Amerikaanse game-retailer gebruikt coronamythes als advies voor medewerkers

Veel winkels hebben al besloten hun deuren dicht te gooien om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, maar die boodschap lijkt nog niet door te zijn gedrongen bij de meeste winkels in de Verenigde Staten die games verkopen. Marktleider Gamestop moest na heftige kritiek al de deuren sluiten, maar de keten Game X Change is een stuk koppiger. In plaats van de deuren te sluiten besloten ze richtlijnen op te sturen naar hun medewerkers wat zij kunnen doen in de strijd tegen COVID-19 - inclusief mythes die al lang en breed ontkracht zijn.

Kotaku heeft een email in handen gekregen van Game X Change-medewerkers die volgens Game X Change gebaseerd is op het advies van een geregistreerde verpleger in Louisiana. Hoewel de keten advies geeft dat degelijk hout snijdt zoals het wassen van je handen, komt het ook met adviezen die volgens experts geen enkel nut hebben. Onder andere het nat houden van de mond, gorgelen van azijn, het hangen van je kleren in de zon om het virus te doden, het mijden van koude gerechten en de nutteloze test waarin je probeert je adem 10 seconden in te houden worden als advies gegeven. Als klap op te vuurpijl had Game X Change ook nog beloofd hulpmiddelen zoals desïnfecterende gel op te sturen naar de winkels, maar ook deze zijn niet aangekomen.

Een anonieme medewerker klom in de pen om eigenaar Grant Wetherill een lange brief te schrijven waarin hij zijn grieven uitlegt. "Sommige medewerkers hebben families thuis waar ze zich zorgen over maken. Sommigen hebben kinderen die een verhoogd risico lopen [...]. of hebben een autoimmuunziekte die erg kwetsbaar zijn voor het coronavirus. De kans dat deze persoon sterft is bijna gegarandeerd. Is dit iets wat jullie toestaan? Zodat jullie een aantal dollars extra winst kunnen maken?"

In plaats van de hand eigen boezem te steken, maakte Wetherill zich aldus interne bronnen vooral zorgen over de toon van de brief en probeerde hij de anonieme werknemer een schuldgevoel aan te praten. "Ik kan niks doen als ik niet weet met wie ik spreek. Ik kan je vertellen dat ik heel veel tijd spendeer in de winkel, ondanks dat ik 56 jaar oud ben en zowel Parkinson als astma heb. Geef me geen preek over risico. Als je je volwassen gedraagt, dan kunnen we altijd met elkaar praten."

Game X Change heeft nog niet op de vraag van Kotaku gereageerd om een statement te geven. Er gaan geruchten dat Game X Change morgen alsnog de winkels in Texas gaat sluiten. In de tussentijd is het belangrijk dat je op de hoogte bent rondom nepnieuws en mythes tegen het coronavirus: mocht je willen weten wat je kan doen dat wél effect heeft, check dan de site van het WHO.

Gamexchange