Schaatser Van der Poel oppermachtig op 5.000m

Nils van der Poel heeft in Polen de wereldbekerwedstrijd op de 5.000 meter voor mannen gewonnen. In zijn eerste race dit seizoen schaatste hij met 6.15,56 een nieuw baanrecord. Ted-Jan Bloemen werd tweede, net voor Patrick Roest. Het is voor de Zweed zijn eerste WB-zege

Na vier van de acht ritten was de Belg Bart Swings met 6.23,50 het snelste. Marwin Talsma, die in de derde rit moest starten, kwam in 6.26,13 over de meet.

In de eerste rit na de dweil moesten de Italiaan Davide Ghiotto en de Canadees Jordan Belchos het tegen elkaar opnemen. Ghiotto nam het initiatief in de rit. De rondetijden van de twee vielen vooralsnog tegen al was hij wel vlak. Belchios kon niet op tegen de Italiaan en reed op gepaste achterstand met rondjes 31 laag. De tijd van Swings kwam niet in gevaar en Ghiotto kwam in 6.25,96 over de streep. Belchios viel met 6.35,41 tegen.

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen moest het in de rit erna opnemen tegen de Rus Trofimov. Bloemen begon voortvarend en reed Trofimov op een kleine achterstand. Bloemen bleef in de 29 hoog rijden, terwijl Trofimov al in de 30 schaatste. De Canadees reed onder de tijd van Swings en ook iets onder het baanrecord. Zijn rondetijden kropen wel langzaam omhoog, terwijl Trofimov versnelde. Bloemen bleef constant rijden, al moest hij het baanrecord uit zijn hoofd zetten. Hij kwam in 6.20,94 over de meet, Trofimov schaatste naar 6.26,98.

De eennalaatste rit ging tussen Patrick Roest en Graeme Fish. Roest nam de regie in het begin in handen en liep per ronde een paar tienden weg bij de Canadees. De Nederlander reed boven de tijd van Bloemen maar wel erg vlak en versnelde langzaam waardoor hij inliep op Bloemen. Fish kon alleen maar volgen. Twee ronden voor het einde schaatste Roest nog een 29,8 en het verschil met Bloemen was een ronde later nog miniem. Roest finishte uiteindelijk in 6.21,03 en was ietsjes langzamer dus dan Bloemen.

Jorrit Bergsma moest het in de laatste rit opnemen tegen de Zweed Nils van der Poel. Bergsma begon snel, maar Van der Poel kon volgen al schaatste hij wel onrustig. Met zes ronden te gaan versnelde Van der Poel en Bergsma kon niet volgen. De Zweed reed rond de tijd van Bloemen, Bergsma zat daar iets achter. Van der Poel bleef rondjes van hoog in de 29 schaatsen en later zelfs nog 29 laag. Bergsma kon geen partij meer geven en Van der Poel kwam in 6.15,56 over de streep, een nieuw baanrecord. Bergsma reed naar 6.21,22.

Sven Kramer moest eerder vandaag al in de B groep van start. Hij eindigde als negende in 6.30,09. De Noor Sander Eitrem was in 6.23,73 het snelst.