FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 april 2020

Een pretpark voor jezelf, voor het aller-allerlaatst

Een stukje feelgood voor je harses in deze rare tijden waarbij elke hoestende voorbijganger bijkans met pek en veren bedekt de stad uit wordt gebonjourd. Deze keer een stukje over de ernstig zieke Martijn.

Martijn (42) weet sinds een week dat hij ongeneeslijk ziek is; uitgezaaide kanker en volgens de artsen heeft hij nog enkele weken tot maanden over om ultiem van het restant van zijn leven te gaan genieten en tegelijkertijd nog wat dromen in vervulling te laten gaan. Iets wat steeds moeilijker wordt, door de progressieve ziekte die zijn lichaam langzaam sloopt.

Evengoed kan één droom van zijn lijstje geschrapt worden, met dank aan de Stichting Ambulancewerk. De doodzieke Martijn en zijn zoontje zijn namelijk dol op modelbouw en samen zouden ze graag Madurodam van binnen zien. Madurodam is echter, net als de meeste pretparken en musea, vanwege de coronacrisis gesloten.

Stichting Ambulancewens is echter niet voor één gat te vangen en wist binnen een paar dagen te regelen dat Martijn met zijn gezin een volledig werkend Madurodam kon bezoeken. Woensdag gingen de treinen rijden, de molens draaien, de bruggen konden worden opgehaald, er was niets dat niet in werking werd gesteld voor Martijn, zijn vrouw en twee kinderen.

"Heel mooi", zegt zijn vrouw Jolanda. "Het was bijzonder, zo'n leeg park helemaal voor ons." 

Wat dat laatste betreft is de coronacrisis een gouden tijd voor het gezin. Na Madurodam zijn ze met z'n viertjes nog naar het strand geweest, reden ze over de boulevard van Scheveningen, bezochten ze het ouderlijk huis en gingen ze naar de molens op Kinderdijk. Overal was het veel rustiger dan normaal, waardoor het gezin volledig van elkaar kon genieten.

"Het was prachtig en emotioneel", zegt Jolanda. "Dit is de laatste keer dat we dit met z'n allen kunnen doen. Dat doet ons veel."

Stichting Ambulancewens
De stichting staat zeven dagen in de week klaar voor terminale of immobiele patiënten. Er zijn nog teveel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere bestaande voorzieningen hiertoe tekort schieten. De stichting is dus opgezet om mensen te helpen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer.

Levenskwaliteit toevoegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden. 

Grote opkomst moslims bij gebedsoproep, ondanks coronagevaar

Facepalmbericht uit de lieve stad Amsterdam waar vrijdagmiddag meerdere moskeeën om twee uur voor het eerst een versterkte gebedsoproep lieten  horen. Om dat bijzondere moment mee te maken kwamen veel moslims naar onder meer de Westermoskee. En dat is nou juist niet de bedoeling, zegt imam Yassin Elforkani.


Komt allen Allah roemen!!  Kak, jullie komen ook nog!!?

De gebedsoproep was te horen op initiatief van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM). "We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", schreef de RVM in een persbericht.

Drukte
Het idee is dat de oproep nu elke vrijdag te horen zal zijn, zolang de coronacrisis aanhoudt. Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Slotervaart waar de oproep sinds eind vorig jaar elke vrijdag al te horen is, hoopt dus dat volgende week minder mensen naar de moskeeën komen. "Ik verzoek hen met klem: blijf thuis. Want dit is echt niet de bedoeling."

Lees ook: 'Wekelijks versterkte gebedsoproep laten horen tijdens coronacrisis'

Mustafa Simsek, bestuurslid van de Westermoskee, legt het idee achter de oproep uit. "Iedereen heeft met hetzelfde probleem te maken. Niemand kan nu naar de moskeeën en kerken. We dachten: dit is een goed moment om iedereen even wakker te schudden en te zeggen: sta sterk, we staan met z'n allen goed, let op je omgeving."

'Gebedsoproep heikel punt'
Toch is niet iedereen positief over het initiatief. VVD-raadslid Daan WIjnants noemt het 'geen goede zaak'. "De versterkte gebedsoproep is een heikel punt in de relatie tussen buurt en moskee. De intentie kan goed zijn, maar dit zal veel buurtbewoners ook tegen de borst stuiten. De burgemeester moet in gesprek gaan met de moskeeën."

"Stuur een berichtje", zegt Simsek tegen mensen die niet blij zijn met de oproep in hun buurt. "Dan kunnen we een afspraak maken of mailen en kunnen we het bespreken. We maken het bespreekbaar."

Embargo Valorant opgeheven, volgende week gesloten bèta

Vandaag is officieel het embargo opgeheven op Valorant, de nieuwe team-based shooter van League Of Legends-ontwikkelaar Riot Games. Op moment van schrijven wordt de game volop gestreamd op Twitch, en is met een miljoen viewers momenteel de meest bekeken game op het streamingplatform.

Valorant is héél simpel gezegd een mix van Counter-Strike: Global Offensive en Overwatch. Twee teams van vijf spelers gaan de strijd met elkaar aan waarbij iedere speler de rol van een specifieke 'agent' aanneemt die zijn of haar eigen unieke vaardigheden in huis heeft. Er is sprake van een economiesysteem waarin spelers wapens en utilities kunnen kopen.

In de standaard game-modus moet het aanvallende team een bom plaatsen genaamd The Spike, en moet de tegenpartij dit zien te voorkomen of een reeds geplante bom ontmantelen. Er zijn momenteel 10 speelbare agents beschikbaar in Valorant. De game bevat in-game aankopen in de vorm van cosmetische goedjes, maar heeft geen lootboxes. De game promoot verder een tickrate van 128 om een soepele gameplay te kunnen garanderen. Bekijk hieronder wat gameplay van YouTuber Arekkz voor een indruk van Valorant. De game komt naar verwachting in de zomer van dit jaar uit, uitsluitend voor PC. Volgende week volgt er een gesloten bèta.

Hallmark heeft genoeg van Rumag: collectie offline, eigenaar stapt op

Goede doelensteunwebsite Rumag begint de gevolgen van een aflevering van Zondag met Lubach te merken. In de uitzending werd het marketingconcern flink aan de schandpaal genageld naar aanleiding van hun 'coronacollectie'. Hiermee zeiden zij het Rode Kruis te steunen, maar uiteindelijk waren het de klanten die door verhoogde prijzen de donaties deden. Rumag zelf verdiende tegelijkertijd tienduizenden euro's aan de collectie.

Wenskaartleverancier Hallmark verkoopt kaarten met opdrukken van Rumag. Hallmark heeft hun Rumagcollectie van hun site gehaald en wil eerst garanties van het bedrijf dat alle content origineel is of dat Rumag de rechten heeft verworven.

Lees ook: Rumag: De Bucklerlul van 2020

Niet alleen Arjen Lubach besteedde aandacht aan het jatgedrag van de zogenaamde 'contentgenerators', maar ook Slam!-dj Bram Krikke eiste dat Rumag t-shirts met de tekst 'Joe Joe' uit de handel zou halen. Deze spreuk is in 2018 door Krikke geregistreerd als intellectueel eigendom, wat betekent dat Rumag dit niet zomaar mag gebruiken.

Rumag haalde na een brief van Krikke's advocaat bakzeil, verwijderde de collectie van de site en gaf Krikke de winst, 2200 euro, van de verkoop van die shirts. Krikke heeft dat naar verluid direct doorgesluisd naar het Rode Kruis. "Eind goed, al goed", aldus de dj op Twitter.

Dunkin’ Donuts, Etos en Easy Toys, laten weten dat de ontstane ophef geen aanleiding geeft om de banden met het bedrijf te verbreken. Dunkin' Donuts vond de uitzending van Lubach zelfs 'kinderachtig'. Etos laat weten dat de huidige actie met Rumag is afgelopen en als er inderdaad sprake zou zijn van enige inbreuk op rechten van derden, dan betreurt de drogisterijketen dat.

Update 20.10:

Topman stapt op
FOK!'ker uninvited_guest wist te melden dat eigenaar en creatief brein van Rumag, Thijs van der Heijde (de hipster met binnenmuts), opstapt als topman. 

"Wat begon als een jongensdroom op een zolderkamer is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf met 40 medewerkers. De afgelopen periode is er veel gebeurd en veel gezegd. In deze periode heb ik de impact van sommige uitlatingen verkeerd ingeschat. In het belang van Rumag, in het belang van de medewerkers die ik een warm hart toedraag en de toekomst van het bedrijf, heb ik in overleg met de directie besloten om terug te treden als CEO. Ik ben trots op wat we hebben neergezet en ik wens iedereen bij Rumag het allerbeste’’, reageert Van der Heide, die wordt opgevolgd door Ferdi Buijsrogge.

Buijsrogge is van plan het imago van Rumag te herstellen. "De aandeelhouders en de nieuwe directie hebben besloten elke vorm van plagiaat te veroordelen. Waar dat redelijkerwijze mogelijk is, wil de directie gemaakte fouten herstellen."

'Vegetarisch broodbeleg bijna altijd gezonder'

Alweer slecht nieuws voor de verstokte vleesliefhebbers. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar 33 verschillende merken vleesvrij broodbeleg en gebleken is dat de vegetarische versies van kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt, gezonder zijn dan het origineel.

Volgens de Consumentenbond is de 'Nutri-Score' (score A is gezondere keuze, F is ongezondere keuze) van vleesvervangers gemiddeld een C of D. De score van het dood stuk dier zit vaak rond de D of E. De vegetarische versie van filet americain van supermarktketen Jumbo kreeg zelfs een A. Vegetarisch broodbeleg is daarom niet alleen beter voor dier en milieu dan reguliere vleeswaren, maar blijkbaar biedt het ook gezondheidsvoordelen. 

De vegetarische hap bevat namelijk minder corona verzadigd vet dan de vleesvariant. In de vegetarische zooi zit, net als bij de vleesproducten trouwens, teveel zout. Bijna tweemaal zoveel als door het Voedingscentrum wordt voorgeschreven.

De Consumentenbond pleit voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen.

Overigens hebben de onderzoekers de smaak van het vleesloze beleg niet onderzocht.

Bill Withers (81) overleden

De Amerikaanse soul-legende Bill Withers is op 81-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie laten weten. In een verklaring laten zij weten dat ze diep bedroefd zijn en dat hij "Een man was die op zichzelf was, maar vanuit zijn hart poëzie en muziek schreef die de wereld verbindt”. Verder hopen ze dat zijn muziek mensen helpt tijdens de corona-crisis. "We hopen dat zijn muziek in deze moeilijke tijd steun en vermaak kan bieden.”

Withers laat zijn vrouw Marcia Johnson en hun twee kinderen Todd en Kori achter.

Bill Withers brak in de jaren 70 door met hits als Lean on Me, Ain’t No Sunshine, Just the Two of Us (met Grover Washington jr) en Lovely Day. In 1985 stopte hij met het opnemen van albums. Wel kwam hij in 1988 en 1989 nog in de hitparade terecht toen de Nederlandse DJ Ben Liebrand Lovely day en Ain't no sunshine van een modern jasje voorzag.

Defensie print ID-kaarthouders voor politie

Defensie heeft 500 kaarthouders voor de politie geprint. Die klikt ze aan de wapenstok en kan zo op 1,5 meter afstand identiteitsbewijzen controleren. Deze manier van werken gaat verspreiding van het COVID-19-virus tegen. Op verzoek van de Staf Landelijke Politie maakte Defensie kaarthouders voor korpsen door heel Nederland.

Op gepaste afstand
Een samenwerking tussen Defensie en de eenheid Noord Nederland leidde tot een oplossing voor het op gepaste afstand kunnen controleren van identiteitsbewijzen. Die worden nu in de houder geschoven en met handschoenen aan gecontroleerd.

3D-printing is binnen defensie al langer in ontwikkeling. De militaire organisatie had de 500 houders binnen 48 uur beschikbaar.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Wielerploegen CCC staan op omvallen

Door financiële problemen bij hoofdsponsor CCC is de toekomst van de wielerploegen CCC Team en CCC-Liv onzeker. CCC, een Poolse schoenenfabrikant, zit in zwaar weer vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Doordat er geen wielerwedstrijden zijn krijgt CCC ook geen publiciteit in de media.

CCC is sinds 2019 de hoofdsponsor van de WorldTour-ploeg CCC Team van onder andere Greg van Avermaet, Mateo Trentin en Ilnur Zakarin. Het Poolse bedrijf is sinds dat jaar ook sponsor van de ploeg rondom Marianne Vos.

In het eerste kwartaal van 2020 was de omzet van CCC negen procent lager dan in het jaar daarvoor en de beurswaarde is met maar liefst 80% gedaald.

Het sponsorcontract loopt nog door tot en met 2021 maar volgens eigenaar Dariusz Milek kan CCC niet anders dan de sponsoring beëindigen.

“We hebben een contract dat ons verplicht voor dit jaar en voor het volgende, maar het bedrijf moet en wil zich tegen lage kosten terugtrekken, omdat de fietsers simpelweg geen diensten verlenen”, aldus Milek in de Poolse media. “We hebben geen 265 wedstrijddagen bij Eurosport meer. Het heeft dus geen zin om in deze sponsoring te investeren, omdat we er geen baat bij hebben.”

COVID-19: 'Permanente bewoning vakantiewoning toestaan'

Minister van Veldhoven voor Milieu en Wonen roept gemeenten en veiligheidsregio’s op om bewoners van vakantieparken niet op straat te laten belanden tijdens de coronacrisis. De minister vraagt nu niet te handhaven op permanente bewoning van vakantieparken tenzij er sprake is van een onveilige situatie of criminaliteit. Daarnaast mag een eventuele sluiting van vakantieparken geen gevolgen hebben voor bewoners.

Minister van Veldhoven: “Ik vraag gemeenten om met de menselijke maat te handhaven als het gaat om de permanente bewoning van een vakantiewoning zonder dat daar een vergunning voor is en vooral te zoeken naar maatwerkoplossingen. Dat gebeurt gelukkig al vaak, maar zeker nu ten tijde van de coronacrisis vraag ik daar extra aandacht voor. Mensen moeten niet op straat belanden in een tijd dat het extra moeilijk is om een andere woning te vinden.”

Eenvoudiger permanente bewoning toestaan
Om het voor gemeenten eenvoudiger te maken om permanente bewoning van een recreatiewoning toe te staan wordt naast de reeds bestaande persoonsgebonden omgevingsvergunning ook een objectgebonden vergunning mogelijk gemaakt. Daardoor kunnen gemeenten ook toestaan dat in een specifieke recreatiewoning altijd mensen mogen wonen. Hiervoor wordt een wijziging van het besluit omgevingsrecht doorgevoerd. Wat de beste optie is voor een specifiek vakantiepark blijft een lokale keuze.

COVID-19: 'Gedwongen wangslijm afnemen bij coronahoesters'

De coronacrisis grijpt direct in op het dagelijks werk van de politie, de veiligheid van agenten en hun inzetbaarheid. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neemt daarom maatregelen om agenten meer te beschermen en hun inzetbaarheid zeker te stellen. Zo heeft de ministerraad vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel, waardoor van hoestende en spugende verdachten gedwongen wangslijm kan worden afgenomen om te testen op corona. Hierdoor kan worden getest of agenten of andere hulpverleners risico lopen als mensen met opzet spugen of hoesten om te besmetten met het corona-virus (COVID-19).

"Nu met het corona-virus is het werk voor agenten en andere hulpverleners nog belangrijker dan ooit. Deze mensen moeten we koesteren. Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die met opzet spugen of hoesten in iemands gezicht. Het is niet alleen smerig en beledigend, maar met het corona-virus ook nog eens levensgevaarlijk. Niet voor niets hanteert het OM hierbij een lik-op-stukbeleid en wordt dit onder poging tot zware mishandeling geschaard’’, aldus minister Grapperhaus.

Ook is besloten dat mondafscherming kan worden aangebracht bij het vervoer van verdachten en personen met verward gedrag, zodat agenten minder kans lopen op opzettelijke besmetting of minder last hebben van dreiging daarvan. Agenten kunnen tijdens vervoer opzettelijk hoesten of spugen niet ontwijken. De mondafscherming wordt als extra instrument toegevoegd aan de uitrusting van de politie bij vervoer van verdachten of verwarde personen. Politiemedewerkers moeten hun werk veilig kunnen doen.

Tijdelijke voorzieningen
Verder schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer vandaag dat op een aantal andere terreinen tijdelijke maatregelen nodig zijn om te zorgen dat de politie inzetbaar blijft en het publiekcontact in bureaus tot het noodzakelijke beperkt kan blijven. Aangiftes die geen fysieke aanwezigheid vereisen kunnen via de elektronische weg plaatsvinden, bijvoorbeeld als het gaat om vermogensdelicten.

Verder gaat het onder meer om het tijdelijk aanpassen van de trainingen binnen de politie en leden van de mobiele eenheid, zodat er minder fysiek contact is. Ook worden tijdelijk certificaten van combinaties politiegeleider-politiehond verlengd. Hetzelfde geldt voor jachtaktes en vergunningen voor beveiligingsorganisaties en wapenverlofhouders. Voor deze zaken zijn anders baliecontacten en huisbezoeken nodig.

Nederlandse Veteranendag afgelast vanwege COVID-19-virus

De Nederlandse Veteranendag op 27 juni in Den Haag gaat niet door. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van het Nationaal Comité Veteranendag besloten. De reden is het COVID-19-virus.

Gepland stonden een bijenkomst op het Malieveld, het defilé voor Z.M. de Koning, de medaille-uitreiking op het Binnenhof, de openingsceremonie in de Ridderzaal en de fly-past.

Het campagneteam van het Nationaal Comité Veteranendag werkt nu een alternatief programma uit. Op 15 april valt het besluit en volgt er meer informatie.

Altijd een prachtige dag
Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Veteranendag is altijd een prachtige dag waar ik en velen met mij naar uitkijken. Ik hoop dat we op een andere manier toch aandacht kunnen besteden aan wat onze veteranen voor de samenleving betekenen en hebben betekend. Hun bijzondere verhalen zijn de moeite waard. Die moeten we blijven vertellen, ook in deze moeilijke tijd.”

'Rapper JoeyAK goot kokend water in nek van ontvoerde vrouw'

Joël H. (23), beter bekend als rapper JoeyAK. zou volgens justitie kokend water hebben gegoten in de nek van een vrouw die werd ontvoerd uit Amsterdam-Noord. De rechtbank oordeelde vandaag dat hij 90 dagen langer vast moet blijven zitten.


Vetstoere zeikrap van JoeyAK (Bron: YouTube)

De rapper wordt ervan verdacht de vrouw te hebben ontvoerd en gemarteld, samen met vier vrienden. Zij blijven langer in de cel zitten, in afwachting van het proces.

Kinderen
Het 31-jarige slachtoffer werd op Oudjaarsdag ontvoerd, samen met haar twee kinderen (3 en 7 jaar). Volgens de vrouw speelde H. daarin een leidende rol. Hij zou haar bovendien negen keer hebben geslagen met een vuurwapen op haar hoofd en knie.

De kinderen zouden het martelen niet hebben gehoord, omdat ze op een bovenverdieping verbleven.

Arrestatieteam
Op Nieuwjaarsdag bevrijdde een arrestatieteam de vrouw en haar kinderen uit een woning in Almere. Volgens justitie had de vrouw letsel op haar hoofd en huid, ook zouden haar hals en rug roodverbrand zijn.

Tas gestolen
Zelf denkt het slachtoffer ontvoerd te zijn omdat ze een tas met geld heeft gestolen. In de tas, die naar verluidt het bezit was van een van de mannen, zou 100.000 euro hebben gezeten.

Meer info over de zaak en de marteling is op de site van AD te vinden.

'Wekelijks versterkte gebedsoproep laten horen tijdens coronacrisis'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) heeft al haar aangesloten moskeeën opgroepen om vrijdagmiddag de oproep tot gebed in de hele stad versterkt ten gehore te brengen. Van de ruim twintig Amsterdamse moskeeën die bij de RVM zijn aangesloten, zouden ruim tien van plan zijn de oproep vanmiddag versterkt uit te zenden.

"We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", schrijft de RVM in een persbericht.

De eerste oproep tot gebed werd vrijdagmiddag tussen 14.00 en 14.05 uur ten gehore gebracht. Volgens de RVM deden onder andere de Westermoskee, moskee Badr, moskee El Houda en moskee Al-Kabir mee.

'Elke vrijdagmiddag tijdens de coronacrisis'
"We hopen dat het technisch allemaal lukt, we hebben het woensdag pas besloten dus het is kort dag", vertelt Mohammed Hajji van de RVM. "En anders kunnen we het volgende week opnieuw proberen. We willen het iedere vrijdagmiddag ten gehore brengen tot de coronacrisis voorbij is."

VVD-raadslid Daan WIjnants noemt het plan 'geen goede zaak'. "De versterkte gebedsoproep is een heikel punt in de relatie tussen buurt en moskee. De intentie kan goed zijn, maar dit zal veel buurtbewoners ook tegen de borst stuiten. De burgemeester moet in gesprek gaan met de moskeeën."

Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee laat sinds afgelopen november elke vrijdagmiddag een versterkte gebedsoproep horen. Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee, laat weten dat de moskeeën hen hebben gevraagd hoe ze de versterkte oproep het beste kunnen aanpakken. "Het is vooral belangrijk dat de moskee het er met de buurt over heeft."

Elforkani roept tevens alle geloofsgemeenschappen van Nederland op om tijdelijk te stoppen met bijeenkomsten. "Het is onverantwoord om nog diensten te organiseren, ook met minder dan dertig bezoekers."

Kabinet: bij geweld tegen politieagenten en hulpverleners geen taakstraf

Geweld tegen personen met een publieke taak, zoals politieagenten, brandweerpersoneel en hulpverleners, is onaanvaardbaar. Deze functionarissen handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Geweld tegen dit soort functionarissen moet dan ook stevig worden aangepakt, daar past geen taakstraf bij. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het huidige taakstrafverbod voor geweld- en zedenmisdrijven wordt door dit wetsvoorstel uitgebreid naar elke vorm van geweld tegen personen in de uitoefening van een publieke taak, gericht op de handhaving van de openbare orde of veiligheid. Het gaat dan niet alleen om politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en buitengewoon opsporingsambtenaren, maar ook om andere personen met een publieke taak die tijdens hun werk met geweld te maken kunnen krijgen. Bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen, verkeersregelaars en gevangenispersoneel. Of een jeugdbeschermer die het gesprek aangaat met een ouder over de opvoeding van een minderjarige en een conducteur die de reiziger verzoekt een geldig vervoersbewijs te tonen. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Zij verdienen bescherming tegen geweld.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Opnieuw olieveld gevonden voor de kust van Suriname

Voor de kust van Suriname is een groot olieveld gevonden. In januari van dit jaar werd in de buurt van de nieuwe vondst ook al een omvangrijke hoeveelheid olie gevonden.

Het Amerikaanse oliebedrijf Apache en het Franse Total vonden bij proefboringen het olieveld, dat zo’n 150 kilometer voor de kust van Suriname ligt. Volgens de Surinaamse president Desi Bouterse is de vondst een geweldig cadeau in deze coronatijd.

Sedatiemiddel voor dieren tijdelijk ook toegestaan voor mensen op IC

Ziekenhuizen mogen op de afdelingen intensive care een sedatiemiddel (slaapmiddel) voor dieren gebruiken dat dezelfde werkzame stof heeft als in vergelijkbare sedatiemiddelen voor mensen. Veiligheid en kwaliteit zijn gegarandeerd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft daarvoor tijdelijk toestemming gegeven.

Sedatiemiddelen met propofol zijn er zowel voor mensen als voor dieren. Op de Nederlandse markt zijn meerdere diergeneesmiddelen verkrijgbaar met deze stof. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft geoordeeld dat enkele merken een zodanige samenstelling hebben en aan zulke strenge veiligheidseisen voldoen, dat ze ook bij mensen kunnen worden gebruikt. Zo bevatten ze geen hulpstoffen waar mensen niet tegen kunnen, ook niet bij langdurig gebruik. Het middel blijft overigens ook in voldoende hoeveelheid beschikbaar voor dieren.

Veiligheid en kwaliteit gegarandeerd
Geneesmiddelen voor dieren worden op dezelfde wijze geproduceerd als geneesmiddelen voor mensen. Fabrikanten moeten in beide gevallen voldoen aan de Europese richtlijnen voor Good Manufacturing Practice (GMP), met eisen voor onder andere kwaliteitssystemen, faciliteiten, apparatuur, grondstoffen en kwaliteitscontroles. Inspecteurs van de IGJ beoordelen fabrikanten van diergeneesmiddelen in Nederland op dezelfde manier als fabrikanten die geneesmiddelen voor mensen maken.

Voor deze toestemming hebben het CBG en de IGJ een nauwkeurige evaluatie uitgevoerd. Daarbij is onder meer gekeken naar aspecten als samenstelling, kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddel. Hierbij bleek dat het diergeneesmiddel dat nu is toegelaten, aan dezelfde hoge veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet als de middelen voor mensen waar nu door het coronavirus een tekort aan kan ontstaan.

COVID-19: 1.026 nieuwe besmettingen en 148 doden, totaal 15.723 en 1.487

Tot en met 3 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 15.723  COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1.026 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 6.286 (+502) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 148 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 1.487 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Hoofdagent Nawid vertelt over zijn confrontatie met een coronahoester

‘Toen hij op mij hoestte, dacht ik: dat meen je toch niet?’ De Apeldoornse hoofdagent Nawid vertelt over zijn confrontatie met een coronahoester.  ‘We kregen een melding van een huiselijke twist. De verdachte opende de deur. Volgens hem was er niks aan de hand. Toen wij ook de andere mensen die in het huis aanwezig waren wilden spreken, zonder hem, werd hij kwaad. Omdat hij iemand bedreigd bleek te hebben, hielden we hem aan.’

Schelden
Nawid boog over de verdachte heen in de arrestantenbus om zijn gordel vast te gespen. ‘Hij was op dat moment vrij rustig, dus ik was er niet op bedacht. Mijn gezicht was 10 à 15 centimeter van zijn gezicht verwijderd. Op het moment dat hij hoestte, dacht ik: dat meen je toch niet? Ik kon het bijna niet geloven. Hij riep: “Ik zal jullie allemaal in het gezicht hoesten, ik hoop dat jullie alle ziektes krijgen. Coronalijers!”’

Besmet?
Nawid voelde zich na het hoestincident in eerste instantie niet bedreigd. 'Bespuugd worden is erger, dacht ik. Maar tijdens de rit naar het arrestantencomplex begon tot me door te dringen dat hij me wel degelijk besmet zou kunnen hebben met het coronavirus. Geen fijne gedachte. Want ik ben niet alleen een politieman, maar ook een vader, echtgenoot en een zoon. Ik heb familieleden die ook in de risicogroep vallen. Mijn ouders bijvoorbeeld, die ook een dagje ouder worden. Wat nou als deze man het virus inderdaad had?’

Gaat te ver
De volgende dag vindt overleg plaats met de arts die de verdachte had bezocht. Die had geen enkel symptoom van het coronavirus bij de verdachte waargenomen. Dit stelde Nawid gerust. ‘Wat overbleef, was boosheid. Wat hij had gedaan, was voor mijn gevoel hetzelfde als iemand bedreigen met een neppistool waarvan alleen hij wist dat het nep was. Dat het politiewerk bepaalde risico’s voor mijzelf met zich meebrengt, heb ik net als alle andere politiemensen aanvaard. Maar het gaat te ver als het de mensen om mij heen raakt. Ik vind de straf daarom ook terecht: acht weken cel en een schadevergoeding van 400 euro.’

Spuugmasker
Werken in deze coronacrisis doet een beroep op het aanpassingsvermogen van agenten, zegt Nawid. ‘In het begin moest ik erg wennen dat ik niemand een hand kon geven. Ik ging nog wel eens de fout in. Maar we worden ons allemaal steeds bewuster van de risico’s en hoe we die risico’s kunnen verkleinen. We passen ons aan. Tegenwoordig vragen we iedereen met wie we in contact komen: bent u ziek? Hebt u klachten? Mensen kijken daar niet raar van op. Iedereen is met het coronavirus bezig. Houden we iemand aan waarvan we verwachten dat die weerstand gaat bieden of dreigementen gaat uiten, dan doen we hem of haar gelijk een spuugmasker op.’

Nawid vertelt zijn verhaal ook in De Politiepodcast. Deze is vanaf vandaag te beluisteren. Ook het OM komt hierin aan het woord. Zij eist hoge straffen en past snelrecht toe.

Hoofdagent Nawid vertelt over zijn confrontatie met een coronahoester (Afbeelding: Politie.nl)
Hoofdagent Nawid vertelt over zijn confrontatie met een coronahoester (Afbeelding: Politie.nl)

Amerikaanse game-retailer gebruikt coronamythes als advies voor medewerkers

Veel winkels hebben al besloten hun deuren dicht te gooien om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, maar die boodschap lijkt nog niet door te zijn gedrongen bij de meeste winkels in de Verenigde Staten die games verkopen. Marktleider Gamestop moest na heftige kritiek al de deuren sluiten, maar de keten Game X Change is een stuk koppiger. In plaats van de deuren te sluiten besloten ze richtlijnen op te sturen naar hun medewerkers wat zij kunnen doen in de strijd tegen COVID-19 - inclusief mythes die al lang en breed ontkracht zijn.

Kotaku heeft een email in handen gekregen van Game X Change-medewerkers die volgens Game X Change gebaseerd is op het advies van een geregistreerde verpleger in Louisiana. Hoewel de keten advies geeft dat degelijk hout snijdt zoals het wassen van je handen, komt het ook met adviezen die volgens experts geen enkel nut hebben. Onder andere het nat houden van de mond, gorgelen van azijn, het hangen van je kleren in de zon om het virus te doden, het mijden van koude gerechten en de nutteloze test waarin je probeert je adem 10 seconden in te houden worden als advies gegeven. Als klap op te vuurpijl had Game X Change ook nog beloofd hulpmiddelen zoals desïnfecterende gel op te sturen naar de winkels, maar ook deze zijn niet aangekomen.

Een anonieme medewerker klom in de pen om eigenaar Grant Wetherill een lange brief te schrijven waarin hij zijn grieven uitlegt. "Sommige medewerkers hebben families thuis waar ze zich zorgen over maken. Sommigen hebben kinderen die een verhoogd risico lopen [...]. of hebben een autoimmuunziekte die erg kwetsbaar zijn voor het coronavirus. De kans dat deze persoon sterft is bijna gegarandeerd. Is dit iets wat jullie toestaan? Zodat jullie een aantal dollars extra winst kunnen maken?"

In plaats van de hand eigen boezem te steken, maakte Wetherill zich aldus interne bronnen vooral zorgen over de toon van de brief en probeerde hij de anonieme werknemer een schuldgevoel aan te praten. "Ik kan niks doen als ik niet weet met wie ik spreek. Ik kan je vertellen dat ik heel veel tijd spendeer in de winkel, ondanks dat ik 56 jaar oud ben en zowel Parkinson als astma heb. Geef me geen preek over risico. Als je je volwassen gedraagt, dan kunnen we altijd met elkaar praten."

Game X Change heeft nog niet op de vraag van Kotaku gereageerd om een statement te geven. Er gaan geruchten dat Game X Change morgen alsnog de winkels in Texas gaat sluiten. In de tussentijd is het belangrijk dat je op de hoogte bent rondom nepnieuws en mythes tegen het coronavirus: mocht je willen weten wat je kan doen dat wél effect heeft, check dan de site van het WHO.

Gamexchange

Koning en Koningin bezoeken RIVM in Bilthoven

De Koning en Koningin hebben vrijdagochtend 3 april een werkbezoek gebracht aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Het bezoek vond plaats in het kader van de bestrijding van het coronavirus (COVID-19).

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spraken tijdens hun bezoek met Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, over onder meer de coördinerende rol van het RIVM bij de bestrijding van de coronapandemie en de maatregelen om de verspreiding van het virus te kunnen controleren en kwetsbare groepen te beschermen. Tijdens het werkbezoek kwam ook de werkwijze van het Outbreak Management Team aan bod en de totstandkoming van operationele richtlijnen en adviezen aan zorgprofessionals.

De Koning en Koningin Máxima bezochten de afdeling Modellering van Infectieziekten, waar met de meest actuele feiten en cijfers de verspreiding van het coronavirus in kaart wordt gebracht. Afsluitend gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in gesprek met de medewerkers van het laboratorium waar op COVID-19 wordt getest en waar onderzoek en diagnostiek plaatsvindt.

Het RIVM richt zich op de volksgezondheid en een veilige en gezonde leefomgeving. Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek en door het verzamelen en toepassen van kennis. Het instituut heeft een centrale rol in de infectieziektebestrijding en in landelijke preventie- en screeningsprogramma’s. Iedere dag publiceert het RIVM actuele cijfers over de situatie van het coronavirus in Nederland. Door gegevens te verzamelen en te analyseren wordt in kaart gebracht hoe de verspreiding van het coronavirus verloopt en of de getroffen maatregelen effect hebben.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

Sterfte neemt toe

In het kader van Stichting Open Deur, melden het CBS en het RIVM dat het sterftecijfer de afgelopen weken hoger is uitgevallen dan gemiddeld voor deze periode. In week 12 (16 tot en met 22 maart) overleden 3.575 personen. Dat waren er 443 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Voor week 13 (23 tot en met 29 maart) wordt het aantal overledenen geschat op ongeveer 4.300 personen. Deze schatting is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe ontvangen heeft voor week 13. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

In 2020 overleden er tot en met week 10 (tot en met 8 maart) gemiddeld 3.132 mensen per week, net iets minder dan in 2019 toen er in de eerste tien weken gemiddeld 3.170 mensen overleden.

De hogere sterfte valt samen met het begin van de coronacrisis in Nederland. Op 27 februari 2020 werd de eerste positief geteste patiënt gemeld in Nederland en op 6 maart het eerste sterfgeval door het nieuwe coronavirus (COVID-19). Op 11 maart heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de COVID-19-uitbraak tot pandemie verklaard.

In week 11 zijn 34 overleden COVID-19-patiënten aan het RIVM gemeld, in week 12 werden 280 overledenen gemeld en 713 in week 13 (stand donderdag 2 april 2020). Omdat niet alle overledenen in Nederland getest zijn op COVID-19 zullen de werkelijke aantallen aan corona overleden personen hoger zijn. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS—dus ongeacht de doodsoorzaak—onstaat een completer beeld.

Toename vooral bij ouderen
In absolute aantallen stierven vooral meer ouderen in week 12, vergeleken met de eerste tien weken van 2020. In de winter, en zeker met griep en/of kou, zijn er met name meer sterfgevallen onder ouderen.

Procentueel gezien is het aantal overledenen in week 12 toegenomen bij alle leeftijden boven de 50 jaar. Beneden de leeftijd van 50 jaar is er een daling te zien. In week 13 lijkt de toename zich meer te concentreren bij personen van 65 jaar of ouder.

Vooral meer sterfgevallen in Noord-Brabant
In de meeste provincies was het aantal overledenen in week 12 hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. De grootste toename is te zien in Noord-Brabant. In week 11 was in deze provincie ook al een duidelijke stijging van het aantal overledenen te zien. Naast Noord-Brabant was het aantal overledenen in week 12 duidelijk hoger in Limburg. Ook in Noord-Holland en Gelderland is een duidelijke toename te zien.

De toename van het aantal overledenen zet in week 13 door in Noord-Brabant en Limburg. In deze twee provincies ligt de totale weeksterfte voor week 13, geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, ongeveer 80 procent hoger dan in de eerste tien weken van 2020. Ook in de provincie Utrecht is er in week 13 een duidelijke toename te zien op basis van een eerste schatting. In Gelderland en Overijssel is er ook een (verdere) stijging te zien voor week 13.

Informatiebronnen CBS en RIVM
Het CBS krijgt dagelijks berichten over sterfte binnen uit de bevolkingsregisters van gemeenten. Het CBS heeft dan nog geen informatie over de doodsoorzaak van de overledenen. Deze informatie ontvangt het CBS via een doodsoorzakenverklaring die is ingevuld door de arts die de overledene schouwt. De publicatie van de informatie uit de doodsoorzakenverklaringen wordt regulier in het derde kwartaal van 2020 verwacht.

Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s.

Schatting gebaseerd op tot nu toe ontvangen berichten
Gewoonlijk zit er enige tijd tussen de feitelijke overlijdensdatum en het moment waarop deze informatie het CBS bereikt. De overlijdensberichten worden iedere week op donderdag verzameld. Meestal heeft het CBS op donderdag gegevens van iets meer dan 80 procent van alle sterfgevallen van de voorgaande week. Deze informatie geeft dus een indicatie van het te verwachten totale aantal overledenen in die week.

Uit week 12 is op te maken dat de berichten momenteel sneller binnenkomen dan gewoonlijk (het aantal binnengekomen berichten na één week was 87 procent van het totaal). De schatting voor week 13 is gebaseerd op de aanname dat nu ook 87 procent is ontvangen. Dit is echter niet zeker, het werkelijk aantal overledenen in week 13 kan hoger of lager uitvallen.

Darkest Dungeon krijgt PvP-toevoeging in nieuwe DLC

De briljante, onvergeeflijke turn-based RPG Darkest Dungeon krijgt volgende maand geheel onverwachts een nieuwe portie DLC genaamd The Butcher's Circus. Opvallender nog is dat met deze uitbreiding er een player-versus-player-modus wordt toegevoegd. 

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Red Hook Studios Darkest Dungeon 2 aankondigde, derhalve komt een (betaalde) uitbreiding voor het eerste deel ietwat onverwacht. Sinds de release in 2016 is Darkest Dungeon altijd uitsluitend een singleplayerervaring geweest, maar daar komt nu dus verandering in. The Butcher's Circus voegt een gelijknamige nieuwe locatie toe aan de Hamlet waar spelers de strijd aan kunnen gaan met andere spelers en daarbij een aparte line-up aan heroes kunnen samenstellen, je riskeert dus niet je gewone "campaign" heroes kwijt te raken in de multiplayer-gladiatorenstrijd. Ook zullen er verschillende nieuwe trinkets toegevoegd worden specifiek voor deze modus en werk je aan een "banner" om je online successen ten toon te spreiden.

De prijs en de exacte releasedatum zijn nog niet bekend, behalve dan dat de uitbreiding dus in mei moet verschijnen.

72-jarige alcomobilist vernielt voortuin en smeert hem

Een 72-jarige Vlissinger is donderdagavond aangehouden omdat hij met zijn auto schade had veroorzaakt aan een tuin en een personenauto. Daarna reed hij weg zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

Een 31-jarige man uit Vlissingen reed in zijn auto door de Dreesstraat in zijn woonplaats en wilde linksaf de Van Der Brugghenstraat in rijden. Op datzelfde moment haalde de 72-jarige man de Vlissinger in en kwamen beide voertuigen met elkaar in botsing. De auto van de 72-jarige man reed via het trottoir de voortuin in van een woning in de Van Der Brugghenstraat, reed een haag plat en belandde vervolgens in een tweede voortuin. Daar ontstond geen noemenswaardige schade.

Omdat de veroorzaker van de schade zijn kentekenplaat was verloren, was snel bekend wie het betrof. Een surveillerende agent werd naar deze melding gestuurd. Hij hield de betrokken 72-jarige aan. De man moest een ademanalyse ondergaan. Hieruit bleek dat hij teveel had gedronken. Het analyseapparaat gaf aan dat de man 710 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht blies. Dat is ruim drie keer zoveel dan is toegestaan.

De aangehouden verdachte is gehoord en na het afleggen van een verklaring mocht de man weer naar huis. Overigens wel pas na inlevering van zijn rijbewijs. Een Officier van Justitie beslist later over de verdere afhandeling van de zaak. Tegen de 72-jarige man is aangifte gedaan.

COVID-19: Google gaat locatiegeschiedenis gebruikers delen met overheden

Google gaat, zolang de pandemie duurt, de locatiegeschiedenis van haar gebruikers delen met overheden in 131 landen. Op die maner krijgen overheden sneller inzicht in de plaatsen waar het nog te druk is. Het bedrijf benadrukt dat het gaat om anonieme data: er worden geen naar personen herleidbare data beschikbaar gesteld. 

Wereldwijd maken meer dan een miljard mensen gebruik van Google Maps. De mobiliteitsrapporten laten zien hoe druk het was ten opzichte van januari. De gegevens zijn uitgesplitst per provincie en gebaseerd op locatiedata van twee tot drie dagen geleden. Het is de bedoeling dat de rapportages dagelijks verversd worden. Het rapport van vandaag van Nederland vind je hier. Woon je in een ander land, dan kun je hier zelf je land zoeken en de data opvragen. 

Google gaat locatiegeschiedenis gebruikers delen met overheden (Foto: FOK!)
Google gaat locatiegeschiedenis gebruikers delen met overheden (Foto: FOK!)

Lekker weer of niet: Laat het OV aan mensen die het echt nodig hebben

Alle OV-bedrijven en Prorail roepen reizigers op om komend weekend – ondanks de vrije dagen en het lekkere weer – alleen met het OV te reizen als dat strikt noodzakelijk is: "Op deze manier kunnen we Nederland veilig en verantwoord in beweging houden."

Door het eerdere advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, is het aantal reizigers de afgelopen twee weken al drastisch gedaald. Alle OV-bedrijven rijden sinds 21 maart een speciale dienstregeling.

"We doen er alles aan om Nederland in beweging te houden voor bijvoorbeeld medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers die naar hun werk moeten. Maar voor hun veiligheid en die van onze medewerkers mogen onze voertuigen en stations niet te vol zijn. De trein, metro, tram of bus is even geen uitje. Lekker weer of niet: Laat het OV aan mensen die het echt nodig hebben. Dus zorg voor elkaar, blijft huis als je niet hoeft te reizen." Pedro Peters, voorzitter OV-NL namens alle OV-bedrijven.

Maatregelen Openbaar vervoer
Alle vervoerbedrijven en Prorail hebben eerder al maatregelen genomen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van het OV de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Voorlopig rijden ze tot en met 28 april speciale dienstregelingen. Vanaf vrijwel ieder station in Nederland rijden - in alle richtingen - twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur werd gereden, blijft dit zo. Op die manier kunnen reizigers die daar echt afhankelijk van zijn naar hun werk blijven gaan. Ook voor alle bussen, trams en metro’s gelden speciale dienstregelingen, kijk daarvoor op de site van uw vervoerbedrijf.

Gevolgen voor reizigers
Reizigers kunnen door de aanpassingen te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. OV-bedrijven doen hun uiterste best om per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open te houden voor reizigers. Zo bieden zereizigers waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten.

Het advies blijft om goed voorbereid op pad te gaan: voor vertrek, reisplannercheck!

Informatiescherm op Den Haag CS  (Foto: FOK!/DJMO)
Informatiescherm op Den Haag CS (Foto: FOK!/DJMO: Disclaimer: deze foto is op 13 maart gemaakt, dus voor het advies om thuis te blijven van kracht werd!)

2 tegen 1: Man beroofd van dure jas bij straatroof

In de nacht van woensdag op donderdag liet een 18-jarige man uit Bergen op Zoom zijn hond uit op de Rooseveltlaan, toen hij vanuit het niets door twee mannen geslagen werd en met een pistool werd bedreigd. Hij raakte hierbij gewond aan zijn gezicht. 

Het tweetal beroofde hun slachtoffer vervolgens van zijn dure jas, waarna ze naar een auto renden en via de rotonde wegreden richting de Jacob Obrechtlaan. Het incident gebeurde rond 01.30 uur. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contacht opnemen met de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, via WhatsApp of vie het tipformulier op de website. 

COVID-19: Apothekers mogen geneesmiddelen onderling uitwisselen

Apothekers mogen hun voorraden aan geneesmiddelen onderling uitwisselen, als dat nodig is om tekorten door leveringsproblemen op te lossen. Normaal is dat verboden, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat het nu tijdelijk toe.

Door de uitbraak van het coronavirus bestaat de mogelijkheid dat geneesmiddelen door leveringsproblemen (tijdelijk) niet goed beschikbaar zijn. Daarbij kan het voorkomen dat er apothekers (en apotheekhoudende huisartsen) zijn die voldoende geneesmiddelen op voorraad hebben, terwijl anderen te weinig of niets meer hebben.

Om het voor apothekers mogelijk te maken elkaar in deze crisis te helpen, staat de inspectie het onder voorwaarden toe dat een apotheker die een geneesmiddel over heeft dat overdraagt aan een andere apotheker. Normaal mag dat niet, maar in het belang van de volksgezondheid mogen apothekers nu dus afwijken van de geldende wetgeving. De inspectie zal hierop in ieder geval tot 1 juli 2020 niet handhaven.

Limburgs eerbetoon aan helden in de zorg

Er wordt op dit moment veel van onze helden in de zorg gevraagd. Daarom hebben politiemedewerkers uit de hele eenheid Limburg donderdag een eerbetoon aan ze gebracht. Dat deden ze samen met partners als brandweer, ambulancedienst, veiligheidsregio, gemeenten en marechaussee.

Samen brachten ze een eerbetoon uit aan ziekenhuizen in Maastricht, Heerlen, Weert, Venlo, Sittard-Geleen en Roermond. Uiteraard werden de coronamaatregelen bij deze actie in acht genomen.

Man of Medan krijgt tweede gratis Friend's Pass

Iedereen die in het bezit is van The Dark Pictures Anthology: Man of Medan krijgt toegang tot een extra gratis Friend's Pass. Hiermee kunnen spelers eenmalig de volledige game uitspelen in de Multiplayer Shared Story-modus met een vriend die de game niet heeft.

Dit aanbod geldt tot 1 mei voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Je vriend moet om gebruik te kunnen maken van de Friend's Pass spelen op hetzelfde platform. Om toegang te krijgen tot de game moet je vriend eerst de demoversie van Man of Medan downloaden. Via een patch word je vervolgens van de Friend's Pass voorzien. Hieronder is een instructievideo voor pc-spelers te zien.

Ondertussen zijn de makers bezig met een tweede game in The Dark Pictures Anthology Little Hope genaamd.

MotoGP-coureur Andrea Iannone 18 maanden geschorst na doping

Er is eindelijk een uitspraak in de dopingzaak van MotoGP-coureur Andrea Iannone. De Aprilia-rijder is 18 maanden schorsing opgelegd wegens een positieve dopingtest na de Grand Prix in Maleisië afgelopen november. Er staat maximaal vier jaar op het gebruik van doping.

Het Internationaal Tuchtcollege (CDI) van de Internationale Motorsportfederatie (FIM) heeft de Italiaan schuldig bevonden aan het in zijn bloed hebben van een verboden middel. Aprilia laat weten dat het college accepteert dat de stof, drostanolone, in het urinemonster van hun werknemer is terechtgekomen via besmet voedsel. Maar volgens het vonnis is een coureur zelf verantwoordelijk voor wat zijn of haar lichaam binnenkomt. Zij hebben zelf de verantwoordelijkheid om alles te vermijden dat mogelijk (onopzettelijke) besmetting veroorzaakt. De verdediging van Iannone dat hij besmet vlees heeft gegeten achtten zij niet afdoende. 

De straf gaat met terugwerkende kracht in vanaf 17 december 2019, de dag van bekendmaking van de positieve dopingtest. Dit betekent dat Iannone vanaf 16 juni 2021 weer mag racen. Zoals verwacht gaat de coureur in beroep tegen het vonnis bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS). Maar in verband met de coronacrisis heeft het CAS tot 1 mei a.s. alle zaken opgeschort en vanwege de verspreiding van het virus is verder uitstel goed mogelijk. De vraag is nu of de 30-jarige racer een hoorzitting kan krijgen voordat hij al een groot deel van zijn diskwalificatie heeft uitgezeten.

Politie zoekt getuigen gewapende overval op Aldi in Elsoo

Een man heeft donderdagavond een overval gepleegd op de Aldi aan de Koolweg in Elsloo. Hij bedreigde een medewerker van de winkel met een steekwapen en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor.

De overval vond even na 19.00 uur plaats. Via Burgernet is een oproep gedaan aan eventuele getuigen die de man mogelijk hebben gezien. De verdachte is 1.80 meter lang, heeft een blanke huidskleur en droeg een zwarte jas en een blauwe broek. Getuigen worden verzocht contact met de politie op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Laatste trailer voor Final Fantasy VII Remake

Na jaren gesmeek van fans nadert de officiële releasedag van het eerste deel van Final Fantasy VII Remake en Square Enix publiceert nog één laatste video om ons te laten weten dat het toch echt gaat gebeuren.

In Final Fantasy VII Remake ben je op een planeet waarvan de levenskracht, mako, door het schimmige bedrijf Shinra Electric Power Company wordt gebruikt om energie te leveren. Cloud Strife, een voormalig lid van Shinra’s elite SOLDIER-eenheid, verleent als huurling zijn hulp aan een anti-Shinra-organisatie die Avalanche wordt genoemd. Deze eerste game in het project brengt spelers naar de stad Midgar en is een volledig opzichzelfstaande game. De werkzaamheden voor het tweede deel zijn al begonnen, hopelijk hoeven we niet zo lang te wachten.

Final Fantasy VII Remake komt 10 april uit.

Scooterrijder overleden na botsing met vrachtwagen

Bij een aanrijding tussen vrachtwagen en een scooter op de Keizersgracht in Amsterdam is omstreeks 07.05 uur is de bestuurder van de scooter overleden. Na het ongeluk werd onder andere een Mobiel Medisch Team opgeroepen. De politie stelt een onderzoek in.

De bestuurder van de vrachtwagen is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Omdat de familieleden van het slachtoffer nog in kennis moeten worden gesteld, geeft de politie momenteel niet meer informatie vrij. 

Europees Parlement: Buitengewone plenaire vergadering op 16 en 17 april

De voorzitter van het Parlement en de fractievoorzitters (Conferentie van voorzitters) hebben donderdagochtend via videoconferentie vergaderd en besloten om op donderdag 16 en vrijdag 17 april in Brussel een buitengewone plenaire vergadering te houden. De beslissing om de buitengewone plenaire vergadering te houden is genomen om het parlementaire werk rondom speciale Covid-19-maatregelen voort te kunnen zetten.

Op de agenda staan een debat met de Raad en de Commissie en een stemming over een resolutie over de gecoördineerde EU-respons ter bestrijding van de Covid-19-pandemie en de gevolgen van de uitbraak. Het EP kan dan ook stemmen over wetgevings- of begrotingsvoorstellen van de Europese Commissie in de context van de huidige crisissituatie.

De Conferentie van voorzitters heeft de kalender van het EP aangepast met extra data voor vergaderingen op afstand voor de bestuursorganen, commissies en politieke fracties van het EP. U kunt de herziene vergaderkalender hier vinden.

De fractieleiders hebben donderdag ook hun bezorgdheid geuit over de noodmaatregelen die recentelijk in Hongarije zijn aangenomen. Een meerderheid van de fracties heeft EP-voorzitter Sassoli gevraagd hun zorgen in een brief aan de Commissie kenbaar te maken en de Commissie te verzoeken de situatie te evalueren en te overwegen de artikel 7-procedure van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) in werking te stellen. Deze procedure geeft de EU de mogelijkheid de Europese fundamentele waarden te beschermen.

Stemsysteem op afstand en gezondheidsmaatregelen
De bestaande voorzorgsmaatregelen die het Europees Parlement heeft genomen tegen de verdere verspreiding van Covid-19 hebben geen invloed op de werkzaamheden met betrekking tot de wetgevingsprioriteiten. De kernactiviteiten worden weliswaar beperkt, maar de wetgevende, budgettaire en controlerende functies van de instelling blijven verzekerd.

Het Parlement is akkoord gegaan met een nieuw systeem om op afstand te kunnen stemmen. Dit systeem beschermt de openbare gezondheid en biedt de noodzakelijke waarborgen voor EP-leden om individueel, onafhankelijk en vrij te kunnen stemmen.

Bijna 3 op de 5 Nederlanders maakte in 2019 gebruik van online platforms

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft 58 procent in 2019 wel eens gebruik gemaakt van online platforms om goederen of diensten te bestellen of uit te wisselen. Het vaakst bestelden mensen maaltijden, kochten tweedehands goederen of boekten een accommodatie via zo’n online platform. Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019. Dit jaarlijkse onderzoek van het CBS is vorig jaar onder 5.600 mensen van 12 jaar of ouder gehouden.

Digitale platformen maken het steeds beter mogelijk om vraag en aanbod van goederen, diensten en informatie bij elkaar te brengen. Digitale platformen functioneren niet alleen als intermediair tussen bedrijven en consumenten maar steeds vaker ook tussen consumenten onderling (deeleconomie).

Particulieren maken het meest gebruikt van de digitale platforms om bijvoorbeeld maaltijden te bestellen. In 2019 heeft 35 procent van de Nederlanders via een digitaal platform zoals Thuisbezorgd of Deliveroo maaltijden besteld bij een restaurant, fastfoodketen of cateraar. Daarnaast kocht 32 procent tweedehands goederen via een app of website zoals Marktplaats. Een op de vijf heeft een accommodatie via een online platform geboekt.

In veel mindere mate maakten Nederlanders gebruik van digitale platformen om vervoerdiensten te bestellen (8 procent), personen in te huren voor klussen (4 procent) of auto te huren van een particulier persoon (2 procent).

Een op de vijf Nederlanders boekt via digitaal platform accommodatie bij een particulier
Veel Nederlanders van 12 jaar of ouder boekten een accommodatie van een particulier via een online platform. In 2019 deed 20 procent van de Nederlanders dat. De meest genoemde redenen om via een online platform bij een particulier te boeken, waren de goede prijs/kwaliteit verhouding en de ligging/locatie, respectievelijk 65 en 54 procent noemde deze twee redenen.

Het ruime aanbod aan accommodaties werd door 41 procent van de betrokkenen genoemd. Het persoonlijke contact met de verhuurder, bijvoorbeeld voor het krijgen van tips over de omgeving, is door 17 procent aangegeven als een reden om een accommodatie op deze manier te boeken.

Vooral 25- tot 45-jarigen zijn actief op online platforms
In 2019 maakte 80 procent van de 25- tot 45-jarigen gebruik van een of meerdere online platforms. Van de 12- tot 25-jarigen en 45- tot 65-jarigen deed respectievelijk 64 en 57 procent dit. Onder 65-plussers is het gebruik van digitale platforms het minst populair; 23 procent maakte hier gebruik van.

Naast leeftijd spelen ook digitale vaardigheden een rol bij het gebruik van online platforms. Minder digitaal vaardige mensen maken minder vaak gebruik van platforms dan digitaal vaardigen, te weten 30 procent tegen 78 procent.

Daarnaast gebruiken laagopgeleiden minder vaak digitale platforms dan hoogopgeleiden; 37 tegen 74 procent. Mannen en vrouwen verschillen ook in het gebruik van online platforms. Van de mannen was 61 procent actief op online platforms tegenover 54 procent van de vrouwen.

Negen op de tien dagelijks online
Nederlanders zijn digitaal actiever dan ooit. Het aandeel Nederlanders dat dagelijks online is, is gestegen van 81 procent in 2015 tot 88 procent in 2019. De meest voorkomende internetactiviteiten zijn e-mailen (89 procent), sociale mediagebruik (87 procent) online bankieren (84 procent) en informatie zoeken over goederen of diensten (84 procent).

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

91-jarige vrouw slachtoffer van laffe woningoverval

Woensdagnacht is tussen 02.00 uur en 03.00 uur een overval gepleegd op een woning aan de Willem van Nassaulaan in Den Bosch. Twee mannen zijn de woning binnengedrongen en hebben daarbij een geldbedrag buitgemaakt van de 91-jarige bewoonster.

Een overval is een vreselijke ervaring met een enorme impact. En dat is bij deze woningoverval ook het geval. Het hoogbejaarde slachtoffer is emotioneel hevig aangedaan, aldus de politie. 

Volgens de verklaring van het slachtoffer werd zij woensdagnacht in haar slaapkamer geconfronteerd met twee mannen met gezichtsbedekking. Ze dreigden fysiek geweld te gebruiken als zij hen niet gehoorzaamde. De mannen hebben een geldbedrag weggenomen.

Het gaat om twee mannen in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar. Ze droegen donkere kleding en gezichtsbedekking. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of om een tip achter te laten op het tipformulier

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Overdag zijn er naast wolkenvelden ook zonnige perioden en kan er een lichte bui voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De noordwestenwind is overwegend matig.

In de nacht naar zaterdag is er weinig bewolking, in het oosten en zuidoosten kan lokaal grondmist ontstaan. De minima lopen uiteen van 4°C aan de kust tot -4 plaatselijk in het oosten. De wind is zwak uit west tot zuidwest en draait gedurende de nacht naar zuid tot zuidoost, in het noordelijk kustgebied is de wind matig.

Zaterdag overdag is het overwegend zonnig en droog. De maxima liggen tussen 12°C in het noordoosten en 16°C in het zuidwesten. De zuid tot zuidoostenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De meidoorn van Scherpschutter bloeit weer
De meidoorn van Scherpschutter bloeit weer

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.