Peilingen: VVD ruim op 1, strijd om tweede plaats, veel nieuwe partijen

De grote onderzoeksbureaus hebben hun slotpeilingen gepubliceerd en het belooft een spannende verkiezingsdag te worden. Kantar, I&O Research, en EénVandaag/Ipsos hebben zojuist peilingen laten zien waarmee we afstevenen op een record aantal fracties in het parlement, mogelijk zelfs achttien.

In alle peilingen staat de VVD fier bovenaan, de spanning zit vooral daarachter waar PVV, D66 en CDA strijden om de tweede plaats. De marges tussen die drie partijen variëren maar zijn nergens heel groot. Daarachter zijn de drie linkse partijen in een nek aan nek strijdt verwikkeld.

Onderin het veld hebben de ruzies bij 50PLUS ervoor gezorgd dat de partij zelfs mogelijk uit de Tweede Kamer zal verdwijnen. Bij Kantar en I&O Research staat de ouderenpartij op 1 zeteltje en bij Eén Vandaag/Ipsos staan ze zelfs op 0. Dat terwijl de partij ruim een jaar geleden op 10 zetels stond in de peilingen en een belangrijke rol in de formatie voor het grijpen lag.

Het grote feest der democratie zal mogelijk een recordaantal partijen in de Tweede Kamer opleveren als we de peilingen mogen geloven. Voor het eerst duikt ook Splinter, de nieuwe partij van parlementariër Femke Merel van Kooten-Arissen op in de zetelpeilingen. Na JA21, de BoerBurgerBeweging, BIJ1 en Volt duikt daarmee de vijfde nieuwe partij op in de overzichten. Mochten alle genoemde nieuwe partijen een zetel pakken en 50PLUS ook behouden blijven in de Tweede Kamer dan staat de teller na de verkiezingen op 18 fracties, een absoluut record.