Amnesty boos over misbruik huisstijl voor 'politiek gevangene' Willem Engel

Amnesty International overweegt om juridische stappen te ondernemen tegen de makers en verspreiders van posters waarin onder meer wordt opgeroepen Willem Engel te steunen. Zo meldt het AD

De posters misbruiken de huisstijl van de mensenrechtenorganisatie en suggereren daardoor dat Amnesty die actie steunt. Dit is echter niet het geval, benadrukt hun persvoorlichter Ruud Bosgraaf. "Ons logo en beeldmerk worden misbruikt voor een actie waar Amnesty in geen geval achter staat."

Door de nagemaakte posters, die onder meer zijn verspreid door Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols en Willem Engels advocaat Michael Verstraeten, raken veel mensen in verwarring. De onderop de poster geplaatste ‘disclaimer’ is zo slecht te lezen dat de poster misleidend is te noemen volgens Amnesty. "En dat is spijtig, want Amnesty is een serieuze mensenrechtenorganisatie die heel bewust en overwogen haar acties kiest. In dit geval is er sprake van iemand (Willem Engel) die is opgepakt en door het OM verdacht wordt van opruiing. Dat is een heel ander geval dan bijvoorbeeld Aleksej Navalny, die om gewetensredenen onterecht in de gevangenis zit.”