Schouten sterkste op 3.000m in baanrecord

Irene Schouten heeft in Polen de wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse schaatsster zegevierde in 4.04,03, een nieuw baanrecord. Isabelle Weidemann werd tweede, de derde plek was voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Joy Beune moest het in de vierde rit opnemen tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De snelste tijd tot dan was van Ragne Wiklund met 4.06,47. Lollobrigida nam het initiatief en pakte een klein gaatje, Beune kon echter prima bijbenen. Lollobrigida won de rit op vechtlust en kwam in 4:06.52 over de meet, iets sneller dan Wiklund. Beune schaatste naar 4.06,94.

De rit erna een Canadees onderonsje tussen Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin. Blondin pakte een gaatje maar na een kilometer had Weidemann dat verschil weer goedgemaakt. Beiden waren qua rondetijden langzamer dan de snelsten tot dan. Weidemann versnelde op drie ronden van het einde en begon tijd te winnen op Lollobrigida en Wiklund. Met nog een ronde te gaan was ze voor het eerst sneller en uiteindelijk kwam ze in 4.05,25, een nieuw baanrecord, over de meet. Blondin schaatste naar 4.08,08.

Natalia Voronina moest het opnemen tegen Martina Sáblíková. Beiden gingen voortvarend van start. Het was Voronina die de regie in handen nam, al was Sáblíková er niet ver achter. Ze konden echter niet de rondetijden schaatsen van Weidemann in de rit ervoor. Sáblíková won de rit in 4.07,47, Voronina reed naar 4:09.90.

De eennalaatste rit ging tussen Irene Schouten en Antoinette de Jong. Zoals verwacht was het De Jong die het initiatief in de rit nam. De Jong ging erg hard van start en moest dit halverwege wel een beetje bekopen met een 32'er. Schouten bleef wel rondjes van in de 31 hoog te schaatsen en wist De Jong weer bij te halen. Met nog een ronde te gaan ging Schouten De Jong voorbij en ze kwam uiteindelijk in 4.04,01, een baanrecord. De Jong kwam niet verder dan 4.07,53.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, trof in de laatste rit Evgeniia Lalenkova. Beiden konden de tijd van Schouten echter niet verbeteren en eindigden niet in de top van het klassement. Lalenkova won de rit in 4.14,95, Achtereekte kwam tot 4.16,06.

De Japanse Misaki Oshigiri won de 3.000 meter in de B groep in 4:07.65.