Ballerini wint openingsrit Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft de openingsetappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan van Deceuninck–Quick Step was in de eerste rit in de massasprint nipt sneller dan de Franse kampioen Arnaud Démare. Door de zege is hij ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Deze eerste etappe van de Tour de la Provence van Aubagne naar Six-Fours-les-Plages werd de eerste uren gekleurd door Lilian Calmejane en Delio Fernandez. Het tweetal bleef lange tijd op kop tot na de top van de Montée de Brûlat. Daar versnelde Gianni Moscon en Giulio Ciccone weg uit het peloton. Enkel wereldkampioen Julian Alaphilippe kon met het tweetal mee en de drie nieuwe koplopers fietste een voorsprong van één minuut bij elkaar.

Het drietal werkte goed samen en hielden lang stand tegen een jagend peloton, maar in de laatste kilometers werden ze toch bijgehaald en kon er gesprint worden voor de zege in de openingsrit van de Tour de la Provence. Arnaud Demare leek in de sprint op weg naar de zege, alleen de Franse kampioen kwam te vroeg in de wind te zetten en werd net voor de streep net gepasseerd door Davide Ballerini, die daarmee de eerste zege boekte voor Deceuninck–Quick Step.