Skeletonster Bos opent World Cup-seizoen met podium in Innsbruck

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is vrijdag het World Cup-seizoen voor de skeletonners eindelijk geopend. Vooral bij de vrouwen leverde dat nogal verrassende namen op in de voorste regionen, terwijl het bij de mannen tussen twee veteranen ging.

Mannen
De eerste run bracht gelijk een flinke bak spanning het seizoen in: Martins Dukurs zette de toon en was negen honderdsten van een seconde sneller dan de Duitser Christopher Grotheer, maar achter hem was het nog veel spannender. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin stond op één honderdste van Grotheer, net als de Rus Alexander Tretiakov, en met Axel Jungk stond de tweede Duitser nog één honderdste verder.

Met de top-5 nog te gaan in run twee stond de jonge Rus Vladislav Semenov op plek één, Jungk dook er vijf honderdsten onderdoor. Yun gaf 0,15 seconden toe op zijn haastig in elkaar gesleutelde slee: het Koreaanse materiaal was nog niet gearriveerd en dus moest coach en sleebouwer Kristan Bromley met overgebleven materiaal iets in elkaar zetten.

Startraket Tretiakov zette een indrukwekkende run neer en pakte met maar liefst 0,34 seconden de leiding, waarna Grotheer 0,16 seconden toe moest geven op de Rus. Dukurs ging als laatste naar beneden, maar de Let wist zijn eeuwige rivaal niet te kloppen: hij kwam 0,07 seconden tekort en dus was de winst voor Tretiakov, voor Dukurs en Grotheer.

Vrouwen
De Belgische Kim Meylemans, wat skeleton betreft opgegroeid in Zuid-Duitsland, zette een fantastische run neer in de eerste manche. Ze werd daarin niet verslagen, maar niemand minder dan de Nederlandse Kimberley Bos en de Russische startraket Elena Nikitina kwamen tot op 0,12 seconden van Meylemans. Nikitina's landgenote Alina Tararychenkova (+0,21) en de Italiaanse Valentina Margaglio (+0,22) volgden, met toppers als thuisfavoriete Janine Flock (+0,25) en vooral Tina Hermann uit Duitsland (+0,42) al op grotere achterstand.

Hermann viel terug tot achter de Canadese Jane Channell, die wel zag hoe Flock maar liefst 0,30 seconden sneller was. Dat werd de winnende tijd niet, want het opkomende toptalent Margaglio was 0,09 seconden sneller, ondanks een bijna mislukte start. Tararychenkova was nog eens zes honderdsten sneller, waarna Bos aan de beurt was. De Nederlandse maakte wéér veel indruk en pakte met 0,13 seconden de leiding, waarmee het podium zeker was.

Nikitina startte weer geweldig en hield genoeg over om één tiende onder de tijd van Bos door te duiken, met alleen Meylemans nog te gaan. De Belgische kon haar verlies bij de start tegen Nikitina niet goedmaken en kwam ook nét achter Bos terecht: derde op 0,13 seconden, waardoor Nikitina won en Bos de tweede plek pakte - voor Meylemans was het wel haar eerste World Cup-podium ooit.