Groot-Brittannië legt oligarchen en Wagner Group verdergaande sancties op

Groot-Brittannië heeft verdere strafmaatregelen aangekondigd tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. De regering in Londen zei dat de activa van 59 Russische en zes Wit-Russische burgers, organisaties en bedrijven zouden worden bevroren.

De Russische huurlingengroep Wagner en onder meer het hoofd van de Russische Sberbank en de oprichter van de bank Tinkoff worden getroffen. Ook op de lijst staat Polina Kovaleva, de dochter van de vermeende minnaar van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

Kowalewa is onder meer eigenaar van een luxe appartement in Londen, dat de regering al had overwogen in beslag te nemen. De moeder van de 26-jarige, Svetlana Polyakova, zou een vroegere minnaar van Lavrov zijn. De minister van Buitenlandse Zaken is zelf al onderworpen aan Britse en internationale sancties.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari begon, heeft Londen meer dan 1.000 mensen en bedrijven op de sanctielijst gezet.

Premier Boris Johnson sprak zich donderdag ook uit voor het gebruik van de Russische goudreserves om extra druk uit te oefenen op de Kremlin-baas Vladimir Poetin. Onderzocht moet worden of, naast maatregelen op kasmiddelen, ook de toegang tot de goudreserves kan worden beperkt, vertelde Johnson aan radiostation LBC. "Hoe meer druk we nu uitoefenen, vooral over zaken als goud, hoe meer ik denk dat we de oorlog kunnen verkorten." Voorafgaand aan de NAVO-bijeenkomst in Brussel zei Johnson dat de Russische president Vladimir Poetin al een rode lijn had overschreden: "Hij moet berecht worden voor het Internationaal Strafhof".