Terreuraanslag in Nieuw-Zeeland: zes gewonden, dader doodgeschoten

Een man koopt een mes in een supermarkt in Nieuw-Zeeland om er vervolgens andere klanten mee neer te steken. Slechts een paar seconden later schieten politieagenten de aanvaller neer. De autoriteiten spreken van een terroristische aanslag. Volgens hen stond de man bekend als een extremist.

Een man heeft zes mensen verwond met een mes tijdens een terroristische aanslag in een supermarkt in de buitenwijken van Auckland, Nieuw-Zeeland. De aanvaller werd doodgeschoten door de politie in burger in het winkelcentrum Lynnmall in New Lynn, aldus de politie. Volgens de hulpdiensten zijn vier van de slachtoffers zwaargewond, drie van hen zouden in levensgevaar zijn. De politie gaat ervan uit dat de aanvaller op zichzelf handelde.

Een "gewelddadige extremist" was verantwoordelijk voor deze aanslag, zei premier Jacinda Ardern op een persconferentie. De dader liet zich inspireren door de jihadistische militie van de Islamitische Staat (IS). Het ging om een man uit Sri Lanka die tien jaar in Nieuw-Zeeland woonde en sinds 2016 bekend was bij de autoriteiten en de klok rond werd bewaakt. Ook in de supermarkt was politie aanwezig om hem te observeren, daardoor kon er snel worden opgetreden.

"Wat er vandaag is gebeurd, was verachtelijk, uit pure haat, het was verkeerd", zei Ardern. Hier zit geen religie achter, maar "een ideologie die door niemand hier wordt gesteund". De politie doodde de aanvaller minder dan een minuut nadat de aanval begon, aldus Ardern.

De politie, die met een groot contingent en een helikopter in actie was, zette het gebied rond het winkelcentrum af. Volgens de informatie zou de man het moordwapen in de supermarkt hebben gekocht voordat hij de aanwezigen met het mes aanviel. De supermarktketen Countdown, waartoe Lynnmall behoort, zei dat het management "verbijsterd" was door het incident. Pas in mei was er een mesaanval met vijf gewonden in een andere supermarkt van de keten.