FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 maart 2020

COVID-19: Code rood in alle Brabantse ziekenhuizen, 804 besmettingen en 10 doden

Per vandaag zijn 190 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 804. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest.

Er zijn sinds gisteren 5 nieuwe patiënten overleden aan COVID-19. Dit betrof allen oudere patiënten met onderliggend lijden. In totaal zijn er nu 10 mensen gestorven aan de ziekte.

In totaal zijn 115 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

RIVM
RIVM

Update 15.15 uur:
Ook in de rest van de wereld gebeurt er genoeg rondom het virus. Zo is zojuist bekend gemaakt dat de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, positief is getest op het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus.

In Spanje blijft het aantal besmettingen ook sterk stijgen, de afgelopen 24 uur zijn er weer ruim 1000 bijgekomen. Gisteren zijn er al enkele regio's in met name Catalonië al in een lockdown gegaan, geruchten gaan nu dat het binnenkort voor het hele land gaat gelden.

Update 16.30 uur:
Premier Rutte maakte zojuist bekend dat vandaag vanaf 18.00 uur vluchten uit risicogebieden (China, Italië, Iran en Zuid-Korea) geweerd gaan worden. Tevens weer een dringend verzoek aan scholen om open te blijven om kinderen van mensen die zorgen voor gezondheid en veiligheid in Nederland op te blijven vangen.

Update 17.15 uur:
In twee grote Brabantse ziekenhuizen in Den Bosch (Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Breda (Amphia) is er een code rood ingesteld. Operaties worden afgezegd, zodat personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist ook verklaard dat Europa het nieuwe epicentrum is van de COVID-19 pandemie.

Update 19.10 uur:
Eerder meldden twee ziekenhuizen in Noord-Brabant al een code rood, maar nu hebben alle Brabantse ziekenhuizen een code rood afgekondigd. In de ziekenhuizen worden alle niet-spoedeisende operaties uitgesteld en verloven van zorgmedewerkers kunnen worden ingetrokken. Er zijn ook al diverse ziekenhuizen buiten Brabant die zich al aan het voorbereiden zijn op dergelijke maatregelen.

Update 22.45 uur:
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op die manier kan het land meer federale middelen inzetten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Trump maakt tot vijftig miljard dollar vrij voor de aanpak van het alsmaar oprukkende virus.

Biatlete Herrmann wint in Kontiolahti, nieuwe slotdag seizoen ook afgelast

In het Finse Kontiolahti komt de World Cup biatlon zaterdag tot een einde. Nadat de World Cup-finale in Oslo van volgende week wegens de COVID-19-dreiging al werd geannuleerd, is ook de slotdag in Kontiolahti eraan: de mixed- en single mixed-estafettes gaan niet door, de achtervolgingen van zaterdag vormen het slotstuk van de winter.

Nadat de mannen donderdag hun sprint afwerkten, was het vrijdag de beurt aan de vrouwen. Daar verkeert Denise Herrmann in topvorm en de Duitse liet ook in de uiterst lastige omstandigheden - het waaide behoorlijk - zien dat ze haar schietkwaliteiten flink verbeterd heeft. Met slechts één misser bij het staande schieten noteerde ze de snelste tijd en daar kwam niemand meer aan.

Landgenote Franziska Preuss bleek met haar ene liggende misser het dichtst in de buurt te komen, maar strandde op twintig seconden. De Noorse Tiril Eckhoff was samen met thuisfavoriete Kaisa Mäkäräinen (0+3, 18e) de enige die wat snelheid betreft bij Herrmann in de buurt bleef, maar met twee keer één misser moest ze op 32 seconden genoegen nemen met de derde plek, voor de Italiaanse Lisa Vittozzi en de Tsjechische Marketa Davidova.

World Cup-leidster Dorothea Wierer moest na drie missers genoegen nemen met de negentiende plek, waardoor met name Eckhoff en Herrmann in konden lopen. De achtervolging sluit het seizoen zaterdag af, normaal gesproken moet Wierer haar World Cup-titel daar wel kunnen verdedigen, met name Eckhoff is nog gevaarlijk als het voor de Italiaanse niet goed loopt.

COVID-19: Supermarkten massaal leeggekocht

Nadat het kabinet gisteren besloten heeft dat Nederlanders bij het minste of geringste thuis moeten blijven, en dat alle evenementen / bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden worden tot minimaal het eind van de maand is er vandaag een ware aanslag gepleegd op de voorraden in de supermarkten.

Met name afbakbrood, vlees, (houdbare) zuivel en toiletpapier lijken populair te zijn. De schappen van de lokale Albert Heijn in Alkmaar zien er dan ook treurig uit. 

Wij zijn benieuwd naar de situatie in de rest van het land. Hoe zien de schappen er bij jullie uit? Post een foto in de comments! 

COVID-19: supermarkten massaal leeggekocht (Foto: Fotograaf FOK!)
COVID-19: supermarkten massaal leeggekocht (Foto:  FOK!)

Duits, Engels voetbal stilgelegd, spelers besmet met coronavirus

Callum Hudson-Odoi is met het coronavirus besmet. De buitenspeler van Chelsea is de eerste speler in de Engelse Premier League die positief is getest. De selectie van Chelsea zit in quarantaine.

Vandaag komen de clubs uit de Premier League voor een spoedoverleg bij elkaar omdat in Engeland, in tegenstelling tot in ons land, voetbalwedstrijden vooralsnog gewoon doorgaan.

De selectie van Arsenal zit sinds gisteren ook in quarantaine nadat bij coach Mikel Arteta het coronavirus werd vastgesteld.

Het Franse voetbal gaat dit weekend niet door vanwege het coronavirus. Dit werd vanmorgen bekendgemaakt.

Update 11:50 uur

De EFL heeft laten weten dat er voorlopig geen voetbal zal worden gespeeld in het Championship, de League One en League Two. Dat besluit is unaniem genomen door de 72 clubs uit de drie divisies. Momenteel hebben de twintig clubs uit de Premier League nog een video-vergadering, maar de kans is groot dat zij met hetzelfde bericht gaan komen.

Update 12:09 uur

Doelman Artur Boruc en vier medewerkers van de staf van Bournemouth gaan voorlopig in quarantine. Ze zijn nog niet positief getest op het coronavirus, maar hebben wel symptonen en worden daardoor per direct naar huis gestuurd.

Update 12:20 uur

Zoals verwacht heeft ook de Premier League besloten de competitie voorlopig stil te leggen. Tot en met 3 april zal er niet worden gevoetbald in Engeland. Ook in België en Portugal wordt er niet gevoetbald.

Update 12:48 uur

De Noorse voetbalbond is niet van plan de play-offwedstrijd voor het EK tegen Servië te spelen. Dat duel stond gepland voor 26 maart, en de UEFA wilde de wedstrijd zonder supporters spelen.

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft de clubs in Spanje het advies gegeven groepstrainingen op te schorten en individuele programma's op te stellen. FC Barcelona liet al weten dat er voorlopig niet zal worden getraind.

Update 13:43 uur

De selectie en staf van FC Nürnberg gaan twee weken in quarantaine nadat verdediger Fabian Nürnberger positief is getest op het coronavirus. Nadat twee spelers van Hannover positief getest waren, ging de club uit de tweede Bundesliga zijn spelers en staf testen. Afgelopen weekend speelden Nürnberg en Hannover namelijk tegen elkaar.

Update 14:00 uur

In Duitsland wordt dit weekend gewoon gevoetbald in de Bundesliga. Bayern München-middenvelder Thiago Alcantara zegt dat hij geen begrip heeft voor het besluit van de Duitse voetbalbond.

Update 15:27 uur

De wedstrijd in de Bundesliga van komende maandag tussen Werder Bremen en Bayer Leverkusen is afgelast. De wedstrijd zou gespeeld worden zonder publiek. De verwachting is dat er tussen de 2000 en 3000 fans zich bij het stadion zouden verzamelen. Evenementen met meer dan 1000 mensen zijn verboden vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Vanaf dinsdag wil Duitsland alle wedstrijden stilleggen in de Bundesliga. Dit weekend gaan de andere wedstrijden gewoon door, zonder publiek.

Update 16:25 uur

De Bundesliga heeft alsnog besloten de speelronde van dit weekend uit te stellen. Ook de wedstrijden in de tweede Bundesliga worden op een ander moment gespeeld.gaan niet door.

Update 18:50 uur

Bij Sampdoria zijn nog vier spelers besmet met het coronavirus. Het gaat om Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina en oud-Heerenveenspeler Morten Thorsby. Aanvaller Manolo Gabbiadini testte gisteren al positief op het virus. Ook de teamarts van Sapmpdoria, Amedeo Baldari, heeft het virus. De spelers en arts zijn in quarantaine geplaatst.

Update 20:27 uur

De Zwitserse voetbalcompetitie is tot eind april stilgelegd. De bond besloot vandaag de aanvankelijke termijn, tot eind maart, met een maand te verlengen.

Bij de Italiaanse voetalclub Fiorentina is een speler positief getest op het coronavirus. Het gaat om de Serviër Dusan Vlahovic.

Marathons Londen, Boston verplaatst, geen NASCAR en IndyCar

De marathon van Londen eind april gaat vanwege het coronavirus niet door. De organisatie heeft de wedstrijd verplaatst naar 4 oktober. Ook de marathon van Boston is verplaatst. Aanvankelijk zou het loopevenement worden gehouden op 20 april, dit wordt nu 14 september.

Daarnaast gaan dit weekend ook de autosportklasses NASCAR en IndyCar niet door. De Nederlander Rinus van Kalmthout zou zijn debuut maken in de Indycar.

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft het WK Division IIA in Zagreb waar de nationale mannenploeg van Nederland aan zou deelnemen afgelast. Vanaf 19 april stond het WK op het programma.

De wereldbekerfinale paardensport in Las Vegas, die van 15 tot en met 19 april zou worden gehouden, is ook afgelast.

Update 19:57 uur

De International Table Tennis Federation (ITTF) schrapt alle activiteiten tot eind maart. Door de beslissing gaan ook de Olympisch kwalificatietoernooien van Azië, Europa en Oceanië niet door.

Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging

Kamp Westerbork (Duits: Judendurchgangslager Westerbork) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp bij Hooghalen in de toenmalige gemeente Westerbork in Drenthe. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 102.000, in Nederland wonende Joden en 245 Roma, per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Minister handhaaft vaste boekenprijs

Minister Van Engelshoven (Cultuur) houdt vast aan de Wet op de vaste boekenprijs. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer op basis van een evaluatie die naar het functioneren van deze wet is uitgevoerd. Uit die evaluatie komt naar voren dat het draagvlak voor een vaste prijs voor boeken zeer groot is en dat doorgaan met deze wet raadzaam is. Minister Van Engelshoven neemt dat advies over.

De Wet op de vaste boekenprijs zorgt ervoor dat een breed en divers aanbod van boeken via een ruim netwerk van goed gesorteerde boekhandels beschikbaar kan blijven. Door de vaste boekenprijs is prijsconcurrentie tussen boekverkopers uitgesloten. Hierdoor ontstaat er meer financiële ruimte bij uitgevers en boekhandelaren om te investeren in een breed aanbod voor het publiek: naast bestsellers ook boeken voor een kleinere markt. Het evaluatieonderzoek onderschrijft deze werking van de wet.

Uiteindelijk beoogt de Wet op de vaste boekenprijs een vitale schrijf- en leescultuur te ondersteunen. Verschillende Europese landen kennen vergelijkbare wetgeving voor prijsbinding van het boek.

Het doorgaan met deze wet is goed nieuws voor de boekenbranche tijdens de nu lopende Boekenweek. Van Engelshoven komt hiermee een belofte na, die ze twee jaar geleden deed in een speech op het boekenbal: ,,Ik doe wat ik kan om het lezen te bevorderen. Door subsidies te verlenen. Door bibliotheken te steunen. Door vast te houden aan de wet op de vaste boekenprijs’’, zei ze toen. Uit de evaluatie blijkt dat dat voornemen kan worden waargemaakt.

Van Engelshoven is daar blij mee: ,,Ik sta voor het bewaken van de diversiteit in het Nederlandse literair landschap. In een tijd waarin minder wordt gelezen is dat zeer belangrijk. Bestsellers zorgen ervoor dat ook boeken voor een kleiner publiek kunnen floreren en daarmee ook dat breed gesorteerde boekhandels kunnen voortbestaan.’’ De boekbranche biedt werk aan ongeveer 25.000 mensen en is goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan een half miljard euro.

Evaluatie
De wet schrijft een vierjaarlijkse evaluatie voor. Daarvoor heeft het ministerie van OCW onderzoek laten doen, is de Raad voor Cultuur geconsulteerd en deed het Commissariaat voor de Media als toezichthouder een zelfevaluatie. Daarbij werden aspecten als het economisch belang van het boekenvak, de maatschappelijke impact van boekhandels en de impact van het boek meegenomen. Dit resulteerde in het advies om de wet te continueren en dat heeft de minister overgenomen.

COVID-19: Geen bezoekers en verloven meer in gevangenissen

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) treft extra maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een besmetting binnen een instelling van DJI zou gezien het besloten karakter van de inrichtingen grote gevolgen hebben voor personeel en gedetineerden. Hen beschermen staat voorop.

Vanaf morgen wordt daarom in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort. Om het contact zo veel mogelijk te continueren worden er ruimere mogelijkheden voor telefonisch contact geboden en waar mogelijk via Skype. Alleen het bezoek dat noodzakelijk is in het kader van de rechtsgang, zoals een advocaat (en welke niet met bijvoorbeeld digitale hulpmiddelen kan plaatsvinden) kan doorgaan.

Jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting mogen nog wel bezoek ontvangen van hun ouders of wettelijk verzorgers. Daarnaast zullen gedetineerden, waar mogelijk, zittingen bijwonen via een beeldverbinding vanuit de gevangenis. Dit om het risico van verspreiding van het virus via vervoer zo veel mogelijk te beperken.

Alle verloven van gedetineerden, tbs-gestelden en jeugdigen worden per direct opgeschort. Gedetineerden in het laatste deel van hun straf, die het grootste deel van de tijd buiten de gevangenismuren doorbrengen om te werken en alleen ’s avonds binnen slapen, worden, om in en uitvoer van gevangenissen te beperken, buiten de muren gehouden. Zij kunnen tijdelijk thuis slapen. De maatregelen zullen in ieder geval tot en met 31 maart duren. Daarna zal bekeken worden of zij verlengd moeten worden. Daarnaast zullen tijdelijk geen veroordeelden worden opgeroepen die hun vonnis thuis konden afwachten en een korte gevangenisstraf hebben uit te zitten. Zij worden later opgeroepen om hun straf alsnog uit te zitten.

Op dit moment zijn er nog geen besmettingen in de inrichtingen geconstateerd, maar ook daar bereidt DJI zich uiteraard op voor. Gezien de aard van de inrichtingen, waarbij geslotenheid een belangrijke eigenschap is, zijn vergaande maatregelen bij een besmetting niet uitgesloten. Daarbij zijn de adviezen van het RIVM leidend. Besmette gedetineerden kunnen worden geïsoleerd in hun cel en er liggen draaiboeken klaar om dagprogramma’s aan te passen of andere maatregelen te nemen wanneer een besmetting zich voordoet.

Finales wereldbeker turnen afgelast

Turner Epke Zonderland heeft zich vrijdag bij de wereldbekerwedstrijd in Bakoe geplaatst voor de finale op het onderdeel rekstok.

De 33-jarige Fries kreeg van de jury een score van 14.233 punten en was daarmee tweede achter de Turk Umit Samiloglu (14.266 punten). Komende zondag is de finale.

Zonderland is als enige van de Nederlands ploeg nog in Bakoe. Zijn ploeggenoten zijn vrijdag teruggekeerd naar Nederland nadat bij een Spaanse turner symptomen van het coronavirus waren geconstateerd.

Update 18:36 uur

De finales dit weekend zijn afgelast. Hoe er nu wordt omgesprongen met eventuele verdeling van punten in de wereldbeker, is nog niet bekend. Epke Zonderland had gehoopt dit weekend zekerheid te krijgen over kwalificatie voor de Olympische Spelen.

COVID-19: Passagiersvluchten geschrapt

Premier Rutte maakte zojuist bekend dat vandaag vanaf 18.00 uur passagiersvluchten uit risicogebieden (China, Italië, Iran en Zuid-Korea) geweerd gaan worden. Deze maatregel geldt nu tot 27 maart.

Verder is bekend geworden dat Turkije alle vluchten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk en Zweden gaat weren. Dit geldt tot 17 april.

Curaçao schrapt alle vluchten uit Nederland. Mensen die het eiland per vliegtuig willen verlaten krijgen die mogelijkheid.

Onthoofde kat aangetroffen: getuigen gezocht

De politie is op zoek naar mensen die informatie hebben over een kat die begin maart onthoofd werd aangetroffen in het Flevopark in Amsterdam-Oost. De politie doet onderzoek naar de dood en het achterlaten van het dier en spreekt daarom graag getuigen.

Het lichaam en het hoofd van de kat werden op maandagochtend 2 maart in de bosjes aangetroffen in de omgeving van een horecagelegenheid in het Flevopark. Het betreft een volwassen Europese korthaar met een rode vacht. De kat was niet voorzien van een halsband en ook niet gechipt. Op de kat werden geen tekenen van verwaarlozing aangetroffen. Het dier lag waarschijnlijk nog maar kort op de plek in het Flevopark.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Ronde van ItaliŽ wordt uitgesteld

De Hongaarse regering verbiedt de start van de Giro d'Italia in de hoofdstad Boedapest vanwege het coronavirus. Grote evenementen zijn namelijk voorlopig verboden nadat in Hongarije de noodtoestand is uitgeroepen. Daarop heeft de organisatie van de Giro besloten om de rittenkoers uit te stellen tot een nog onbekende datum.

De 103e editie van de Giro zou starten op zaterdag 9 mei. Aanvankelijk leken alleen de eerste drie etappes in gevaar te komen, maar de organisatie achter de Giro besloot de rittenkoers in zijn geheel uit te stellen. "Alle partijen willen samen zoeken naar een nieuw moment voor de Ronde van Italië. Zo kan die op een andere datum wel in Hongarije van start gaan."

GP van Bahrein en Vietnam ook uitgesteld, ook Nederland op losse schroeven

In het kader van de snel verslechterde situatie omtrent de spreiding van COVID-19 hebben de FIA en de betrokken partijen van zowel de GP van Bahrein en de GP van Vietnam besloten om de twee races - die respectievelijk gehouden zouden worden in de weekenden van 20 tot 22 maart en 3 tot 5 april - voorlopig uit te stellen. Na het uitstellen van de GP van Australië hebben de betrokken partijen hiertoe besloten om de gezondheid en veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen.

De Formule 1 en de FIA zullen de komende tijd in contact blijven met de organisatoren en de gezondheidsinstellingen om de situatie te monitoren zodat er een alternatief weekend kan worden vastgesteld voor beide races later in het jaar. De Formule 1 en FIA verwachten dat het kampioenschap eind mei van start zou kunnen gaan, maar ook hier wordt de uitbraak op de voet gevolgd. Dit betekent dus dat ook de GPs van Nederland en Spanje niet zeker zijn in de huidige situatie.

COVID-19: afgelastingen en annuleringen

Door de nieuwe maatregelen van het kabinet zijn er een hoop zaken die niet doorgaan, verplaatst worden of afgelast worden. Hieronder een globaal overzicht. Mis je iets? Laat het dan vooral weten in de comments, dan vullen we het bericht aan! 

Kamp Westerbork
In lijn met het landelijk beleid over het coronavirus sluit het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn deuren tot en met 31 maart 2020. Alle geplande activiteiten en schoolbezoeken tot en met 31 maart 2020 worden per direct geannuleerd.

De herdenking van de bevrijding van het kamp, die op 12 april zou plaatsvinden, is verplaatst naar zondag 13 september 2020. “We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk overlevenden en nabestaanden bij deze herdenking aanwezig kunnen zijn, ook uit het buitenland. Voor 13 september hebben we gekozen omdat dit een historische datum is. Op die dag in 1944 vond het laatste transport vanuit Westerbork plaats”, aldus directeur Gerdien Verschoor.

De Efteling
De Efteling is nog steeds in afwachting van het advies van de Brabantse Veiligheidsregio’s. Dat advies wordt in de loop van de dag verwacht. Daarom is het attractiepark op vrijdag 13 maart vooralsnog gewoon open. Passend bij de nationale richtlijnen, sluiten het park wel een aantal andere bedrijfsonderdelen in de periode van 13 t/m 31 maart.

Het Efteling Theater en het Efteling Golfpark sluiten vanaf vrijdag 13 maart t/m dinsdag 31 maart. Dat betekent dat alle voorstellingen van de theatershow CARO t/m 31 maart worden geannuleerd. Alle zakelijke evenementen en arrangementen vanaf 100 personen die plaatsvinden tussen vrijdag 13 maart en dinsdag 31 maart worden geannuleerd. Hotels & Resorts blijven sowieso t/m maandag 16 maart geopend. Verdere opening is afhankelijk van besluit over het attractiepark.

De Blauwe Moskee in Amsterdam
Het vrijdaggebed in De Blauwe Moskee in Amsterdam gaat niet door vandaag, dat laat het bestuur van de moskee weten in een persbericht. 'We zullen de nodige maatregelen nemen om het coronavirus te bestrijden. En aangezien het een maatregel is om bijeenkomsten waar 100+ aanwezig bij zijn te vermijden, hebben wij als moskee ervoor gekozen om het vrijdaggebed, verschillende activiteiten en de weekendschool niet door te laten gaan', schrijft de moskee aan de Henri Dunantstraat in Slotervaart.

Het Koninklijk Huis
Ook de agenda's van de leden van het Koninklijk Huis zijn getroffen door het virus. Een overzicht van wat er allemaal is afgelast tot nu toe is hier te vinden

Soldaat van Oranje
Ook de voorstellingen van de langlopende musical Soldaat van Oranje zijn stilgelegd tot en met 31 maart. Bezoekers van de voorstellingen t/m 31 maart ontvangen zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht.

Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum heeft ook de deuren gesloten voor publiek. Tot en met 31 maart is er niemand welkom zo lezen we op AT5

De Nederlandse Spoorwegen
Door de maatregelen van het kabinet heeft de NS besloten om op een aantal trajecten de extra spitstreinen te schrappen. Een woordvoerder: "Op een beperkt aantal trajecten rijden geen extra spitstreinen. Dit betekent dat overal de reguliere treindienst gewoon doorgaat. Net als in heel Nederland hebben wij ook te maken met minder collega's die aan het werk kunnen. We willen hen in kunnen zetten daar waar ze het hardst nodig zijn, op de reguliere treindiensten om Nederland zo goed mogelijk in beweging te houden. De afgelopen week hebben we al veel minder reizigers gezien in de trein. Vooral in de provincie Noord-Brabant zijn de reizigersaantallen fors gedaald. Daarnaast is de verwachting dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de maatregel van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken en het besluit van Hogescholen en Universiteiten om hoorcolleges online te doen. Voor actuele reisinformatie en reisadviezen kunnen reizigers terecht op de Reisplanner op www.ns.nl of de Reisplanner Xtra app."

Een overzicht van de bewuste trajecten is hier te vinden. 

Discobedience
Extinction Rebellion Amsterdam heeft het evenement Disobedience deinitief gecancelled. Een eerdere bijeenkoment werd verplaatst door de weersomstandigheden, dit keer gooit COVID-19 roet in het eten: "helaas kan de Discobedience aankomende zondag niet doorgaan. De snelle ontwikkelingen rondom het corona virus maken dat we geen andere keuze hebben dan het opnieuw cancelen van wat zo’n mooi feestje voor het leven had kunnen zijn. We keken heel erg uit om met jullie op straat te dansen, maar veiligheid gaat voor en het is belangrijk de adviezen op te volgen om elkaar en de meest kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen.

We organiseren deze keer geen alternatief, maar juichen wel toe dat iedereen goed voor zichzelf zorgt, zowel fysiek as mentaal. Zing thuis alsnog mee met Stayin’ alive, doe het dansje in je mooiste disco glitter outfit en vind een nieuwe manier om mensen te laten zien dat je van ze houdt. Stay save and discobedient."

ARTIS
ARTIS blijft de komende weken open. Deze beslissing is genomen na uitvoerig overleg, zowel intern als met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, zo laat de dierentuin weten in een persbericht: "ARTIS is een groene oase in het hart van Amsterdam. Het park bevindt zich in de buitenlucht en biedt bezoekers voldoende ruimte om verspreid rond te lopen. Dierenwelzijn en het welzijn van de bezoekers en medewerkers staan voorop en passende maatregelen zijn hiervoor getroffen. Alle binnenlocaties in het park zijn gesloten. Het gaat dan om binnenverblijven voor dieren, overdekte horecapunten, het Planetarium en microbenmuseum Micropia. 

De hygiënemaatregelen van het RIVM worden opgevolgd. Alle activiteiten en evenementen voor meer dan 100 personen, inclusief de lezingen van de ARTIS-academie, zullen de komende periode geen doorgang vinden. Uiteraard zal ARTIS de situatie en de maatregelen rondom het coronavirus op de voet blijven volgen en haar beleid aanpassen wanneer dit nodig is."

Holland Casino
Holland Casino heeft alle vestigingen gesloten tot en met 31 maart: "Gezondheid en veiligheid van onze gasten en medewerkers staan altijd voorop. We respecteren daarom uiteraard de maatregelen die nu opgedragen worden vanuit de overheid en RIVM. Ook bij de vestigingen van Holland Casino zijn doorgaans meer dan honderd gasten en medewerkers aanwezig.

Als gastvrijheidsbedrijf neem je dit soort beslissingen liever niet, maar we hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid een constructieve bijdrage te leveren om deze situatie aangaande de volksgezondheid op te lossen." (Met dank aan Flips)

Van Goghmuseum, Kröller-Müllermuseum en Anne Frankhuis
Ook het Van Goghmuseum, het Kröller-Müllermuseum en Anne Frankhuis zijn met ingang van vandaag gesloten tot minimaal 31 maart.

Parenclub in Moordrecht dicht 
Ook Swingersclub Fun4two in Moordrecht sluit de deuren vanwege het coronavirus zo meldt het AD. Eigenaar Bobby Groenteman noemt de beslissing ‘een financieel drama’, maar: "Hier is het intimiteit wat de klok slaat, dus voordat de regering zegt dat we dicht moeten, heb ik het zelf maar alvast besloten. De volksgezondheid staat op één.” (Met dank aan 3rr0r) 

Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp in Rotterdam houdt, net als Artis, vooralsnog de deuren open: "Op dit moment is het veilig om Diergaarde Blijdorp te bezoeken. De dieren zijn voor het grootste deel in de open lucht te zien. Het park is 28 hectare groot en bezoekers kunnen goed verspreiden. Er is ruimte om voldoende afstand te houden. Activiteiten waarbij mensen in contact kunnen komen met onze medewerkers of andere bezoekers zijn voorlopig opgeschort zoals bijvoorbeeld schminken, voeder- en verzorgerspraatjes, informatiepunten en begeleide lessen. Een aantal locaties zoals het Natuurbehoudscentrum, Publiekslab en het maki-verblijf is gesloten omdat de benodigde afstand tussen bezoekers hier niet altijd te garanderen is. De schoonmaak en hygiënemaatregelen zijn aangescherpt."

Vue Cinema's
De bioscoopketen laat in een statement weten gewoon open te blijven, maar het aantal bezoekers per 'screening' te beperken tot maximaal honderd bezoekers. Ook worden er geen pauzes gehouden tijdens vertoningen. 

Gerechtsgebouwen
De raad voor de Rechtspraak laat weten: "De toegang tot gerechtsgebouwen wordt tot eind deze maand beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Rechtspraak volgt daarmee de richtlijnen van het RIVM en de nationale crisisorganisatie, die gisteren bekend zijn gemaakt. Dat betekent dat mensen die ziek of verkouden zijn en ook grotere groepen tijdelijk niet welkom zijn."

Nederlandse Spoorwegen
In aanvullig op de eerdere maatregel om extra spitstreinen te schrappen heeft de NS nog wat extra maatregelen genomen: "Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is er per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open voor onze reizigers. Zo bieden we onze reiziger waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten. De fietsenstallingen bij stations blijven open. Verder vragen wij alle collega’s om waar dat kan thuis te werken, organiseren we zelf geen grote bijeenkomsten en evenementen meer en laten we reclame en PR activiteiten vervallen. Zo wordt de actie gratis reizen met het Boekenweekgeschenk uitgesteld.Tot slot blijven we op stations aan reizigers vragen om te pinnen bij betalingen. Natuurlijk kan de reiziger, indien het niet anders kan, met contant geld betalen."

Pathé Bioscopen
Pathé volgt het nieuws over het COVID-19 virus nauwlettend: "De veiligheid van onze bezoekers is onze hoogste prioriteit, wij volgen in onze protocollen daarom de instructies van de overheid. Alle Pathé en Euroscoop bioscopen blijven open, maar de capaciteit wordt gemaximaliseerd naar 100 bezoekers in een zaal of foyer. Ook bieden we je vrije stoelkeuze aan zodat je kunt kiezen waar je gaat zitten. Deze maatregelen gelden tot minimaal 31 maart 2020. De aangescherpte adviezen van GGD en RIVM wat betreft hygiëne blijven intact. Alle bezoekers die reeds een ticket hebben gekocht en besluiten niet te komen, krijgen uiteraard hun geld terug."

Musea
Steeds meer musea sluiten hun deuren. Ook het spoorwegmuseum en het Nijntje Museuem in Utrecht zijn tot en met 31 maart dicht. 

Update 11:12 uur:
Het NOS journaal meldt dat Disneyland Parijs vanaf aanstaande maandag de deuren zal sluiten.

Kerken
Volgens het Nederlands Dagblad zullen veel kerken dicht zijn komende zondag. De diensten zullen aangeboden worden via de website Kerkdienstgemist.nl.

Update 13.43 uur:
De Efteling sluit vanaf zaterdag tot en met 31 maart toch haar deuren. Dat is vrijdag besloten na overleg met de veiligheidsregio's. Dit in navolging van de persconferentie donderdag waar bijeenkomsten met meer dan honderd mensen verboden werden in verband met het coronavirus.

Dit bericht wordt gedurdende de dag aangevuld met updates

Parijs-Nice stopt morgen

Bahrain-Merida gaat vandaag niet meer van start in Parijs-Nice. Dit heeft de wielerploeg besloten na overleg tussen de renners, de medische staf en het management.

"Gezien het snel toenemende risico voor de gezondheid, die verband houden met het coronavirus, willen we zo snel mogelijk alle personeelsleden van het team naar huis zien te krijgen”, aldus Bahrain-Media.

De meerdaagse rittenkoers begon afgelopen zondag. In plaats van de gebruikelijke 22 wielerploegen, stonden er toen zeventien teams aan de start. Dat is er nu dus eentje minder.

Update 12:01 uur

De rittenkoers Parijs-Nice eindigt morgen in plaats van zondag. "Na overleg met de relevante partijen, de internationale wielerunie, de stad Nice en de organisatie zelf is besloten dat de zevende etappe die finisht in Valdebore la Colmiane, de laatste etappe is," aldus de organisatie van de koers.

Coronacrisis opgelost door Gers Pardoel: "Geef je liefde!"

De wereld zit met de handen in het haar. Het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakt over de hele wereld COVID-19, met een hele berg chaos en gedoe als gevolg, maar gelukkig hebben wij Gers Pardoel.

Gers Pardoel, zo'n naam waar je wellicht ooit van gehoord hebt zonder nou eigenlijk te weten waarom, heeft de boel opgelost. Hij brabbelt iets over liefde die in ons allemaal zit en wat het enige is dat het coronavirus écht kan stoppen.

De oplossing is simpel en komt erop neer dat het virus je lichaam niet meer als het zijne kan beschouwen als je de liefde gevonden hebt. Kortom: geef elkaar wél een hand, geef elkaar wél een knuffel en geef elkaar wél je liefde!

Wij hebben vooral één vraag: waar is het spul dat mijnheer Pardoel gebruikt te krijgen? Ook nog een kleine disclaimer: wij raden toch aan om de woorden van de autoriteiten iets serieuzer te nemen dan die van Gers Pardoel, of all people.

3,9 miljoen euro voor restauratie 14 rijksmonumenten

De provincie Utrecht investeert bijna 4 miljoen euro uit het fonds Erfgoedparels in de restauratie van 14 rijksmonumenten. Zo worden onder andere het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten gerestaureerd. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie.

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Dit jaar gaat het om 14 gehonoreerde projecten: 8 historische buitenplaatsen, 1 orgel, 1 molen, 1 voormalige fabriek, 1 parkaanleg, 1 voormalig klooster/weeshuis/poptempel en 1 boerderij. Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft.”

Het gaat om de volgende projecten: Historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen (Amerongen), Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld (Lopik), Kasteel Oudegein (Nieuwegein), Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de molen van Cabauw (Lopik), Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

Twee mooie voorbeelden van rijksmonumenten zijn het Tivolicomplex aan de Oudegracht in Utrecht en de Eemlandiafabriek in Bunschoten. Het Tivolicomplex heeft een lange bouwgeschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Het deed dienst als klooster, burgerweeshuis, Vakbondsgebouw voor de Nederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel en poptempel. Het gebouw wordt volledig gerestaureerd en verbouwd tot een podium voor beginnend talent, restaurant, lunchcafé, boetiekhotel en kinderopvang.

In Bunschoten was van 1928 tot 1963 zuivelfabriek Eemlandia in bedrijf. Als gevolg van een reorganisatie is in 1963 de vestiging in Bunschoten gesloten. Het gebouw staat al geruime tijd leeg. Eemlandia is als gebouwencomplex de laatst overgebleven complete melkfabriek in de provincie Utrecht. De herontwikkeling van de melkfabriek betreft een deel commerciële ruimten en een deel woningen.

Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

Meer informatie is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/parelfonds.

Win kaarten voor de premiŤre van A Quiet Place Part II

Update: zoals de meesten wel gemerkt zullen hebben is het publieke leven dankzij het coronavirus sterk verstoord; omdat evenementen worden geanuleerd en filmreleases worden uitgesteld gaat logischerwijs deze première, en dus de winactie, niet door. We bewaren de inzendingen, waaruit we vandaag (vrijdag 13 maart) eigenlijk twee winnaars zouden kiezen, en zullen de actie nieuw leven in blazen als er een nieuwe datum bekend is.

Origineel bericht:

Na het succesvolle A Quiet Place uit 2018, waarin een familie na een monsterinvasie hun leven moest voorzetten zonder enig geluid te maken, komt op 19 maart het vervolg uit, opnieuw geregisseerd door John Krasinski en met rollen voor Emily Blunt,  Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cillian Murphy en Djimon Hounsou. Een paar dagen eerder, op dinsdag 17 maart, is de officiële Nederlandse première in Amsterdam, en FOK! mag daar 2x2 kaarten voor weggeven.

A Quiet Place part 2 winactie

In A Quiet Place Part II heeft de familie Abbott hun huis verlaten en moeten zij de gevaren van de buitenwereld onder ogen komen. Het gevecht om te overleven moeten zij in stilte vervolgen nadat ze gedwongen worden zich op onbekend terrein te wagen. Ze komen er al snel achter dat de monsters die op geluid afkomen niet de enige dreigingen zijn die zich schuilhouden voorbij het zandpad.

De première vindt plaats op dinsdag 17 maart, om 19.00 uur (inloop vanaf 18.15) in de IMAX-zaal van Pathé Arena in Amsterdam. De dress code is 'silent survival'. Wil je erbij zijn? Check snel de prijsvraag; als je wint mag je een gast meenemen. Let er wel op dat de film voor 16 jaar en ouder is. Meedoen kan t/m donderdag de 12e; op vrijdag trekken we de winnaars.

Okay, leuk, ik doe mee!

Biatleet BÝ zet grote stap richting eindzege, seizoensfinale afgelast

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft een grote stap gezet richting de eindzege in de World Cup. In het Finse Kontiolahti was de Noor met afstand de beste op de sprint, het openingsonderdeel van wat het laatste weekeinde biatlon van dit seizoen blijkt te zijn.

Volgende week zou het seizoen in Oslo afgesloten moeten worden, maar niet geheel verrassend heeft men dat wegens de COVID-19-dreiging af moeten blazen. Verplaatsen naar Kontiolahti bleek ook geen optie en dus is dit het laatste biatlonweekeinde van de winter, waarin ook de titels vergeven gaan worden.

Zoals wel vaker stond op Bø geen enkele maat. De Noor schoot tien keer raak en was ook nog eens met afstand de snelste op de langlaufski's, waardoor hij simpelweg onaantastbaar was. Hij won met een 21 seconden snellere tijd dan zijn directe World Cup-concurrent Martin Fourcade, die zijn Franse landgenoot Emilien Jacquelin een goede seconde voor wist te blijven. Bø's landgenoten Vetle Sjåstad Christiansen en broer Tarjei Bø eindigden achter hen en schoten - zoals dertien van de eerste veertien - foutloos.

De enige misser in de top was voor de Duitser Benedikt Doll, die op 34 seconden zesde werd. De Belgen Florent Claude (0+0) en Thierry Langer (1+1) eindigden als 29e en 56e en zijn zaterdag dus van de partij in de achtervolging.

In de World Cup staat Fourcade nog iets voor op Bø, maar de twee slechtste resultaten worden nog geschrapt: voor Fourcade gaan er daardoor nog best wat punten af, Bø heeft wegens het vaderschap een paar wedstrijden gemist en verliest dus welgeteld nul punten.

EU heeft de juiste financiering nodig om crisissen aan te pakken

De EU heeft financiële middelen nodig om uitdagingen zoals het coronavirus of migratie aan te pakken, zeiden EP-leden in een plenair debat over de meerjarenbegroting van de EU. De discussie in het Parlement op 10 maart ging voornamelijk over de omvang en de structuur van het voorstel voor de meerjarenbegroting van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. Michel slaagde er niet in om tijdens de EU-top van 20-21 februari goedkeuring voor het voorstel te krijgen van de Europese staatshoofden en regeringsleiders.

Hij zei dat hij de dialoog met de lidstaten zou aanhouden “om te evalueren wanneer het mogelijk is om een nieuwe top te organiseren” en beloofde om in nauw contact te blijven met het Parlement over de ontwikkelingen. Volgens kritiek van de EP-leden, toont het voorstel van Michel onvoldoende ambitie. Ze wezen er ook op dat de huidige uitdagingen duidelijk aantonen dat de begroting van Europa moet inspelen op de verwachtingen van de burgers.

José Manuel Fernandes (EVP, Portugal) van het Parlementaire onderhandelingsteam over de meerjarenbegroting, zei: “Misschien is het goed dat de Raad niet tot een akkoord kon komen. Het Europees Parlement kan geen akkoord goedkeuren dat indruist tegen de belangen van de Europese burgers. De leiders van de EU kunnen het mooi uitleggen, maar wanneer het gaat om hun doelstellingen financieel te ondersteunen, lukt het hen niet”. S&D fractieleider Iratxe García Pérez (Spanje) zei: “Het is beter om geen akkoord te hebben [over de meerjarenbegroting] dan een slecht akkoord”.

De EU moet uitgerust zijn om te reageren
De EP-leden wijzen erop dat de huidige uitdagingen aantonen dat de EU de financiële middelen nodig heeft voor gezamenlijke oplossingen. Fractieleider van Renew Europe Dacian Cioloș (Roemenië) zei dat de meerjarenbegroting de impact van het coronavirus op bedrijven kan beperken: “De Europese begroting moet haar rol spelen als investeringshefboom die de economie weer op gang krijgt,” Hij verwees ook naar de crisis aan de grens tussen Griekenland en Turkije en merkte op: “Volgens ons veiligheids- en solidariteitsbeleid aan de grenzen heeft Frontex [het Europees grens- en kustwachtagentschap] voldoende middelen en een budget nodig voor echte solidariteit ter plekke”.

Voorzitter van de begrotingscommissie Johan Van Overtveldt (ECH, België) verzette zich tegen de besparingen op het defensiebudget en onderzoeksprogramma’s: “Als de EU moet investeren in één beleidsvorm, dan is het in onze gezamenlijke toekomst. We moeten onze aandacht op innovatie vestigen”. Margarida Marques (S&D, Portugal), ook lid van het onderhandelingsteam van het Parlement, zei: “Onze reactie moet meer Europees zijn nu dat we voor uitdagingen staan zoals klimaatverandering en demografische, digitale en internationale uitdagingen - een Europa dat een oplossing kan bieden voor het coronavirus en de crisis aan de grenzen”.

Marques zei dat de EU voorbereid moet zijn om te reageren op onverwachte crisissen: “Tijdens de komende zeven jaar moeten we ervan bewust zijn dat er onverwachte uitdagingen kunnen ontstaan, en Europa kan niet zoals in 2007-2008 zeggen dat we niet klaar zijn”. Rasmus Andresen (Groenen/VEA, Duitsland), nog een lid van het onderhandelingsteam zei dat de situatie ernstig is en dat de lidstaten moeten proberen om tot een akkoord te komen: “We staan voor een nieuwe economische crisis en dit is niet het moment voor deze nationalistische gevechten”.

Gebroken beloftes
Siegfried Mureșan (EVP, Roemenië) wees erop dat de Europese Raad in juni 2019 een strategische agenda heeft aangenomen die de EU verbindt tot doeltreffende controle van de buitengrenzen als voorwaarde voor het garanderen van de veiligheid van de burgers, het versterken van de interne markt en digitale onafhankelijkheid. Niettemin voorziet het voorstel van Charles Michel zware besparingen voor het kustwachtagentschap, de interne veiligheid, de interne markt en de programma’s van Digitaal Europa. “Het voorstel van Michel respecteert de beloftes van de Europese Raad niet. Ons antwoord moet nee zijn”.

Jens Geier (S&D, Duitsland) gaf ook de tegenstrijdigheden aan in de berichten van de leiders van de EU over Europa: “Jarenlang zien we hetzelfde scenario. Op zondag vragen ze in hun speech om meer bescherming van de grenzen en meer uitgaven voor het klimaat, voor het gemeenschappelijke defensiebeleid, etc. Op maandag zijn de lidstaten niet meer bereid om het geld op tafel te leggen. Tegen dinsdag gaat het gesprek weer over hoe slecht alles gaat omdat de EU geen problemen kan oplossen.”

Hoe zit 't met glyfosaat?

In maatschappij en media worden kritische vragen gesteld over de Europese beoordeling van de werkzame stof glyfosaat. Hoe gaat dit in de Europese Unie?

Een van de terugkerende vragen is of glyfosaat kanker kan veroorzaken. In maart 2015 stelde de International Agency for Research on Cancer (IARC) dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. In Nederland zijn daar destijds Kamervragen over gesteld. In de EU heeft ECHA (het Europese agentschap voor chemische stoffen) aangegeven dat er geen bewijs is voor classificatie van de werkzame stof glyfosaat als kankerverwekkend, mutageen of reprotoxisch (giftig voor de voortplanting). EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid) gaf uitleg over de gehanteerde risico-evaluatie van de werkzame stof glyfosaat en ging daarbij onder meer in op de rapportage van de IARC. Dit kwam er in het kort op neer dat EFSA meer en andere studies heeft beoordeeld dan de IARC. Daarnaast bracht EFSA een verklaring naar buiten over de ‘Monsanto papers’, waarin EFSA concludeert dat er geen reden is om aan te nemen dat de chemische industrie de Europese beoordeling van de werkzame stof glyfosaat heeft beïnvloed. Het Nederlandse ministerie reageerde met een Kamerbrief.

In de EU is de werkzame stof glyfosaat in 2017 opnieuw goedgekeurd voor een periode van 5 jaar. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden vormen samen de Assessment Group on Glyphosate (AGG) die verantwoordelijk is voor de herbeoordeling van glyfosaat. Een beslissing over de hernieuwde goedkeuring moet uiterlijk december 2022 worden genomen. De aanvraag voor hernieuwde goedkeuring van de werkzame stof is ingediend door een consortium van meerdere bedrijven.

Wat betekent die beoordeling op veiligheid?
De toelating van gewasbeschermingsmiddelen is gebaseerd op het voorzorgsbeginsel: ze worden alleen toegelaten als is aangetoond dat ze veilig zijn voor mens, dier en milieu bij gebruik volgens voorschrift. Daarvoor moet het bedrijf dat een gewasbeschermingsmiddel op de markt wil brengen een dossier indienen met onderzoeken die dat veilig gebruik aantonen. Deze onderzoeken moeten volgens Good Laboratory Practice (GLP) door gecertificeerde laboratoria worden uitgevoerd volgens strikte, internationaal vastgelegde protocollen, zodat je het onderzoek kan herhalen om het te verifiëren.

Bedrijven die een aanvraag doen, laten de onderzoeken door dit soort GLP-labs uitvoeren en betalen de Europese lidstaat die de risicobeoordeling doet. Dat wil overigens niet zeggen dat ze daarmee altijd Europese goedkeuring voor hun stof krijgen of een toelating krijgen voor hun middel. Immers, je neemt autorijlessen bij een rijschool en je betaalt het CBR om af te rijden, maar dat wil nog niet zeggen dat je slaagt: met andere woorden de betaling aan het CBR geeft geen garantie op een rijbewijs. Zo is het ook bij het Ctgb en de andere Europese toelatingsautoriteiten: een betaling voor een aanvraag is geen garantie voor een goedkeuring of toelating.

Mogelijke fraude in Duits GLP-lab
Om de kwaliteit van de ingediende onderzoeken te waarborgen, moeten de onderzoeken en laboratoria voldoen aan de internationale GLP-criteria. Onlangs kwam een Duits GLP-laboratorium (Laboratory of Pharmacology and Toxicology – LPT) in het nieuws omdat het mogelijk gefraudeerd zou hebben. Het laboratorium voerde ook onderzoeken uit voor het stofdossier van glyfosaat. In Nederland zijn hier Kamervragen over gesteld. De Duitse autoriteiten stellen hiernaar nu een onderzoek in. Als blijkt dat de beschuldigingen gegrond zijn, wordt dit in Nederland aangekaart bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die toeziet op de GLP-labs. De Assessment Group on Glyphosate die de ontwikkelingen rond het Duitse GLP-lab nauwlettend volgt, zal dan alle ingediende studies van dit laboratorium afwijzen.

Vanwege de aantijgingen tegen het Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) heeft het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) een persbericht gepubliceerd. Het BfR is de bevoegde nationale autoriteit van Duitsland die voor Europa ook de laatste herbeoordeling van glyfosaat als werkzame stof uitvoerde. BfR geeft aan dat er voor de huidige goedkeuring van glyfosaat naast de 24 onderzoeken van LPT meer dan 900 onderzoeken van andere laboratoria en wetenschappelijke publicaties zijn beoordeeld. In de 24 onderzoeken van LPT is onderzoek gedaan naar mogelijke acute effecten van glyfosaat op oog- en huidirritatie en mutageniteit. Volgens de Duitse toelatingsautoriteit zijn door LPT géén onderzoeken uitgevoerd naar het ontstaan van kanker door glyfosaat. Daarom ziet het BfR op dit moment geen aanleiding om vanwege de omstreden studies van LPT de uitkomst van de herbeoordeling van de werkzame stof ter discussie te stellen.

Stopzetten Nederlands TNO-onderzoek naar glyfosaat
Een van de onderzoeken die bedrijven aanleveren voor de Europese beoordeling van een werkzame stof, is een onderzoek naar opname door de huid (dermale absorptie). De standaard voor onderzoek naar dermale absorptie zijn tegenwoordig proeven met menselijke huid (ex vivo – verwijderde huid van operaties in ziekenhuizen). Follow the Money publiceerde begin 2019 een bericht over een onderzoek naar de opname van glyfosaat door de geprepareerde huid van ratten, dat in 2002 door TNO is uitgevoerd in opdracht van Monsanto. Dit was een ‘model’ voor onderzoek naar de opname van glyfosaat door de menselijke huid. Dit onderzoek werd conform het protocol afgekeurd omdat er onvoldoende van de opgebrachte hoeveelheid glyfosaat werd teruggevonden. Monsanto heeft dat onderzoek niet over laten doen en de resultaten ervan niet ingediend in het dossier voor de goedkeuring van glyfosaat als werkzame stof in de Europese Unie, omdat er voor de dermale absorptie inmiddels recentere onderzoeken voorhanden waren met onder meer menselijke huid, de huidige standaard. Om de dermale absorptie vast te stellen was het TNO-onderzoek uit 2002 daardoor niet meer nodig.

Zie hiervoor ook de Kamerbrief van de minister van LNV van 21 maart 2019 (onder het kopje Reactie op bericht over stopzetten Nederlands onderzoek naar glyfosaat).

Verontwaardiging over verkoop Gamma-stofkapjes door apotheker: 'Dit kan echt niet'

Het Farmaceutisch Bureau Amsterdam (FBA) reageert geschokt op een bij haar aangesloten apotheker die stofkapjes van de Gamma tegen woekerprijzen doorverkoopt als 'bescherming' tegen corona. De overkoepelende organisatie voor apothekers waarschuwt bovendien voor de veel grotere problemen die medicijngebruikers kunnen verwachten door het virus.

AT5 kocht gisteren stofkapjes bij twee Amsterdamse apothekers in het centrum. De kapjes zouden bescherming bieden tegen het corona-virus. Maar voor in ieder geval één type kapje is dat niet waar. 'De apotheker had dit moeten weten', aldus Marcel Kooij, openbaar apotheker en bestuurslid van het FBA.

Het masker met het keurmerk FFP1 is volgens Kooij prima als je gaat zagen of boren, maar heeft geen zin tegen het coronavirus. Het masker met keurmerk FFP2 voldoet volgens Kooij wél aan de vereisten, maar hij voegt daar snel aan toe dat het dragen van zo'n masker alleen niet voldoende is. 'Weinig mensen weten hoe je een mondkapje goed gebruikt. Het heeft vooral zin om verspreiding tegen te gaan als je al ziek bent'.'

Dat de kapjes voor hoge prijzen worden verkocht kan ook niet op applaus rekenen. Bij een van de apotheken van de betreffende apotheker kostte één stofmasker 15 euro, terwijl de Gamma zelf 5,49 euro per drie stuks rekent: 'Ik vind dat echt geen stijl. Om hier de hoofdprijs voor te gaan vragen, dat kan niet!'

De FBA vindt de discussie over mondkapjes overigens maar een achterhoedegevecht. De FBA voorziet een veel groter probleem: 'Als corona echt voet aan de grond krijgt in Amsterdam, voorzie ik dat medicijnen patiënten mogelijk niet meer bereiken.'

Het is volgens hem zeker niet ondenkbaar dat personeel in apotheken op grote schaal uitvalt, net als bij groothandelaren en koeriers waardoor medicijnen niet kunnen worden geleverd. 'Bovendien worden sommige medicijnen in China of India geproduceerd, waardoor er tekorten dreigen'. Volgens Kooij geldt deze problematiek voor bijna alle medicijnen, waaronder paracetamol, antibiotica en medicijnen voor diabetes.

Er is vanuit de FBA inmiddels een stappenplan opgesteld om de verwachtte problemen te tackelen, maar Kooij ziet ook een belangrijke rol voor de overheid in het voorkomen daarvan.

Ook doet hij een beroep op de consument. 'Ik begrijp dat mensen onzeker zijn, maar massaal producten inslaan werkt niet. Er is geen reden voor paniek. Wel voor zorg. Het is voor Amsterdammers zaak dat zij hun medicijnbestellingen vooruit gaan plannen, omdat levertijden kunnen gaan oplopen.'

FOK! Wat een weer: eerst buien

Hallo!

Nu even een serieuze noot: ik vermoed dat het weerbericht ondergesneeuwd gaat worden door al het nieuws over Corona. Er valt genoeg te vertellen, maar ik denk niet dat daar veel aandacht voor zal zijn, dus ik hou het kort. 

Gistermiddag passeerde er een buienlijn, en ik constateerde daar onweer bij. Die lijn trok over het hele land.

De afgelopen nacht en vanmorgen passeren er ook een aantal buien ons land, maar in de loop van morgen klaart het dan op vanuit het noorden. Zeker in de noordelijke provincies kunnen ze dan een aardige middag tegemoet zien. Het is iets frisser met een graad of 9, en later op de dag neemt ook de wind af.

De komende dagen wordt het alleen maar droger en ook zonniger.

Fijne avond.  

Meer weer op FOK!

mooi weer in Berlijn (Foto: vriend van qltel)
Mooie zonsondergang in Berlijn. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

F1 Grand Prix van AustraliŽ afgelast

Volgens BBC Sport is de Grand Prix van Australië vanwege het coronavirus afgelast. De Britse omroep baseert zich op twee anonieme bronnen binnen de Formule 1.

Het nieuws van de afgelasting is nog niet officieel bevestigd door de internationale autosportfederatie FIA.

Eerder op de dag maakte het F1-team van McLaren al bekend niet van start te gaan in de eerste GP van het seizoen vanwege een teamlid die besmet is met het virus.

Update 00.14 uur
De Formule 1 Grand Prix van Australië is afgelast, zo hebben de officiële instanties laten weten. Na het terugtrekken van McLaren hebben de teams, organisatie, FIA en Formula One Management urenlang vergaderd over het doorgaan van de race. Een meerderheid van de teams was tegen, waarna de race afgelast is.

Coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel waren al voor de officiële bekendmaking in het vliegtuig naar huis gestapt. Daarnaast bracht Mercedes naar buiten dat het vanwege corona niet wilde racen.

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.