Biatlete Herrmann wint in Kontiolahti, nieuwe slotdag seizoen ook afgelast

In het Finse Kontiolahti komt de World Cup biatlon zaterdag tot een einde. Nadat de World Cup-finale in Oslo van volgende week wegens de COVID-19-dreiging al werd geannuleerd, is ook de slotdag in Kontiolahti eraan: de mixed- en single mixed-estafettes gaan niet door, de achtervolgingen van zaterdag vormen het slotstuk van de winter.

Nadat de mannen donderdag hun sprint afwerkten, was het vrijdag de beurt aan de vrouwen. Daar verkeert Denise Herrmann in topvorm en de Duitse liet ook in de uiterst lastige omstandigheden - het waaide behoorlijk - zien dat ze haar schietkwaliteiten flink verbeterd heeft. Met slechts één misser bij het staande schieten noteerde ze de snelste tijd en daar kwam niemand meer aan.

Landgenote Franziska Preuss bleek met haar ene liggende misser het dichtst in de buurt te komen, maar strandde op twintig seconden. De Noorse Tiril Eckhoff was samen met thuisfavoriete Kaisa Mäkäräinen (0+3, 18e) de enige die wat snelheid betreft bij Herrmann in de buurt bleef, maar met twee keer één misser moest ze op 32 seconden genoegen nemen met de derde plek, voor de Italiaanse Lisa Vittozzi en de Tsjechische Marketa Davidova.

World Cup-leidster Dorothea Wierer moest na drie missers genoegen nemen met de negentiende plek, waardoor met name Eckhoff en Herrmann in konden lopen. De achtervolging sluit het seizoen zaterdag af, normaal gesproken moet Wierer haar World Cup-titel daar wel kunnen verdedigen, met name Eckhoff is nog gevaarlijk als het voor de Italiaanse niet goed loopt.