Duitsland en Rusland boven na dag ťťn WK skeleton, Bos 14e

In het Duitse Altenberg is ook voor de skeletonners het wereldkampioenschap begonnen. Op donderdag werkten de vrouwen en mannen beiden twee runs af, vrijdag worden de beslissende derde en vier runs gehouden.

Vrouwen
De eerste run werd een mooie strijd tussen twee aspecten van het skeleton: de start en het glijden. De Russische startraket Elena Nikitina noteerde de snelste tijd, terwijl de trage starter - maar fenomenale glijder - Jacqueline Lölling op 0,07 seconden op plek twee stond. De kersverse juniorenwereldkampioene Hannah Neise uit Duitsland stond achter haar landgenote op plek drie (+0,20), voor de verrassende Amerikaanse veterane Katie Uhlaender (+0,30).

Verder stonden de ook al verrassende Russische Alina Tararychenkova en de Duitse Sophia Griebel (beiden +0,48) op de gedeeld vijfde plek, de Nederlandse Kimberley Bos (+0,78) stond op plek twaalf en de dit seizoen zo dominante World Cup-leidster Janine Flock uit Oostenrijk kwam na een ronduit slechte run niet verder dan plek zeventien (+1,40).

Griebel leverde in run twee haar positie in bij landgenote Tina Hermann, die na de eerste manche verrassend ver achterin stond. Tararychenkova kwam tussen de twee terecht, een ruime halve minuut achter Hermann, en Uhlaender nam die plek op 0,47 seconden van de Duitse over. Ook de jonge Neise wist Hermann niet voor te blijven, met 0,88 seconden verloor ze zelfs zes posities.

Lölling hield het wél vol en pakte met 0,24 seconden de leiding in handen, waarna Nikitina de openingsdag af mocht sluiten. De start van de Russische was dit keer dan weer niet genoeg: ze kwam 0,11 seconden achter Lölling op plek twee terecht, een Duitse sandwich na dag één. Bos kende geen geweldige run en leverde twee plekken in: veertiende op 1,98 seconden.

Mannen
De Duitsers deden het uitstekend in eigen land, maar in de eerste run was er één beter: de Rus Alexander Tretiakov noteerde de snelste tijd, zoals wel vaker te danken aan zijn ijzersterke start. Met Felix Keisinger (+0,07), Christopher Grotheer (+0,16) en Alexander Gassner (+0,37) had hij drie Duitsers achter zich aan.

De Let Tomass Dukurs en de Brit Matt Westen (beiden +0,45) deden ook zeker nog mee, net als de Russische juniorenwereldkampioen Evgeniy Rukosuev (+0,46), terwijl dé grote man van de afgelopen vijftien jaar het opvallend zwaar had: de Let Martins Dukurs (+0,85) bleef hangen op plek elf.

In de tweede manche wist Rukosuev zijn positie in elk geval overtuigend te verdedigen, hij ging zelfs ruim voorbij Weston én de zo ervaren Tomass Dukurs, die drie plekken verloor. Gassner ging ook niet geweldig naar beneden en kwam 0,17 seconden achter Rukosuev terecht, uittredend wereldkampioen Grotheer dook 0,43 seconden onder de tijd van de jonge Rus door.

Keisinger hield twee honderdsten over op zijn landgenoot en nam de leiding over, met alleen Tretiakov nog te gaan. De Rus hield nog even een voorsprong vast, maar een klein foutje deed dat verdwijnen...tot hij in de laatste bocht tóch weer 0,04 seconden voorsprong pakte, waardoor Tretiakov als leider richting de beslissende vrijdag gaat.