Pogacar wint ook laatste bergrit tour

Tadej Pogacar heeft ook de laatste bergrit in de Tour op zijn naam weten te schrijven. Hij wist in een elitegroep met Enric Mas, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz de laatste kilometer sneller af te leggen om als eerste de top van Luz Ardiden te bereiken. 

Het begin van de etappe was door de vele belangen vrij nerveus. Een grote groep kon daardoor niet wegrijden. Vijf man kregen ongeveer anderhalve minuut, Julian Alaphilippe en Matej Mohoric waren de belangrijkste namen. De voorsprong bleef zo klein omdat Bahrein voor de bollentrui wilde strijden, en omdat BikeExchange voor het groen wilde strijden. Op de tweede klim van de dag, eentje van de vierde categorie, maakte Matthews en zijn ploeggenoten dan ook oorlog, maar Cavendish loste niet. De reden was dat tien kilometer later de tussensprint was. Cavendish won de sprint achter de op dat moment nog maar 4 koplopers, omdat één van de renners van BikeExchange zich voor het plan had laten terugzakken.

Op de Tourmalet ontplofte de koers voor het eerst. Een aantal serieuze klimmers probeerden weg te komen. David Gaudu en Pierre Latour waren de voornaamste. Ook mannen als Ruben Guerreiro, Omar Fraile, Nairo Quintana, Michael Woods en Wout Poels probeerden weg te komen. Poels deed dat om zijn bergtrui te verdedigen. De oude kopgroep viel aan de voorkant uit elkaar, al hield Alaphilippe het nog een tijdlang vol om bij Latour en Gaudu te blijven, die er bij kwamen richting de top van de klim. Poels kwam als vierde aan op de top en pakte zo tien punten voor de bollentrui. De voorsprong van al deze jongens was echter klein, dus veel schoot hij er niet mee op. Doordat de winnaar in het peloton leek te gaan zitten kon hij nu slechts hopen dat Pogacar geen top 3 zou rijden.

In de groep der favorieten gebeurde ook iets op de Tourmalet: Rigoberto Uran had na zijn mindere dag van gisteren nu een zeer slechte dag. Hij moest lossen en zou zo minuten gaan verspelen, aangezien hij nog een klim moest voltooien. Ook na de afdaling, waarin de vluchters door de groep der favorieten onder aanvoering van INEOS één voor één werden opgeraapt, kon hij niet terugkeren. 

De tweede en laatste serieuze beklimming was naar Luz Ardiden. Daar duurde het even totdat er een aanval kwam, maar op enkele kilometers van het eind ontstond er toch een afscheiding nadat Sepp Kuss een versnelling plaatste. Alleen Pogacar, Carapaz, Vingegaard en vandaag ook Enric Mas konden mee. Daarachter zaten O'Connor, Kelderman en BIlbao, terwijl Lutsenko weer wat vroeger had moeten lossen. Bij de beste vijf probeerde Mas de rit te winnen door vroeg aan te vallen, maar Pogacar bleek uiteindelijk toch te sterk. Hij zette aan en iedereen had het nakijken. Zo pakte hij ook nog enige seconden in het algemeen klassement én de bollentrui.

Morgen volgt nog een vlakke rit en vrijdag een tijdrit, waarin het nog spannend is voor de posities van bijvoorbeeld nummer 4 O'Connor en nummer 5 Kelderman. Door het tijdverlies valt Uran weg tussen deze namen.