FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 september 2020

Hagenaar (56) vanaf 25 augustus vermist

Sinds dinsdag 25 augustus 2020, omstreeks 08:45 uur, is Niek de Graaf vermist vanuit het Haagse Bos waar hij was gaan hardlopen.

De man  is 1,90 m lang, heeft grijs haar en droeg op het moment van verdwijning hardloopkleding; een donkerrood shirt met korte mouwen en een streep op één van de schouders, een zwarte broek en opvallende blauwe schoenen.

De afgelopen dagen is er door een groot aantal vrijwilligers en door de politie uitvoerig gezocht. Deze zoektochten bleven helaas zonder resultaten. 

Heb je  informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met het onderzoeksteam van de politie via 0900 8844.

Man (36) overleden na steekincident Delft

In een woning aan de De Colignystraat in Delft is op dinsdag 1 september rond 14:15 uur een 36-jarige man neergestoken. De man is aan zijn verwondingen overleden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het incident.

Buurtbewoners vertelden dat er om circa 14.15 uur twee mannen van in de twintig aan kwamen rijden in een auto. Ze zijn de woning aan de Colignystraat binnengegaan om tien minuten later weer het pand te verlaten en vervolgens weg te rijden. Verder zou een oudere bewoner van het huis zijn meegenomen door de politie.

Vandaag hebben rechercheurs een buurtonderzoek gedaan en hebben forensische rechercheurs de woning onderzocht.. Het onderzoek is nog in volle gang.

VVD levert in en PVV groeit in peiling, FVD onder 10 zetels

De VVD blijft de grootste partij in de peiling van Eén Vandaag/Ipsos maar levert wel twee zetels in. Grote winnaar is de PVV die drie zetels wist te winnen ten opzichte van de vorige peiling. Daarmee profiteert de partij van Geert Wilders van het tumult rond de stemming voor salarisverhogingen in de zorg.

Forum voor Democratie zakt onder de psychologische grens van tien zetels. Met nog maar negen virtuele zetels is de partij ver verwijderd van de grote successen van nog geen 1,5 jaar geleden toen de partij de grootste werd. D66 lijkt te profiteren van het Kaag-effect.

Opvallend is ook dat het CDA slechts één zetel verliest door de onrustige nasleep van de lijsttrekkersverkiezing.

TheFreshPrince doneert ¤450 aan FOK!

Dachten we na de €150,- van Justin_Case (ook wel bekend als Haags Kwartiertje, hopelijk was je dit bekend) en de €100,- van Nikonlover en Devzero de grootste bedragen te hebben ontvangen voor FOK! en de nieuwe servers, maar nee er kwam een groter bedrag! TheFreshPrince heeft wel €450,- gedoneerd! DAT IS ECHT FANTASTISCH! Wil jij ook FOK! helpen aan nieuwe servers en zo nog jaren kunnen FOK!ken? Dan kun je hier een bedragje over maken, mag ook €1,- zijn hoor!

450

Nvidia kondigt GeForce RTX 30-serie grafische kaarten aan

Na een maand aftellen heeft techreus Nvidia eindelijk de nieuwste generatie grafische kaarten aangekondigd. In zijn keuken liet bestuursvoorzitter Jen-Hsun Huang de nieuwe RTX 3070, 3080 en 3090 zien tijdens een livestream en werden meerdere details onthuld zoals de prijs, de rekenkracht en de nieuwe Ampere-architectuur.

De meest in het oog springende variant is de RTX 3090, wat de opvolger moet worden van de huidige Titan-serie. Het bakbeest heeft maar liefst 24 gigabyte aan visueel geheugen, heeft 750 watt aan voeding nodig en is 31.3 centimeter lang, in tegenstelling tot de 28.5 centimeter van de RTX 3080. Nvidia claimt dat het de eerste grafische kaart is die games met 60 frames per seconde kan afspelen op een 8K-scherm. De prijs is er dan ook naar: wanneer de kaart lanceert op 24 september moet je er maar liefst 1500 dollar voor neertellen.

Mocht je dat geld er niet voor over hebben, dan is er ook nog de RTX 3080 en de RTX 3070. De RTX 3080 moet het nieuwe vlaggenschip worden van de 3000-serie en is maar liefst twee keer zo snel als de RTX 2080. De kaart komt met 10 gigabyte aan visueel geheugen en kost 700 dollar, en komt al op 17 september uit.

De goedkoopste kaart van de serie is de RTX 3070, die ook sneller is dan de RTX 2080 TI. De kaart moet het echter "slechts" met 8GB aan visueel geheugen doen en heeft net wat minder cores dan de RTX 3080. Hoewel het nog steeds een hoop geld is, is de adviesprijs voor de 3070 slechts 500 dollar. Fanaten moeten wel wachten tot oktober voordat de GPU in de schappen ligt.

De volledige livestream is hieronder terug te kijken in het bericht.

Random Pics van de Dag #91

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dumoulin is niet tevreden over eigen vorm

Tom Dumoulin had het vandaag lastig in de eerste echte beproeving deze Tour de France. De renner moest alle zeilen bijzetten om in dezelfde groep als ritwinnaar en ploegmaat Primoz Roglic over de meet te komen.

"Ik was niet goed, het was hangen en wurgen en vechten. Uiteindelijk kwam ik net aan bij de eersten over de streep. Ik weet niet, het was gewoon niet goed.”

Dumoulin slaagde er uiteindelijk in om toch bij de groep favorieten aan te blijven klampen. "Daar kom ik hier niet voor, om eraan te blijven hangen. Ik wil beter zijn dan dit, maar vandaag was het in ieder geval niet geweldig. Voor de ploeg was het een fantastische dag, maar van mezelf had ik op meer gehoopt.”

Roglic bezorgt Jumbo-Visma eerste ritzege deze Tour

Primoz Roglic heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 160,5 kilometer, van Sisteron naar Orcières-Merlette, was de renner van Jumbo-Visma de sterkste. Julian Alaphilippe werd vijfde en behield het geel.

Vrij snel na de start ontstond er een kopgroep van vijf man bestaande uit Benoot (Sunweb), Neilands en Politt (Israel Start-Up Nation), Vuillermoz (AG2R), Pacher (B&B) en Burgaudeau (Total). Zij leken voorlopig de zegen van het peloton te krijgen waarin de rust was teruggekeerd. De maximale voorsprong was rond de drie minuten.

Pacher kwam als eerste boven op de eerste col van de dag, de Col du Festre (7,6 km à 5,3 procent, derde categorie). Het peloton volgde op een kleine drie minuten. De Côte de Corps (2,2 km à 6,3 procent), een berg van vierde categorie was de tweede beklimming van de dag. Pacher was wederom als eerste boven en pakte het enige punt.

In de kopgroep was het onrustig. Verschillende renners probeerden te ontsnappen, maar werden al rap weer teruggehaald door de rest. De Côte de L´Aullugnier was de volgende beklimming, van de derde categorie. Wederom was het Pacher die als eerste boven was. Benoot viel in de afdaling net over de vangrail door een stuurfout. Hij kon wel weer op de fiets stappen, maar kon niet meer aansluiten bij de kopgroep.

Twintig kilometer voor de streep, met nog de slotklim voor de boeg, was de achterstand van het peloton iets meer dan anderhalve minuut. Vooraan waren er ondertussen nog maar drie koplopers nadat Politt en Burgaudeau moesten lossen. Neilands vond het waarschijnlijk niet snel genoeg gaan, want de Let reed weg bij zijn twee mede koplopers.

Zeven kilometer voor de finish begon de slotklim. Net onder de voet van die klim werd Neilands teruggepakt door het peloton, waarin de klassementsrenners goed vooraan zaten. De eerste kilometers werd gezamelijk naar boven gereden, al moesten er natuurlijk achteraan renners lossen door het straffe tempo dat werd aangehouden.

Rolland ging er op vier kilometer van de streep alleen vandoor en sloeg een gaatje. Hij werd echter een paar honderd meter later teruggepakt door het uitgedunde peloton waar Van Aert het tempo bepaalde. Met nog twee kilometer te gaan was de groep nog maar zo'n veertig man groot en moest Van Aert even later zelf lossen. Nu was het zijn teammaat Kuss die op kop van de groep lag voor Roglic. Tom Dumoulin had het ondertussen lastig. Martin demarreerde een halve kilometer voor de streep, maar Roglic kon het gaatje dichten. Het was Roglic die in de eindsprint duidelijk de beste was voor zijn landgenoot Tadej Pogacar. 

Viruswaarheid valt weer eens door de mand

Met dank aan Mario van Woensel op Twitter, een inkijkje hoe Willem Engel van Viruswaarheid probeert 'stemming te maken' met betrekking tot de vaccins tegen corona die momenteel in ontwikkeling zijn. Waar hij vergeet te factchecken of hij de juiste informatie publiceert, doet factcheckVL dit voor hem.

Opnieuw een draadje voor jullie van het internet geplukt.

Celstraf voor bij zich hebben van vuurwapen

Een 29-jarige Amsterdammer die op 15 mei van dit jaar een vuurwapen bij zich had, is door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van één jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie.

Op vrijdag 15 mei kreeg de politie een melding dat een persoon met een mes zou worden gedreigd. De agenten die op de melding afgingen, hielden in de omgeving van de Poolstraat in Amsterdam een aantal personen staande. Op grond van de wet wapens en munitie kondigden de agenten aan de personen te gaan fouilleren.

Eén van de staandegehouden personen, de 29-jarige Amsterdammer, wikkelde een voorwerp dat hij van onder zijn jas trok in een zakdoek. Een agent zag gedeeltelijk het voorwerp. Het was zwart van kleur en leek op een handvat van een mes of de greep van een vuurwapen. De 29-jarige Amsterdammer draaide zich vervolgens om en rende weg. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. Nabij de plaats van de aanhouding werd een zakdoek aangetroffen.

Na onderzoek van de politie bleek het voorwerp een half doorgeladen vuurwapen te zijn van het merk Glock. De 29-jarige man bekende dat het vuurwapen van hem was. Hij droeg het bij zich om zichzelf te verdedigen omdat hij zich bedreigd voelde.

“Vuurwapens dragen en gebruiken is niet normaal,” zei de officier van justitie in zijn requisitoir. Wapenincidenten, gemiddeld één keer in de zes dagen, in de openbarre ruimte zijn buitengewoon ernstig en daarom zetten wij daar sterk op in. De impact van dergelijke incidenten op slachtoffers, getuigen en omwonenden is groot en leidt tot onveiligheidsgevoelens. “

Met de forse strafeisen en de door de rechtbank opgelegde straffen hoopt het Openbaar Ministerie het signaal af te geven dat vuurwapenbezit en geweld niet wordt getolereerd in de Amsterdam.

Tot 6 jaar celstraf geëist voor overval op ouder echtpaar Kampen

De slachtoffers, destijds 80 en 81 jaar, hebben doodsangsten uitgestaan toen ze op 21 januari 2019 werden overvallen in hun woning in Kampen. Op een aanvankelijk doodnormale avond zijn ze vastgebonden, bedreigd, geduwd en gestompt. Ze kregen een bijtende vloeistof in hun ogen gespoten, zijn gechanteerd, ontdaan van dierbare bezittingen en vervolgens hulpeloos achtergelaten. Hun leven is niet meer hetzelfde geworden.

Dat beeld schetste de officier van justitie dinsdag 1 september voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden vier verdachten uit Lelystad terecht voor deze overval. Ze zijn in leeftijd van 19 tot en met 21 jaar. “Verdachten die - kennelijk, want zo verklaren ze - geen moment hebben nagedacht over de vraag wat de gevolgen zouden zijn”, sprak de officier.

Tegen de drie mannen die in de woning zouden zijn geweest, eiste de officier celstraffen van zes, vijf en vier jaar. Tegen de 21-jarige verdachte die buiten in de auto zou hebben gewacht, eiste ze een gevangenisstraf conform de duur van het voorarrest (74 dagen) en een voorwaardelijke straf van 24 maanden met een proeftijd van drie jaar. “Als deze jongens niet veranderen, kunnen ze nog een hoop leed aanrichten. Ik hoop dat ze de tijd die hun straf duurt zullen gebruiken om hun leven een andere richting te geven”, aldus de officier.

De verdachten konden worden aangehouden dankzij uitgebreid en volhardend politieonderzoek. Volgens de officier is er genoeg wettig en overtuigend bewijs tegen de vier. Hen is het medeplegen van diefstal met geweld en afpersing ten laste gelegd. Drie verdachten hebben over hun aandeel in de overval een verklaring afgelegd, een aantal heeft (deels) bekend tijdens de zitting. Bewijs is ook geleverd met telefoongegevens.

Tegen een van de twee 19-jarige verdachten - hij was 17 jaar ten tijde van de overval – is de hoogste straf geëist: zes jaar cel. Hij stond behalve voor de overval ook terecht voor een poging tot beroving van een sushibezorger op 2 januari 2019 in Lelystad en voor het medeplegen van een overval op een tankstation in Lelystad op 8 januari 2019. Bij de strafeisen van vijf en vier jaar heeft de officier laten meewegen dat deze verdachten (deels) hebben bekend bij de politie.

De officier is van mening dat alle verdachten als meerderjarigen moeten worden berecht, ook de verdachte die destijds 17 jaar was. Het gaat om ernstige strafbare feiten, betoogde ze. Ook zou de jongste verdachte in korte tijd meerdere strafbare feiten hebben gepleegd, en zou hij een leidende rol hebben vervuld bij de overval.

COVID-19: 3597 nieuwe besmettingen en 24 doden, totaal 71.129 en 6230

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland is deze week ongeveer gelijk aan vorige week. Het aantal besmettingen afgelopen week (26 augustus 10.01 uur t/m 1 september 10.00 uur) is 3597. In totaal zijn er 71.129 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze patiënten zijn er de afgelopen week 57 opgenomen in het ziekenhuis, 27 minder dan vorige week. Tot nu toe zijn er 12.182 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 24 patiënten overleden aan COVID-19, 8 minder dan afgelopen week. Er zijn in totaal 6230 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Bijna 163.000 mensen hebben zich in de afgelopen week laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten, ruim 23.000 meer dan de week ervoor. Hierdoor is het percentage positieve testen op landelijk niveau deze week iets gedaald naar 2,2%.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Voorkomen lokale problemen stokt door overvraagde politie

De politie kan problemen in wijken onvoldoende voorkomen doordat te veel van haar wordt gevraagd. Wijkagenten in middelgrote steden en in het landelijk gebied hebben nauwelijks tijd om te investeren in wijkcontacten en zo neemt hun kennis van de wijk af. De politie heeft te weinig informatie om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt. Daardoor moet zij vaker repressief optreden: in actie komen bij onveilige situaties. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor de effectiviteit van de politie, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in haar onderzoek ‘Lokale handhaving door de politie’.

De Inspectie JenV onderzocht de aanpak van de vier meest voorkomende problemen: ondermijning (vermenging van boven- en onderwereld), personen met verward gedrag, problematische jeugdgroepen en verkeer. Deze problemen doen zich vaak plaatselijk voor. Goed geïnformeerde wijkagenten kunnen tijdig ingrijpen om te voorkomen dat zij uitmonden in onveilige situaties.

Wijkagenten
Wijkagenten worden in middelgrote steden en in landelijk gebied echter vaak ingezet voor andere noodzakelijke taken, zoals noodhulp. Ook zorgt het grote aantal meldingen over personen met verward gedrag voor een flinke belasting van de politie. Dit maakt investeren in de wijk en daar spelende problematiek lastig. Terwijl in de Veiligheidsagenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid doelen voor de politie staan als ‘stevige lokale verankering’ en ‘een politie die in verbinding staat met alle bevolkingsgroepen’.
De informatiepositie van de politie holt verder uit door het verdwijnen van gespecialiseerde teams. Zij wordt voor haar informatie steeds afhankelijker van de gemeenten. Vooral grote en middelgrote steden krijgen via eigen opsporingsambtenaren (boa’s) en hulpverleners veel informatie binnen. Gemeenten zien daardoor problemen vaak eerder aankomen dan de politie. Maar de gemeenten zijn vanwege de privacywetgeving terughoudend met het delen van informatie over personen met verward gedrag en jongeren die buiten de boot dreigen te vallen.

Aanbevelingen
Voor een effectief politiekorps dienen de minister van Justitie en Veiligheid, de burgemeesters en het Openbaar Ministerie aan te geven wat voor soort politie er in Nederland gewenst is. Nu beweegt de politie zich van een organisatie die preventief problemen kan voorkomen door contacten met alle lagen van de bevolking naar een organisatie die repressief optreedt als de problemen zich voordoen. De Inspectie JenV beveelt de korpschef van de nationale politie aan om aan te geven wat er nodig is voor een politie die in contact is met alle lagen van de samenleving en wat er nodig is voor een meer repressieve organisatie.
De belasting van de politie kan verminderen indien meldingen over verwarde personen eerder bij de juiste hulpverleners komen. Daarom geeft de Inspectie JenV de minister van JenV de aanbeveling om met de verantwoordelijke bewindspersoon van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te bespreken hoe signalen over verwarde personen vroeg zijn op te pikken om ze snel aan zorginstanties door te kunnen geven.

'AZ bereikt akkoord en laat Ouwejan naar Serie A vertrekken'

De overgang van Thomas Ouwejan naar Udinese is in een stroomversnelling geraakt. Volgens de Italiaanse transferexpert Gianluca Di Marzio arriveert de 23-jarige linksback dinsdag in Italië voor de medische keuring en de overige plichtplegingen rondom het contract. Di Marzio meldt dat beide clubs al tot een akkoord zijn gekomen. De verbintenis van Ouwejan bij AZ loopt nog twee seizoenen door.

De doorgaans goed ingevoerde Di Marzio wist afgelopen vrijdag al te melden dat Ouwejan door de technische leiding van Udinese wordt gezien als een geschikte kandidaat voor de linksbackpositie. Het is nog niet bekend wat de Italianen uiteindelijk aan AZ zullen overmaken.

Ouwejan beschikte in Alkmaar door de aanwezigheid van Owen Wijndal niet langer over een basisplaats, waardoor een tussentijds vertrek de beste optie lijkt te zijn voor alle partijen.

Ouwejan had in de winterstop van afgelopen seizoen al van club willen wisselen, toen PSV serieuze interesse toonde in de linksbenige vleugelverdediger. AZ wilde hem destijds echter niet laten gaan. "Dit neem ik AZ kwalijk. Dit is mijn dertiende jaar bij AZ. Ik heb altijd alles gegeven."

"Ik heb hier een zwaar halfjaar gehad. Ik heb twee seizoenen alles gevoetbald. Dan valt het rauw op je dak dat je nu bijna niks meer speelt. Nu komt PSV. Dit is zo'n mooie kans voor mij. Dan is het jammer dat AZ er zo mee omgaat", zei hij toentertijd tegen het Algemeen Dagblad.

Ouwejan verlaat AZ met 110 wedstrijden achter zijn naam. De jonge linksback is, als de deal definitief wordt afgerond, de eerste aanwinst van Udinese voor het aankomende seizoen.

Men eindigde in de afgelopen jaargang op de tegenvallende vijftiende plaats in de Serie A en met de komst van Ouwejan moeten de prestaties een stuk beter worden.

Udinese speelt doorgaans met een driemansverdediging, in tegenstelling tot AZ, waar normaal met vier defensieve krachten wordt aangetreden. Het is dan ook afwachten op welke manier Ouwejan in verdedigend opzicht zal worden gebruikt.

Bij Udinese krijgt de AZ'er te maken met landgenoten Bram Nuytinck, William Troost-Ekong, Marvin Zeegelaar en Hidde ter Avest.

'Ausverkauf' bij Ajax: mogelijk nóg een basiskracht weg

Donny van de Beek is mogelijk niet de enige speler van Ajax die een transfer naar het buitenland maakt. Volgens het Duitse Sky is het Ausverkauf bij Ajax en is het ook maar de vraag of Sergiño Dest nog lang in het tenue van de Amsterdamse club te zien zal zijn. De Duitse televisiezender verzekerde maandagavond laat dat Bayern München nog altijd belangstelling heeft en dat ook twee clubs uit de Premier League in de markt zijn.

De negentienjarige Dest wordt al ruim een half jaar met een transfer naar Bayern in verband gebracht. In februari bracht de Duitse topclub een formeel bod van twintig miljoen euro uit, maar daar nam directeur voetbalzaken Marc Overmars geen genoegen mee.

Hij zette aanvankelijk in op een transfersom van dertig miljoen euro en de verwachting was dat beide clubs ergens halverwege tot een vergelijk zouden komen.

Dest was begin dit jaar ook een opvallende toeschouwer bij het bekerduel tussen Bayern en TSG Hoffenheim (4-3). "Ik was daar vooral omdat ik er familie heb wonen. Ik dacht wel: als Bayern echt interesse gaat krijgen, dan wil ik wel een beetje weten hoe de club in elkaar zit", vertelde Dest toentertijd in gesprek met Ajax Life. "Dus leek het me leuk om alvast een keer te gaan kijken. Maar het was niet zo dat ik er was op uitnodiging van Bayern, zoals gesuggereerd werd. Er zat verder niets achter."

De coronapandemie heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de interesse van Bayern in Dest vervaagde, al heeft de recente winst van de Champions League voor de nodige extra inkomsten gezorgd. Max Aarons van Norwich City wordt door Sky overigens als alternatief voor Dest genoemd.

De drievoudig Amerikaans international werd de voorbije weken sowieso met andere clubs in verband gebracht. Juventus is bezig met een renovatie van de selectie en zou in Dest een kandidaat zien voor de rechtsbackpositie.

Dest maakte afgelopen weekeinde de indruk vol voor een nieuw seizoen bij Ajax én een fanatieke concurrentiestrijd met Noussair Mazraoui te gaan. "Het is altijd een strijd", vertelde hij via de officiële kanalen van Ajax.

"Het is wel een gezonde concurrentiestrijd. Het is niet dat we vies tegen elkaar doen of zoiets. We zijn gewoon relaxed tegenover elkaar. Maar ja, het is strijden voor je plek. Moge de beste winnen. Als ik op de bank terechtkom, dan betekent dat gewoon dat ik harder moet werken."

Stuk kade ingestort in Amsterdam

In Amsterdam is eerder vandaag een stuk kade langs de gracht ingestort. Het betreft de kade op de hoek van de Grimburgwal en Oudezijds Voorburgwal. Het is nog niet bekend of er ook mensen op de kade waren toen het instortte.

Kooij sprint in Settimana Internazionale Coppi e Bartali naar eerste profzege

Olav Kooij heeft de ochtendrit in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali op zijn naam geschreven. De pas 18-jarige Nederlandse sprinter was duidelijk de snelste in een massasprint voor Ethan Hayter en Phil Bauhaus. Voor Kooij is het zijn eerste profoverwinning.

De Zwitser Johan Jacobs reed lange tijd voorop in de 98 kilometer lange ochtendrit. In de laatste vijftien kilometer werd de Zwitser van Movistar weer bijgehaald, waarna de renners zich op konden maken voor de massasprint. In die massasprint was Kooij duidelijk de snelste, voor Hayter en Bauhaus. Kooij, het 18-jarige sprinttalent, is ook de eerste leider in Italiaanse rittenkoers. Later op de dag staat er nog een ploegentijdrit op het programma.

Voor Kooij was het zijn eerste overwinning bij de profs. Eerder deze maand was er al meer goed nieuws voor Kooij, want in 2021 maakt het sprinttalent de overstap naar profs van Jumbo-Visma.

'PSG ziet Depay als interessante optie en maakt interesse kenbaar'

Memphis Depay gaat Olympique Lyon mogelijk op korte termijn verlaten voor een Europese grootmacht. De aanvoerder van de Franse topclub staat volgens France Football namelijk in de belangstelling van Paris Saint-Germain. Technisch directeur Leonardo zou de interesse inmiddels kenbaar hebben gemaakt bij de vertegenwoordigers van de Oranje-international.

Van onderhandelingen zou nog geen sprake zijn. De gesprekken bevinden zich naar verluidt in de beginfase en een bod is nog niet neergelegd bij Lyon. PSG ziet in Depay een interessante optie, mede door zijn contractsituatie.

De Oranje-international beschikt bij Lyon over een contract dat in de zomer van volgend jaar afloopt. Wanneer Depay niet verlengt, zal de Franse club actie moeten ondernemen om te voorkomen dat hij over een jaar transfervrij vertrekt.

Paris Saint-Germain zou overigens niet de enige club met interesse zijn. Eerder werd Depay al gelinkt aan Borusia Dortmund en AC Milan.

In gesprek met de NOS liet Depay maandag weten dat hij momenteel niet bezig is met een transfer. De ex-speler van PSV en Manchester United zegt zich te focussen op Olympique Lyon, die club die hem in januari 2017 voor zestien miljoen euro overnam van United.

"Ik heb nooit gezegd dat ik weg wil", aldus de 26-jarige Depay. "Als ik iets zeg, wordt het vaak verdraaid. Ik heb nog een jaar contract, ben aanvoerder en we hebben een goed team. Dat hebben we laten zien."

"Ik zit goed in mijn vel, maar heb ook mijn dromen. Dat heb ik ook altijd uitgesproken", zo steekt hij zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Tour: Etappe 4 - Eerste aankomst bergop

Drie etappes achter de kiezen in de Tour de France en nu is het tijd voor het echte knalwerk, in potentie dan. De eerste aankomst bergop en wel op bijna twee kilometer hoogte.

De heren renners vertrekken weer uit het prachtige Sisteron en finishen ruim 160 kilometer later in het op ruim 1800 meter hoogte gelegen Orcières-Merlette, een klim van ruim zeven kilometer à 6,7 procent - eerste categorie, noemt men dat.

We verwijzen gewoon weer door naar de prachtige voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden, voor meer details. De start valt rond 13.30 uur, de finish staat grofweg gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Rus direct uitgeschakeld op US Open

Arantxa Rus is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken op de US Open. De Nederlandse tennisster verloor in New York in drie sets (4-6, 6-2, 1-6) van de Amerikaanse Ann Li, die zestig plekken lager op de wereldranglijst staat dan Rus.

Rus begon slecht aan haar partij tegen de Amerikaanse Li. Na vijf games stond de Nederlandse met 4-1 achter De nummer 68 van de wereld herpakte zich en kwam tot 4-4 terug, maar de eerste set ging alsnog naar de Amerikaanse met 6-4.

In de tweede set was Rus wel direct bij de les. Binnen een kwartier spelen stond ze al met 3-0 voor en zou de tweede set makkelijk te winnen met 6-2. In de derde set waren de rollen weer omgedraaid en na de 1-1 in de derde set wist Rus geen enkele game meer te pakken tegen de Amerikaanse Li, die voor het in de tweede ronde van het US Open staat.

Brit die wordt verdacht van verkrachting Erasmuspark in 1993 blijft langer vast

Een 49-jarige Brit die onlangs aan Nederland is uitgeleverd omdat hij wordt verdacht van een verkrachting in het Amsterdamse Erasmuspark in 1993, blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam besloten, zo is te lezen op de website van AT5.

De man zou in 1993 een vrouw op gewelddadige wijze hebben verkracht toen zij haar honden uitliet in het Erasmuspark.

Een in 1993 veiliggesteld DNA-profiel leidde in februari van dit jaar naar de 49-jarige Brit. Zijn DNA-profiel was in de Engelse DNA-databank opgeslagen. Sinds september 2019 worden op grond van het verdrag van Prüm DNA-profielen in de Engelse en Nederlandse DNA-databanken met elkaar vergeleken.

Tegen de 49-jarige man werd een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Op basis hiervan werd hij 26 april in Manchester opgepakt. Het OM vroeg daarna de Engelse autoriteiten om de overlevering van de man. Afgelopen vrijdag werd hij aan Nederland overgedragen.

FOK! Wat een weer: droog, maar saai

Goeiedag!

Het is weer even wennen om een vrijwel droge dag te hebben. De laatste weken wemelde het van de soms erg zware buien in ons land. Afgelopen weekend kwam ook het droge Limburg aan wat nattigheid. In Brabant en delen van Gelderland is het echter nog ontzettend droog. Plaatstelijk viel er daar de afgelopen maand maar 20 mm. Dit in tegenstelling tot grote delen van het westen en noorden. Ook het midden deed redelijk goed mee. Hier en daar viel meer dan 150 mm, tot 194 mm op Marken aan toe. Ook ik mag beslist niet klagen met bijna 160 mm. 

De zware buien zijn voorlopig even verdwenen. Vandaag was het al op veel plaatsen droog, morgen is dat niet anders. Stralend weer is het daarbij helaas niet. De bewolking overheerst en dat geeft toch een wat saai weerbeeld. Morgen verandert er ten opzichte van vandaag helemaal niets. Ook dan is het meest bewolkt. Misschien dat er her en der een gaatje voor de zon is, maar ik denk niet dat dat veel zal zijn.

Nu moet ik mijzelf even corrigeren. Toen ik dit typte was het nog bewolkt, maar uiteindelijk brak de zon er toch nog uitbundig door.

Ook is het vrij fris met maxima rond de 18 graden. De wind doet het ook rustig aan en weet geen vaste richting te kiezen, al lijkt er een lichte voorkeur voor het noorden te zijn. 

Donderdag gaat het weer regenen.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Dreigende luchten (Foto: Scherpschutter)
Er waren de laatste tijd veel dreigende luchten te zien. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Steeds meer vertraging door 'spoorlopers', ProRail start campagne

Meer dan één derde van het aantal vertragingen op het spoor wordt veroorzaakt door mensen die (on)bewust langs het spoor lopen, met tientallen miljoenen euro’s aan maatschappelijke schade tot gevolg en een flink aantal gemiste afspraken. En het aantal treinstoringen door ‘spoorlopers’ stijgt: in 2019 met ruim drie procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo maakt spoorbeheerder ProRail vandaag bekend. Reden voor een nieuwe ProRail-campagne: ‘Spoorlopen? Het heeft meer gevolgen dan je denkt!’

Ondanks verschillende preventieve maatregelen die ProRail in de afgelopen jaren nam, steeg het aantal treinstoringen veroorzaakt door spoorlopers in 2019 naar 3.289 gevallen. Een stijging van drie procent ten opzichte van 2018 en maar liefst dertien procent ten opzichte van 2015. Van alle oorzaken van treinstoringen, stond de oorzaak ‘spoorloper’ met stip op nummer één (36%), gevolgd door ‘dieren op het spoor’ (8%) en ‘wisselstoringen’ (7%). Dagelijks zorgen spoorlopers in totaal voor ruim 4,5 uur aan vertraagde treinen. Hierdoor komen iedere dag weer vele tienduizenden treinreizigers te laat op hun bestemming aan. Zij missen hun aansluiting en lopen belangrijke afspraken mis.

Domino-effect
Iedere spoorloper veroorzaakt een domino-effect op het drukke Nederlandse spoor. Wanneer een machinist een wandelaar of fietser langs het spoor ziet – wat erg schrikken is – moet de trein uit veiligheid remmen en fors langzamer gaan rijden. Ook de treinen daarachter en de tegemoetkomende treinen moeten daardoor hun snelheid aanpassen. Op het drukke Nederlandse spoor ontstaat direct een soort treinfile. Maar het domino-effect gaat ook verder, buiten het spoor. Reizigers komen bijvoorbeeld te laat op hun afspraak of moeten deze verzetten. Je kan je voorstellen dat je collega dan pas later van kantoor weg kan, waardoor die weer een belangrijke afspraak bij de fysio mist.

Spoorlopers: vaak onbewust, toch grote gevolgen
Spoorlopers zijn mensen die bijvoorbeeld hardlopen of fietsen in de natuur en daarbij gevaarlijk dicht langs het spoor komen. Soms zijn het kinderen die aan het spelen zijn, wildplukkers die in de buurt van het spoor bramen zoeken of mensen die een sluiproute nemen. Onder spoorlopers verstaat ProRail niet mensen die bijvoorbeeld bewust waarschuwingslichten bij een overgang negeren. Spoorlopen heeft veel maatschappelijke gevolgen, door de schrik die zij machinisten aanjagen en de vertragingen die zij veroorzaken. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) becijferde eerder dat de totale maatschappelijke kosten van verstoringen op het spoor jaarlijks vier- tot vijfhonderd miljoen euro bedragen. Bedenk dat spoorlopen voor meer dan een derde van het aantal verstoringen zorgt en je ziet dat wegblijven bij het spoor de samenleving al gauw tientallen miljoenen euro’s per jaar oplevert.

Veel onwetendheid
“Dicht bij het spoor komen is allereerst hartstikke gevaarlijk,” zegt CEO van ProRail John Voppen. “Sommige mensen doen het opzettelijk, anderen weten gewoon niet hoeveel problemen zij veroorzaken. Met deze nieuwe campagne laten we spoorlopers inzien welk domino-effect zij in gang zetten en hopen we dat zij voortaan twee keer over de gevolgen nadenken.”

“Het is enorm schrikken wanneer je vanuit de cabine iemand dichtbij het spoor ziet komen en ik maak mij daar ook wel boos over”, aldus Duncan Hulleman, treinmachinist bij Keolis. “Het is goed als spoorlopers zich beter realiseren wat ze bij machinisten en treinreizigers veroorzaken. Spoorlopen is gewoon heel gevaarlijk, dus doe het niet!”

De campagne wordt ingezet bovenop diverse andere initiatieven die ProRail afgelopen jaren nam. Zo investeerde de spoorbeheerder de afgelopen jaren miljoenen euro’s in hekken, waarschuwingsborden en camera’s langs het spoor. Ook werden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van ProRail voorzien van GPS waardoor Verkeersleiding van ProRail de dichtstbijzijnde BOA’s op een melding kan afsturen. Voor spoorlopen schrijven zij een boete van €140,- uit. Meer informatie over spoorlopen en de campagne vinden mensen op Prorail.nl/spoorlopen.

Berging Britse bommenwerper Markermeer begonnen

De berging van het wrak van een Short Stirling, die op de bodem van het Markermeer ligt, is gisteren gestart. De Britse bommenwerper stortte neer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Defensie voert de berging uit met hulp van een gespecialiseerd aannemingsbedrijf.

Naast de stafofficier vliegtuigbergingen van de luchtmacht is ook de bergings- en identificatiedienst van de landmacht (BIDKL) betrokken. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten 7 bemanningsleden. Of het werkelijk om dit toestel gaat en wie er aan boord waren, moet blijken uit de wrakstukken en stoffelijke resten. Voor het identificeren van eventuele stoffelijke resten beschikt de BIKL onder meer over een modern laboratorium.

Het wrak van de Short Stirling werd een aantal jaar geleden gevonden noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. De bommenwerper nam in de Tweede Wereldoorlog deel aan de bombardementen op Duitse steden. Bemanningsleden van het Bomber Command waren vrijwilligers. Zij hadden zich verplicht om ten minste een tour van 30 oorlogsvluchten te maken. Velen haalden dit niet. Meer dan 58.000 bemanningsleden van het Bomber Command kwamen om.

Recht gedaan
Majoor Bart Aalberts is de stafofficier vliegtuigberging: “Nu, na meer dan 75 jaar, gaan we het kapotgeslagen vliegtuig bergen. We hopen definitief vast te stellen om welk toestel het gaat en de stoffelijke resten van de vermiste bemanningsleden terug te vinden. Zo krijgen hun nabestaanden na al die jaren duidelijkheid en kunnen ze afscheid nemen. En wordt recht gedaan aan het ultieme offer dat deze bemanning voor onze vrijheid bracht.”

Munitie
Vanwege de mogelijke aanwezigheid van munitie zijn er explosievenexperts van de aannemer betrokken. Met een GPS-gestuurde graafmachine wordt nu een stuk van 75 bij 75 meter minutieus afgegraven, Slib en klei worden op grote wrakdelen en explosieven gecontroleerd en vervolgens naar een nabijgelegen werkeiland gebracht. Hier wordt het verder gezeefd en gecontroleerd op stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen, vliegtuigonderdelen en archeologische vondsten.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken
De berging maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Dit zorgt voor de berging van meer dan 30 vliegtuigwrakken waarbij het vinden van stoffelijke resten kansrijk wordt geacht.

De berging duurt ongeveer 4 à 5 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.