Gotham Knights

We kregen de mogelijkheid om Fleur Marty, Senior Producer van Warner Bros. Games Montréal, vragen te stellen over de aangekondigde Gotham Knights. Het ging per mail, dus altijd lastig om vervolgvragen te stellen, maar gelukkig hebben we al meer vragen erin gesmokkeld dan eigenlijk mocht. Maar daar zijn we Nederlanders voor.

Kun je wat meer vertellen over het verhaal van Gotham Knights, wat hebben we gezien in de aankondiging en gameplay-trailer?

Fleur Marty: Onze aankondigingstrailer introduceert de wereld en onze vier speelbare personages - Batgirl, Nightwing, Red Hood en Robin. Na de dood van Bruce Wayne moeten die leden van de Batman Family optreden als de nieuwe heldenwacht die de nieuwe beschermers van Gotham City zullen worden, om te voorkomen dat de stad in chaos vervalt. Het einde van onze trailer introduceert een van de belangrijkste antagonisten van ons verhaal (maar niet de enige!), The Court of Owls.

Onze gameplay-walkthrough bevat Batgirl en Robin en toont een niet zo typische nacht in Gotham City. Het speelt zich halverwege de verhaallijn van Mr. Freeze af. Freeze en zijn team hebben een weermachine bovenop het Elliot Center gezet die Gotham City dreigt te overspoelen met ijs, en onze helden moeten hem tegenhouden. Batgirl en Robin zijn al behoorlijk ver gevorderd, dus ze hebben geavanceerde uitrusting, pakken en skills.

Gotham Knights wordt een actie-RPG genoemd. Wat voor soort RPG-elementen zijn er in de game? Kunnen we meer upgraden dan de personages, zoals de Belfry of het voertuig?

Fleur Marty: Een belangrijk RPG-element is de skilltree, uniek voor elke held. Naarmate spelers door het spel vorderen en hun personage levelen, ontgrendelen ze nieuwe skills die het verschil tussen onze vier helden accentueren en hen uiteindelijk in staat stellen om te bereiken wat we knighthood noemen, waar ze hun eigen versie van de Dark Knight worden. Crafting speelt ook een belangrijke rol in ons spel. Terwijl je op straat vecht tegen misdadigers of mysteries ontrafelt verzamel je blauwdrukken en materialen die je kunt gebruiken om nieuwe uitrusting te maken. Dat kan een geheel nieuw pak zijn of een ander stuk voor een bestaand pak, samen met upgrades voor je melee of afstandswapens. Het craften vindt overdag plaats, wanneer je in de Belfry bent, dat is je uitvalsbasis. In de toekomst gaan we meer in details over onze systemen geven.

Het Gotham in dit spel ziet er anders uit dan de Gotham uit de Arkham-spellen. Hoe kunnen we door de stad reizen? We hebben de Batcycle gezien, zullen er meer voertuigen zijn of is er een andere manier om snel te reizen, zoals door de hele stad gliden met Batgirl?

Fleur Marty: Je hebt helemaal gelijk, we zijn echt van plan om onze eigen unieke versie van Gotham City te creëren, een grote maar dichte, levende en ademende open wereld. De Batcycle is ons hoofdvoertuig en kan worden gebruikt om de stad op straatniveau te doorkruisen, maar al onze helden kunnen ook navigeren met behulp van een combinatie van parkour- en grapple-skills, evenals hun eigen unieke versie van de Batgirl-glide die je in de gameplaytrailer ziet.

Vijanden hebben levels en hitpoint-meters. Betekent hun level dat ze alleen meer health hebben, of kunnen we meer skills verwachten, of een betere AI? Waarom heb je ervoor gekozen om de cijfers te laten zien, in plaats van een andere stijl van vijand, zoals zichtbaar pantser of een ander uiterlijk? Ben je niet bang dat het de immersie zal breken? Of komt er een optie om de getallen uit te schakelen?

Fleur Marty: naarmate de helden evolueren en een hoger level bereiken, krijgen ze meer uitdagende vijanden te zien. Het was erg belangrijk voor ons dat de hele open wereld vanaf het begin toegankelijk is voor spelers en dat geen enkel deel van de stad gelocked is omdat je niet sterk genoeg zou zijn. Maar naarmate ze sterker worden, zullen ze nieuwe soorten vijanden tegenkomen, waardoor ze nieuwe uitdagingen krijgen, niet alleen in hitpoints die ze hebben of damage die ze doen, maar ook in de tactieken die ze zullen gebruiken wanneer ze tegenover de speler staan. Spelers moeten misschien even nadenken hoe ze een bepaalde situatie willen benaderen, wat voor soort uitrusting ze willen gebruiken, op welke vijand ze zich eerst moeten concentreren, enz.

Het level dat boven de hoofden van de vijand wordt weergegeven, is slechts één type indicator, en er zullen natuurlijk visuele verschillen zijn tussen een basisgrunt en een doorgewinterde veteraan. Voor spelers die zich zorgen maken over het doorbreken van de immersie biedt de game een verscheidenheid aan opties om de HUD en de UI aan te passen zoals ze willen en alles uit te schakelen wat hen dwars zit.

Gotham Knights - Reveal (Foto: Warner Bros. Interactive)

Er zijn beruchte schurken in het spel, moeten we ze in een bepaalde volgorde op basis van het verhaal verslaan, of kunnen we ze aanpakken wanneer we maar willen en aan hun verhaallijn beginnen als we daar zin in hebben?

Fleur Marty: Villain-verhaallijnen kunnen door de speler worden aangepakt wanneer ze maar willen. Ze kunnen er zelfs meerdere tegelijk actief hebben en beslissen wanneer ze het volgende hoofdstuk willen vervolgen voor een bepaalde schurk.

Tijdens het gevecht tegen Freeze werd gezegd dat bosses meer skills zal hebben naarmate je level hoger is. Als je speelt met een online buddy die een personage van een lager level heeft, hoe verloopt dit gevecht dan?

Fleur Marty: we hebben systemen om ervoor te zorgen dat we je een gebalanceerde ervaring bieden, of je nu solo of co-op speelt.

Hoe werkt multiplayer? Speel je het complete verhaal van begin tot eind met een vriend of vriendin of kunnen we elkaar alleen helpen met bepaalde bazen? Wat gebeurt er als het level tussen twee vrienden totaal verschillend is?

Fleur Marty: Je kunt de coöp-ervaring benaderen zoals je wilt. Als je besluit om het spel van begin tot eind met een coöp-maatje te spelen, kun je dat doen. Als je gewoon wilt samenwerken voor een paar missies of nachten vol misdaadbestrijding, dan kan dat ook. Je kunt naadloos overschakelen van solo naar coöp. En je kunt ook helemaal beslissen om het hele spel solo te spelen, dat is helemaal prima! Zoals ik al eerder zei, zorgt de game ervoor dat, wat het verschil in level ook is tussen jou en je coöp-partner, je een gebalanceerde en bevredigende ervaring wordt aangeboden in termen van moeilijkheidsgraad.

Gotham Knights - Reveal (Foto: Warner Bros. Interactive)

Hoe werkt het levelen eigenlijk? Als ik bijvoorbeeld met Nightwing speel en na een tiental uur wil overstappen begin ik dan met een Robin van level één?

Fleur Marty: Je verhaalvoortgang is niet aan één held in het bijzonder gebonden, dus als je van personage wisselt, hoef je de game niet helemaal opnieuw te spelen. Maar omdat alle uitrustingen en skills karakterspecifiek zijn, moet je, als je verschillende personages wilt spelen, ze individueel levelen.

Er zijn vijf stadsdelen in het spel. Zullen ze vanaf het begin toegankelijk zijn en zullen vijanden gelijk met je zijn of zijn er zones die je niet overleeft omdat je te zwak bent om daar te zijn?

Fleur Marty: Er is geen level-gating in het spel en de hele open wereld is vanaf het begin toegankelijk. We wilden echt niet dat spelers moeten grinden om toegang te krijgen tot een specifiek deel van Gotham City waar de vijanden te machtig voor hen zouden zijn. Daarom hebben we die scaling, waar de vijanden krachtiger worden naarmate de speler een hoger level bereikt.

Gotham Knights - Reveal (Foto: Warner Bros. Interactive)

Ik zag de helden in verschillende kostuums in de trailers. Op welke manieren kun je je personages aanpassen?

Fleur Marty: als de speler de misdaad in de stad bestrijdt of de verschillende missies op zich neemt die verband houden met het hoofdmysterie of de verhaallijnen van de schurken, verzamelen ze aanwijzingen en blauwdrukken waarmee ze hun uitrusting kunnen aanpassen, bestaande uit hun pak en hun melee en rang wapens. Ze kunnen nieuwe kostuumstijlen ontgrendelen en binnen die stijlen het uiterlijk van de individuele stukken aanpassen. Dit alles gebeurt door terug te komen naar de Belfry.

De game is aangekondigd voor de huidige en de volgende generatie. Wat kunnen we verwachten van de next-gen naast 4K? Streef je naar 60 fps?

Fleur Marty: We werken eraan om ervoor te zorgen dat we spelers op beide generaties consoles een consistente ervaring bieden, maar we zullen natuurlijk profiteren van de mogelijkheden die next-gen biedt op specifieke gebieden. We zullen in de toekomst meer details over next-gen delen.