Alexej Navalny is stervende: artsen worden weggestuurd, VS waarschuwt Rusland

Alexei Navalny, criticus van het Kremlin, riskeert op elk moment een hartstilstand, aangezien zijn gezondheid snel is verslechterd, waarschuwden artsen zaterdag en drongen aan op onmiddellijke toegang tot de beroemdste gevangene van Rusland.

Update 18.40 uur: De dochter van de hongerstakende Kremlin-criticus Alexei Navalny heeft de Russische autoriteiten gevraagd om een arts haar vader te laten behandelen in de gevangenis, een dag nadat een groep medische professionals had gewaarschuwd dat hij het risico loopt op nierfalen. De artsen van Navalny hebben vanmiddag een vergeefse poging gedaan om hem te mogen bezoeken. Ze werden niet tot Navalny toegelaten.
De regering Biden heeft middels Jake Sullivan aan CNN laten weten "dat er gevolgen zullen zijn" voor Rusland als Navalny in de gevangenis komt te overlijden. 

Eerdere berichtgeving:

Op 31 maart ging de meest prominente tegenstander van Vladimir Poetin in hongerstaking om tijdens zijn gevangenschap de juiste medische behandeling te eisen voor rugpijn en gevoelloosheid in zijn benen en handen.

Hij werd in februari gevangengenomen en moet een straf van tweeënhalf jaar uitzitten na beschuldiging van een oude aanklacht wegens verduistering in een strafkolonie in de stad Pokrov, ongeveer 100 km ten oosten van Moskou. 

Navalny's persoonlijke arts Anastasia Vasilyeva en drie andere artsen, waaronder cardioloog Yaroslav Ashikhmin, hebben gevangenisfunctionarissen gevraagd hen onmiddellijke toegang te verlenen.

"Onze patiënt kan elk moment overlijden", zei Ashikhmin zaterdag op Facebook, wijzend op de hoge kaliumspiegels van de oppositiepoliticus en zei dat Navalny naar de intensive care moet worden verplaatst. "Fatale aritmie kan elk moment optreden."

Als de kaliumspiegel in het bloed hoger is dan 6,0 mmol (millimol) per liter, is meestal onmiddellijke behandeling vereist. Navalny's waren op 7.1, zeiden de doktoren. "Dit betekent zowel een verminderde nierfunctie als dat er elk moment ernstige hartritmeproblemen kunnen optreden", aldus een verklaring op Vasilyeva's Twitter-account. De doktoren zeiden dat hij onmiddellijk verder onderzocht moest worden “rekening houdend met zijn bloeduitslagen en zijn recente vergiftiging”. 

Navalny overleefde in augustus ternauwernood een vergiftiging met het novitsjok-zenuwgas, hiervan geeft hij het Kremlin de schuld. Zijn doktoren zeggen dat de hongerstaking zijn toestand misschien heeft verergerd.

Meer dan 70 vooraanstaande internationale schrijvers, kunstenaars en academici, waaronder Jude Law, Vanessa Redgrave en Benedict Cumberbatch, hebben een beroep gedaan op Poetin om ervoor te zorgen dat Navalny onmiddellijk de juiste medische behandeling krijgt. Hun oproep werd vrijdag laat gepubliceerd door de Franse krant Le Monde. Gisteren voegde ook Joe Biden zijn stem toe aan dit groeiende internationaal protestkoor tegen de slechte  medische verzorging van de activist en beschreef zijn situatie als "totaal oneerlijk".