Almeida wint koninginnenrit in Ronde van Catalonië, Quintana nieuwe leider

H.Vviv

João Almeida heeft de koninginnenrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Portugees van UAE Emirates was in de bergrit met aankomst op de Boí Taüll de beste. Hij won voor Nairo Quintana, die wel de leiderstrui overnam van Ben O'Connor.

De vierde etappe in de Ronde van Catalonië telde onderweg drie beklimmingen van de eerste categorie met daarbij aankomst bergop op de beklimming van de Boí Taüll. Vroeg in de etappe ontstond er een interessante kopgroep met daarbij thuisrijder Marc Soler. De Catalaan stond nog dicht in het klassement, waardoor het peloton de kopgroep niet ver liet wegrijden.

Op de slotbeklimming werden Mark Donovan en Bruno Armirail als laatste van de kopgroep ingerekend, waarna het aan de favorieten was. Richard Carapaz probeerde het met een aanval. De Olympisch kampioen werd teruggehaald door Joao Almeida. De Portugees maakte een sterke indruk bergop en alleen de Colombianen Nairo Quintana en Sergio Higuita konden Almeida volgen. In een sprint met drie won uiteindelijk Almeida voor Quintana en Higuita. Wout Poels reed zich naar een knappe vierde plaats op zeven seconden.

Quintana nam de leiderstrui over van Ben O'Connor, die vandaag een kleine halve minuut verloor op winnaar Almeida. Quintana en Almeida staan in dezelfde tijd, maar doordat de Colombiaan wat betere daguitslagen heeft staan staat Quintana vooralsnog boven Almeida. Poels staat in het klassement voorlopig op een vijfde plaats.