de play-offs het WK nog halen. 

Groot-BrittanniŰ legt oligarchen en Wagner Group verdergaande sancties op

Groot-Brittannië heeft verdere strafmaatregelen aangekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. De regering in Londen zei dat de activa van 59 Russische en zes Wit-Russische burgers, organisaties en bedrijven zouden worden bevroren.

De Russische huurlingengroep Wagner en onder meer het hoofd van de Russische Sberbank en de oprichter van de bank Tinkoff worden getroffen. Ook op de lijst staat Polina Kovaleva, de dochter van de vermeende minnaar van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

Kowalewa is onder meer eigenaar van een luxe appartement in Londen, dat de regering al had overwogen in beslag te nemen. De moeder van de 26-jarige, Svetlana Polyakova, zou een vroegere minnaar van Lavrov zijn. De minister van Buitenlandse Zaken is zelf al onderworpen aan Britse en internationale sancties.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari begon, heeft Londen meer dan 1.000 mensen en bedrijven op de sanctielijst gezet.

Premier Boris Johnson sprak zich donderdag ook uit voor het gebruik van de Russische goudreserves om extra druk uit te oefenen op de Kremlin-baas Vladimir Poetin. Onderzocht moet worden of, naast maatregelen op kasmiddelen, ook de toegang tot de goudreserves kan worden beperkt, vertelde Johnson aan radiostation LBC. "Hoe meer druk we nu uitoefenen, vooral over zaken als goud, hoe meer ik denk dat we de oorlog kunnen verkorten." Voorafgaand aan de NAVO-bijeenkomst in Brussel zei Johnson dat de Russische president Vladimir Poetin al een rode lijn had overschreden: "Hij moet berecht worden voor het Internationaal Strafhof".

Stoltenberg ziet Rusland niet als een bedreiging voor de NAVO

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vormt Rusland momenteel geen acute bedreiging voor de geallieerden. "Wij zijn het sterkste bondgenootschap ter wereld", zei de Noor bij een speciale NAVO-top over de oorlog in Oekraïne. "Zolang we samen staan, zijn we veilig." Tegelijkertijd maakte Stoltenberg nogmaals duidelijk dat de NAVO, ondanks haar militaire superioriteit, een militaire interventie in de Oekraïne-oorlog uitsluit. "We doen dit omdat we de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat dit conflict niet buiten Oekraïne escaleert", zei hij.

Zelfs het handhaven van het vliegverbod boven Oekraïne, waar Oekraïne herhaaldelijk om heeft gevraagd, is daarom te gevaarlijk. "Om een vliegverbod in te stellen, moeten we de Russische luchtverdedigingssystemen in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne massaal aanvallen en ook klaar zijn om Russische vliegtuigen neer te schieten", zei hij.

Bij de start van de speciale top in Brussel waarschuwde Stoltenberg Rusland voor het gebruik van chemische wapens in Oekraïne. Stoltenberg zei niet hoe de NAVO op een dergelijk geval zou reageren. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat Rusland een beslissende reactie moet vrezen. Elk gebruik van chemische wapens zou de aard van het conflict fundamenteel veranderen. Het zou een "flagrante schending van het internationaal recht" zijn en "verstrekkende en ernstige gevolgen" hebben, zei Stoltenberg.

Halsema krijgt applaus Ún boegeroep bij inlijving Weesp bij gemeente Amsterdam

De gemeente Weesp bestaat niet meer. Rond middernacht werd de gemeente officieel gefuseerd met Amsterdam. Bij het overdrachtsmoment, waarbij oud-burgemeester Bas Jan van Bochove zijn ambtsketting afdeed en Femke Halsema de nieuwe Amsterdammers voor het eerst toesprak, bleek niet iedereen enthousiast over hun nieuwe burgemeester. Maar naast boegeroep was er ook applaus. Zo meldt AT5

Bij haar presentatie als nieuwe burgemeester werd Halsema dus met een mix van applaus en boegeroep ontvangen. "De ontvangst deed me even denken aan de inhuldiging van Ajax. Maar toen had ik Edwin van der Sar naast me, dus ik ben blij dat er dit keer geen bierblikjes gegooid worden", zei Halsema, die later benadrukte: "maar dit is geen aanmoediging."

De gemeente Weesp concludeerde zes jaar geleden dat het te klein was om als zelfstandige gemeente een toekomst te hebben en dat een fusie met een andere gemeente onontkoombaar was. De huwelijkspartner werd dus Amsterdam, op voorspraak van net iets meer dan de helft van de Weesper bevolking.

Door de samenvoegingen van de twee steden maakt de gemeente Amsterdam een flinke groeispurt. Het aantal inwoners springt van 873.000 duizend naar 893.000 duizend. De oppervlakte van de stad groeit van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer.

De gemeente Amsterdam is in het verleden meerdere keren gefuseerd met andere gemeenten. Zo werden in 1877 en 1896 delen van omliggende gemeenten bij de stad gevoegd. Maar de grootste uitbreiding was in 1921. Toen werd de stad vier keer zo groot, doordat Amsterdam fuseerde met Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer en Sloten.

Ook werden er nog delen van de gemeenten Westzaan, Zaandam, Oostzaan, Diemen, Ouder-Amstel en Nieuwer-Amstel en een gedeelte van het open IJ en de Zuiderzee, toegevoegd aan de stad, zo schrijft Stichting Ons Amsterdam.

FOK! Wat een weer: elke dag wat frisser

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!  

Gistreren was de warmste dag van de week. We gaan vanaf nu alleen maar bergafwaarts helaas. Het gaat echter niet zo heel snel, maar de eerste deukjes zien we vandaag al verschijnen. Uiteindelijk komen we op zondag uit beneden de 10 graden en dat gaan we merken. De kans op neerslag blijft eerst nog vrij klein en neemt pas in de nieuwe week wat toe. Pas nog weer later zou er wat meer regen kunnen gaan vallen, maar dat is nog heel ver weg.

Gister was vrijwel heel Europa zonnig. Echter in Spanje en deels ook in Portugal was het het hek van de dam, tot op het bizarre af. Op het meetpunt Castell de Castells is deze maand sprake van een ware zondvloed. Tot vanochtend was daar rond de 600 mm gevallen. De normale jaarsom aldaar is 620 mm. Dus in één maand viel er gewoon een jaar aan regen. Januari en februari leverde daar minder dan één mm op. Heel bijzonder, want daar is vandaag zeker nog wat bij gevallen. Ook de komende dagen blijven de buien daar nog aanwezig. Verder viel er langs een groot deel van de oost- en zuidkust ook royaal meer dan 150 mm. Ook dat is zeer extreem. Ook in Portugal was het behoorlijk nat, maar wel iets minder dan in Spanje.

In ons land is het vandaag al iets minder zacht met 12 tot 19 graden en ook duiken er wat wolkenveldjes op. De zon is echter nog wel de overheersende factor. Ook al stelt de wind nog niet veel voor, hij draait wel naar een noordelijke richting om daar voorlopig te blijven hangen en ook nog in kracht toe te nemen.

Enfin, zorgen voor later. Daar komen we later wel over te spreken. 

Nou, wegwezen dan maar weer.  


Zonsopkomstmet (Foto: qltel)
Wat nevel en een opkomende zon in de vroege ochtend. (Foto:qltel)

Fietsen in Drenthe (Foto: Pukeko)
Van een zonsopkomst naar de middagzon. Pukeko genoot van het heerlijke weer in Drenthe. (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zelenskyy roept op tot wereldwijde demonstratie vandaag tegen oorlog in Oekra´ne

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy roept mensen over de hele wereld op om vandaag, donderdag, publiekelijk te protesteren om stil te staan bij de oorlog die precies een maand geleden is begonnen.

"Kom uit je kantoren, je huizen, je scholen en universiteiten", zei Zelenskyy in een video die op Telegram werd gepubliceerd.

"Kom in naam van de vrede, kom met Oekraïense symbolen om Oekraïne, de vrijheid en het leven te steunen."

De oorlog die op 24 februari begon, is niet alleen een oorlog tegen Oekraïne, maar Rusland probeert de vrijheid van alle mensen in Europa en de wereld te vernietigen, zegt Zelenskyy. Moskou probeert aan te tonen "dat alleen grof en wreed geweld ertoe doet".

Kremlin blokkeert Google News vanwege 'misleidende informatie'

De Russische mediatoezichthouder heeft Google News in Rusland geblokkeerd. Het platform zou materiaal hebben gepubliceerd dat "misleidende informatie van algemeen belang bevatte over het verloop van de speciale militaire operatie in Oekraïne", aldus Roskomnadzor, volgens het persbureau Interfax.

In Rusland wordt de oorlog tegen Oekraïne nog steeds een 'militaire operatie' genoemd. Als men de oorlog in Oekraïne benoemt loopt men in het ergste geval het risico op een gevangenisstraf voor het verspreiden van vermeend nepnieuws over het Russische leger. De sociale mediaplatforms Facebook en Instagram werden eerder deze week in Rusland door de rechter verboden als zijnde 'extremistisch'.

Amnesty boos over misbruik huisstijl voor 'politiek gevangene' Willem Engel

Amnesty International overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen de makers en verspreiders van posters waarin onder meer wordt opgeroepen Willem Engel te steunen. Zo meldt het AD

De posters misbruiken de huisstijl van de mensenrechtenorganisatie en suggereren daardoor dat Amnesty die actie steunt. Dit is echter niet het geval, benadrukt hun persvoorlichter Ruud Bosgraaf. "Ons logo en beeldmerk worden misbruikt voor een actie waar Amnesty in geen geval achter staat."

Door de nagemaakte posters, die onder meer zijn verspreid door Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols en Willem Engels advocaat Michael Verstraeten, raken veel mensen in verwarring. De onderop de poster geplaatste ‘disclaimer’ is zo slecht te lezen dat de poster misleidend is te noemen volgens Amnesty. "En dat is spijtig, want Amnesty is een serieuze mensenrechtenorganisatie die heel bewust en overwogen haar acties kiest. In dit geval is er sprake van iemand (Willem Engel) die is opgepakt en door het OM verdacht wordt van opruiing. Dat is een heel ander geval dan bijvoorbeeld Aleksej Navalny, die om gewetensredenen onterecht in de gevangenis zit.”

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
©FOK.nl e.a.