FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 november 2021

Bondscoaches Van Marwijk en Advocaat weten weer niet te winnen in WK-kwalificatie

Het is de vraag wanneer Bert van Marwijk en Dick Advocaat op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Beide bondscoaches hebben in de strijd om de tickets voor het wereldkampioenschap weer niet weten te winnen in de kwalificaties. 

De Verenigde Arabische Emiraten gingen onder leiding van Van Marwijk met 1-0 onderuit op bezoek bij Zuid-Korea. Om weer serieus aan te sluiten bij de toplanden, had Van Marwijk donderdagmiddag moeten winnen van Zuid-Korea. Een rake strafschop van Hee-Chan Hwang tien minuten voor rust zorgde echter voor de beslissing in Goyang. De Emiraten hebben na vijf wedstrijden drie punten verzameld en staan vijfde. Zuid-Korea heeft er elf en staat op plek twee. 

Irak heeft een klein wonder nodig om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK in Qatar. Ook tegen hekkensluiter Syrië kon Dick Advocaat niet zijn eerste zege verwelkomen als bondscoach van Irak. Het werd 1-1. Doelman Khalid Alhaji Othman bezorgde Advocaat een frustrerende avond. Die hield heel lang zijn doel schoon. 

De Haagse coach zag hoe het allemaal nog erger werd toen Omar Al Somah tien minuten voor tijd Syrië zelfs op voorsprong zette. Een nederlaag bleef Irak bespaard. Invaller Amir Al Ammari benutte in de 86ste minuut een strafschop, die op advies van de VAR was toegekend. Irak heeft nu vier punten en Syrië twee. Kwalificatie is nog mogelijk, maar dan hooguit via de intercontinentale playoffs. 

Iran deed goede zaken door met 2-1 van Libanon te winnen. Iran gaat aan de leiding met 13 uit vijf. Libanon heeft vijf punten. 

In groep A zijn de uitslagen Australië 0-0 Saudi Arabië, Vietnam 0-1 Japan en China 1-1 Oman. Saudi-Arabië heeft 13 punten en staat bovenaan. Australië heeft er 10. Japan 9, Oman 7, China 5 en Vietnam is nog puntloos. De nummers één en twee mogen rechtstreeks naar Qatar. Voor de nummers drie wacht een wedstrijd tegen elkaar voor een intercontinentale playoffplek.   

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 45

Een prequel van een van de populairse HBO-series, een acteerprestatie die al een aantal weken 'Oscar buzz' genereert en natuurlijk nog een handvol andere titels. Zullen we eens kijken wat je vanaf deze week kunt gaan zien?

Spencer

Het huwelijk van Prinses Diana en Prins Charles is al lang bekoeld. Ondanks geruchten over affaires en een echtscheiding gaan de kerstfestiviteiten door op het landgoed van de koningin in Sandringham. Er wordt gegeten en gedronken en gejaagd. Diana kent het spel. Spencer speelt zich af tijdens deze cruciale kerstdagen in de vroege jaren ’90 waarin prinses Diana besluit dat haar liefdeloze huwelijk met prins Charles niet werkt. Ze zal moeten afwijken van het pad dat voor haar was uitgestippeld als toekomstige koningin. Spencer is een verbeelding van wat er gebeurd zou kunnen zijn tijdens die paar noodlottige dagen.

The Many Saints of Newark

De langverwachte prequel van de revolutionaire en veelvuldig onderscheiden HBO-dramaserie The Sopranos van David Chase. De jonge Anthony Soprano groeit op in een tumultueuze tijd in Newark. De machtige DiMeo-misdaadfamilie krijgt concurrentie van andere gangsters en dreigt de grip te verliezen op een stad die gebukt gaat onder rassenrellen. Dat de tijden veranderen, merkt ook zijn oom Dickie Moltisanti, naar wie Anthony vol bewondering opkijkt, die met veel moeite probeert zijn werk en privéleven op de rit te krijgen. Intussen is hij van grote invloed op zijn jonge neef, die mede daardoor uiteindelijk zal uitgroeien tot de machtige maffiabaas die wij allemaal hebben leren kennen: Tony Soprano.

The Rescue

Een meesterlijke en ongelofelijk spannende film van de makers van ‘Free Solo’, over de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot.

The Boy Behind the Door

Bobby’s ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer hij zijn beste vriend (beiden 12) met gevaar voor eigen leven gaat bevrijden van zijn kidnappers. Er staat hen een angstaanjagende nacht te wachten.

Do Not Hesitate

Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten, Erik, Roy en Thomas, op zichzelf aangewezen als hun militaire voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid proberen de soldaten het hoofd koel te houden. Ze verliezen echter grip op de situatie als ze de 14-jarige Khalil ontmoeten en hij vervolgens weigert te vertrekken. Rampzalige gebeurtenissen stapelen zich op en de soldaten voelen zich gedwongen om de jongen een vijandig gebied in te volgen op zoek naar water. Hun paranoia neemt langzaam maar zeker toe. Waar leidt hij ze eigenlijk naartoe en kunnen ze hem wel vertrouwen?

Stage Mother

Maybelline heeft net haar zoon verloren en erft zijn dragbar in San Francisco. Ze ontmoet de vrienden van haar zoon Sienna en Nathan die haar helpen de zaak, die in financiële moeilijkheden zit, draaiende te houden. Aanvankelijk terughoudend tegenover de erfenis van haar zoon ontpopt Maybelline zich tot huismoeder die de drag queens onder haar hoede neemt.

Descending the Mountain

Wat gebeurt er als je magic mushrooms (psilocibine) geeft aan ervaren Zen beoefenaars die nog nooit drugs hebben gebruikt? Wat gaat ons dat leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur? Vanuit deze vragen zetten psychiater Franz Vollenweider en Zen meester Vanja Palmers, een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland. Precies 50 jaar nadat de magische paddenstoelen officieel verboden werden, begint er weer een nieuw verhaal in wat nu de “psychedelic renaissance” genoemd wordt. Terwijl anno 2021 de meeste onderzoeken met psychedelica zich vooral richten op de veel belovende medische toepassingen ervan, gaan Frans en Vanja al weer een stap verder. Kan de combinatie van meditatie en psilocibine de mensheid helpen om uit de puinhoop te komen die we met onze neo liberale samenleving over onszelf en de planeet hebben afgeroepen? Regisseur Maartje Nevejan, werkt, net als bij haar laatste veel geprezen film “Ik ben er even niet”, samen met andere kunstenaars om een visuele taal te vinden voor innerlijke ervaringen. Hierbij laat ze de iconische beeldtaal van de jaren ’60 achter zich, door met animaties en een hallucinerende soundscape een psychedelische ervaring op te roepen bij de toeschouwer.

Random Pics van de Dag #465

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Illegale arbeid op bouwplaats Den Haag

De Inspectie SZW heeft tijdens een controle op een bouwplaats in Den Haag zeven Oekraïense bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Hun werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning voor hen terwijl dit wel verplicht is.

De bouwvakkers waren aan het werk bij een oud pand dat verbouwd wordt tot appartementen. Ze verklaarden tegen de inspecteurs dat ze onder meer sloop- en bouwafval verwijderden. Hiervoor kregen ze naar zeggen tien euro per uur, contant in het handje. Een aantal van hen verklaarden verder dat ze enige honderden euro’s contant aan huur moesten betalen aan de opdrachtgever, waarvan ze woonruimte huurden.

Tijdens het verhoor van de zeven aangetroffen Oekraïners, ontvluchtte één persoon de bouwplaats. Aan de opdrachtgever is gesommeerd om zijn gegevens aan de Inspectie door te geven.

Voor het laten werken zonder tewerkstellingsvergunning kan de opdrachtgever een boete krijgen van 8.000 euro per persoon. Daarnaast doet de Inspectie nog onderzoek naar onderbetaling, contant uitbetalen en werktijden.

Controles op illegaal overbrengen van afval over landsgrenzen heen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Polizeidirektion Osnabrück van de Duitse politie controleerden afgelopen donderdag diverse afvaltransporten over de Duits-Nederlandse grens. Daarmee willen zij grensoverschrijdende milieucriminaliteit en de daaruit voortvloeiende schade voor mens en milieu voorkomen. Het belang van de samenwerking werd onderstreept met het ondertekenen van een geactualiseerde samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerking rond de controles op illegaal afvaltransport bestaat sinds 2012.

Dat de Duits-Nederlandse samenwerking een effectieve handhaving mogelijk maakt, blijkt uit het resultaat. Bij ruim 26% van de 41 inspecties werden overtredingen geconstateerd. De overtredingen zijn divers: van het illegaal overbrengen en vervoeren van afval tot het ontbreken van de juiste papieren of een lading die niet goed gezekerd is. De ILT en de Duitse politie gaven ambtelijke waarschuwingen (2) en meerdere boetes (8) af. Tegen een illegaal vervoer is proces-verbaal opgemaakt. En een afvaltransport is teruggestuurd naar de ontdoener, omdat een duidelijke eindbestemming ontbrak.

Senior inspecteur Koos Kasemir van de ILT is tevreden over de samenwerking. “In het verleden werkten we al nauw samen met onze Duitse partners om milieucriminaliteit tegen te gaan. Als gevolg van de coronamaatregelen was het niet gemakkelijk om intensief samen te werken. Met de overeenkomst starten we een nieuwe fase. We delen beschikbare informatie en zetten samen inspecties op touw, zodat de naleving in het grensgebied wordt verbeterd. Het is belangrijk dat stoffen op de juiste manier worden verwerkt of verhandeld om te voorkomen dat ze terechtkomen op plekken waar ze niet thuishoren. Bijvoorbeeld bij een illegale dumping op of in de bodem en waarmee de leefomgeving onnodig wordt vervuild.”

Handhaven
De ILT (of een buitenlandse partner zoals de Duitse politie) controleert aan de hand van de benodigde papieren of de lading van een transport overeenkomt met de EVOA-kennisgeving. De internationale samenwerking geeft niet alleen informatie over een individueel transport, maar ook over de keten en de oorsprong van afval, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Als daar bijzonderheden uit naar voren komen, kan dat leiden tot aanvullende controles.

Kasemir: “Vrachtwagens met afval rijden dwars door Europa. Als er een afvaltransport van Nederland naar Duitsland gaat, weten we dat er ook een transport met eenzelfde soort afval onderweg is naar Nederland. De handel in afval is niet altijd goed voor het milieu of de beste manier van verwerking. Het is een economische kwestie. Bedrijven brengen afval naar de plek waar meer wordt betaald. De transportkosten en uitstoot van transportmiddelen zijn dan van ondergeschikt belang. Het risico op het niet correct verwerken of illegaal dumpen van afval wordt met de controles sterk verminderd”.

Drones
De ILT heeft sinds een paar maanden de beschikking over een aantal drones van verschillende formaten, van groot tot heel klein. Zelfs van grote afstand kunnen de drones loepzuivere video’s en beelden tonen die het opsporingsproces moeten vereenvoudigen. Het kleinste type drone wordt gebruikt om in een vrachtwagen te vliegen en een overview te maken van de inhoud. Bijvoorbeeld bij transporten waar alleen de achterkant van een vrachtwagen open kan. De drone vliegt dan naar binnen en brengt de inhoud al vliegend in kaart.

“Bij een open bak kunnen we zo van bovenaf de hele lading overzien, in plaats van alleen één deel. Meestal klimmen we aan de voorkant omhoog om de lading te bekijken, maar zien we niet wat er in de achterkant zit. Met deze drone kan dat wel”, vertelt Kasemir. “Ook vanuit arbo-oogpunt is het prettig dat de handhaver niet meer op de vrachtwagen hoeft te klimmen.”

“Eventuele vervolgstappen zijn ook veel gemakkelijker met de beelden die met een drone worden vastgelegd”, vervolgt Kasemir. “Overleg op basis van de beelden met het bevoegd gezag kan snel. Als er wat fout is zijn de beelden bovendien zo scherp dat ze voldoende zijn voor bewijsvoering in een proces-verbaal. De toepassingen van drones geeft de inspectie betere mogelijkheden om het toezicht en de handhaving te versterken.”

Europese regelgeving
Met de controles geeft de ILT invulling aan het Verdrag van Bazel, dat eisen stelt aan de handel in afval. Alleen schoon en gesorteerd (kunststof)afval dat geschikt is voor direct recyclen mag nog vrij worden verhandeld. De export van alle overige soorten afval, zoals mengsels van diverse typen of vervuild kunststof, valt onder de kennisgevingsplicht van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Partijen die afval over de grens willen brengen, hebben een vergunning van de ILT nodig. Ook moeten zij transporten melden.

“Het is niet altijd tevoren helder waar je mee te maken krijgt”, licht Kasemir toe: “We begrijpen dat het voor chauffeurs soms lastig is om bij dit soort controles staande te worden gehouden. Maar met deze inspecties bewaken we het gelijke speelveld: een level playing field is belangrijk voor een veilig en duurzaam transport. En is alles op orde, dan morgen chauffeurs gelijk doorrijden, zodat de welwillenden niet lijden onder kwaadwillenden.”

Controle met behulp van drones (Foto-Pixabay)
Controle met behulp van drones (Foto-Pixabay)

Verdachten (16 en 17) veroordeeld na steekincident bij afspraak autoverkoop

De rechtbank Noord-Holland heeft twee verdachten (destijds 16 en 17 jaar oud) veroordeeld nadat ze tijdens een afspraak om een auto te kopen een man hebben neergestoken. Daarna reden ze met diens kostbare auto weg. Dit gebeurde op 15 oktober 2020 in Amsterdam. Het slachtoffer raakte zwaargewond en heeft het steekincident maar ternauwernood overleefd.

De 16-jarige verdachte uit Haarlem heeft jeugddetentie van 282 dagen opgelegd gekregen en een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Daarnaast krijgt hij een werkstraf van 120 uur omdat hij in de fout is gegaan tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling. De 17-jarige verdachte uit Haarlem heeft jeugddetentie van 105 dagen opgelegd gekregen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en een werkstraf van 100 uur. Samen moeten ze een schadevergoeding van ongeveer 81.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Autoverkoop
In oktober vorig jaar had het slachtoffer zijn kostbare auto via een advertentie op Marktplaats te koop aangeboden. De verdachten reageerden daarop. Zij waren van plan om de dure auto te stelen. De verdachten en het slachtoffer hadden op meerdere dagen op verschillende momenten contact met elkaar en spraken af om elkaar te ontmoeten. De locatie van de afspraak werd op het laatste moment gewijzigd naar een straat op loopafstand van station Amsterdam Sloterdijk omdat de verdachten de verkeerde trein hadden gepakt.

Eenmaal aangekomen op de afspraak, maakten de verdachten met het slachtoffer een proefrit in de auto. Daarna stelde het slachtoffer voor om de achterbak te laten zien. De verdachten en het slachtoffer stapten uit en het slachtoffer liep vanaf de voorkant van de auto richting de kofferbak. Op dat moment stak een van de verdachten het slachtoffer in zijn rug. Het slachtoffer zag dit geweld absoluut niet aankomen en kon zich hier niet tegen verweren. De verdachten zijn vervolgens met de auto weggereden en hebben het slachtoffer aan zijn lot overgelaten. Later wezen de verdachten elkaar aan als degene die het slachtoffer zou hebben gestoken.

Het slachtoffer heeft door de messteek zeer ernstig letsel opgelopen. Dat hij het ternauwernood heeft overleefd komt volgens een arts voornamelijk doordat hij op dat moment een bovengemiddeld goede conditie had. Het slachtoffer moet als gevolg van de messteek de rest van zijn leven met één nier leven, zijn alvleesklier is geraakt en hij heeft een groot ontsierend litteken op zijn lichaam. Hij heeft een jaar lang niet kunnen werken. Ook op zijn jonge gezin heeft deze gebeurtenis grote impact gehad.

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt bewezen dat de 16-jarige verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft gestoken, mede doordat hij zijn verklaringen telkens aanpaste nadat hij werd geconfronteerd met onderzoeksbevindingen waaruit bleek dat zijn eerdere verklaring niet kon kloppen. Tijdens de zitting paste hij zijn verklaring opnieuw aan. De verklaringen van de 17-jarige verdachte over onder meer het toegepaste geweld zijn daarentegen consistent geweest, ook toen die nog geen kennis had van het dossier.

Volgens de rechtbank hadden de verdachten enkel oog voor hun eigen financiële gewin. Ze hadden op verschillende momenten de gelegenheid om af te zien van hun plan om een dure auto te stelen, bijvoorbeeld toen bleek dat ze in de verkeerde trein zaten en de locatie van de afspraak op het laatste moment wijzigden. Maar in plaats van zich te bedenken besloten ze hun plan door te zetten.

Strafmaat
Deskundigen hebben vastgesteld dat bij de 16-jarige verdachte sprake is van verschillende stoornissen. Ze hebben geadviseerd een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen. De rechtbank neemt dat advies niet over en legt aan verdachte, naast de 282 dagen jeugddetentie, een voorwaardelijke PIJ-maatregel op. Dit is in lijn met de eis van de officier van justitie en het advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Dit behandelkader is naar het oordeel van de rechtbank het meest passend, kijkend naar de problematiek bij verdachte. Aan de voorwaardelijke PIJ-maatregel wordt een proeftijd van twee jaar gekoppeld. Hij moet zich houden aan verschillende voorwaarden: de verdachte verblijft en wordt behandeld in een instelling voor mensen met complexe problematiek, mag geen contact hebben met zowel de medeverdachte als het slachtoffer en mag gedurende een periode van zes maanden niet in Haarlem en Amsterdam zijn. Omdat hij nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling liep, krijgt hij ook een werkstraf opgelegd.

De 17-jarige verdachte is niet eerder veroordeeld voor een strafbaar feit. De kans op herhaling wordt als laag ingeschat. De rechtbank weegt in zijn voordeel mee dat hij bij de politie en tijdens de zitting grotendeels openheid van zaken heeft gegeven. Hij krijgt een jeugddetentie van 105 dagen opgelegd waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daaraan zitten verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet de verdachte meewerken aan een behandeling en aan begeleiding door een coach en mag hij geen contact hebben met de medeverdachte en het slachtoffer. Daarnaast moet hij een werkstraf van 100 uren verrichten.

De twee verdachten worden daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 81.000 euro. Hiervan is ruim 66.000 euro materiële schade en 15.000 euro immateriële schade.

Recordaantal klachten tegen anti-abortuscampagne

Niet eerder leverde een reclamecampagne zoveel klachten op als de anti-abortuscampagne van verschillende pro-lifeorganisaties en christelijke partijen voor de zogenoemde ‘Week van het Leven’.

De Reclame Code Commissie heeft tegen de 800 klachten ontvangen over de commercials die de afgelopen dagen regelmatig te zien en te horen waren op tv, radio en YouTube. De commissie buigt zich over een aantal daarvan en neemt inmiddels geen nieuwe klachten meer in behandeling over dit onderwerp. Meer hierover bij het AD.

Kabinet worstelt met lockdown-advies OMT: Catshuis-overleg geschorst tot vanavond

Het demissionaire kabinet heeft meer tijd nodig om het met elkaar eens  te worden over nieuwe maatregelen om het stijgende aantal COVID-19 gevallen in te dammen. Het OMT adviseert een ‘korte klap’ door de komende twee weken evenementen te schrappen en horeca en cultuur aan banden te leggen, maar de ministers kwamen er na een urenlange Catshuissessie vanochtend nog niet uit. ‘Het is een ingewikkelde discussie'. Meer hierover bij het AD.

COVID-19: recordaantal positief getesten 16.634, 17,5% van de geteste personen

Instagram gaat een melding geven als iemand hun app te lang gebruikt

Instagram test een functie waarmee gebruikers een herinnering kunnen instellen als ze de app te lang achter elkaar in gebruik hebben.

Instagram heeft de nieuwe functie 'Take a Break' genoemd. Gebruikers krijgen een herinnering om na een ingestelde periode te stoppen met de app. Dat maakte Instagram-topman Adam Mosseri bekend. Gebruikers kunnen zelf instellen of ze de melding na 10, 20 of 30 minuten willen ontvangen. Als de test een positieve respons heeft, zal de 'Take a Break' functie voor elke gebruiker beschikbaar komen.

In Noord-Brabant is het carnaval om 11.11 uur op de 11-11 losgebarsten

Terwijl in Limburg alle grote vieringen van de 11e van de 11e zijn afgeblazen, is in Noord-Brabant het begin van de carnavalsfeest wel gewoon losgebarsten. In Den Bosch zijn om 11.11 uur de kroegen opengegaan. Alleen mensen die vooraf een kaartje hebben besteld, zijn welkom. Een centraal feest op een groot plein in de Brabantse hoofdstad is eerder afgeblazen, maar de horeca heeft wel activiteiten georganiseerd. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Het nutteloze feitje van de dag: Universiteit van vroeger

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Nederland heeft tal van bekende universiteiten zoals die van Leiden, Eindhoven of Amsterdam. Maar wist je dat een stad als Harderwijk ook een universiteit had? Ja als je het Klokhuis vroeger keek met Aart Staartjes als professor Fetze Alsvanouds dat had je al van deze bijzondere universiteit gehoord. De onderwijsstelling werd in 1648 door de Staten van Gelre opgericht en stond bekend als de universiteit voor de minder gefortuneerden. Promoveren ging ook sneller aan de Gelderse academie dan bij de andere universiteiten wat zorgde voor een wat bedenkelijke reputatie.

Ondanks het slechtere imago hebben er toch een aantal zeer respectabele wetenschappers aan de Universiteit van Harderwijk gestudeerd zoals medicus Herman Boerhaave, de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus, ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en de Hongaarse filosoof János Apáczai Csere. Tijdens de Franse bezetting in 1811 werd de universiteit opgeheven.

Minerva (Pallas Athene) zit op een zetel, in haar ene hand een lans, in de andere een pedelstaf, naast haar een piëdestal met het wapen van Gelderland, waarop een doctorshoed en een bul. Op de achtergrond Harderwijk. In de omlijsting van de voorstelling zijn vier wapens opgenomen; links boven Zutphen, in het midden het wapen van Nijmegen, rechts boven het wapen van Arnhem, op de zuil het wapen van Harderwijk. Titelpagina van sedert 1756 aan de Universiteit van Harderwijk (de Gelderse Universiteit) gepubliceerde proefschriften (WikiCommons/Rijksmuseum)
Minerva (Pallas Athene) zit op een zetel, in haar ene hand een lans, in de andere een pedelstaf, naast haar een piëdestal met het wapen van Gelderland, waarop een doctorshoed en een bul. Op de achtergrond Harderwijk. In de omlijsting van de voorstelling zijn vier wapens opgenomen; links boven Zutphen, in het midden het wapen van Nijmegen, rechts boven het wapen van Arnhem, op de zuil het wapen van Harderwijk. Titelpagina van sedert 1756 aan de Universiteit van Harderwijk (de Gelderse Universiteit) gepubliceerde proefschriften (WikiCommons/Rijksmuseum)

KNVB hoopt dat stadions bij lockdown open blijven voor publiek

De KNVB hoopt dat als het kabinet een korte lochdown invoert op advies van het Outbreak Management Team (OMT) de voetbalstadions open blijven voor publiek. De voetbalbond denkt dat eventuele beperkende maatregelen voor stadionbezoek zelfs een negatief effect kunnen hebben.

"Omdat mensen elkaar thuis gaan opzoeken om voetbal te kijken zonder controles", zo stelt een woordvoerder van de KNVB. "En 90 procent van de besmettingen vindt thuis, op het werk of op bezoek bij vrienden of familie plaats. Het is dus veiliger om een wedstrijd te bezoeken dan thuis mensen te ontvangen. Je zit 90 minuten op je plek in de buitenlucht en altijd in combinatie met een goede check van het coronatoegangsbewijs." Zo meldt RTL Nieuws

Leeg voetbalstadion ( Foto- Pixabay)
Leeg voetbalstadion ( Foto- Pixabay)

Drie jaar cel voor groepsverkrachting in Zwolle

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 21-jarige en twee 20-jarige mannen tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een groepsverkrachting in Zwolle.

De drie verkrachtten op 14 januari 2020 een bewusteloos meisje (17) in de slaapkamer van één van de mannen. De verkrachting werd gefilmd. De mannen moeten een schadevergoeding betalen van 7.500 euro. Een 22-jarige man is vrijgesproken.

Niets herinneren
Het meisje was tijdens de verkrachting bewusteloos, waardoor zij zich niets van het voorval kan herinneren. Ze was die avond in de woning bij een van de mannen thuis, waar zij op de bank bijkwam na de verkrachting. Dat ze daarvoor in de slaapkamer groepsseks met de mannen had gehad wist ze niet. Bij thuiskomst was het meisje verward en in paniek. Ze had onder andere een blauw oog en veel pijn.

Gefilmd
De verkrachting van het meisje werd vastgelegd door één van de verdachten. Hoewel het filmpje niet is aangetroffen oordeelt de rechtbank op basis van meerdere getuigenverklaringen, WhatsAppgesprekken en tapgesprekken die in het dossier zijn opgenomen dat de groepsseks wel is gefilmd. Meerdere getuigen verklaren dat op het filmpje is te zien dat het meisje bewusteloos wordt geslagen en dat de mannen daarna seks met haar hadden.

Nauwe en bewuste samenwerking
De rechtbank oordeelt dat sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking van de drie mannen. Zij waren alle drie in de slaapkamer waar de verkrachting plaatsvond en hadden allemaal seks met het meisje. Een vierde verdachte is vrijgesproken van betrokkenheid bij de verkrachting en mishandeling. De man was op die avond wel in de betreffende woning, maar er kan niet worden vastgesteld dat hij betrokken was bij de groepsseks en mishandeling van het meisje.

Remembrance Day; lest we forget

Remembrance Day
Remembrance Day

11-11-1918 om 11:00 uur zwegen na 4 lange jaren de wapens en kwam door een wapenstilstand een einde aan het vechten in de Eerste Wereldoorlog.

With proud thanksgiving, a mother for her children,
England mourns for her dead across the sea.
Flesh of her flesh they were, spirit of her spirit,
Fallen in the cause of the free.
 
Solemn the drums thrill; Death august and royal 
Sings sorrow up into immortal spheres,
There is music in the midst of desolation
And a glory that shines upon our tears.
 
They went with songs to the battle, they were young,
Straight of limb, true of eye, steady and aglow.
They were staunch to the end against odds uncounted;
They fell with their faces to the foe.
 
They shall grow not old, as we that are left grow old: 
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.
 
They mingle not with their laughing comrades again; 
They sit no more at familiar tables of home;
They have no lot in our labour of the day-time;
They sleep beyond England's foam.
 
But where our desires are and our hopes profound, 
Felt as a well-spring that is hidden from sight,
To the innermost heart of their own land they are known
As the stars are known to the Night;
 
As the stars that shall be bright when we are dust, 
Moving in marches upon the heavenly plain;
As the stars that are starry in the time of our darkness, 
To the end, to the end, they remain.
 
Laurence Binyon

OMT adviseert korte beperkte lockdown, daarna 2G; kabinet moet nog beslissen

Het OMT adviseert het kabinet een korte beperkte lockdown van 2 weken, daarna het invoeren van de zogenaamde 2G maatregel waarbij een negatieve C19-test geen QR code meer geeft.

In de beperkte lockdown zouden evenementen moeten worden geschrapt en zouden bioscopen en theaters dicht moeten. Naar verluidt staat in het advies ook om de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aan te passen. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.

Of deze maatregelen echt worden genomen, is nog niet duidelijk. Vanochtend is er op het Catshuis weer overleg tussen de meest betrokken bewindslieden en de vaste adviseurs, vanavond overlegt het kabinet met de burgemeesters.

FOK! Wat een weer: grijs vs zonnig

herfstbanner

Een zeer goedendag!

Zoals het zonnetje gisteren in het oosten te zien was, was het in het westen maar een grijze boel. Aangezien er weinig veranderd ben ik er om met een glimlach te vertellen dat het vandaag eigenlijk net als gisteren is. Maar toch maken we er iets moois van! Zo kon ik het zonnetje goed gebruiken om verf te laten drogen van de etalage voor Max Verstappen auto's. En zo voel ik mij ook wel, gezien Stephan in de grijze Mercedes zit en er dus niet aan te pas komt. 

De afgelopen nacht vroor het in het zuiden van het land. Het is voelbaar kouder geworden merk ik op, waar nog niet eens heel lang geleden de 15 tot 20 graden het maximum was, is dat nu al onder de tien graden. De minimumtemperatuur op mijn locatie was 0.1 graden, de verwarming is weer aan gegaan voor het eerst in lange tijd. 

Vandaag tegen het eind van de ochtend lost de mist die er is op in Limburg, daarna is ook de zon weer te zien. In de rest van het land is het maar weer het oude Mercedes, grijs dus. In het noorden kan er nog weer wat motregen vallen. De temperaturen liggen overdag rond de 12 graden. 


Grijs in het westen, zon in het oosten. (Foto: qltel)
Grijs in het westen, zon in het oosten. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ondanks klimaatcrisis meer rundvlees in de aanbieding

Het aantal rundvleesaanbiedingen is het afgelopen jaar fors gestegen, blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Het aantal stunts met dit zeer klimaatonvriendelijke vlees nam toe met 14 procent. Dit is de sterkste stijging sinds 2016. Het gros van dit vlees draagt nog altijd geen dierenwelzijnskeurmerk. Anne Hilhorst, Wakker Dier: “Een klap in het gezicht van het klimaat én de koeien.”

Alle supermarkten stuntten in de eerste drie kwartalen van 2021 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij supermarkt Vomar kwam de teller met 431 stuks het hoogst uit. Na Vomar zijn de grootste rundstunters supermarkten Deen (362), COOP (355) en Plus (352).

Lak aan het klimaat
De toename in rundvleespromoties is in strijd met het Klimaatakkoord dat de supermarkten twee jaar geleden ondertekenden. Daarbij beloofden ze de consument actief te zullen verleiden om minder vlees te eten. Maar het aantal vleesaanbiedingen, waaronder ook de rundvleesaanbiedingen, nam sindsdien alleen maar toe. Hilhorst: “Het Klimaatakkoord tekenen en vervolgens flink meer gaan stunten, zelfs met het meest klimaatbelastende vlees. Iedereen snapt dat dat niet klopt.”

Melkkoeien en vleesrunderen
Het rundvlees waarmee de supermarkten stunten, kan komen van uitgemolken melkkoeien of van vleesrunderen zoals Black Angus en Limousin. In de supermarkt is niet altijd duidelijk om welk dier het gaat. Hilhorst: “Bij sommige producten staat het er met koeienletters op, maar of een gehaktbal is gedraaid van melkkoe of restjes vleesrund, dat weet vaak alleen de ballendraaier zelf.”

Foldermonitor
Wakker Dier houdt al jaren het aantal vleesaanbiedingen van supermarkten bij. Voor deze foldermonitor volgt Wakker Dier de twaalf grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar.

Meer cijfers over de rundvleesaanbiedingen leest u in deze factsheet.

Laatste reviews en specials
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
special
Random Pics van de Dag #1113
review
iPhone 15 Plus
special
VrijMiBabes #184 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1112
review
Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name
©FOK.nl e.a.