NxGn 2020: De 50 beste jonge voetballers ter wereld - deel 2

Redactie

Goal.com zet de vijftig grootste talenten van de voetbalwereld op een rij. Voorwaarde is dat de spelers geboren zijn na 1 januari 2001. Eerder plaatsten we deel 1 met de nummers 50 t/m 31. Nu de nummers 30 t/m 11:

#30 Antonio Marin | Dinamo Zagreb
Antonio Marin tekende zijn eerste profcontract bij Dinamo Zagreb in september 2017, terwijl hij naar verluidt ook op vergaande interesse van AC Milan, Paris Saint-Germain en Juventus kon rekenen.

De 19-jarige Kroaat is een vaste waarde bij de Onder-21 van zijn land en staat 13 plaatsen hoger in deze lijst dan vorig jaar, nu hij weer twaalf maanden in de hoofdmacht van Dinamo heeft laten zien over een groot arsenaal aan wapens te beschikken.

#29 Tomás Tavares | Benfica
Sinds Tomás Tavares zich op zijn negende bij de jeugdopleiding van Benfica aansloot, zijn de verwachtingen hooggespannen. Inmiddels is hij doorgebroken in de hoofdmacht en heeft hij zelfs zijn debuut in de Champions League al gemaakt.

De negentienjarige speelt net zo makkelijk linksback als rechtsachter en stond nu al vijf CL-duels in de basis, waarmee het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat hij zijn interlanddebuut maakt voor Portugal. Wel speelt hij al geregeld mee bij Portugal Onder-21.

#28 Yari Verschaeren | Anderlecht
Yari Verschaeren maakt voor het tweede jaar op rij zijn opwachting in de NxGn top 50 en zijn huidige twintigste plaats onderstreept zijn snelle progressie in de afgelopen twaalf maanden.

Hoewel blessures hem momenteel remmen, heeft de 18-jarige aanvallende middenvelder zich dit seizoen wel opgewerkt tot onbetwiste basisspeler van Anderlecht, terwijl hij eveneens zijn eerste interlands voor België heeft gespeeld. Ook zijn eerste interlandgoal is al een feit en een plekje in de EK-selectie is zeer reëel als hij tijdig fit wordt verklaard.

#27 Curtis Jones | Liverpool
Bij Liverpool is er nooit getwijfeld aan het talent van Curtis Jones. Het enige punt van zorg was of de middenvelder, door Jürgen Klopp beschreven als 'ongelooflijk', genoeg geduld zou hebben om te wachten op zijn kans.

De 19-jarige heeft zich het afgelopen jaar sterk ontwikkeld en plukt daar nu de vruchten van. Dit seizoen mocht hij Liverpool een keer aanvoeren in de Carabao Cup, terwijl hij ook de beslissende strafschop benutte. Daarnaast maakte hij de winnende goal in de Merseyside derby.

#26 Lassina Traoré | Ajax
Lassina Traoré bracht twee jaar door bij Ajax Cape Town en maakte in januari 2019 de overstap naar de Eredivisie. Op het eerste trainingskamp met Ajax maakte hij meteen veel indruk en ook in de Keuken Kampioen Divisie was het krachtmens direct een uitblinker bij Jong Ajax.

Inmiddels is hij geregeld basisspeler in de hoofdmacht en de bonkige aanvaller krijgt steeds meer verfijning in zijn spel. De eerste goals in de Eredivisie zijn een feit en de interlandteller bij Burkina Faso loopt ook gestaag op voor de 19-jarige spits.

#25 João Pedro | Watford
Watford kwam vlug in actie om talloze clubs voor te zijn in de strijd om João Pedro. In oktober 2018 werd hij al overgenomen van Fluminense, waar hij zelfs zijn profdebuut nog niet eens had gemaakt.

Daarna bleef hij nog 14 maanden in Brazilië, tot de nu 18-jarige spits in januari van dit jaar de stap naar Engeland mocht maken. Zodra hij zijn werkvergunning had, maakte hij enkele dagen later al zijn eerste minuten in de FA Cup.

De verwachting is nu dat Pedro in korte tijd uit zal groeien tot een net zo grote sensatie als landgenoot Richarlison hem voordeed op Vicarage Road.

#24 Karim Adeyemi | Red Bull Salzburg
Ognen Zaric werkte samen met Karim Adeyemi bij Ünterhaching's Onder-17 en zag daar al snel in dat de spits het ver kan schoppen. "Hij is voorbestemd voor de top", vertelde de coach in november aan Goal. "Voor hem zie ik geen limiet."

Zaric's vertrouwen in Adeyemi is verklaarbaar, want de 18-jarige spits scoorde in de eerste helft van het seizoen aan de lopende band voor FC Liefering, voordat zijn eigenlijke werkgever Red Bul Salzburg (dat Chelsea en Liverpool in 2018 versloeg om zijn handtekening) hem terugriep.

#23 Giovanni Reyna | Borussia Dortmund
Giovanni Reyna is hard bezig om naam voor zichzelf te maken bij Borussia Dortmund, dus is de vergelijking met voorganger Christian Pulisic onvermijdelijk. Vaak zijn zulke vergelijkingen oneerlijk voor de jongste van de twee spelers, maar in dit geval zou men wel eens gelijk kunnen krijgen.

Voormalig Dortmund-assistent Jorg Heinrich denkt zelfs dat de 17-jarige beter gaat worden dan de Chelsea-aanvaller, terwijl Patrick Vieira 'elementen van David Trezeguet' terugziet bij de jongste doelpuntenmaker ooit in de DFB-Pokal.

#22 Joshua Zirkzee | Bayern München
Joshua Zirkzee had zichzelf niet beter kunnen introduceren bij het grote publiek. In zijn eerste twee wedstrijden voor Bayern München maakte de aanvaller eind vorig jaar meteen twee goals. Daar had hij slechts acht minuten voor nodig en ook zijn eerste basisplaats werd bekroond met een doelpunt.

De Nederlands jeugdinternational wordt door Bayern's Onder-23 trainer Sebastien Hoeness omschreven als 'het soort spits dat je niet vaak meer ziet in de moderne voetballerij'. Hij is lang, snel, perfect tweebenig en ijzig kalm in de doelmond: een nachtmerrie voor alle verdedigers.

#21 Fábio Silva | FC Porto
FC Porto zag Fábio Silva een paar jaar geleden naar Benfica vertrekken, maar slaagde er in 2017 in om de talentvolle aanvaller terug te lokken. Daar plukt men nu de vruchten van, want de 17-jarige groeide sindsdien uit tot jongste speler en jongste doelpuntenmaker ooit van de club.

Silva heeft een contract tot medio 2025 en een afkoopsom van 125 miljoen euro. Toch is het verre van onmogelijk dat dit bedrag in de toekomst op tafel gelegd gaat worden. Manuel Fernandes liet al weten dat Silva hem doet denken aan een jonge versie van Cristiano Ronaldo.

#20 Myron Boadu | AZ
Myron Boadu kreeg op jonge leeftijd al aanbiedingen van Ajax en Arsenal, maar opteerde voor AZ, waar een duidelijk plan voor hem klaarlag. Die keuze blijkt nu bijzonder effectief, want op zijn negentiende strijdt hij met de Alkmaarders al om de landstitel en de topscorersprijs in de Eredivisie.

Boadu heeft ook zijn interlanddebuut al gemaakt en groeide uit tot eerste speler in de 21e eeuw geboren speler die scoorde voor het Nederlands elftal, hetgeen niet als een verrassing komt voor Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi. "Hij is zo kalm voor de goal. Dat is echt een gave."

#19 Thiago Almada | Vélez Sarsfield
Toenmalig Vélez Sarsfield-trainer Gabriel Heinze gaf in augustus grif toe dat hij twijfelde om volledig te vertrouwen op Thiago Almada, want de aanvallende middenvelder was pas net 18 jaar oud. Toch krijgt hij sindsdien alle kans. "Hoe kan ik hem niet opstellen als hij zo goed is", vroeg Heinze zich hardop af.

De jongeling uit dezelfde buurt als Carlos Tevez speelt met een vergelijkbare drive als de oud-spits van Manchester City en opvallend genoeg wordt de jeugdinternational van Argentinië nu ook in verband gebracht met een zomerse overstap naar het Etihad Stadium.

#18 Pedri | Las Palmas
Pedri had pas drie profduels voor Las Palmas op zijn naam staan toen Barcelona in september voor de deur stond om hem voor 5 miljoen euro over te nemen aan het einde van het huidige seizoen. De som voor de aanvallende middenvelder kan daarnaast nog met 15 miljoen euro stijgen zodra clausules geactiveerd worden als hij de verwachtingen waar maakt in Catalonië.

Zijn huidige trainer Pepe Mel twijfelt in ieder geval geen seconde aan de 17-jarige. "Pedri lijkt heel veel op (Andrès) Iniesta. Hij zal een perfecte match blijken voor Barcelona. Hij gaat alleen maar beter worden als er meer topspelers om hem heen staan op het veld."

#17 Harvey Elliott | Liverpool
Vorig jaar mei groeide Harvey Elliott uit tot de jongste debutant ooit in de Premier League en de nog altijd pas 16-jarige aanvaller verbreekt meer en meer records sinds hij afgelopen zomer de stap waagde van Fulham naar topclub Liverpool.

The Reds beschikken over een van de sterkste teams ter wereld, maar de begenadigde vleugelaanvaller heeft zijn debuut in het eerste toch al gemaakt onder Jürgen Klopp, die Elliott omschrijft als 'een speciale speler'. De jongeling combineert een uitstekende techniek met slimme looplijnen en een goede werkethiek.

#16 Adil Aouchiche | Paris Saint-Germain
Het is als jonge speler niet eenvoudig om een plekje af te dwingen in de sterrenselectie van Paris Saint-Germain, maar de 17-jarige Adil Aouchiche heeft zijn debuut en het maken van zijn eerste goal voor de Franse kampioen al afgevinkt.

Van hem is al langer bekend dat hij een neusje voor de goal heeft, zoals hij afgelopen zomer al liet zien op het EK Onder-17 in Ierland. Daar scoorde hij in totaal negen keer in slechts vier optredens.

#15 Bukayo Saka | Arsenal
Het seizoen van Arsenal is tot nu toe niet om over naar huis te schrijven, maar Bukayo Saka vormt duidelijk een positieve uitzondering. Hij is zonder twijfel een van de meest getalenteerde jeugdspelers die de laatste jaren zijn doorgebroken in het Emirates

De enige vraag is wat zijn beste positie is. De 18-jarige Londenaar is van nature een linksbuiten, maar speelt de sterren van de hemel als linksback, waar hij de ene na de andere assist levert nu hij bij absentie van Sead Kolasinac en Kieran Tierney mag spelen als opstomende vleugelverdediger.

#14 Rayan Cherki | Lyon
Kylian Mbappé weet meer van het hebben van abnormaal veel talent dan de meesten van ons, dus het wil wat zeggen dat de superster van Paris Saint-Germain fan is van Rayan Cherki; het laatste kroonjuweel uit de jeugdopleiding van Olympique Lyon.

De 16-jarige aanvaller wordt omschreven als een mix tussen Karim Benzema en Hatem Ben Arfa en schrijft nu al geschiedenis in het Groupama Stadion. Hij s de jongste speler ooit die voor de club scoorde nadat hij op 4 januari doel trof tegen Bourg in de Coupe de France.

#13 Eric García | Manchester City
Manchester City had het in de eerste helft van het seizoen lastig door de afwezigheid van Aymeric Laporte, maar trainer Pep Guardiola voegde daar terecht aan toe dat het nog veel moeilijker zou zijn geweest als Eric García er niet was.

De Spanjaard is weliswaar pas net 19 jaar, maar City staat toch op het punt om de centrumverdediger weer een nieuw contract te laten tekenen. Guardiola vergelijkt hem met Sergio Busquets omdat García dezelfde drang heeft om het spel en zijn rol daarin in alle facetten te doorgronden.

#12 William Saliba | Arsenal (verhuurd aan Saint-Etienne)
Arsenal mag dan akkoord zijn gegaan om William Saliba dit seizoen nog terug te verhuren aan Saint-Etienne, maar Claude Puel was afgelopen zomer desalniettemin terecht boos dat de club besloot om de 'beste speler' van zijn selectie te verkopen.

In Frankrijk is men het erover eens dat de transfersom van 33 miljoen euro voor de Frankrijk Onder-20 international een koopje gaat blijken als je zijn snelheid, pure kracht en techniek ziet.

#11 Sebastiano Esposito | Inter
Sebastiano Esposito heeft een veelbewogen jaar achter de rug. Hij werd de jongste speler die ooit in actie kwam voor Inter, toen hij vorig jaar maart op de leeftijd van 16 jaar en 255 inviel tijdens een Europa League-duel. Ook schoot hij Italië in mei naar de finale van het EK Onder-17.

Internazionale besloot zijn ontwikkeling te belonen met een driejarig contract. In december maakte hij tot slot zijn eerste van ongetwijfeld vele goals in de Serie A, waar Genoa met 4-0 over de knie werd gelegd. "Hij heeft een geweldige toekomst voor zich", voorspelt ook trainer Antonio Conte.