Schouten ook de snelste op 5.000m

Irene Schouten heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Stavanger de 5.000 meter voor vrouwen gewonnen. Schouten, die vorig weekend in Polen de 3.000 meter won, schaatste vandaag met 6.52,83 een nieuw baanrecord.

Na twee ritten was de Russin Natalia Voronina de snelste. Met een inzinking kwam ze tot 7.06,63. In de derde rit moest Antoinette de Jong het opnemen tegen de Canadese Ivanie Blondin. Na twee en half ronden nam De Jong een kleine voorsprong al zat Blondin er niet ver achter. Hun rondetijden ontliepen elkaar ook niet veel. Na zo'n drie kilometer leek De Jong het moeilijk te krijgen, maar vooralsnog kon ze Blondin bij houden. Twee ronden later verloor de Nederlandse toch de aansluiting met de Canadese die een ronde voor het einde haar eerste 34er noteerde. Uiteindelijk won ze de rit in 7.02,97, De Jong kwam in 7.05,23 over de finish.

In de rit erna Irene Schouten tegen Isabelle Weidemann. Het was Schouten die de regie nam in de rit tegen de Canadese, die geen snelle starter is. Met nog zeven ronden te gaan schaatsten beide vrouwen nog rondjes van 32 hoog. In de ronde erna pakte Schouten weer twee tienden op haar opponente en schaatste ze ook onder de tot dan snelste tijd. Vier ronden voor het einde schaatste Schouten rond het baanrecord en Weidemann kon het tempo van de Nederlandse niet meer bijbenen. Schouten bleef constant schaatsen en met nog twee ronden te gaan zat ze onder het baanrecord. Ze kwam in 6.52,83 over de maat met een laatste ronde van 31,9. Dit was ook een nieuw baanrecord. Weidemann schaatste naar 6.54,95.

De eenna laatste rit ging tussen Joy Beune en de Noorse Ragne Wiklund. Wiklund pakte een klein gaatje op Beune. De nog jonge Noorse begon sterk en schaatste geruime tijd onder de tijd van Schouten, die voorzichtig was begonnen. Beune moest al gauw afhaken. Wiklund bleef vlak schaatsen met rondjes rond de 32,5. Met vier ronden voor het einde noteerd Wiklund haar eerste 33er en moest ze tijd toegeven op Schouten. In de ronden erna bleef ze tijd verliezen al was ze nog wel op schema voor een Noors record. Ze kwam in 6.56,46 over de streep, geen Noors record maar wel een nieuw persoonlijk record. Op gepaste afstand kwam Beune in 7.10.37 over de finish.

De laatste rit ging tussen Martina Sáblíková en Francesca Lollobrigida. De twee waren prima aan elkaar gewaagd, maar schaatsten boven de tijd van Schouten. En ook de tweede en derde plek van Weidemann en Wiklund waren niet in gevaar. Sáblíková kwam in 7.00,79 over de streep waarmee ze vierde werd. Lollobrigida schaatste met 7.04,95 naar de zesde tijd.

Carlijn Achtereekte won vanmiddag de 5.000 meter in de B groep. Achtereekte schaatste naar 7.01,93. De nummer twee van het NK op de 5.000 meter, Sanne in 't Hof, werd op twee seconden tweede.