FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 november 2021

Razer komt met nieuwe headsets en oplaadstations voor PS5

Hardwarefabrikant Razer komt met een reeks draadloze headsets voor PlayStation 5, de Kaira. Deze headsets maken gebruik van HyperSense zoals Razer het zelf noemt, een vorm van haptische feedback. Daarnaast komt het bedrijf met de quick charging stand, een oplaadstation voor de DualSense-controllers, in verschillende kleuren.

De lichtgewicht Kaira Pro-headsets van Razer beschikken over 'intelligente haptische technologie' genaamd HyperSense die trillingen produceert op basis van geluidssignalen. Het effect moet zorgen voor meer immersie en kan ook voor doven of slechthorenden bij uitstek interessant zijn. Eerder al werd dit geïmplementeerd in game-muizen en -stoelen.

Afbeelding: Sony / Razer

De headset heeft een afneembare externe microfoon met daarnaast nog een ingebouwde microfoon voor draadloos gebruik en beschikt over RGB-LEDs die via een app naar smaak aanpasbaar zijn. Verder is hij te verbinden via Bluetooth of een 2.4GHz-verbinding met behulp van een USB-C dongle en kan tussen die twee protocollen snel geswitched worden middels de Razer SmartSwitch. De gewone (non-Pro) Kaira heeft geen afneembare mic en Chroma RGB; de headsets kosten respectievelijk 220 en 110 euro.

Verder verschijnt in de PS5-productlijn van Razer de quick charging stand, waarmee DualSense-controllers naar verluidt in minder dan drie uur opgeladen kunnen worden. Het oplaadstation, dat verkrijgbaar is in dezelfde kleuren als reeds uitgebrachte Dualsense-controllers, kost 60 euro. Alle aangekkondigde producten zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Afbeelding: Sony / Razer


Afbeelding: Sony / Razer

Random Pics van de Dag #471

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NVWA: Philip Morris en De Telegraaf over de schreef met 'unsmoke' advertentie

Tabaksfirma’s mogen geen reclame maken voor hun zogenaamde minder schadelijke rookalternatieven – ook niet als ze geen merknamen noemen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar aanleiding van een advertentie van tabaksfirma Philip Morris in De Telegraaf. Philip Morris heeft zijn unsmoke-campagne intussen stopgezet. Zo valt te lezen bij TabakNee.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateert een nieuwe ontwikkeling in ‘uitingen’ van tabaksfabrikanten, namelijk campagnes waarbij direct of indirect aandacht wordt gevraagd “voor (het onderzoek naar) een nieuwe generatie tabaksproducten en aanverwante producten die minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn dan het roken van tabaksproducten”. Dit staat te lezen in een recente factsheet van de NVWA, genaamd: ‘Onderzoek naar campagnes van de tabaksindustrie’. Het werd onlangs door demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer aangeboden met zijn ‘Kamerbrief tabak en alcohol’.

Paginagrote advertentie
De NVWA heeft enkele (inter)nationale campagnes voor tabaks- en aanverwante producten getoetst aan het reclameverbod voor tabak zoals vastgelegd in de Tabaks- en rookwarenwet. Aanleiding van dit onderzoek was een advertentie in De Telegraaf in mei dit jaar die veel stof deed opwaaien en waarover TabakNee eerder heeft bericht.

Het was een paginagrote advertentie van tabaksmultinational Philip Morris over de zogenaamd minder schadelijke alternatieven voor de traditionele sigaret. Reclamemaken voor tabak, e-sigaretten en verhitte tabak is verboden, maar Philip Morris dacht de regels slim te kunnen omzeilen door zich te beroepen op het recht op informatie. Onder dat motto bracht het bedrijf zijn ‘unsmoke-campagne’ onder de aandacht, zonder zijn product, de IQOS/Heets, in de advertentie te noemen. Philip Morris wilde naar eigen zeggen de “miljoenen Nederlanders die nog steeds roken informatie bieden”.

Misleidende campagne
De unsmoke-campagne van Philip Morris om zijn rokende klanten aan de IQOS te krijgen, wordt door de WHO misleidend genoemd en een ondermijning van het tabaksontmoedigingsbeleid. Tabaksfabrikanten vertellen hun potentiële klanten namelijk niet dat alternatieven als e-sigaretten en verhitte tabak ook veel schadelijke stoffen bevatten waarvan de gevolgen voor de gezondheid op langere termijn nog onbekend zijn. Bovendien kunnen de alternatieven door de claim dat ze minder schadelijk zouden zijn aantrekkingskracht uitoefenen op niet-rokers, lees jongeren, die zo toch verslaafd kunnen raken aan nicotine.

Verboden campagnes
Gezondheidsfondsen voor Rookvrij diende bij de NVWA een klacht in tegen de advertentie van Philip Morris in de wakkere krant van Nederland en zo is het balletje gaan rollen. Het blijkt dat die advertentie niet had gemogen; zowel De Telegraaf als Philip Morris heeft de regels overtreden. Dat geldt ook voor andere campagnes voor alternatieve rookproducten. “De NVWA concludeert dat deze campagnes te kwalificeren zijn als reclame voor tabaksproducten en aanverwante producten, ook wanneer in de campagne de merknaam van het tabaksproduct of aanverwant product niet wordt genoemd”, schrijft Blokhuis in zijn brief aan de Tweede Kamer. “De NVWA heeft als gevolg hiervan meerdere rapporten van bevinding opgesteld wegens overtreding van het reclameverbod door zowel de initiator van de uiting als het bedrijf dat de uiting toonde. De rapporten van bevindingen worden vervolgens beoordeeld ten behoeve van de boeteoplegging.”

Behalve in De Telegraaf, was de unsmoke-campagne in ieder geval ook te zien op platformen van de Amsterdamse lokale zender AT5.

Hoge boetes
De boetes voor fabrikanten, groothandelaren en importeurs lopen per overtreding op van € 45.000 tot € 450.000 bij recidive. Voor andere bedrijven variëren de boetes van € 450 tot € 4.500. Volgens het NVWA-factsheet zijn dit bedrijven “die verantwoordelijk zijn voor het realiseren van media-uitingen die in strijd zijn met het reclameverbod voor tabaksproducten en aanverwante producten.” Dat zijn dus de mediabedrijven die de gewraakte campagnes publiceren.

Unsmoke-website ‘gecensureerd’
Philip Morris heeft intussen de nodige boetes gekregen en eieren voor zijn geld gekozen. Op de unsmoke-website staat nu de volgende tekst: “Op 1 mei 2021 hebben wij een campagne gelanceerd met als doel een maatschappelijke en politieke discussie op gang te brengen over het recht op informatie voor volwassen rokers. De Nederlandse overheid is bij monde van de NVWA van mening dat wij niet mogen oproepen tot deze discussie en heeft ons hier meerdere boetes voor opgelegd. Wij zijn het daar fundamenteel mee oneens en hebben hiertegen dan ook bezwaar aangetekend. […] Om verdere torenhoge boetes te voorkomen zien wij ons op dit moment echter genoodzaakt om deze website te censureren.”

Van censuur is natuurlijk helemaal geen sprake wanneer de overheid ingrijpt wegens overtreding van een wettelijk vastgelegd reclameverbod. Blokhuis schrijft in zijn brief dan ook: “De NVWA zal dit soort campagnes blijven onderzoeken wanneer deze zich voordoen.”

Ondertussen laat het internet zien hoe machteloos een nationale wetgever is als het om dit soort zaken gaat, want vanuit Zwitserland blijft de internationale unsmoke-website gewoon online, net als het Instagram-account van de campagne en diverse YouTube-video’s.

IQOS ( Foto-Pixabay)
IQOS ( Foto-Pixabay)

Gesneuvelde soldaat uit WO II herbegraven

Een in mei 1940 gesneuvelde dienstplichtige soldaat is vandaag op ceremoniële wijze herbegraven. Daniel Philip Dees heeft op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen zijn laatste rustplaats gekregen.

Dees lag begraven in het familiegraf in zijn woonplaats in Den Haag. Op verzoek van zijn familie is hij door de Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht overgeplaatst naar Rhenen. Militairen van de 13e Luchtverdedigingsbatterij uit Vreedepeel droegen de stoffelijke resten.

Luchtdoelmitrailleurs
De soldaat werd op 8 januari 1940 als 19-jarige opgeroepen voor het vervullen van zijn dienstplicht. Hij werd geplaatst bij het 2e Regiment Luchtdoelartillerie. 3 maanden later voegde hij zich bij de 13e Compagnie Luchtdoelmitrailleurs. Deze eenheid moest IJsselmonde en het vliegveld Waalhaven verdedigen tegen de Duitsers.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 bestormden de Duitsers de luchthaven. Zij waren met parachutes gedropt. Dees was een van de militairen die hierbij omkwam, 9 dagen na zijn 20e verjaardag.

Militair eerbewijs
Militaire herbegrafenissen zijn een samenwerking tussen de landmacht en de Oorlogsgravenstichting. Gesneuvelden krijgen een militair eerbewijs, die de band bevestigt met hen die het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid. De graven worden onderhouden door de Oorlogsgravenstichting.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Geloofwaardigheid commissie Nederlands-IndiŽ onder druk

Er is discussie ontstaan over een deel van de recent geïnstalleerde commissie ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’. Een aantal commissieleden blijkt betrokken bij het geruchtmakende Indië-onderzoek en zelfs de omstreden film De Oost, terwijl de commissie nadrukkelijk is bedoeld als onderdeel van de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap. Daarmee staat de geloofwaardigheid van de nieuwe commissie onder druk.

Met veel bombarie en een livestream kondigde demissionair-staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) eind vorige maand nog de installatie aan van de zevenkoppige commissie, die advies moet uitbrengen over de vraag hoe het educatieve aanbod over de geschiedenis van het voormalige Nederlands-Indië kan worden verbeterd. De commissie staat onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker (PvdA) en maakt onderdeel uit van de zogenoemde collectieve erkenning. Opvallend is dan ook dat de staatssecretaris daarvoor een drietal commissieleden heeft geselecteerd die tevens werkzaam zijn bij het grote Indië-onderzoek. Het gaat om Ardjuna Candotti, Esther Captain en Fridus Steijlen. Het onderzoek is al langere tijd onderwerp van kritiek vanwege de vermeende eenzijdige en partijdige opzet.

Ook rondom een ander lid, hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur Fridus Steijlen, is discussie. Naast het Indië-onderzoek leverde Steijlen hand- en spandiensten aan de makers van de controversiële film De Oost. De film is omstreden, onder meer vanwege het geschiedkundige raamwerk waarbinnen de productie is gepositioneerd, terwijl dat niet wordt ondersteund door historische feiten. Steijlen bleek als adviseur zelfs auctor intellectualis van deze eenzijdige invalshoek. Critici vrezen dan ook dat met de betrokkenheid van de onderzoekers en Steijlen de onafhankelijkheid van de nieuwe commissie in het geding is.

Het is overigens niet de eerste keer dat de collectieve erkenning onder vuur ligt. Eerder bleek de regeling ook al aangewend voor de ontwikkeling van het omstreden lespakket bij De Oost.

Geen straf voor verkoop illegale THC-houdende wietolie

De rechtbank Overijssel veroordeelt stichting Suver Nuver en haar 54-jarige bestuurder voor het overtreden van de Opium- en Geneesmiddelenwet, maar legt hen geen straf op.

Jarenlang leverde de stichting via de post (medicinale) wietolie aan duizenden mensen. De wietolie werd door de stichting zelf geproduceerd van hennepafval dat zij (anoniem) van hennepkwekerijen kreeg en de werkzame stof THC bevatte.

Overtreden Opium- en Geneesmiddelenwet
Hoewel de rechtbank geen reden heeft om te betwijfelen dat de stichting dit deed met de juiste intenties en dat veel mensen baat hebben gehad bij de wietolie, kan de rechtbank niet anders dan tot het oordeel komen dat de stichting hiermee wel de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet heeft overtreden. Wietolie is door de wijze waarop het door de stichting aan het publiek is gepresenteerd een geneesmiddel in de zin van de wet, waarbij de wet volgens de EU-richtlijnen moet worden uitgelegd. De stichting moet zich dus houden aan de Geneesmiddelenwet en dat heeft zij niet gedaan. De stichting beschikt niet over de vereiste vergunningen en kan de kwaliteit van de producten niet verzekeren, zodat het hoge beschermingsniveau van volksgezondheid gewaarborgd is.

Maatschappelijke behoefte
De rechtbank ziet wel in dat de stichting heeft geprobeerd het mogelijke te doen om bij te dragen aan de maatschappelijke behoefte en dat zij heeft geprobeerd zorgvuldig te handelen. Zo probeerde de bestuurder wel de handel in en het gebruik van wietolie gedoogd te krijgen en ook wilde hij (uitvoeriger) onderzoek laten doen naar de samenstelling van het product. Hij stuitte daarbij steeds op een muur. Het is echter aan de wetgever en niet aan de rechter om daarin de benodigde politieke keuzes te maken.

Geen straf
De rechtbank is van oordeel dat een straf in dit verband niets toevoegt. Volstaan kan worden met de constatering en signalering in de richting van het maatschappelijk debat en de politieke besluitvorming, dat de stichting de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet heeft overtreden en daarvoor strafbaar is. Daarnaast is ook niet gebleken dat de stichting wietolie verkocht om winst te maken. De stichting heeft veel donateurs en een donateur betaalt een bepaald bedrag per jaar. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de draagkracht van die donateur. Daarnaast wordt de stichting draaiende gehouden door trouwe vrijwilligers die voorlichting geven en de klantenadministratie bijhouden.

THC -wietolie ( Foto-Pixabay)
THC -wietolie ( Foto-Pixabay)

Animal Rights en Fauna4Life naar de rechter om afschot Utrechtse zwanen

De dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life stappen naar de rechter om het afschot van knobbelzwanen in de provincie Utrecht te stoppen. Precies een jaar geleden verbood de rechter het afschot al, in afwachting van de bezwaarprocedure. De organisaties gingen in beroep, maar een zitting staat nog niet gepland. Daarom stappen ze dit jaar opnieuw naar de rechter: “Met deze procedure willen wij voorkomen dat vanaf december honderden zwanen worden doodgeschoten.”

Al 3.458 zwanen doodgeschoten
Vorig jaar besloot de provincie Utrecht dat knobbelzwanen jaarlijks vanaf 1 december t/m 14 juni mogen worden doodgeschoten. Dit besluit geldt tot en met 2025. Het afschot is volgens de provincie nodig om belangrijke schade aan gras te voorkomen. In de afgelopen vijf jaar zijn maar liefst 3.458 zwanen gedood. Afschot heeft de afgelopen jaren overigens niet tot beperking van de schade geleid.

Jessica Smit van Animal Rights: “Als niemand naar de rechter stapt krijgen deze winter honderden onschuldige dieren zonder protest de kogel. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”

Kleine zwanen, wilde zwanen en knobbelzwanen
Kleine zwanen, wilde zwanen en knobbelzwanen komen vaak in gemengde groepen voor. De kleine en wilde zwaan staan op de rode lijst. Het verschil tussen vooral de jongen van de drie verschillende zwanensoorten is moeilijk te zien.

De wereldpopulatie van de kleine zwaan wordt geschat op hoogstens 15.000 dieren en in zachte winters komt 60% van de populatie hier overwinteren. Nederland heeft dan ook een grote internationale verantwoordelijkheid voor de bescherming van deze soort. Om kleine zwanen te beschermen zijn bepaalde ‘key sites’ aangewezen: rustgebieden waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Drie van deze gebieden bevinden zich in de provincie Utrecht en juist daar vindt veel afschot van knobbelzwanen plaats. Een onderzoek uit 2011 toont daarnaast aan dat bijna 1 op de 4 kleine zwanen rondvliegt met hagel in het lijf.

Pauline de Jong van Fauna4Life: “Er worden knobbelzwanen afgeschoten en daarnaast wordt 0,0 rekening gehouden met andere beschermde zwanensoorten. Illegale verstoring, verwonding en afschot zijn een reëel gevaar. De provincie negeert dit volledig.”

Steeds vaker nemen provinciebesturen besluiten die het doden van wilde dieren mogelijk maken. De organisaties: “Provincies moeten zich inzetten voor de bescherming van álle wilde dieren, in plaats van keer op keer naar het geweer te grijpen. Zwanen horen thuis in Nederland en hebben net zoveel recht om hier te leven als wij. Ook als hun belangen botsen met menselijke belangen.”

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

Deze week ziet de tweede poging om van een 80's-franchise een nieuw succes te maken. Ook zijn er Nederlandse releases en een korte bioscooprelease voor een Netflix-film. Ga jij die op het grote scherm zien of je wacht je tot je 'm op de bank kunt kijken?

Ghostbusters: Afterlife

Regisseur Jason Reitman (Up in the Air, Juno) en producent Ivan Reitman (Ghostbusters, Ghostbusters II) presenteren het nieuwe hoofdstuk in het originele Ghostbusters universum. In Ghostbusters: Afterlife arriveren een alleenstaande moeder en haar twee kinderen in een klein dorp. Hier ontdekken ze een verbinding met de oorspronkelijke ghostbusters en een geheime erfenis die hun opa achter heeft gelaten. Met o.a. Carrie Coon (Gone Girl, The Post), Finn Wolfhard (Stranger Things), McKenna Grace (Gifted, I, Tonya) en Paul Rudd (Ant-Man, Avengers: Endgame). De film is geschreven door Jason Reitman en Gil Kenan.

Lees ook Ghostbusters: Afterlife draaft iets te heftig door met nostalgie

The Power of the Dog

De broers Phil (Benedict Cumberbatch) en George Burbank (Jesse Plemons) zijn elkaars grootste tegenpolen. Phil is charismatisch maar intens wreed. George is rigide, kieskeurig en zachtaardig. Samen zijn ze welgestelde landeigenaren van de grootste ranch in de Montana vallei: een plek waar mannen de dienst uitmaken, de gemoderniseerde wereld op afstand wordt gehouden en de machtigste cowboy ooit, Bronco Henry, nog steeds vereerd wordt. Wanneer Phil er op een dag achter komt dat George in het geheim met de lokale weduwe Rose (Kirsten Dunst) trouwt, reageert hij op een wrede manier. Het is het begin van een meedogenloze oorlog met als doel Rose volledig te ruïneren, terwijl haar zachtaardige zoon Peter als pion wordt gebruikt.

(R)Evolutie

We schrijven het jaar 2040. Grote delen van Nederland zijn overstroomd en miljoenen mensen hebben hun heil gezocht in Limburg; het laatste toevluchtsoord waar iedereen hoopt op een nieuw leven zoals zij dat kenden. Maar in dit toevluchtsoord wordt niets aan het toeval overgelaten. Dokter Frank (Bruno Vanden Broecke), de genendokter, helpt je aan het ideale kind met de beste genen en hersenen. En Alecto (Angela Schijf), een alles controlerende, zelflerende kunstmatige intelligentie, is altijd behulpzaam bij alle beslissingen. Van de lunch tot de liefde, het is het beste om je zaken aan Alecto over te laten. Deze nieuwe wereld biedt de perfecte relatie met een partner die precies is zoals we van hem of haar dromen, en zelfs de seks is beter in virtuele kamers. Maar hoe vind je je eigen weg wanneer alles is gebaseerd op data, toeval niet meer bestaat en de rol van de mens steeds minder belangrijk lijkt te worden?

Berg

Berg is een visuele beleving van een weids berglandschap en de nietigheid van de mens daarin. Een reis van geconcentreerde zwart-witbeelden met een minimalistische soundtrack vormt een oerherinnering aan een universele mythische berg. De film opent met een reeks stenen, rotsen en pieken, soms breed, soms van dichtbij. Schaduwen die over de oppervlakken bewegen. Je ogen volgen de lijnen, de gaten die door de jaren heen zijn geërodeerd. Je verliest je gevoel voor schaal. Plotseling opduikende kleine zwarte mensfiguren verraden de echte proporties. De weersomstandigheden worden slechter. Opkomende en hangende mist. Onweer en vallende regen. Grote wolken overspoelen de toppen. Een brullende helikopter als teken van gevaar. Gedateerde filmbeelden van een reddingsteam tijdens bergingen na dodelijke ongevallen, onderbreken plotseling de majestueuze stroom van het stille landschap. Ondanks hun gruwelijke inhoud hebben deze momenten een vreemd betoverende schoonheid, die een diep respect aanwakkert voor alles om ons heen.

Blue Bayou

In Blue Bayou vertelt schrijver en regisseur Justin Chon het ontroerende en actuele verhaal van een Amerikaanse familie die vecht voor hun toekomst. Antonio LeBlanc (Chon) is geadopteerd en van Koreaanse komaf. Hij is opgegroeid in een stadje gelegen bij de moerasgebieden van Louisiana. Antonio is getrouwd met Kathy (Alicia Vikander), de liefde van zijn leven, en tevens stiefvader van hun dochter Jessie. Hij werkt hard om zijn gezin een beter leven te kunnen bieden, maar moet ineens zijn verleden onder ogen komen als hij ontdekt dat hij gedeporteerd zou kunnen worden uit het enige land dat hij ooit zijn thuis genoemd heeft.

Persona non Grata

Laura heeft onlangs een succesvolle debuutroman gepubliceerd over haar jeugd op het Deense platteland die vooral getekend werd door pesterijen door haar klasgenootje Cathrine. Voor het eerst in jaren gaat ze weer naar de familieboerderij om de bruiloft van haar broer te gaan vieren. Pas daar wordt duidelijk dat hij gaat trouwen met Cathrine. Ze merkt ook dat Cathrine zich al behoorlijk heeft ingewerkt bij haar familie wat ze moeilijk kan verkroppen..

The Last days of Gilda

In een buitenwijk van Rio de Janeiro woont Gilda (Teles): een kleurrijke, onafhankelijke vrouw die dol is op lekker eten en goede seks. Voor haar bekrompen, religieuze buren wordt deze zelfverzekerde, onafhankelijke vrouw die varkens slacht in haar tuin en meer dan één minnaar heeft, steeds meer een doorn in het oog. Die levenshouding wordt niet door iedereen in de buurt op prijs gesteld en er wordt dan heel wat afgeroddeld. Meestal trekt ze zich er niets van aan, maar de situatie wordt anders als ze met Cacilda te maken krijgt. Zij is een aanhanger van de reactionaire, christelijke dominee Isaías, die steeds meer invloed in de wijk lijkt te krijgen. In hun wereld is voor 'Gilda's' geen plek.

The Voice of Love

The Voice of Love is een ode aan Céline Dion: regisseur en actrice Valérie Lemercier liet zich inspireren door het leven en de liefde van de Canadese superster. De film laat met humor en warmte zien hoe het meisje uit Quebec, via het Eurovisie Songfestival, Titanic, Las Vegas en die ene grote liefde, uitgroeit tot de één van de grootste sterren ter wereld.

Cryptozoo

Californië, 1970. Terwijl de jeugd zich bezighoudt met de seksuele revolutie, protesten tegen de regering en de oorlog in Vietnam, speelt zich ondergronds een ander soort strijd af. Dierenarts Lauren Gray spoort magische wezens op, redt ze van misbruik en biedt ze onderdak in haar Cryptozoo. Het leger werkt haar echter tegen als zij besluiten de grootste cryptide van allemaal in handen te krijgen: de droomverslindende chimaera Baku. Het wordt hun missie om zijn macht te benutten en de dromen van de ontluikende tegencultuur te vernietigen.

Eerste blik op Warner Bros' Smash-kloon Multiversus

Warner Bros. kondigt Multiversus aan, een Super Smash Bros.-kloon, maar dan met personages uit de catalogus van Warner Bros en partners.

De game bevat personages zoals Batman, Shaggy, Superman, Bugs Bunny, Tom & Jerry, Wonderwoman en meer. De game bevat volledige cross-play support, bevat rollback netcode en is season based. Dat laatste is geen wonder, want Multiversus is free-to-play.

In 2022 komt de game naar pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

Nieuw dagrecord COVID-19: 23.680 positief getesten

Koning en premier misschien naar WK voetbal: 'We hebben Qatar iedere dag nodig'

Het kabinet wil niet toezeggen dat er geen officiële 'Nederlandse vertegenwoordiging naar het WK voetbal in Qatar wordt gestuurd. Dat heeft te maken met de pogingen om nog in Afghanistan achtergebleven Nederlanders en Afghanen te evacueren. Daarbij speelt de Golfstaat een belangrijke rol. Meer hierover bij de Gelderlander.

Falende controle Goffertstadion: '400 scheuren, en jij hebt niks gezien?'

Bij controles en onderhoud van het Goffertstadion in Nijmegen zijn volgens experts belangrijke zaken niet opgemerkt. Daardoor is de veiligheid van de bezoekers 'ernstig in gevaar' gebracht.

Het Goffertstadion telde meer dan 400 niet gerepareerde scheuren toen de tribune vorige maand instortte. Zowel het onderhoud als de controle op veiligheid lieten te wensen over, stellen deskundigen nu tegenover Omroep Gelderland.

Voetballer Promes wordt vervolgd voor poging doodslag op neef

Het OM in Amsterdam heeft besloten oud-Ajacied Quincy Promes te vervolgen voor poging doodslag en voor zware mishandeling zo meldt AT5. Hij zou bij een familiefeest eind juli 2020 in Abcoude zijn neef hebben neergestoken.

Promes gaf in juli vorig jaar een groot familiefeest in een loods van zijn bedrijf in Abcoude. Daar kreeg hij naar verluidt toen ruzie met zijn neef, waarna de voormalig Ajax-voetballer zijn neef met een mes in zijn knie zou hebben gestoken.

Zijn neef deed pas in pas vorig jaar november aangifte. In december werd Promes gearresteerd, waarna hij enkele dagen in de cel zat.

Het politieonderzoek naar de steekpartij werd afgelopen mei afgerond. Justitie kwam toen al met een 'voorgenomen beslissing' om Promes te vervolgen. Een echte tenlastelegging was er toen nog niet, omdat het dossier nog bij Promes' advocaat Gerard Spong lag. Die kreeg nog de mogelijkheid om onderzoekswensen in te dienen.

Voor de rechter
Wanneer Promes zich voor de rechter moet verantwoorden voor de steekpartij is nog niet bekend: de exacte zittingsdatum moet nog worden bepaald.

Quincy Promes maakte deel uit van de EK-selectie van Oranje. In de tijd van het incident speelde hij bij Ajax, maar momenteel voetbalt hij bij Spartak Moskou.

Gemeente woest over racistische advertentie: 'Medemblik houdt niet van buitenlanders'

De gemeente Medemblik is verbolgen over een ‘racistische’ advertentie voor de verhuur van een woning in die plaats. De verhuurmakelaar  Match Makelaars stelde in de tekst  op Funda dat de gemeente ‘niet van buitenlanders houdt’ en een ‘anti-migrantenbeleid’ voert. De advertentie is na alle ophef verwijderd. De gemeente neemt juridische stappen.

Deel Oostenrijk volgende week ook voor C19-gevaccineerden op slot

De twee Oostenrijkse regio's met de hoogste coronacijfers gaan volgende week in een algemene lockdown. Dat hebben de premiers van Salzburg en Ober-Oostenrijk, Wilfried Haslauer en Thomas Stelzer, bekendgemaakt. De conservatieve staatshoofden, zoals bondskanselier en ÖVP-partijgenoot Alexander Schallenberg, hadden zich eerder uitgesproken tegen strenge beperkingen voor tegen COVID-19 gevaccineerde mensen.

"We hebben niet veel speelruimte meer, om niet te zeggen: we hebben heel, heel weinig speelruimte", betoogde Stelzer, verwijzend naar de volle ziekenhuizen. De politicus sprak zich uit voor een uniforme aanpak in heel Oostenrijk. Als dat niet mogelijk zou zijn, zouden de regionale maatregelen zeker voor enkele weken in werking treden. "We zien geen alternatief voor een lockdown volgende week", vertelde Haslauer aan het persbureau APA. Details over de beperkingen in de twee deelstaten aan de Beierse grens worden later op de dag bekend gemaakt.

Oostenrijk net onder 1000 zevendaagse incidentie
Vandaag, donderdag, bereikte het aantal nieuwe besmettingen binnen 24 uur in Oostenrijk een record van 15.145. Bijna 40 procent van de nieuwe gevallen werd geregistreerd in Ober-Oostenrijk en Salzburg. Met een zevendaagse incidentie rond 1600 liggen de twee regio's ruim boven de landelijke waarde van 989.

In heel Oostenrijk geldt sinds maandag een lockdown voor niet tegen C19 gevaccineerde mensen. Of er voor de hele bevolking aanvullende landelijke maatregelen worden genomen, wordt morgen, vrijdag, beslist in overleg tussen de federale en deelstaatregeringen. Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein sprak zich onlangs uit voor een algemene avondklok, die tot dusverre door bondskanselier Schallenberg is afgewezen. De ÖVP vreest dat door dergelijke maatregelen de bereidheid om opnieuw initiële C19-vaccinaties en boostervaccinaties te krijgen hierdoor zal afnemen. Wel overweegt de overheid een algemene vaccinatieplicht.

Ondertussen roept de sociaal-democratische oppositieleider en epidemioloog Pamela Rendi-Wagner op tot een landelijke lockdown van minimaal twee weken als de situatie zich niet binnen 48 uur verbetert. Een verplichte vaccinatie zou de huidige besmettingsgolf niet kunnen doorbreken, maar wel op de lange termijn werken. Daarom moet je erover nadenken.

'Jaikwilcorona.nl' website claimt sars-cov-2 in buisje aan te bieden

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beraadt zich op vervolgstappen tegen de website 'Jaikwilcorona.nl' waarbij klanten naar verluidt een product kunnen kopen waarmee ze zichzelf met het coronavirus kunnen besmetten. Het is niet duidelijk of het om een legitiem product of om een grap gaat. Lees meer bij de Gelderlander.

Van de website:

"De Corona kit

Dit krijg je geleverd:

Gesealde antigeen testcassette
Buisje met vloeistof verreikt met het Coronavirus
Buishouder
Bijsluiter van de antigeentest
Extra instructie van: JA ik wil corona met video link

Hoe gaat het in zijn werk?

1. Bestel de Corona kit via deze website

2. Binnen 2 tot 5 dagen ontvang je de Corona kit in de brievenbus

3. Test dmv de testcassette of er inderdaad een positieve antigeen test is, zo weet je zeker dat er actieve Coronavirus bestanddelen in de vloeistof zitten

4. Bij een positieve test: neem een kleine beker met een laagje koud of lauw water (Niet warmer dan 40 graden!)

5. Leeg de resterende inhoud van het buisje met vloeistof (max 0,2ml) - waarin het Coronavirus zit - in het glas met water

6. Neem het water met de daarin gemengde vloeistof in je mond, laat het rondgaan in je mond en slik vervolgens door.

7. Als de besmetting is geslaagd, dan kunnen binnen 2 tot 14 dagen klachten optreden.

8. Zodra je klachten krijgt: Blijf thuis en maak een testafspraak bij de GGD
Volg hierbij altijd de richtlijnen vanuit het RIVM, deze zijn hier te lezen via https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

9. Bij een positieve test kan na 11 dagen een herstelbewijs of genezen verklaring worden gedownload

JA ik wil Corona kan een besmetting niet garanderen.

Als na toediening van de 1e Corona kit geen actieve besmetting is verkregen, dan kan tegen een gereduceerd tarief een tweede of derde Corona kit besteld worden. "

Novavax vraagt voorwaardelijke vergunning aan voor subunit-coronavaccin

Het Europees medicijnagentschap EMA heeft de officiële aanvraag voor markttoelating ontvangen voor het coronavaccin Nuvaxovid van de fabrikant Novavax. Het beoordelingscomité CHMP van het EMA beoordeelt nu of de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico’s. En of de kwaliteit van het vaccin goed is. Het advies wordt binnen enkele weken verwacht. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité.

Op basis van dit advies bepaalt de Europese Commissie dan binnen een paar dagen of het vaccin een voorwaardelijke vergunning krijgt.

Rolling review
Voor dit vaccin is 4 februari 2021 een doorlopende beoordelingsprocedure (‘rolling review’) gestart bij het EMA. Dit betekent dat het beoordelingscomité CHMP de onderzoeksgegevens van dit vaccin nu al in delen beoordeelt. Zo zijn kwaliteitsgegevens en laboratoriumonderzoeken al eerder ingeleverd en beoordeeld. Nu beoordeelt de CHMP ook de gegevens van de grote onderzoeken bij mensen. De beoordeling van het coronavaccin verloopt daarmee sneller dan normaal.

Hoe werkt dit vaccin?
Het vaccin van Novavax is een subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Dit noemen we een ‘adjuvans’.

Als reactie op dit vaccin zal het afweersysteem van een gevaccineerde persoon antistoffen tegen de eiwitdeeltjes maken. Als deze persoon later in contact komt met het echte virus SARS-CoV-2, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt verlaagd.

Het nutteloze feitje van de dag: Dit hebben we Epke niet zien doen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de fenomenale oefeningen van Epke Zonderland maar wist je dat de onbekendere Ashley Watson er ook wat van kan? Hij zette op 12 november het record neer voor de verste achterwaartse salto tussen twee gelijke rekstokken. De Brit overbrugde maar liefst zes meter, we zijn benieuwd welke FOK!ker dit kan verbeteren.

Dierenorganisatie wil verbod op kangoeroeproducten vanwege ‘gruwelijke jacht'

Tientallen bedrijven in Nederland verkopen nog steeds veel producten waarin kangoeroes verwerkt zijn. Het gaat om onder meer schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer en handschoenen waarin vlees en leer van het dier verwerkt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van World Animal Protection. De dierenwelzijnsorganisatie wil een verbod op de verkoop van deze producten. Meer hierover bij de Gelderlander.

Achter kangoeroeproducten gaat een jacht schuil die enorm veel dierenleed veroorzaakt. Elk jaar wordt er op zo’n 1,6 miljoen kangoeroes in Australië gejaagd voor hun vlees en huid. Tot 40 procent van de schoten is niet direct dodelijk, waardoor kangoeroes een langzame, pijnlijke dood sterven of verminkt aan de jager ontkomen. Jonge kangoeroes leveren niets op voor de jagers, daarom worden zij hulpeloos achtergelaten of doodgeknuppeld.

Kangoeroe met jong ( Foto-Pixabay)
Kangoeroe met jong ( Foto-Pixabay)

Diederik Gommers volgend jaar geen lid van OMT meer

Diederik Gommers stopt in februari als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en daarmee ook als lid van het Outbreak Management Team (OMT). Dat bevestigt de ic-arts na berichtgeving van NU.nl. Zijn laatste termijn als voorzitter van de NVIC, een vast uitgenodigde expert van het OMT, zit er volgend jaar na zes jaar op.

Gommers was met veel plezier OMT-lid, maar hij vond het jammer dat er weinig openheid was over wat er in vergaderingen van het team besproken werd. “Daardoor komt het over alsof we één mening hebben, maar het was beter geweest als de overleggen openbaar waren geweest en als mensen of journalisten mee konden kijken. Nu lijkt het iets geheimzinnigs”, aldus de ic-arts. Lees verder bij Skipr.

FOK! Wat een weer: vrijwel droog

herfstbanner

Het is opgeklaard en er komt nog een enkele bui voor. In het zuidoosten is het eerst nog grijs. De maxima liggen rond 12°C. De wind is westelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het zuidoosten en oosten is de wind eerst nog zuidwest. De wind neemt af naar zwak tot matig, in het Waddengebied en aan de noordwestkust blijft de wind vrij krachtig.

Komende nacht zijn er opklaringen, afgewisseld door wolkenvelden en blijft het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van lokaal 3°C in het zuidoosten tot 9°C aan zee. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind, aan zee is de wind matig tot vrij krachtig uit westelijke richtingen.

Donderdagochtend zijn er eerst nog opklaringen, maar van het noordwesten uit neemt de bewolking steeds verder toe. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)


Charged was woensdagmorgen in Nijmegen en trof een apart luchtje (Foto: Charged)
Charged was woensdagmorgen in Nijmegen en trof een apart luchtje (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Werkloosheid gedaald tot niveau van voor coronacrisis

Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met 4.000 per maand en kwam in oktober uit op 277.000. Dat is 2,9 procent van de beroepsbevolking, hetzelfde werkloosheidspercentage als in februari 2020, voor aanvang van de coronacrisis. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar met gemiddeld 21.000 per maand naar 9,2 miljoen. Vooral onder jongeren nam de arbeidsparticipatie toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind oktober 199.000 lopende WW-uitkeringen.

In oktober hadden 3,9 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 19.000 per maand gedaald. Het aantal mensen dat eerder niet tot de beroepsbevolking behoorde en aan het werk ging of op zoek ging naar werk, was groter dan het aantal werkenden en werklozen dat de arbeidsmarkt verliet.

Werkloosheidspercentage verder gedaald
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. In oktober was het werkloosheidspercentage 2,9, net als in februari 2020. In de tussenliggende periode steeg het percentage in enkele maanden naar 4,6 in augustus 2020 en nam vervolgens vrijwel voortdurend weer af.

UWV: Minder dan 200.000 WW-uitkeringen eind oktober
Eind oktober 2021 verstrekte UWV 199,1.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 8,8.000 minder dan eind september, een afname van 4,2 procent. De daling van het aantal WW-uitkeringen zette in februari in en houdt inmiddels negen maanden stand. In september werden 26,3.000 uitkeringen beëindigd, terwijl er 17,5.000 nieuwe uitkeringen bij kwamen.

UWV: Minder WW-uitkeringen in cultuursector, horeca en detailhandel
In vrijwel alle sectoren daalde in oktober 2021 het aantal WW-uitkeringen. De sterkste daling was in de cultuursector (-8,6 procent), de sector horeca en catering (-8,2 procent) en in de detailhandel (-7,2 procent). Alleen in de sector landbouw, groenvoorziening, visserij steeg het aantal WW-uitkeringen (+3,2 procent). Hier speelt het seizoen een rol.

Arbeidsparticipatie hoger dan voor de coronacrisis
In oktober had 69,9 procent van alle 15- tot 75-jarigen betaald werk. Dit percentage is hoger dan in februari 2020, voor aanvang van de coronacrisis (69,3). Sindsdien is het aantal mensen met betaald werk met 100.000 toegenomen. Deze toename komt voor rekening van 25-plussers. Jongeren hebben weliswaar een flinke inhaalslag gemaakt sinds juni van dit jaar, maar de nettoarbeidsparticipatie blijft voor hen in oktober (65,6 procent) nog achter bij die van februari 2020 (66,0 procent).

Werkloosheid in de afgelopen drie maanden verder gedaald
De verdere daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

In oktober waren 277.000 mensen werkloos. Drie maanden eerder, in juli, waren er 289.000 werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen met 12.000 af (gemiddeld 4.000 per maand).

In de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid uitsluitend doordat meer werklozen een baan vonden dan er werkenden werkloos werden. Per saldo daalde de werkloosheid hierdoor met 23.000. Het aantal mensen dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) was in oktober groter dan het aantal dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). De werkloosheid groeide hierdoor per saldo met 12.000 personen in de afgelopen drie maanden.

Ontwikkeling van de werkloosheid tijdens de coronacrisis
Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 liep de werkloosheid snel op. In de twee jaren daarvoor kromp de werkloosheid vooral door de uitstroom naar de werkzame beroepsbevolking (de netto-instroom in werkloosheid was negatief), terwijl deze tegelijkertijd steeg door de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking (de netto-instroom in werkloosheid was positief). Tijdens de coronacrisis veranderde dat patroon. Gedurende enkele maanden nam de werkloosheid vanaf beide kanten toe. Vanaf november 2020 tot en met maart 2021 gold het omgekeerde (de netto-instroom was vanaf beide kanten negatief) en daalde de werkloosheid weer snel. In de periode april-juni van dit jaar was er nauwelijks sprake van een netto-instroom vanuit de niet-beroepsbevolking. In de maanden juli tot en met oktober was deze instroom weer positief, wat de daling van de werkloosheid enigszins afremde.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
Random Pics van de Dag #797
review
Sonic Frontiers
©FOK.nl e.a.