Het nutteloze feitje van de dag: Een brug om op te blazen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden vertelden we hier over de boogbrug bij Vianen die naast een brug ook een verdedigingswerk was. Naar aanleiding van dat feitje attendeerde FOK!user qltel ons op het feit dat er nog een andere bijzondere brug met een oorlogsverhaal is in Nederland. Want wist je dat de Maasbrug tussen Oeffelt en Gennep is uitgerust met een speciale ruimtes om hem op te kunnen blazen? De Maasbrug die nu voorzien is van een weg werd in 1873 gebouwd als een spoorbrug voor een verbinding naar het toenmalige Pruisen (nu Duitsland). Het Ministerie van Oorlog had ernstige bezwaren tegen een directe spoorverbinding die er voor kon zorgen dat in het geval van een invasie de vijand zonder veel moeite de Maas kon passeren.

Als oplossing om de brug toch te kunnen bouwen en een verbinding met het buurland tot stand te brengen werd de Maasbrug uitgerust met zogenaamde 'mijnkamers'. In het geval van een inval kon de brug door middel van explosieven in die kamers gedeeltelijk opgeblazen worden om een vijandelijke opmars te stoppen en de Peel-Raamstelling en de Maaslinie (twee verdedigingslinies in Noord-Limburg en Oost-Brabant) overeind te houden. Op 10 mei 1940 wisten de Duitsers de brug echter met een list in handen te krijgen en sneuvelde het plan al direct waardoor beide linies niet meer houdbaar waren. De Duitsers konden al snel grote hoeveelheden oorlogsmaterieel via de brug vervoeren.

De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))
De Maasbrug tussen Gennep en Oeffelt die is uitgerust met mijnkamers in stroompijler van de brug (WikiCommons/Havang(nl))