Biatleet B zet grote stap richting eindzege, seizoensfinale afgelast

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft een grote stap gezet richting de eindzege in de World Cup. In het Finse Kontiolahti was de Noor met afstand de beste op de sprint, het openingsonderdeel van wat het laatste weekeinde biatlon van dit seizoen blijkt te zijn.

Volgende week zou het seizoen in Oslo afgesloten moeten worden, maar niet geheel verrassend heeft men dat wegens de COVID-19-dreiging af moeten blazen. Verplaatsen naar Kontiolahti bleek ook geen optie en dus is dit het laatste biatlonweekeinde van de winter, waarin ook de titels vergeven gaan worden.

Zoals wel vaker stond op Bø geen enkele maat. De Noor schoot tien keer raak en was ook nog eens met afstand de snelste op de langlaufski's, waardoor hij simpelweg onaantastbaar was. Hij won met een 21 seconden snellere tijd dan zijn directe World Cup-concurrent Martin Fourcade, die zijn Franse landgenoot Emilien Jacquelin een goede seconde voor wist te blijven. Bø's landgenoten Vetle Sjåstad Christiansen en broer Tarjei Bø eindigden achter hen en schoten - zoals dertien van de eerste veertien - foutloos.

De enige misser in de top was voor de Duitser Benedikt Doll, die op 34 seconden zesde werd. De Belgen Florent Claude (0+0) en Thierry Langer (1+1) eindigden als 29e en 56e en zijn zaterdag dus van de partij in de achtervolging.

In de World Cup staat Fourcade nog iets voor op Bø, maar de twee slechtste resultaten worden nog geschrapt: voor Fourcade gaan er daardoor nog best wat punten af, Bø heeft wegens het vaderschap een paar wedstrijden gemist en verliest dus welgeteld nul punten.