Factcheck: dagelijks 600.000 dieren op tafel

Dagelijks eten we in Nederland zeker 600.000 dieren, bevestigt de Reclame Code Commissie (RCC). Eerder onthulde Wakker Dier dit aantal in een radiospot, die hieronder te zien is. Dit leidde tot ongeloof en een klacht van een luisteraar, waarna de reclamewaakhond zich boog over de achterliggende berekening. “Het is inderdaad een ongelofelijk en bizar getal. Als het aan ons ligt, moet dit flink omlaag,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier berekende het aantal dieren aan de hand van de vleesconsumptie in 2019 en het gewicht van verschillende diersoorten. Hieruit bleek dat we in Nederland per dag 614.000 kippen, 18.000 varkens en 2 .000 koeien eten. De uitspraak van de RCC bevestigt dat het genoemde aantal eerder een onderschatting dan een overschatting betreft.

Elke dag telt
Met haar radiospot inspireerde Wakker Dier consumenten om op Eet Geen Dierendag eens iets anders te eten. Hilhorst: “We eten in Nederland elke dag bizar veel dieren. Dus elke dag dat we dat niet doen telt.” Dit jaar deden naar schatting 3,8 miljoen mensen mee met Eet Geen Dierendag.

Van Amsterdam tot Brussel
Het gigantische aantal dieren is bijna niet voor te stellen. Daarom maakt Wakker Dier het in haar radiospot concreet. Stel dat je alle koeien, varkens en kippen die op één dag worden gegeten, achter elkaar zou zetten. Dan ontstaat een rij zo lang als de afstand van Amsterdam naar Brussel.

De volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie leest u hier.