Stoltenberg ziet Rusland niet als een bedreiging voor de NAVO

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vormt Rusland momenteel geen acute bedreiging voor de geallieerden. "Wij zijn het sterkste bondgenootschap ter wereld", zei de Noor bij een speciale NAVO-top over de oorlog in Oekraïne. "Zolang we samen staan, zijn we veilig." Tegelijkertijd maakte Stoltenberg nogmaals duidelijk dat de NAVO, ondanks haar militaire superioriteit, een militaire interventie in de Oekraïne-oorlog uitsluit. "We doen dit omdat we de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat dit conflict niet buiten Oekraïne escaleert", zei hij.

Zelfs het handhaven van het vliegverbod boven Oekraïne, waar Oekraïne herhaaldelijk om heeft gevraagd, is daarom te gevaarlijk. "Om een vliegverbod in te stellen, moeten we de Russische luchtverdedigingssystemen in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne massaal aanvallen en ook klaar zijn om Russische vliegtuigen neer te schieten", zei hij.

Bij de start van de speciale top in Brussel waarschuwde Stoltenberg Rusland voor het gebruik van chemische wapens in Oekraïne. Stoltenberg zei niet hoe de NAVO op een dergelijk geval zou reageren. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat Rusland een beslissende reactie moet vrezen. Elk gebruik van chemische wapens zou de aard van het conflict fundamenteel veranderen. Het zou een "flagrante schending van het internationaal recht" zijn en "verstrekkende en ernstige gevolgen" hebben, zei Stoltenberg.