FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 december 2019

Amsterdam wil meer rookvrije openbare plekken in de stad

Roken op straat, als het aan de gemeente ligt mag het binnenkort op steeds minder plekken in de stad. Bij ziekenhuizen en sportclubs bestaan al rookvrije zones en dat aantal wil de gemeente de aankomende tijd uitbreiden. Zo kan het roken van een sigaret binnenkort niet meer toegestaan zijn bij een tram- of bushalte. Maar een boete zul je er niet voor krijgen.

Langs een grote rookwalm moeten lopen om de bus of tram in te stappen, het is een grote ergernis van veel Amsterdammers die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken. De gemeente gaat er in de aankomende tijd voor zorgen dat roken op dat soort plekken, net als bij kinderboerderijen en speeltuinen, niet meer mag.

'Roken is heel ongezond. Het is ook een groot probleem voor de publieke gezondheid dus vandaar dat we naar de publieke ruimte kijken of we de norm kunnen veranderen ten aanzien van het roken', zegt wethouder Zorg Simone Kukenheim tegen AT5.

Speciale tegels in de straat moeten rokers én niet rokers er straks op gaan attenderen dat opsteken van een sigaret niet toegestaan is bij een bus-of tramhalte, maar gehandhaafd wordt er niet. De gemeente hoopt door het plaatsen van borden, dat het makkelijker wordt voor mensen om elkaar er op aan te spreken. 'Ik denk dat het belangrijker is dat het vanuit mensen zelf komt en het is ook veel effectiever. Ik denk dat het betere inzet is van de gemeente, dan op dit punt overal handhaving in te zetten', zegt de wethouder.

Uitgescholden
Sommige Amsterdammers kiezen ervoor om rokers aan te spreken op hun gedrag in de openbare ruimte, maar dat wordt niet altijd even leuk ontvangen. Twee dames bij de bushalte in Noord deden het wel eens, maar dat liep niet heel gezellig af. 'Als je bij de bushalte staat en het regent zie je zo'n jong grietje te roken, dan gaan wij buiten staan. En als je er wat van zegt word je uitgescholden.'

NHL: 'Natural hattrick' Marchessault helpt Vegas langs Devils

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben op bezoek bij de New Jersey Devils een 3-4 zege geboekt. Daar moest flink voor geknokt worden en pas in de derde periode trokken de bezoekers de winst naar zich toe.

Kyle Palmieri zette de Devils in de eerste periode op 1-0, Chandler Stephenson sloeg terug en dankzij Jesper Bratt gingen de Devils alsnog met 2-1 de derde periode in. Daarin vuurde Vegas-speler Jonathan Marchessault al snel op doel, met succes, en vier minuten later deed hij dat nog eens.

Na nog eens dik vier minuten volgde zelfs de 2-4 van Marchessault, die daarmee een heuse 'natural hattrick' noteerde. Nico Hischer deed twintig tellen later wel wat terug en dus bleef het spannend, maar scoren deden beide ploegen niet meer.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 2-0
Columbus Blue Jackets - Arizona Coyotes 2-4
Florida Panthers - Minnesota Wild 2-4
Montreal Canadiens - New York Islanders 4-2
New Jersey Devils - Vegas Golden Knights 3-4
Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs 6-1
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 2-3 OT
Winnipeg Jets - Dallas Stars 5-1
Vancouver Canucks - Ottawa Senators 5-2
San Jose Sharks - Washington Capitals 2-5

Devils - Golden Knights (Bron: YouTube)

Gevangenisstraffen geŽist voor illegaal gokken op voetbalwedstrijden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Haag gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist tegen in totaal vijf deelnemers van een criminele organisatie die op grote schaal mogelijkheden bood om te gokken op voetbalwedstrijden. Om de illegale gokpraktijken te verhullen zou de organisatie zich ook bezig hebben gehouden met belastingfraude en witwassen, aldus het OM. Ze gingen bij hun incassopraktijken niet zo netjes te werk, aldus de officieren: “De verdachten spraken over gokverslaafden die ze konden uitknijpen als sinaasappels.”

In Nederland mag je alleen gokspelen aanbieden aan derden wanneer je daar een vergunning voor hebt. Uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat deze verdachten die niet hadden. Een 45-jarige Nederlander uit Cyprus was volgens het OM de leidinggevende van de criminele organisatie. “Hij was immers verantwoordelijk voor het plan, de opzet, de inrichting, de werking en de financiën van de organisatie en nam alle beslissingen op leidinggevend niveau,” zeiden de officieren op zitting. Zijn vrouw verleende volgens het OM hand- en spandiensten met betrekking tot de incasso van de organisatie. Zij zou facturen hebben opgesteld. De rechterhand van de hoofdverdachte was een 38-jarige man uit Rijswijk. Hij bracht samen met nog twee verdachten de voetbalwedstrijden waarop gegokt kon worden aan honderden mensen aan de man.

Drie vormen van weddenschappen
Er kon bij de criminele organisatie worden gegokt via internetsites, via sms en via voetballijsten die met name in Den Haag rondgingen, bijvoorbeeld in horecagelegenheden. Spelers verkregen via de internetsites virtueel speeltegoed en konden via de organisatie anoniem gokken, zo blijkt uit het onderzoek door de FIOD. Gokkers konden achteraf contant afrekenen bij de criminele organisatie. “Deze manier van gokken week af van de gebruikelijke manier van gokken op websites, waarbij de speler zichzelf registreert, transacties per bankrekening plaatsvonden en een speler zich diende te legitimeren indien hij een bedrag wilde ontvangen,” aldus de officier op zitting.

Gokverslaving
De manieren van gokken maakten het mogelijk dat gokkers onzichtbaar konden blijven voor bijvoorbeeld partners en andere familieleden. “Bovendien werd door het achteraf verrekenen gokverslaving in de hand gewerkt: je had gewoon niet zo door dat je geld inzette,” zei de officier. Dat met alle gevolgen van dien: “Aan gokken kunnen mensen verslaafd raken en de sociale impact van ook die vorm van verslaving is enorm. Mensen komen in de knel (met familie, met zichzelf) en maken noodsprongen om gaten te dichten.”

In het dossier komen meerdere voorbeelden van gokverslaafden voorbij. Een gokverslaafde heeft de organisatie gevraagd om ervoor te zorgen dat hij werd uitgesloten van deelname. Hij heeft voor tienduizenden euro’s verloren op voetbalwedstrijden. De verdachten werkten daar niet aan mee, integendeel: “Als ze praten over spelers die verslaafd zijn, wordt er gezegd: ja, zo moeten we ze hebben, dat zijn de mooiste,” citeerden de officieren uit tapgesprekken. “Het lijkt me duidelijk dat deze handelswijze en alle criminaliteit die als een sneeuwbal die naar beneden rolt zich ontwikkelt rond illegaal gokken, een pooltje over de Tour de France of een WK voetbal in een vriendenclubje ver overtreft. De schaal, de omvang, de georganiseerdheid en de winsten zijn gigantisch te noemen, de romantiek is in geen velden of wegen te bekennen: dit is geld verdienen over de rug van een ander,” aldus de officieren op zitting.

Incasso methoden
De organisatie hield er geen prettige incassomethoden op na, aldus het OM. De verdachten zouden ook een bekende inmiddels ex-voetballer hebben gechanteerd met zijn gokschuld: “De manier waarop hij door verdachten is gedwongen tot betalingen is ook gewoonweg naar te noemen; gesprekken opnemen, hem daar later mee chanteren met de toevoeging dat hij en zijn manager zelf moeten kiezen naar welke pers wordt gelekt: RTL Boulevard, Shownieuws of Evert Santegoeds.”

Criminele winsten
Volgens het OM blijkt dat de organisatie alleen al aan zichtbare commissies 1,3 miljoen euro heeft verdiend over de periode 2001 tot begin 2015. “Het fiscale nadeel van de kansspelbelasting loopt daarnaast ook in de miljoenen,” zeiden de officieren op zitting. Het aanbieden van mogelijkheden om illegaal te gokken op voetbalwedstrijden is volgens het OM om nog meer redenen ernstig. Op 30 september van dit jaar kwam een rapport uit met de naam ”criminelen houden van voetbal.” Centraal daarin stond het criminologische onderzoek in hoeverre voetbalverenigingen te maken hebben met ondermijnende criminaliteit. “Gesteld werd onder meer dat illegaal gokken één van de vehikels is om daar voet aan de grond te krijgen als crimineel.” Het gelegenheid bieden om anoniem in te kunnen zetten op wedstrijden wordt in het rapport ‘Matchfixing in Nederland’ als een extra risico op mogelijke matchfixing beschouwd. In dit onderzoek kwamen mogelijke signalen van matchfixing naar voren. Het OM kan dit uiteindelijk niet bewijzen.

Strafeisen
Verdachten hebben volgens het OM nog meer personen meegezogen in de criminaliteit, aldus de officieren: “In het dossier zitten vele valse stukken en de vele mensen die daarbij betrokken zijn, alles ter maskering van de illegaliteit die erachter zit. Om de inkomsten uit de gokpraktijken te verhullen zouden de verdachten valse documenten hebben opgemaakt, zoals valse arbeidsovereenkomsten, werkgeversverklaringen, brieven en salarisspecificaties en facturen.” Tegen de 45-jarige Nederlander uit Cyprus eist het OM 30 maanden gevangenisstraf. Tegen zijn rechterhand en een andere agent die de weddenschappen aan de man brachten eist het OM 20 maanden gevangenisstraf. Tegen de echtgenoot van de hoofdverdachte eist het OM 6 maanden gevangenisstraf. Een derde agent die een kleinere rol speelde hoorde 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

De rechtbank doet naar verwachting op 20 december uitspraak.

Man bij bedrijfsongeval om het leven gekomen

Bij een ongeval in een bedrijf aan de Julianastraat in Moerkapelle is woensdagmiddag 4 december omstreeks 16.30 uur een 28-jarige man uit Waddinxveen om het leven gekomen.

Hulpdiensten waren snel aanwezig, maar het slachtoffer overleed helaas ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie en arbeidsinspectie zijn een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Eintracht Frankfurt toont interesse in Sparta-aanvaller Ache

Ragnar Ache is dit seizoen uitgegroeid tot een belangrijke speler bij Sparta Rotterdam. Zijn stormachtige ontwikkeling is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. RTV Rijnmond weet woensdag te melden dat Torino en de Duitse clubs VfB Stuttgart en Eintracht Frankfurt de 21-jarige Duitser nauwlettend in de gaten houden.

Als Frankfurt concreet wordt, zou er een droom in vervulling gaan voor Ache. "Ik ben opgegroeid in de buurt van Frankfurt", legt hij uit in gesprek met de regionale omroep. Toch gaat Ache niet zonder meer in op een aanbieding van Die Adler, zo voegt hij toe.

"Natuurlijk moet ik daar wel over nadenken. Hoe groot zijn mijn kansen dat ik speel, over dat soort dingen denk je na. Ik ga daar niet heen om op de bank te zitten, ik wil toch echt wel spelen."

Ache meldde zich al op jonge leeftijd in de jeugd van de Rotterdammers en is dit seizoen uitgegroeid tot een belangrijke speler. Daarmee is hij er al een wens uitgekomen, aangezien hij zelfs toen hij nog in Duitsland woonde al fan was van de club: "Toen ik in Duitsland woonde was de eerste Nederlandse club die ik kende Sparta."

"Ook door mijn stiefvader (Jaap Sneep, voormalig teammanager van Sparta, red.). Ik kreeg altijd shirts toegestuurd van Sparta, die droeg ik altijd. Dat is me altijd bijgebleven."

De aanvaller was in veertien Eredivisie-duels al goed voor vijf doelpunten, evenveel als hij er vorig jaar in de Keuken Kampioen Divisie maakte. Ache maakte bovendien onlangs zijn debuut voor Jong Duitsland en wist daarbij meteen te scoren tegen de Belgische leeftijdsgenoten.

Brons voor Kamminga op EK kortebaanzwemmen, Toussaint overtuigend naar finale

Arno Kamminga heeft woensdagavond op het EK kortebaan in Glasgow brons veroverd op de 50 meter schoolslag. Op de 100 meter rugslag bereikte Kira Toussaint met een nieuw Nederlands record op overtuigende wijze de finale. In de halve finales van de 100 meter vlinderslag werd Joeri Verlinden uitgeschakeld.

Arno Kamminga (Pro Shots / Insidefoto)
Arno Kamminga (Pro Shots / Insidefoto)

Kamminga zwom de 50 meter schoolslag in een tijd van 25,84 en verbeterde daarmee opnieuw het Nederlandse record. In de series en halve finales eerder op woensdag had hij het record ook al verbeterd. Voor de Zuid-Hollander is dit zijn eerste individuele medaille op een EK of WK. Op het EK kortebaan in 2017 won hij goud op de 4 x 50 meter wisselslag gemengde estafette.

Het goud was voor Vladimir Morozov. De Rus finishte in een tijd van 25,51 en was daarmee drie tienden sneller dan de Turk Emre Sakçi op de tweede plaats. De Italiaan Fabio Scozzoli eindigde net als Kamminga in 25,84 en pakte ook brons.

Toussaint zwom in de halve finales van de 100 meter rugslag de snelste tijd van de zestien deelnemers. Met 55,26 had ze woensdagochtend in de series al haar eigen Nederlandse record verbeterd. In de halve finales zwom ze met 55.17 nog sneller. De nieuwe tijd is maar een fractie langzamer dan het Europees record van 55,03 dat op naam van de Hongaarse Katinka Hosszú staat.

Voor de finale op donderdag is de Nederlandse de grote favoriet. Haar grootste concurrenten Maria Kameneva uit Rusland en de Italiaanse Margherita Panziera waren een seconde langzamer.

Joeri Verlinden werd uitgeschakeld in de halve finales van de 100 meter vlinderslag. De Limburger zwom met 50,47 de negende tijd. Met 49,91 was de snelste tijd voor de Noor Tomoe Zenimoto Hvas.

Overige uitslagen finales
Uitslag 400 meter vrije slag mannen
1. Danas Rapsys (LIT) 3.33,20
2. Thomas Dean (GBR) 3.37,95
3. Gabriele Detti (ITA) 3.38,06

Uitslag 200 meter rugslag mannen
1. Radoslaw Kawecki (POL) 1.49,26
2. Christian Diener (DUI) 1.50,05
3. Luke Greenbank (GBR) 1.50,09

Uitslag 4 x 50 meter vrije slag mannen
1. Rusland 1.22,92
2. Polen 1.23,74
3. Italië 1.24,50

Uitslag 50 meter schoolslag vrouwen
1. Benedetta Pilato (ITA) 29,32
2. Martina Carraro (ITA) 29,60
3. Mona McSharry (IER) 29,87

Uitslag 400 meter wisselslag vrouwen
1. Katinka Hosszú (HON) 4.25,10
2. Zsuzsanna Jakabos (HON) 4.28,76
3. Ilaria Cusinato (ITA) 4.29,13

Van Marwijk na slechts zes interlands ontslagen als bondscoach van VAE

Bert van Marwijk is ontslagen als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat laat de voetbalbond van de golfstaat woensdag weten in een korte verklaring. De Nederlandse oefenmeester stond pas sinds maart van dit jaar aan het roer bij de Verenigde Arabische Emiraten en coachte slechts zes interlands.

De voetbalbond van het land laat niet weten waarom besloten is Van Marwijk aan de kant te schuiven, maar vermoedelijk zijn de matige prestaties op de Gold Cup hem fataal geworden. De Verenigde Arabische Emiraten verloren langs met 4-2 van Qatar. Als gevolg daarvan betekende de groepsfase direct het eindstation voor Van Marwijk en consorten op het toernooi.

Van Marwijk had in maart een contract voor vier jaar getekend als bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. De bedoeling was dat hij het land naar het WK van 2022 in Qatar moest leiden, maar ook dat doel was door de matige prestaties bijna onhaalbaar geworden. De Verenigde Arabische Emiraten staan momenteel in hun WK-kwalificatiegroep teleurstellend vierde, met slechts zes punten uit vier duels.

Onduidelijk is op dit moment nog wat zijn ontslag betekent voor de trainerscarrière van de 67-jarige Van Marwijk. De Limburger was eerder werkzaam als bondscoach van Australië, Saoedi-Arabië en Nederland en coachte op clubniveau Hamburger SV, Feyenoord, Borussia Dortmund en Fortuna Sittard. Daarnaast had hij bij PSV een adviserende rol.

In Amsterdam geboren en getogen Daniel (19) dreigt te worden uitgezet

Hij is geboren en getogen in Amsterdam, maar toch staat de 19-jarige Daniel Buter op het punt om te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek. Familie, vrienden en de buurt springen in de bres voor de jonge Amsterdammer, die nu al weken in vreemdelingendetentie zit in Rotterdam.

'Dit is de kamer van Daniel die ik aan het schoonmaken ben omdat ik ieder moment hoop dat hij thuiskomt', zegt Carmen Luisa Afonseca, de oma van Daniel, terwijl ze door haar huis in Noord loopt. Haar kleinzoon woont al zijn hele leven bij haar. 'Daniel is echt een goed mens. Heel zorgzaam ook voor zijn leeftijd', aldus zijn oma.

Geen paspoort
Ook bij zijn opa, die ziek is, gaat Daniel vaak op bezoek. Het was tijdens een bezoekje van Daniel aan hem, begin november, dat er een bus van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en een politiewagen kwamen voorrijden. Ze namen Daniel mee.

'Er gingen drie dagen voorbij zonder dat we iets van hem hoorden. Ik wist niet waar hij zat, hij was verdwenen', zegt zijn oma in tranen.

De reden voor zijn aanhouding is het feit dat Daniel geen geldig paspoort heeft. Volgens zijn familie is dat vanaf zijn derde al zo. Zijn vader en moeder vertrokken naar het buitenland, waarna Daniel dus in Amsterdam achterbleef bij zijn grootouders, zonder paspoort.

Wel zou hij een burgerservicenummer hebben waardoor hij onder de radar jarenlang volop meedraaide in de samenleving. Toen hij met zijn studie in het vooruitzicht een paspoort wilde aanvragen, bleek dat hij niet in bezit was van een Nederlandse identiteit. De gemeente maakte daarvan melding bij de IND, dat hem uitnodigde voor een gesprek. Zijn advocaat raadde hem vervolgens aan om niet naar dat gesprek te gaan. Daarop werd hij dus opgepakt.

'Ontzettend verdrietig'
'Al anderhalf jaar hoort hij vrienden zeggen: "Laten we met z'n allen uitgaan." En dan houdt Daniel zich stilletjes', zegt Dylan, een goede vriend van Daniel. 'Deze jongen kan niet uitgaan, deze jongen kan niet werken. Puur omdat hij hier niet geregistreerd staat.'

Nu moet Daniel, die nog nooit in aanraking kwam met justitie, in vreemdelingendetentie zijn zaak afwachten die voor februari op de planning staat. Uitzetting naar de Dominicaanse Republiek dreigt, het land waar zijn ouders weliswaar zijn geboren, maar niet meer wonen. De rest van zijn familie woont in Nederland.

Vanuit het cellencomplex probeert hij dagelijks te bellen met zijn oma. 'Oma, rustig maar. Het gaat goed met me', zegt hij dan volgens haar. 'Maar gisteren hoorde ik dat hij echt ontzettend verdrietig is', vertelt ze.

Familie en vrienden willen dat Daniel zijn zaak in vrijheid kan afwachten en in Amsterdam kan blijven wonen en leven. Sinds gisteravond is er een petitie online, die inmiddels al meer dan 1500 keer is ondertekend. 'Ik hoop dat iedereen die ondertekent. Dit is gewoon onterecht. Dat deze jongen vastzit hoort niet', zegt Dylan.

De IND zegt niet te kunnen reageren op individuele zaken.

Gerbrands: "Als wij een maatregel nodig vinden, nemen we die"

PSV leek tot een aantal weken geleden nog de voornaamste uitdager van Ajax in de Eredivisie. De Eindhovenaren maken echter een dramatische serie door, met uitschakeling in de Europa League en een achterstand van dertien punten in de competitie op de koploper tot gevolg. Trainer Mark van Bommel is er vooralsnog niet in geslaagd om zijn ploeg weer aan het draaien te krijgen, maar lijkt op korte termijn niet te hoeven vrezen voor zijn baan.

Algemeen directeur Toon Gerbrands legt woensdagmiddag in gesprek met het Algemeen Dagblad uit waarom Van Bommel ondanks de dramatische resultaten nog altijd op zijn post zit: "Omdat PSV een directie heeft die alleen beslissingen neemt die in het belang zijn van de club."

"Dat belang overstijgt mij, dat overstijgt John de Jong (technisch manager, red.), Mark van Bommel, wie dan ook", vertelt de bestuurder. Gerbrands merkt dat er bij de buitenwacht sprake is van een 'afrekencultuur', maar weet ook dat er van hem zorgvuldigheid, integriteit en leiderschap wordt verwacht in zijn beslissingen.

"Als wij denken dat welke maatregel dan ook zorgt dat het huidige tij keert, dan nemen we die. Of het nou in de spelersgroep is, of de hoofdcoach betreft of de directie, dat maakt niet uit. Op dit moment is het zo dat we met de huidige trainer en de huidige staf op weg gaan naar de volgende wedstrijd. Punt", gaat hij verder.

Gerbrands beaamt dat er bij PSV geen sprake is van een 'ontslagcultuur' en dat Van Bommels voorganger Phillip Cocu ook meerdere grote crises overleefde. Toch wil hij wel duidelijk maken dat het niet zo rustig is in het Philips Stadion als het wellicht van buitenaf lijkt.

"Je hoort en leest: het is zo rustig daar bij PSV. Nou, het is helemaal niet rustig. Integendeel. Wij snappen echt wel dat de huidige prestaties niet PSV-waardig zijn. Maar juist ómdat elke situatie anders is, beslis je ook anders."

In de interne gesprekken en analyses wordt verder niets en niemand gespaart, zo vervolgt Gerbrands. De directeur wil zich echter ook niet laten verleiden tot het nemen van beslissingen 'voor de bühne': "We leven van week naar week, ik kan nu niet verder kijken dan Fortuna komende zaterdag. Meer krediet hebben we op dit moment simpelweg niet."

In de winterse transferperiode zou een aantal aankopen Van Bommel mogelijk weer wat lucht kunnen verschaffen en Gerbrands sluit niet uit dat zijn club in januari de markt opgaat: "Als we in de winterstop iets nodig vinden, aankopen dan wel verkopen, dan kijken we daarnaar."

"Financiële ruimte? Die is er, ja. Alleen: zou je kopen, dan moeten het stabiele aankopen zijn die er direct staan. En die je ook nog een paar jaar hier houdt. Zo wordt er gekeken."

NBA: Lakers winnen westerse topper

De Los Angeles Lakers hebben een belangrijke overwinning behaald in de NBA. In Denver werd van de Nuggets gewonnen met 96 – 105. Hierdoor verstevigen de Lakers de koppositie in het westen, terwijl Denver door de tweede nederlaag op rij naar plek drie zakt.

Uitwedstrijden in Denver zijn voor NBA-ploegen altijd lastig. Denver wordt de ‘mile high city’ genoemd en op deze hoogte is de lucht ijler en raken ploegen die niet aan de hoogte gewend zijn eerder buiten adem.

Anthony Davis, die al niet fit aan de wedstrijd begon, had last van de omstandigheden en liet in de rust een intraveneuze zoutoplossing toebrengen. Aan het spel van de power forward was dit overigens niet te merken. Davis speelde zijn gewoonlijke sterke verdediging, in dit geval vooral op Nikola Jokic. Hij was ook goed voor 25 punten tegen de Nuggets, net zoveel als LeBron James.

Hoewel de Lakers vrijwel de hele wedstrijd aan de goede kant van de score stonden, werd het twee minuten voor tijd toch nog 96 – 97. De laatste acht punten waren voor Davis, James en cultheld Alex Caruso.

Ook in de Eastern Conference werd een topper gespeeld. In Toronto wist de Miami Heat een knappe overwinning te boeken. Na verlenging werd het 110 – 121. Jimmy Butler besliste de verlenging al in de eerste minuut. Na een jump shot, bonus-vrije worp, driepunter en een steal met een denderdunk was het gat opeens acht punten en dit wist de thuisploeg niet meer goed te maken.

Butler eindigde met 22 punten, 13 rebounds en 12 assists. Maar na de wedstrijd was er ook veel aandacht voor Duncan Robinson. De guard is één van de revelaties in Miami dit seizoen. In 2018 werd hij niet gekozen in de NBA draft, maar hij maakte indruk tijdens een trainingskamp van de Heat en kreeg een contract aangeboden. Hij mocht een paar wedstrijden meedoen met de Heat, maar speelde vooral in de anonimiteit van de G-League. Dit jaar tekende hij een contract voor 1 miljoen dollar bij de Heat, wat hem één van de slechts betaalde spelers in de NBA maakt. Desalniettemin speelt hij regelmatig fantastisch voor zijn ploeg. Tegen de Raptors was Robinson goed voor 22 punten en schoot hij zes van zijn negen driepunters raak.

In San Antonio speelden de Spurs een bizarre wedstrijd tegen de Houston Rockets. De thuisploeg, zonder LaMarcus Aldridge, wist weer eens te winnen, maar had daar wel twee verlengingen voor nodig. Toen na zo’n drie uur de spelers het veld verlieten stond er 135 – 133 op het bord.

Verrassende topscorer bij de Spurs werd Lonnie Walker IV. De tweedejaars guard is een gewaardeerde bankspeler voor San Antonio, maar nog geen hoogvlieger. Tegen de Rockets was hij in het vierde kwart goed voor negentien punten, waarin hij zijn ploeg naar een verlenging wist te loodsen. Hij maakte daarin ook de laatste vrije worp, zijn 28e punt, waarmee hij de zege veilig stelde.

Bij Houston eindigde James Harden met 50 punten, maar er wordt beweerd dat dit de minst imponerende vijftig-puntswedstrijd ooit was. Harden schoot 11 op 38. Hij miste zestien van zijn twintig driepuntspogingen. In de slotfase maakte hij een cruciale aanvallende fout. Wel was Harden foutloos vanaf de vrijeworplijn. Al zijn 24 schoten waren raak. Zo haalde Harden de recordboeken voor meeste gemiste driepunters in een wedstrijd én voor de meeste rake vrije worpen zonder er één te missen. Het seizoensgemiddelde van James Harden kroop omhoog naar 39,5 punten per wedstrijd; cijfers die sinds Wilt Chamberlain niet meer zijn gezien.

Russell Westbrook schoot met zeven op dertig nog slechter dan Harden. Wel wist hij met 19 punten, 10 rebounds en 10 assists weer eens een triple double uit zijn mouw te schudden.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 94 – 127
Washington Wizards – Orlando Magic 120 – 127
Toronto Raptors – Miami Heat 110 – 121 (OT)
New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 97 – 118
San Antonio Spurs – Houston Rockets 135 – 133 (2OT)
Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 96 – 105
Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 117 - 97

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 18-3
Toronto Raptors 15-5
Miami Heat 15-5
Boston Celtics 14-5
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 13-7
Brooklyn Nets 10-10
Orlando Magic 9-11
Detroit Pistons 8-13
Charlotte Hornets 8-14
Chicago Bulls 7-14
Washington Wizards 6-13
Cleveland Cavaliers 5-15
Atlanta Hawks 5-16
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 18-3
Los Angeles Clippers 16-6
Denver Nuggets 13-5
Dallas Mavericks 14-6
Houston Rockets 13-7
Utah Jazz 12-9
Minnesota Timberwolves 10-9
Phoenix Suns 9-10
Sacramento Kings 8-11
Oklahoma City Thunder 8-11
Portland Trail Blazers 8-13
San Antonio Spurs 8-14
Memphis Grizzlies 6-14
New Orleans Pelicans 6-15
Golden State Warriors 4-18

Groepsfase WK handbal nadert ontknoping

Op het WK handbal voor vrouwen in Japan hebben de eerste landen zich inmiddels geplaatst voor de hoofdronde. Donderdag en vrijdag staan de laatste wedstrijden van de groepsfase op het programma. Voor Nederland zijn de twee resterende duels tegen Servië en Noorwegen cruciaal voor het bereiken van de volgende ronde.

De Nederlandse handbalvrouwen, op het WK van twee jaar geleden derde, staan na drie wedstrijden in Groep A op vier punten. Het eerste duel tegen Slovenië werd verrassend verloren. Tegen Angola en laagvlieger Cuba moest gewonnen worden en dat deed de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade dan ook.

Stand van zaken groep A op WK handbal (IHF)
Stand van zaken groep A op WK handbal (IHF)

Op donderdagochtend 10.00 uur Nederlandse tijd staat de wedstrijd tegen Servië op het programma. De Servische vrouwen hebben net als Oranje vier punten maar een slechter doelsaldo. Noorwegen, tot nu toe ongeslagen in de groep, is vrijdag om 12.30 uur Nederlandse tijd de tegenstander van Nederland. De drie beste landen van elke groep gaan door naar de hoofdronde.

Na vier wedstrijden in Groep B hebben Zuid-Korea en Duitsland zich al geplaatst voor de hoofdronde. De strijd voor het derde ticket gaat tussen Frankrijk en Denemarken. Beide landen hebben vijf punten en treffen elkaar vrijdag in een onderling duel.

Stand van zaken groep B op WK handbal (IHF)
Stand van zaken groep B op WK handbal (IHF)

In Groep C is ook nog maar één plaats voor beschikbaar. Spanje en Montenegro zijn zeker van de volgende ronde. Hongarije en Roemenië, beide met vier punten, maken vrijdag uit wie doorgaat.

Stand van zaken groep C op WK handbal (IHF)
Stand van zaken groep C op WK handbal (IHF)

De strijd in Groep D is bijna beslist. Rusland is met drie gewonnen wedstrijden geplaatst. Zonder grote verrassingen gaan ook Zweden en gastland Japan door.

Stand van zaken groep D op WK handbal (IHF)
Stand van zaken groep D op WK handbal (IHF)

In de groepsfase zijn in totaal nog achttien wedstrijden te spelen.

Resterende wedstrijden groepsfase op WK handbal (IHF)
Resterende wedstrijden groepsfase op WK handbal (IHF)

Resterende wedstrijden groepsfase op WK handbal (IHF)
Resterende wedstrijden groepsfase op WK handbal (IHF)

Taakstraffen en boetes voor zich misdragende Duindorpers

Sinds zaterdag 30 november heeft de politie 34 personen aangehouden in verband met de ongeregeldheden in Duindorp. Het gaat daarbij om openlijke geweldpleging, brandstichting, belediging, het niet opvolgen van de aanwijzingen van de politie, overtreding van het vuurwerkbesluit en van het samenscholingsverbod. Vijf van hen zitten nog vast.

Onder de aangehouden personen zijn 23 minderjarigen en 11 meerderjarigen. De jongste is 11 jaar, de oudste 58 jaar. Het merendeel van hen komt uit Duindorp.

Er zijn boetes en taakstraffen opgelegd. Twee personen zijn gedagvaard en zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. In aanloop naar hun zitting hebben zij een gedragsaanwijzing opgelegd gekregen. Die houdt onder meer in dat ze ’s avonds niet op het Tesselseplein mogen komen en met Oud&Nieuw in Duindorp niet de straat op mogen.

Tieners voortvluchtig na poging diefstal uit politieauto

Twee personen hebben woensdagmiddag rond 13.10 uur geprobeerd spullen te stelen vanuit een politieauto op de Duivelandstraat in Alkmaar.

Daarbij werd het tweetal betrapt door een agent. Toen hij het duo wilde aanhouden, ontstond er tussen de agent en de twee jongens een gevecht. De agent voelde zich genoodzaakt om een schot te lossen. De twee jongemannen slaagden erin weg te komen en renden weg in de richting van de Vleeshouwerstraat.

Burgernet en ook een helikopter zijn ingezet tijdens de zoekactie naar de twee verdachten maar het tweetal is (nog) niet aangehouden. Het gaat om twee jongens van ongeveer 15 jaar oud met een licht getinte huidskleur en één daarvan droeg een capuchon en heeft een bol gezicht.

Trailer James Bond: No Time to Die verschenen

Het filmjaar 2019 is nog niet voorbij maar de grote trailers voor 2020 vliegen ons al om de oren. Zojuist is de eerste trailer voor de nieuwe James Bond, No Time To Die, verschenen. Deze film zal de laatste keer zijn dat Daniel Craig in de huid kruipt van geheim agent 007.

In de trailer zien we een eerste blik op nieuwe villain Safin die zo uit een bekende musical kan zijn weggelopen, geweren in de nieuwe Aston Martin en de verrassende terugkeer van een oude bekende.

De cast bestaat verder uit Rami Malek als Safin, Ralph Fiennes als M, Naomie Harris als Moneypenny en Ana de Armas als Paloma. Ook andere bekenden als Ben Whishaw, Léa Seydoux en Jeffrey Wright keren terug. De film is geregisseerd door Cary Fukunaga en verschijnt in april 2020.

Labyad minimaal tot aan winterstop uitgeschakeld

Zakaria Labyad komt dit kalenderjaar niet meer in actie namens Ajax, zo laat de club woensdagmiddag weten via de officiële kanalen. De aanvaller viel vorige week tijdens het Champions League-duel met Lille OSC uit met een knieblessure en nader onderzoek heeft uitgewezen dat hij voorlopig aan de kant zal staan.

In samenspraak met de medische staf is ervoor gekozen om de blessure te behandelen met een combinatie van fysiotherapie en rust. Hoe lang Labyad precies uitgeschakeld is wordt waarschijnlijk pas in de winterstop duidelijk.

Ajax laat echter wel weten dat een rentree voor de seizoensonderbreking uitgesloten is. Deze blessure komt voor Labyad op een bijzonder ongelukkig moment, aangezien hij door de afwezigheid van David Neres net de kans kreeg om zich te bewijzen.

De 26-jarige spelmaker kreeg onlangs tegen FC Utrecht zijn eerste basisplaats van het seizoen en maakte een week later tegen Heracles Almelo ook zijn eerste doelpunt.

Het uitvallen van Labyad komt ook voor Ten Hag ongelegen. De oefenmeester kan tot de winterstop eveneens niet beschikken over Neres, terwijl Quincy Promes afgelopen weekend bovendien ook uitviel met een blessure.

De Oranje-international zal daardoor vrijdag hoe dan ook niet van de partij zijn tegen Willem II. Het is nog niet duidelijk ook Promes ook de beslissende Champions League-wedstrijd tegen Valencia van volgende week dinsdag moet laten schieten.

Sagan gaat voor Giro, Tour en Olympische Spelen

Wielrenner Peter Sagan wil volgend seizoen naast de voorjaarsklassiekers ook deelnemen aan de Giro d'Italia, Tour de France en de Olympische Spelen in Tokio. Het WK in Zwitserland laat de drievoudig wereldkampioen links liggen.

De Slovaak start eind januari zijn seizoen in de Vuelta a San Juan. Na de Argentijnse etappekoers gaat hij op hoogtestage als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Daarna gaat zijn vizier op de Giro d'Italia. De renner van BORA-hansgrohe nam nooit eerder deel aan de drieweekse Italiaanse ronde.

Na de Giro zijn er slechts vier weken tot aan de Tour de France. Afgelopen editie won Sagan de vijfde etappe en het eindklassement van de groene trui. Na de Tour is er weinig rust tot aan de Olympische Spelen. Na de finish op de Champs-Élysées vindt de wegwedstrijd in Tokio al na zes dagen plaats. Normaal gezien zullen de Spelen voor Sagan ook de laatste wedstrijd van het seizoen zijn.

Van de Beek nog altijd hoog op de lijst bij Real, Zidane heeft voorkeur voor Pogba

Donny van de Beek staat nog altijd op de radar van Real Madrid. De 22-jarige middenvelder van Ajax, die nog tot medio 2022 vastligt, werd afgelopen zomer hevig gelinkt aan de Spaanse grootmacht, maar een transfer bleef uit voor de Oranje-international. Van de Beek staat nog altijd hoog op het lijstje van de leiding van Real, maar trainer Zinédine Zidane heeft een andere favoriet.

Afgelopen zomer werd Real naast Van de Beek ook in verband gebracht met Christian Eriksen en Paul Pogba. Laatstgenoemde geldt nog altijd als favoriet van Zidane, zo claimt Marca woensdag.

De trainer vindt zelfs dat de clubleiding hem de komst van Pogba verschuldigd is, omdat Zidane in maart het roer overnam bij Real na aandringen van de club. Zidane ziet Pogba nog altijd als 'het ontbrekende puzzelstukje'.

Pogba, die nog tot medio 2021 vastligt bij Manchester United, heeft zelf ook oren naar een overstap naar de Koninklijke. De leiding van Real twijfelt echter of Pogba wel zou passen binnen de selectie. Daarnaast wil Real ook ruimte bieden aan talenten die mogelijk doorbreken.

Zowel Pogba als Zidane hoopt dat een transfer naar Real deze winter of komende zomer plaats gaat vinden.

Real heeft twee andere opties als versterkingen voor het middenveld. Naast de bijna transfervrije Eriksen van Tottenham Hotspur staat Van de Beek op de lijst. De Ajacied is de favoriet van de clubleiding, aldus Marca. De Spaanse sportkrant meldt dat het strikken van Van de Beek binnen een paar uur moet lukken als men besluit vol te gaan voor de Oranje-international.

Snelwandelen en marathon verplaatst naar andere datum op Olympische Spelen

De 20 km snelwandelen voor mannen en de marathon voor vrouwen op de Olympische Spelen in Tokio van 2020 zijn verplaatst naar een andere datum.

Vanwege de hoge temperaturen in Tokio maakte het Internationaal Olympisch Comité eerder al bekend dat het snelwandelen en de marathon verplaatst worden naar het koelere Sapporo in het noorden van Japan.

Nu heeft het IOC ook besloten dat de twee disciplines in een tijdsbestek van vier dagen gehouden worden. De 20 km snelwandelen voor de mannen wordt verplaatst van 31 juli naar 6 augustus en de marathon voor vrouwen gaat van 2 augustus naar 8 augustus.

De overige drie onderdelen behouden hun datum: snelwandelen 20 km vrouwen (7 augustus), snelwandelen 50 km mannen (8 augustus) en marathon mannen (9 augustus). Beide marathons starten om 7.00 uur lokale tijd.

'Groningen opgeschrikt door nieuwe aardbeving'

Dinsdag 3 december was er omstreeks half negen ’s avonds een beving met een magnitude van 1.9 bij Garrelsweer. Hierdoor is de ‘aardbevingsdichtheid’ toegenomen en heeft een grenswaarde overschreden. Daarmee is Groningen van het waakzaamheidsniveau (code groen) in het signaleringsniveau (code geel) terechtgekomen. Als dat gebeurt, is de standaardprocedure dat de NAM binnen twee weken een analyse maakt van de seismische ontwikkelingen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zal de analyse beoordelen en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hierover informeren. Dit volgt uit de Mijnbouwregeling over de gaswinning in Groningen. Het doel is om te bezien of er ingegrepen moet worden in de wijze waarop het gas wordt gewonnen, mochten de seismische ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

De Mijnbouwregeling beschrijft twee soorten parameters: parameters die een trend signaleren en parameters die alarmeren na een enkele grote beving. In dit geval is de grenswaarde van de trendparameter ‘aardbevingsdichtheid’ overschreden. Voor een parameter gelden drie niveaus: waakzaamheids-, signalerings- en het interventieniveau. Het interventieniveau is het hoogste niveau (code rood) zoals werd bereikt na de beving op 8 januari 2018 van 3.4 bij Zeerijp. Daarvan is nu geen sprake.

Nederlandse records voor Toussaint en Kamminga op EK kortebaan

Op het EK kortebaan in Glasgow hebben Kira Toussaint en Arno Kamminga nieuwe Nederlandse records gezwommen.

In de series van de 100 meter rugslag heeft Toussaint het Nederlandse record verbeterd. Met 55,26 was ze ruim drie tiende seconde sneller dan haar oude record.

Ook Kamminga zwom een Nederlands record. De Zuid-Hollander was met 26,03 het snelste in zijn serie van de schoolslag. Het oude record van 26,32 stond op naam van Ties Elzerman.

Op de 100 meter vlinderslag bereikte Joeri Verlinden met 50,37 als vierde de halve finales. Valerie van Roon werd op de 50 meter schoolslag uitgeschakeld.

Toussaint, Kamminga en Verlinden maken woensdagavond hun opwachting in de halve finales. De avondsessies zijn elke dag vanaf 18.00 uur live te zien via NOS.nl en de NOS-app.

FOK! leert Europa wat 'tebbie' is voor songfestival

De users van het Eurovisie Songfestival-forum op ons eigen FOK! verkeren al sinds de overwinning van Duncan Laurence in opperste staat van opwinding. Met het liedjesfestijn in eigen land kunnen we bijna stellen dat voor sommigen een droom uitkomt en terecht natuurlijk.

Om alle fans uit heel Europa alvast te laten wennen aan gaststad Rotterdam zijn onze vrienden van het Songfestival-forum met een cursus begonnen. Niemand minder dan Franklin Brown, ja die van eerste keer, zal de Europeanen voorbereiden op hun komst naar Rotterdam met typisch Rotterdamse zinnen.

Na 'ja toch, niet dan' en 'da's gers' is het vandaag tijd voor deel drie:

Ibrahimovic geeft hint over nabije toekomst als speler

Er wordt de laatste tijd veelvuldig gespeculeerd over de toekomst van Zlatan Ibrahimovic. De 38-jarige spits maakte vorige maand wereldkundig dat hij zijn contract bij Los Angeles Galaxy niet zou verlengen, waardoor hij transfervrij op zoek kan naar een nieuwe club. In gesprek met GQ Italia geeft Ibrahimovic nu een behoorlijke hint over zijn nabije toekomst.

"Ik zal bij een club tekenen die weer moet winnen, die zijn geschiedenis moet terugvinden en naar een manier zoekt om weer tegen alles en iedereen te kunnen vechten. De enige manier om de nodige motivatie te vinden, is door jullie weer te verrassen."

"Het gaat er niet alleen om dat ik een club kies, maar er spelen ook andere factoren mee. De belangen van mijn familie, bijvoorbeeld. Ik zie jullie snel in Italië", geeft Ibrahimovic te kennen. De voorbije tijd werd hij gelinkt aan Bologna, AC Milan, Napoli en AS Roma, allemaal die clubs die in hun bestaan minimaal een keer kampioen van Italië werden.

AC Milan wordt al weken genoemd als de voornaamste kandidaat om Ibrahimovic binnen te hengelen. Sky Italia meldde dinsdag dat het verschil tussen vraag en aanbod voorlopig nog levensgroot is.

I Rossoneri zouden Ibrahimovic willen presenteren tijdens het 120-jarig jubileum. "Er zijn spelers die voetballen en alleen aan het voetbal denken. Wanneer iemand een nieuwe manier van voetballen bedenkt, kunnen de anderen volgen. Ik houd ervan om het verschil te maken. Ik wil niet één of twee dingen goed doen, maar alles."

"Ik ben heel blij dat ik de ervaring in Los Angeles heb mogen meemaken. Na de blessure zeiden mensen dat ik nooit meer zou spelen, maar ik heb hen laten zien dat ik nog het verschil kan maken. In technisch en tactisch opzicht moeten ze daar nog groeien."

"Ze rennen, maar zijn niet gewend om met hun voeten te spelen. In de meeste Amerikaanse sporten speel je met handen", vertelt Ibrahimovic over zijn tijd in de Major League Soccer (MLS). Namens LA Galaxy was de Zweedse spits goed voor 53 doelpunten en 15 assists in 58 wedstrijden.

Illegaal vuurwerk en kwekerij aangetroffen na anonieme tip

Dinsdagmiddag deed de politie onderzoek in een woning aan de Lindenlaan in Castricum. Naast een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk vond de politie ook een volledig ingerichte hennepkwekerij. Hennepplanten stonden er echter niet.

De politie kwam het illegale vuurwerk op het spoor door een anonieme melding. In de woning vond de politie ongeveer vijfhonderd kilo zwaar en illegaal vuurwerk. Toen de politie op de zolder ging kijken, vonden zij daar een afgeschermd gedeelte waar een hennepkwekerij was gebouwd. Onduidelijk is of er al eens hennep is geteeld of dat de kwekerij hiervoor in gereedheid werd gebracht.

De politie nam het vuurwerk en de apparatuur uit de kwekerij in beslag. In de woning werden geen verdachten aangetroffen. De bewoner, mogelijk eigenaar, zal op een later tijdstip worden verhoord.

Handreiking (gewelds)incidenten bij ggz-patiŽnt

Politie, GGZ Nederland en een aantal ggz-instellingen hebben afspraken gemaakt over het handelen bij gewelddadige of dreigende incidenten met patiënten, die in behandeling zijn bij een ggz-instelling. Deze afspraken staan in de handreiking (Gewelds)incidenten bij behandelsituaties, die vandaag is verschenen.

Goede afspraken over de samenwerking tussen de ggz-aanbieder en de politie helpen om de veiligheid van professionals en patiënten beter te waarborgen. Een veilige behandel- en werkplek zijn voor beiden belangrijk. De handreiking tot samenwerking tussen GGZ en Politie moet daar aan bijdragen. Dit geldt voor situaties in de instelling, maar ook voor ambulante behandelingen, bijvoorbeeld bij de patiënt thuis.

Ambtsinstructie
GGZ-instellingen werken al langer volgens vastgelegde protocollen gericht op veiligheid. Ook de handelswijze van de politie ligt vast in hun ambtsinstructie. De handreiking biedt daarom vooral praktische informatie en houdt rekening met de verschillen die zich lokaal en regionaal voordoen. Het is belangrijk dat ggz-instellingen en de politie het gesprek met elkaar (blijven) aangaan en concrete werkafspraken maken. Zo dragen ze bij aan de veiligheid van de professionals en patiënten. Ieder vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid.

Geweldsincident
'De politie bepaalt zelf welk middel zij inzet bij een (gewelds)incident bij een patiënt van een ggz-instelling. Daarbij houdt de politie wel rekening met de informatie, die de ggz-professionals van tevoren geven’, zo valt in de handreiking te lezen. 'De inzet van de politie is er altijd op gericht om de GGZ-instelling zo spoedig mogelijk in staat te stellen haar eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheden weer op te pakken.’

Politie neemt 600 kilo vuurwerk in beslag

De politie heeft dinsdag een 53-jarige Beverwijker aangehouden die honderden kilo’s vuurwerk in zijn bezit had en hierin vermoedelijk ook handelde. De politie kwam de man op het spoor dankzij meerdere tipgevers die zich gemeld hadden bij Meld Misdaad Anoniem. Bij controle in de garage van de woning aan de Beeckzanglaan in Beverwijk, werd ongeveer 600 kilo vuurwerk aangetroffen. De vondst bestond uit zogenaamde Flowerbeds verpakt in dertien dozen à 45 kilo per stuk.

Het is toegestaan om maximaal 25 kilo, uiteraard alleen legaal verkrijgbaar, vuurwerk in het bezit te hebben. Dit mag buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige en niet voor het publiek toegankelijke plaats. De verdachte had dus 24 keer de maximaal toegestane hoeveelheid vuurwerk in zijn bezit. De verdachte werd na zijn verhoor op het politiebureau op vrije voeten gesteld.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Bewoner AZC Weert overleden, medebewoner opgepakt

De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 25-jarige man in het AZC aan de Kazernelaan in Weert. Er worden meerdere scenario’s mogelijk geacht. Op dit moment gaat de politie uit van een misdrijf.

De politie ontving woensdagochtend rond 08.45 uur melding van een mogelijke vechtpartij bij het AZC. De hulpdiensten troffen ter plaatse het ontzielde lichaam van een bewoner aan. De politie houdt rekening met meerdere scenario’s en doet onderzoek. Dit onderzoek moet ook meer duidelijkheid bieden over de identiteit van de overleden bewoner.

Update 12:48 uur
Er is een 29-jarige medebewoner aangehouden. Onderzoek moet onder andere uitwijzen of en op welke manier de aangehouden man mogelijk betrokken is geweest bij het overlijden. Meerdere aanhoudingen worden op dit moment nog niet uitgesloten. Meerdere scenario’s worden nog mogelijk geacht en onderzocht.

CBS onderzoekt toegang tot privacygevoelige data

Het CBS laat onderzoeken of toegang voor externe onderzoekers tot haar privacygevoelige data nog wel kan op de huidige wijze. De datarevolutie, toenemende zorg over dataspionage en strengere eisen aan privacy en informatieveiligheid roepen de vraag op of de risico’s op onthulling van gegevens van burgers of bedrijven niet te groot worden.

Bij wet geregelde toestemming
Het CBS verzamelt administratieve data van burgers en bedrijven die in beheer zijn bij overheidsinstellingen voor de productie van officiële overheidsstatistiek. Het heeft daarvoor een unieke bij wet geregelde toestemming. Het CBS ontdoet die data van individuele identiteitskenmerken en bewaart ze op een streng beveiligde manier. Het CBS garandeert dat de privacy van burgers en bedrijven nooit wordt geschonden en heeft de interne processen daartoe streng beveiligd.

Wetenschap
Maar het CBS kan wetenschappelijke onderzoekers van Nederlandse universiteiten en kennisinstituten ook toegang geven tot deze privacygevoelige data in een beveiligde omgeving (zgn. ‘remote access’). Dat hoort bij de wettelijke taak voor het CBS die stelt dat ook de wetenschap moet worden bediend. Daarnaast mag een groeiend aantal onderzoekers bij geautoriseerde universiteiten in Europa, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Australië, Japan en Hongkong, de genoemde data inzien. Tenslotte hebben de laatste jaren ook commerciële bedrijven steeds vaker om toegang voor statistisch onderzoek gevraagd en die gekregen.

Nieuwe eisen aan privacybescherming
De revolutie in dataverzameling en data-analyse vergroot de mogelijkheden voor externe onderzoekers aanzienlijk en daardoor stijgt de vraag naar toegang sterk. Dit vergroot de risico’s, ook door de groeiende technologische mogelijkheden en de toegenomen zorg over data-spionage. Daarnaast stelt de wet (AVG) nieuwe eisen aan privacybescherming. Het CBS heeft zorgen of bij de huidige werkwijze de risico’s nog beheersbaar zijn en stelt daarom een onderzoek in naar deze risico’s.

De start van het onderzoek is reeds in november aan de Kamer gemeld door minister Wiebes. Het onderzoek zal onder leiding staan van een onafhankelijke expert en grotendeels door externe experts worden gedaan. Het belang van privacy en informatiebeveiliging heeft in dit onderzoek de hoogste prioriteit. De resultaten kunnen leiden tot aanpassing van de manier van toegangverlening tot deze gegevens, waarbij het CBS oog zal hebben voor het belang van toegang tot flexibele analyses voor onderzoek met een maatschappelijk en wetenschappelijk nut.

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

Inspecties: 'Kliniek Den Dolder werkt hard aan eigen verbeterplan'

De kliniek in Den Dolder, ook bekend als de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) Utrecht, werkt hard aan de uitvoering van haar verbeterplan dat ze heeft opgesteld naar aanleiding van de rapportages over het detentieverloop van Michael P. en eigen interne evaluaties hierover.

Zo is het verlofbeleid beter geregeld en heeft de FPA voldoende zicht op haar personeelsbezetting, oordelen de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Wel behoeft de relatie tussen de kliniek en de lokale veiligheidsdriehoek (burgemeester van Zeist, politie en Openbaar Ministerie) blijvend aandacht.

Dit verbeterplan is het vervolg op de interne FPA-evaluaties en de aanbevelingen uit de inspectierapportages over de ernstige recidive van Michael P. Hij bracht in september 2017 Anne Faber om het leven. Toen P. dit misdrijf pleegde, verbleef hij in de FPA Utrecht en had hij verlof.

Kwaliteitsslag
De inspecties oordelen dat de FPA met haar verbetermaatregelen op diverse terreinen een kwaliteitsslag heeft gemaakt. De veiligheidsrisico’s worden beter afgewogen. Het verlofbeleid is beter geregeld en het management let erop dat medewerkers zich er allemaal aan houden. De kliniek streeft ernaar vast personeel in te roosteren dat de patiënten en hun achtergrond kent. Indien dat niet kan, werkt de FPA met ‘vaste’ invallers.

De kwaliteitsslag is tevens zichtbaar in de behandeling en dossiervoering. Daarbij benadrukken de inspecties tegelijk de noodzaak om de forensische scherpte (alertheid op mogelijke risico’s) in de dossier- en besluitvorming steeds onder de aandacht van de medewerkers te houden en nieuwe medewerkers hier direct in mee te nemen.

Ook heeft de FPA Utrecht de lessen die zij heeft getrokken uit de recidive van P. gedeeld met andere forensische zorgaanbieders, zoals was verzocht.

Relatie met omgeving
De kliniek moet zich blijven inspannen voor een goede relatie met de omgeving: gemeente, omwonenden, politie en OM. De verhoudingen zijn nog niet optimaal.

De inspecties zullen de kliniek blijven volgen via hun reguliere toezicht.

De kliniek in Den Dolder (Foto: FOK!)

De kliniek in Den Dolder (Foto: FOK!)

Linssen kondigt vertrek bij Vitesse aan

Bryan Linssen is bezig aan zijn laatste seizoen bij Vitesse, zo vertelt de 29-jarige aanvaller in gesprek met Voetbal International. Linssen geeft aan dat hij deze beslissing al vóór de crisis bij de Arnhemmers en het vertrek van Leonid Slutsky had genomen. De routinier heeft besloten zijn aflopende contract in het GelreDome niet te verlengen.

"Ik weet niet waar ik naartoe ga. Ik heb het met mijn zaakwaarnemer Patrick van Diemen besproken en hij weet wat ik wil. En ook dat het zo kan zijn dat ik toch opensta om iets te doen wat ik niet meteen wil", aldus Linssen.

Het weekblad stelt gedecideerd dat Linssen een voorkeur heeft voor Feyenoord, maar de goaltjesdief zelf wil er niets over kwijt.

"Nederland? Ja, er is wel iets wat ook reëel kan zijn. Feyenoord? Dat kun je zelf wel invullen. Hou nou maar op. Je weet dat ik het toch niet uitspreek. Dan ga ik dingen op gang brengen, daar hou ik niet van. Je verdient iets op het veld en niet met woorden", aldus Linssen, die ook na aandringen niet wil toegeven dat hij graag naar de Rotterdamse club wil verkassen.

"Nee. Doe eens normaal. Wie ben ik om te zeggen dat ik daarheen mag? Ik wil me niet verkopen aan welke club dan ook. Ik vind het net zoiets als mensen gaan zeggen dat ze in Oranje willen, dan ben je zelf aan het solliciteren."

"Je moet het op het veld laten zien, dan komen ze vanzelf. De kans dat ik naar het buitenland ga, is veel groter. Maar waarom hebben we het hierover?"

'Mertens kan komende zomer 'transfer van zijn leven' maken'

Internazionale is buitengewoon geïnteresseerd in Dries Mertens, zo weet Het Nieuwsblad te melden. De Belgische krant schrijft woensdagochtend dat de 32-jarige aanvaller komende zomer 'de transfer van zijn leven' kan maken. Mertens is bij zijn huidige werkgever Napoli in het bezit van een aflopende verbintenis en weinig wijst erop dat hij die nog gaat verlengen, waardoor hij over een aantal maanden transfervrij is.

Het zag er de afgelopen maanden naar uit dat Napoli-president Aurelio De Laurentiis niet van plan was om Mertens nog een nieuw contract aan te bieden. "Elke speler heeft een bepaalde prijs, afhankelijk van waar ze spelen, hoe ze spelen, hoe oud ze zijn en wat ze doen."

"Als ze (Mertens en Callejón, red.) zichzelf in de uitverkoop willen doen richting China, om daar overbetaald voor twee of drie jaar een schijtleven te leiden, dan is dat hun probleem", zei de flamboyante voorzitter van Napoli in gesprek met Sky Italia.

La Repubblica schreef onlangs dat De Laurentiis toch met Mertens om de tafel wil, maar die toenaderingspoging zou te laat kunnen zijn. Internazionale zou meer dan concreet geïnteresseerd zijn in de diensten van de Belgische aanvaller en dat heeft alles te maken met het mogelijke vertrek van Lautaro Martínez.

De Argentijnse spits maakt dit seizoen furore aan de zijde van Romelu Lukaku en staat in de belangstelling van Barcelona. Bij Internazionale zou men rekening houden met een vertrek, waardoor Mertens in beeld is gekomen.

Trainer Antonio Conte zou een 'stille bewonderaar' van Mertens zijn en heeft eerder geprobeerd om hem naar Chelsea te halen, al ging dat niet door omdat het bestuur van the Blues geen restwaarde in de Belg zag. De clubleiding van Internazionale heeft geen problemen met zijn leeftijd en zou bereid zijn om deze eis van de oefenmeester in te willigen, waardoor i Nerazzurri hun intenties hebben duidelijk gemaakt bij de aanvaller.

Mertens werd eerder in verband gebracht met een overstap naar China, maar wil naar verluidt graag in Italië blijven.

In de komende tijd moet blijken of Internazionale tot een persoonlijk akkoord met Mertens kan komen, aangezien hij vanaf januari vrij is om te onderhandelen met andere clubs. De Corriere dello Sport en La Gazzetta dello Sport schreven eerder al dat de club uit Milaan bereid is om de aanvaller zes miljoen euro per jaar te bieden.

Mertens staat sinds 2013 onder contract bij Napoli en kwam dit seizoen in achttien wedstrijden tot acht doelpunten en twee assists. Eerder speelde hij voor onder meer PSV, FC Utrecht, AGOVV en AA Gent.

Europa haalt milieudoelstellingen 2030 niet zonder snelle actie

Europa zal zijn milieudoelstellingen voor 2030 niet halen als er de komende jaren niet snel actie wordt ondernomen om het hoge tempo van biodiversiteitsverlies, de toenemende effecten van klimaatverandering en het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen aan te pakken. Dit is de belangrijkste conclusie van het European Environmental Agency (EEA) in het rapport: The European environment —state and outlook 2020 (SOER2020).

Europa moet manieren vinden om ingrijpende veranderingen te bewerkstelligen in de maatschappelijke systemen die Europeanen voorzien in hun levensbehoeftes zoals voedsel, energie en mobiliteit. Het zijn met name deze systemen die impact hebben op het milieu, het klimaat en de gezondheid.

De SOER bevat een breed overzicht van de milieukwaliteit in Europa en maak daarbij ook vergelijkingen tussen landen. In enkele gevallen komt Nederland opvallend naar voren. Zo scoort Nederland erg goed op de indicator voor efficiënt materiaalgebruik in de vergelijking tussen Europese landen (alleen Zwitserland doet het beter). Voor het recyclen van huishoudelijk afval is er voor Nederland een vierde plaats, met als kanttekening dat er in Nederland relatief veel capaciteit bestaat om het huishoudelijk afval te verbranden. Verder benoemt het EEA het succes van de stroomversnelling (Energiesprong) als een positief Nederlands voorbeeld van een transitieaanpak.

Grote opgaven voor Nederland
Het EEA-rapport komt tot vergelijkbare conclusies als het PBL eerder in de Balans van de Leefomgeving 2018. Beide rapporten constateren dat zowel het klimaat- als het landbouwbeleid in een beslissende fase zijn beland. Zonder ingrijpende veranderingen in deze systemen blijven de opgaven voor de leefomgeving groot. Voor Nederland betekent dit met name een te hoge uitstoot van broeikasgassen om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, delen van de landbouw lopen hard tegen maatschappelijke en ecologische grenzen aan en de biodiversiteit staat sterk onder druk.

In het EEA-rapport worden zeven lijnen uitgezet waarlangs actie ondernomen moet worden om de overgang naar een duurzaam Europa mogelijk te maken. Bijvoorbeeld het bevorderen van innovatie in de hele samenleving, toonaangevende internationale acties op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van meer systemische, op de lange termijn gerichte beleidskaders en bindende doelstellingen.

Rentree Depay sorteert niet het gewenste effect bij Olympique Lyon

Olympique Lyon heeft dinsdagavond een teleurstellende nederlaag in de Ligue 1 geleden. Het team van Rudi Garcia ging in eigen huis met minimaal verschil onderuit tegen Lille: 0-1. Memphis Depay maakte zijn eerste minuten sinds de interlandperiode en werd in de tweede helft naar de kant gehaald. Les Gones hebben nu drie van de laatste vijf officiële duels verloren en staan op een achtste plaats in de Franse competitie. Lille stijgt naar plek 4, al kan Montpellier woensdag nog wel passeren.

Lyon startte aanvankelijk goed aan de wedstrijd. Martin Terrier, Jeff Reine-Adélaïde en Depay, die de aanvoerdersband droeg, speelden tussen de linies en zorgden voor veel dreiging, al bleven echte kansen uit. Naarmate de eerste helft echter vorderde, koos Lille voor compacter voetbal op het middenveld en werd Lyon gedwongen om het via de vleugels te proberen. Daar konden Depay en Reine-Adélaïde beter in toom worden gehouden.

Depay, een valse nummer negen in een 4-2-3-1-systeem, zat in de tang bij José Fonte en Gabriel en werd tien minuten na de pauze vervangen door Houssem Aouar. Garcia bracht Moussa Dembélé pas in het veld toen Lille op voorsprong was gekomen. Na goed voorbereidend werk van Domagoj Bradaric en Victor Osimhen werkte Jonathan Ikone de bal diagonaal achter Anthony Lopes: 0-1.

De thuisploeg had geen antwoord op de tegentreffer van de noordelingen, daar men vanaf de 35e minuut niet één gericht schot op het doel van Mike Maignan kon produceren. Voor Lille was het nota bene de eerste uitzege sinds 31 maart. Kenny Tete startte op de bank, maar kwam na 25 minuten in het veld voor de geblesseerde Youssouf Koné. Lyon wacht komend weekeinde een uitduel bij laagvlieger Nîmes.

Uitslagen Ligue 1 dinsdag
Angers - Olympique Marseille 0-2
Girondins de Bordeaux - Nîmes 6-0
Brest - Strasbourg 5-0
Olympique Lyon - Lille 0-1

Manchester City spoelt kater weg met fraaie treffers

Manchester City heeft zich dinsdagavond hersteld van het puntverlies tegen Newcastle United van afgelopen weekeinde. The Citizens waren op Turf Moor te sterk voor Burnley en keerden met een 1-4 overwinning huiswaarts. Gabriel Jesus, Rodri en Riyad Mahrez kwamen namens de bezoekers tot scoren, terwijl Robbie Brady kort voor tijd iets terugdeed namens Burnley.

Na het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Newcastle United van afgelopen weekeinde is de achterstand van Manchester City op koploper Liverpool opgelopen tot elf punten. Op bezoek bij middenmoter Burnley ging City uitermate goed van start. Na zes minuten spelen lag de bal al in het net op Turf Moor, maar een doelpunt van Gabriel Jesus werd geannuleerd wegens buitenspel. Een kleine twintig minuten later zette de Braziliaan op fraaie wijze wél de openingstreffer op het scorebord, toen hij de bal achter Burnley-doelman Nick Pope krulde.

City domineered de eerste helft en had voor rust nog de marge kunnen verdubbelen. Burnley had het echter aan Pope te danken dat de schade beperkt bleef, doordat de sluitpost met de voeten een treffer van Bernardo Silva voorkwam. Kort na rust kreeg City wel zijn tweede treffer van de avond. David Silva bediende Gabriel Jesus, die voor zijn man kwam en het leer in de bovenhoek plaatste.

De Braziliaanse aanvaller kreeg kort daarna een mogelijkheid om zijn derde van de avond te maken, maar het was uiteindelijk Rodri die de wedstrijd twintig minuten voor tijd in het slot gooide. De Spaanse middenvelder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor de voeten en schoot op fantastische wijze raak.

Dankzij een lage schuiver van de ingevallen Mahrez vergrootte City in de slotfase de marge naar vier, maar het slotakkoord werd uiteindelijk verzorgd door Brady. De Iers international kreeg de bal voor de voeten in het strafschopgebied en bepaalde op overtuigende wijze de eindstand op 1-4.

Crystal Palace - Bournemouth 1-0
De kansen in de eerste helft waren op een hand te tellen, maar toch liepen de emoties op Selhurst Park hoog op. Na negentien minuten spelen kreeg Mamadou Sakho een rode kaart voor een grove charge met gestrekt been op Adam Smith.

Dat was niet de enige domper voor de thuisploeg, daar Patrick van Aanholt tien minuten later geblesseerd moest afhaken. Bournemouth, met Nathan Aké en Arnaut Danjuma in de basis, kon echter niet van de overtalsituatie profiteren en incasseerde een kwartier voor tijd zelfs de 1-0.

Jeffrey Schlupp mocht ongehinderd oprukken, werd niet aangepakt en schoot de bal achter Aaron Ramsdale, die toch ogenschijnlijk meer had kunnen doen. Crystal Palace staat nu voorlopig vijfde.

Zonder licht en met telefoon op een gestolen fiets ...

Zo'n combinatie is goed voor een arrestatie. Dinsdag zagen agenten een 26-jarige man in Kaatsheuvel fietsen zonder licht. Na controle bleek ook nog dat hij drugs op zak had en de fiets gestolen was. De man is aangehouden.

Agenten zagen de man rond 16:45 uur zonder licht en met telefoon in zijn hand fietsen op de Roestenbergstraat. Zij besloten de man aan te spreken hierop. De man reageerde echter meteen erg fel en verzocht de agenten "op te rotten". Zij wilden daarop zijn identiteit controleren, echter had hij geen legitimatiebewijs bij zich. De man begon wederom te schreeuwen.

Na controle en fouillering van de man vonden zij diverse gripzakjes met vermoedelijk drugs. Ook verklaarde de man dat de fiets waarop hij reed gestolen zou zijn. De man is aangehouden en meegenomen naar het politiecellencomplex.

Man (39) overleden na eenzijdig ongeval

Gisteravond rond 21.30 uur is een auto in het water beland aan de Nieuwendijk in Zwolle. Brandweerduikers zochten in het water en haalden één persoon uit het water.

De 39-jarige man uit Dalfsen werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een eenzijdig ongeval. De verkeersongevallen analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de toedracht.

Vijf aanhoudingen om rust in Duindorp te bewaren

De politie verrichtte dinsdagavond in totaal vijf aanhoudingen om de rust in het Haagse Duindorp te bewaren. De inzet van de politie was er dinsdagavond op gericht te voorkomen dat het opnieuw onrustig zou worden in Duindorp. Om die reden voerde de politie ’s avonds onder meer verkeerscontroles uit om mensen die niet in de wijk thuishoorden uit Duindorp te weren.

Rond 19.00 uur hielden agenten op de Laan van Poot in Den Haag een 16-jarige Hagenaar aan. Deze jongen had zwaar vuurwerk en brandbare stoffen bij zich. Mogelijk was hij op weg naar Duindorp. Deze Hagenaar zit nog vast.

Rond 23.00 uur die avond hielden agenten op de Plevierstraat in Duindorp vier jongeren aan die niet voldeden aan de herhaaldelijke aanwijzingen van de politie om weg te gaan. Geen van deze Hagenaars (15, 16, 21 en 23 jaar oud) woont in Duindorp. Met een boete op zak mochten zij vandaag naar huis.

Haagse PVV stelt vragen over steekpartij

De PVV in de Haagse gemeenteraad vraagt vandaag tijdens de commissie bestuur in de gemeenteraad tekst en uitleg aan burgemeester Remkes over de steekpartij die vrijdag plaatsvond in het centrum van Den Haag. Een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd naar aanleiding van het incident zaterdagavond aangehouden bij een daklozenopvang.

Sebastian Kruis, fractievoorzitter van de Haagse PVV, vraagt zich af waarom er tot op heden zo weinig bekend is gemaakt over de dader. Het raadslid vindt het raar dat de nationaliteit en de voornaam van de verdachte worden verzwegen. Ook wil hij weten hoe het kan dat de politie een terroristisch motief uitsluit terwijl de verdachte nog niet heeft gepraat over zijn motief. Kruis zegt daarover: “Er leven een hoop vragen in de stad over de dader en de toedracht en daar wil ik vandaag antwoorden op. Als er allerlei informatie wordt achtergehouden dan wekt dat de indruk van een doofpot en dat is slecht voor het vertrouwen in de politie en de politiek.”

Het PVV-raadslid is eveneens niet te spreken over de communicatie tijdens het incident. De politie twitterde vanaf meerdere accounts, er werd een verkeerd signalement verspreid, en de gemeente twitterde later over een schietincident in plaats van een steekincident. “Het lijkt erop dat er weinig is verbeterd na de slechte communicatie van burgemeester Krikke bij de aanslag op Bevrijdingsdag vorig jaar. Ook nu kwam er weer verkeerde informatie naar buiten. Burgemeester Remkes is naar Den Haag gehaald om orde op zaken te stellen maar tot nu toe lijkt door zijn toedoen de stad steeds verder in chaos te belanden”, aldus het raadslid.

8 arrestaties in onderzoek naar illegale wapengroothandel

Maandenlang deden politie en OM onderzoek naar grootschalige wapenhandel. Dinsdag  werden op diverse plekken in Nederland, waaronder woonwagenkamp Huis ter Heide, aanhoudingen verricht en zoekingen gedaan. De verdachten worden verdacht voor wapenhandel en/of bezit. Eén verdachte had nog een gevangenisstraf van 20 maanden open staan voor wapenhandel.

Vanuit, onder meer, een woning in Capelle aan den IJssel werden vermoedelijk de deals gesloten. De vuurwapens werden geïmporteerd uit het buitenland. De verdachten leverden wapens, onderdelen, accessoires en munitie. Tientallen klanten vanuit het hele land wisten de ‘groothandel’ in Capelle aan den IJssel te vinden.

Er werden acht verdachten aangehouden. Een 32-jarige man uit Capelle aan den IJssel, vier Rotterdammers van 23, 24, 28 en 31 jaar en een 30-jarige man uit Huis ter Heide. Zij worden allen verdacht samen betrokken te zijn bij de handel in vuurwapens. Een 41-jarige man uit Gouda en een 22-jarige man uit Gouda werden aangehouden op verdenking van wapenbezit.

Het onderzoeksteam deed zoekingen in twaalf woningen in Den Haag, Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Gouda en Huis ter Heide en twee bedrijfspanden in Capelle aan den IJssel. Daarbij werden twee handvuurwapens, munitie, grote sommen contant geld, 100 kilo illegaal vuurwerk en verdovende middelen gevonden. Ook werden acht auto’s in beslag genomen die op een later moment zullen worden doorzocht. Aan de doorzoekingen nam ook een gespecialiseerd team van het Ministerie van Defensie deel, alsmede de politie Haaglanden, Midden Nederland en de Landelijke Eenheid .

Het vermoeden is dat de verdachten mede verantwoordelijk zijn voor de grote hoeveelheid wapens die in Rotterdam en omstreken in het milieu in omloop zijn. Rotterdam en omstreken worden dit jaar geteisterd door een groot aantal incidenten waarbij vuurwapens worden gebruikt. In 2019 heeft nu al een record aantal schietpartijen plaatsgevonden in de eenheid Rotterdam. De teller staat nu al op 93, waar heel 2018 uitkwam op 71. In 2017 was dit 84, in 2016 eindigde de teller op 85.

Politie, OM en gemeenten halen alles uit de kast om wapengebruik, -bezit en -handel aan te pakken. Ze treden hier hard tegen op, niet alleen met onderzoeken naar de schietpartijen en verdachten, maar ook naar de wereld erachter, de wereld van de wapenhandel. De nu aangehouden verdachten stonden breed bekend als grote spelers in deze wereld en waren vaste leveranciers aan de tussenhandel van het criminele milieu.

Onlangs verhoogde het Openbaar Ministerie de beloning voor het ‘wegtippen’ van een vuurwapen via TCI naar macximaal 750,-. TCI staat voor Team Criminele Inlichtingen en is een afdeling van de politie die haar bronnen mag afschermen en informatie vertrouwelijk kan behandelen. Het onderzoek naar deze wapenhandel  begon ook met een tip die via de TCI binnen kwam.Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Earthbreakers combineert FPS & RTS

Petroglyph heeft Earthbreakers aangekondigd. Het spel moet een soort spirituele opvolger worden van Command & Conquer: Renegade. Hierin werden FPS en RTs gecombineerd. De studio Petroglyph is opgericht door oude werknemers van Westwood.

In Earthbreakers moeten spelers hun harvesters beschermen. Deze genereren geld om vervolgens gebouwen te kunnen maken en op deze manier sterkere untis te maken. Earthbreakers moet volgend jaar verschijnen op pc.

Farming Simulator 20 nu ook op Nintendo Switch

Farming Simulator 20 is nu ook beschikbaar voor Nintendo Switch en mobile. Uiteraard komt deze met een launch-trailer.

In Farming Simulator beheer en ontwikkel je jouw eigen boerenbedrijf: het oogsten, de verkoop van verse producten, veeteelt, het zit er allemaal in. In totaal zijn er meer dan honderd authentieke voertuigen en machines van bekende merken te verkrijgen om het allemaal nog veel realistischer te maken.


Amsterdamse kat pakt veerboot naar Terschelling

Medewerkers van Rederij Doeksen kwamen dit weekend een nogal ongebruikelijke reiziger tegen aan boord van de veerboot naar Terschelling. Het bleek om de kat Poelie te gaan, die in Amsterdam al enige tijd werd vermist. De kat had zich verstopt onder de motorkap van een auto, meldt de Leeuwarder Courant. In eerste instantie werd er nog van uitgegaan dat het dier in Harlingen of op Terschelling zou wonen.

Maar de kat bleek een veel langere reis te hebben gemaakt. 'Een collega was de kat kwijt. Die blijkt nu teruggevonden, op het dek van de veerboot van Harlingen naar Terschelling. Ze woont in Amsterdam. Katten zijn echt zulke eikels soms', schreef Rianne Meijer (redacteur bij LINDA) op Twitter. Hoe Poelie op de veerboot is gekomen, blijft een raadsel. De eigenaar vermoedt dat het dier per ongeluk is meegelift in een auto of vrachtwagen.

PlayStation ziet af van nieuwe handheld

In een interview met gameinformer, om het 25-jarig bestaan van PlayStation te vieren, zijn enkele hoge medewerkers uit Sony ondervraagd over hun ervaringen met PlayStation de afgelopen jaren.

Onder andere Jim Ryan, Andrew House en Ken Kutaragi geven hun inzichten. De grootste boodschap hieruit, ook al is het misschien niet onverwacht, is dat Sony voorlopig afziet van een nieuwe handheld. Kutaragi wilde überhaupt deze markt niet betreden, maar dit wel deed onder druk van management en marketing. Jim Ryan geeft vervolgens de doodslag: 'PlayStation Vita was briljant in veel manieren en de game-ervaring was geweldig, maar het is duidelijk een business waar we niet langer in betrokken zijn.'

Verrassend is de opmerking niet. PlayStation Portable deed het goed, maar PlayStation Vita verkocht een stuk minder en beide handhelds moesten hun meerdere erkennen in Nintendo's DS en 3DS. Sony wist qua software zelf ook weinig te produceren. Toch was er een fanbase voor deze tak van sport en die zullen het (voorlopig) zonder moeten doen.

PlayStation Vita 2000

Atlus geeft releasedatum Persona 5 Royal prijs

Er was gisteren al gelekt, maar nu is het officieel. Persona 5 Royal verschijnt op 31 maart 2020 op PlayStation 4. Er komt een Phantom Thieves Edition, Launch Edition en speciale digitale bundels. Deze zijn allemaal te pre-orderen.

Als je een digitale pre-order zet krijg je een Persona 5 Royal-thema. Bovendien krijgen alle Persona 5 Royal-spelers gratis alle DLC die voor het originele Persona 5 is verschenen. De DLC-bundels komen apart beschikbaar.

De Phantom Thieves Edition bevat:

 • Officieel Joker-masker (inclusief standaard)
 • Collector’s Box
 • Artboek
 • Soundtrack
 • Limited edition Steelbook-hoes
 • Code voor dynamisch PS4-thema

De Launch Edition bevat:

 • Limited edition Steelbook-hoes
 • Code voor dynamisch PS4-thema

Onderzoek 'fout hout' leidt tot 6 invallen

De politie Midden-Nederland, de NVWA en het Functioneel Parket hebben op 3 december op 6 locaties invallen gedaan vanwege een groot onderzoek naar de import van hout. Dit zogenoemde ‘foute hout’ is afkomstig uit Myanmar en wordt via Tsjechië geïmporteerd naar Nederland. De import van het hout zonder de juiste certificering is door de EU verboden omdat het mogelijk afkomstig is van illegale kap.

De invallen vonden verspreid over het hele land plaats. In de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland werden bedrijven en woningen doorzocht. Ook in Tsjechië hebben de politie en de NVWA in samenwerking met de Tsjechische autoriteiten een inval gedaan. Bij de invallen zijn naast grote hoeveelheden hout, ook administratie en gegevensdragers in beslag genomen. “We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen.” zegt rechercheur Arno Paas.

Het hout waar de invallen om draaien is afkomstig uit Myanmar. Het gaat om hoogwaardig teakhout. Dit kostbare hout wordt vooral gebruikt voor de betimmering van het dek van luxe jachten. Er is dan ook veel geld mee te verdienen. Maar er is een keerzijde.

Sinds 2013 is de Europese houtverordening van kracht. Om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Bedrijven moeten nagaan of er mogelijk illegaal hout in hun keten aanwezig is en maatregelen nemen om dat risico verwaarloosbaar te maken. Zo moeten zij documenten verzamelen over de kap, het verzagen, transport en export van het hout.

Ook moeten zij nagaan of er bijvoorbeeld sprake is van illegale kap of corruptie. Indien nodig moeten ze aanvullende audits uitvoeren. Andere opties zijn overstappen op gecertificeerd hout of afzien van de import. Myanmar geeft geen informatie over de herkomst van het hout, waardoor niet is na te gaan of het hout legaal is gekapt.

Afbeelding:: Politie.nl
Afbeelding:: Politie.nl

Ontwikkeling In the Valley of Gods gestaakt

Een jaar geleden werd Campo Santo, ontwikkelaar van Firewatch, overgenomen door Valve. Op dat moment was de studio bezig met first-person adventure In the Valley of Gods. Veel fans waren bang dat de overname door Valve, dat niet bepaald bekend staat om hun vlotte releases, moeilijkheden zou vormen voor de game.

Die vrees is nu uitgekomen. Mede-oprichter van Campo Santo, Jake Rodkin, geeft namelijk aan dat de ontwikkeling aan In the Valley of Gods inderdaad is gestaakt. Eerder deze maand werd de game al verwijderd uit Twitter-info van meerdere ontwikkelaars. Het team is opgesplitst en werkt nu aan Half-Life Alyx, DotA Underlords, Steam en andere Valve-projecten.

In de toekomst kan de ontwikkeling weer worden opgepakt, maar of en wanneer is nog niet duidelijk.

Echte skills leren door samenwerking tussen De Sims 4 en Ironhack

Maxis heeft een samenwerking met Ironhack aangekondigd: een internationale school die lessen in Web Development en UX/UI Design aanbiedt. Deze geeft mensen de kans om een beurs te winnen voor een van Ironhack's negen campussen, verspreid over Europa en Amerika.

De samenwerking viert het onlangs uitgebrachte De Sims 4 Studentenleven Expansion Pack. Dit pakket introduceerde een nieuw hoofdstuk in het leven van Sims, waarin ze naar school kunnen en relevante vaardigheden kunnen ontwikkelen om alles uit hun toekomstige carrières te halen. Deze actie moedigt spelers in het echte leven aan om nieuwe vaardigheden aan te leren met skills die je in je toekomstige carriere kunt gebruiken.

Meer details over de De Sims x Ironhack beurs:

 • Meer dan 400 beurzen met een totale waarde van €800.000.- worden uitgereikt voor full-time of part-time programma's in een van de negen Ironhack campussen in Europa en Amerika. Gelukkig is er ook een campus in Amsterdam.
 • Degenen die geïnteresseerd zijn in het leren en verfijnen van vaardigheden kunnen hier een aanvraag doen om een beurs te winnen voor lessen op het gebied van Web Development, UX/UI Design of Data Analytics.
 • Aanvragen zijn gratis en open voor iedereen

Sims x Ironhack

Season One van Call of Duty: Modern Warfare van start

Season One van Call of Duty: Modern Warfare is verkrijgbaar, inclusief een nieuwe Battle Pass en de grootste content-drop in de geschiedenis van Call of Duty. Season One geeft nieuwe multiplayer -maps, -modi, coöpervaringen, in-game evenementen en meer. Daarnaast biedt het nieuwe Modern Warfare Battle Pass-systeem spelers veel mogelijkheden hun ervaring aan te passen met nieuwe content. Door de game te spelen komen basiswapens, wapenblauwdrukken, wapencharms en andere cosmetische items beschikbaar.

Season One van Call of Duty: Modern Warfare is voor alle spelers op alle platformen beschikbaar. Gedurende het seizoen wordt wekelijks nieuwe content toegevoegd. De nieuwe content bevat:

 • Nieuwe multiplayer-maps: Crash, een multiplayer-map uit Call of Duty 4: Modern Warfare is omgevormd tot locatie waar een helikopter is neergestort in Urzikstan. Ook alle flankingroutes en spectaculaire dakgevechten zijn hierin meegenomen. Later dit seizoen komen er nog twee geremasterde maps uit Call of Duty 4: Modern Warfare beschikbaar, inclusief Vacant, een verlaten kantoor waarin gevechten plaatsvinden door het hele complex. Ook Shipment, een map die gemaakt is voor snelle actie is speelbaar.
 • Nieuwe 2v2 Gunfight maps: Duik in 2v2 matches in de nieuwe Atrium map die plaatsvindt op een paleis in Verdansk. Hiernaast is de nieuwe Cargo-map, een open opslagfaciliteit in het ruim van een vrachtcontainerschip in de London Docks is speelbaar. Later dit jaar komt Shipment ook beschikbaar als 2v2 Gunfight-map.
 • Nieuwe Ground War-map: een veldslag met 64 spelers in Port, een grootschalige Ground War-map met opslagcontainers, hijskranen, gebouwen en straten.
 • Klassieke Special Ops-ervaringen: In Pitch Black moet je het leegstaande landgoed van Barkov infiltreren om informatie te verzamelen en te versturen naar je tactical rover. In Grounded ga je militanten van Al Qatala bestrijden die Barkovs voormalige luchtbasis hebben ingenomen om wapens en air assets te stelen. Later in Season One arriveert Bomb Squad, waarin Armistice Team 4 QRF de IEDs moet ontmantelen die in een Urzikstaanse stad zijn geplant.
 • Nieuwe Special Ops Operations: In Operation Strongbox ga je de cryptosleutels die je hebt gestolen gebruiken om een bank aan te vallen, de kluis te openen en The Banker te elimineren. In Operation Just Reward, die later dit jaar beschikbaar is, moet je de geldstroom van Al Qatala in Verdansk afsnijden en het hoofd van hun financiële operatie aanpakken door de mobiele datacenters van The Banker te hacken.
 • Nieuwe multiplayer-modes: In Reinforce, een hybride mix van Domination, Search & Destroy en Search & Rescue, moet je punten veroveren om gevallen teamgenoten weer tot leven te wekken, wie alle punten heeft veroverd wint de ronde. Later in Season One komen extra modes beschikbaar, inclusief Infected, een survival party-mode waarin geëlimineerde survivors als geïnfecteerden jacht maken op de rest. In O.S.P. Gunfight zijn dezelfde mechanieken van toepassing als bij de gewone Gunfight modus, met als verschil dat spelers elke match beginnen zonder wapens of uitrusting en deze dus elke keer opnieuw moeten verzamelen.
 • Nieuwe wapens: Alle spelers kunnen gratis nieuwe wapens verdienen waaronder de RAM-7, een nieuwe, volledig automatische bull-pup Assault Rifle, terwijl de Holger-26 een LMG-spec is van het Holger-model.

De Season One Battle Pass is te koop voor 1.000 COD points, daarnaast kunnen spelers upgraden naar de Battle Pass-bundel met daarin 20 Tier Skips. Of je er nu voor kiest om je Battle Pass te upgraden of niet, sommige tiers leveren gratis Call of Duty Points die zijn te gebruiken in de winkel of voor toekomstige Battle Pass-upgrades. Behalve voor de Battle Pass kunnen spelers Call of Duty Points ook gebruiken om cosmetische items in de winkel te kopen die wekelijks worden bijgewerkt, uiteenlopend van wapen blauwdrukken, een nieuwe operator, operator-skins en diverse draagbare accessoires.

Call of Duty: Modern Warfare is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dagelijks 13 doden door een val

In 2018 overleden 4.628 inwoners van Nederland door een accidentele val, bijna 600 meer dan in 2017. Dit zijn gemiddeld 13 fatale vallen per dag. Ruim drie kwart van de overledenen was tachtig jaar of ouder. Het aantal doden door een accidentele val stijgt de laatste jaren, en dat is niet alleen een gevolg van de vergrijzing. Dat meldt het CBS.

Een accidentele val is een ongeval waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt. Vallen met een vervoermiddel (fiets, brom-/snorfiets of scootmobiel) zijn hier niet in begrepen, dit zijn vervoersongevallen. In 2018 kregen 5.863 inwoners van Nederland een dodelijk ongeval, van wie 8 op de 10 een accidentele val. Zij overleden binnen dertig dagen na de val aan de gevolgen hiervan.

Vooral ouderen
Er overleden 1.887 mannen en 2.741 vrouwen door een accidentele val in 2018. De meesten waren tachtigplussers, 69 procent van de mannen en 84 procent van de vrouwen. Een kwart van de door een val overleden mannen en 43 procent van de vrouwen was negentig jaar of ouder.
Het aantal dodelijke vallen neemt ook het sterkst toe bij de negentigplussers. Tussen 2014 en 2018 is het aantal met 67 procent toegenomen, van 991 in 2014 tot 1.652 in 2018. Ook gecorrigeerd voor de veranderende leeftijdssamenstelling van de bevolking is de stijging het grootst bij deze groep.

Stijging niet alleen door vergrijzing
De toename van het aantal slachtoffers door een dodelijke val is niet alleen toe te schrijven aan de vergrijzing. Ook na correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking (standaardisatie) is vooral in de laatste vier jaar bij zowel mannen als vrouwen een stijging te zien. In 2018 was het sterftecijfer door een val voor mannen 29 procent hoger dan in 2014, voor vrouwen 45 procent hoger.

Ook steeds meer doden door late gevolgen van val
In 2018 overleden 714 inwoners van Nederland door een laat gevolg van een val, van wie 60 procent bij de val een heup had gebroken. Deze personen zijn meer dan dertig dagen na de val aan complicaties overleden (en niet inbegrepen bij de 4.628 overledenen door accidentele val). In tien jaar is het aantal overledenen door een laat gevolg van een val bijna verdubbeld.

Meer oudere vrouwen dan mannen in ziekenhuis na val
Het jaarlijks aantal ziekenhuisopnamen na een accidentele val schommelt tussen de 66.000 en 70.000 (2013-2017). Er is geen duidelijke toe- of afname in deze jaren. Bij 4 op de 10 klinische opnamen na een val is de patiënt tachtig jaar of ouder, en er belanden meer vrouwen dan mannen in het ziekenhuis. In 2017 belandden van elke 100.000 vrouwen van tachtig jaar of ouder 3.693 na een val in het ziekenhuis, bij mannen lag dat getal op 2.487.

Bij ongeveer de helft van de ziekenhuisopnamen is bekend hoe men is gevallen. Bij tachtigplussers is dat dan meestal uitglijden of struikelen, daarna komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor. Vrouwen worden vaker opgenomen na uitglijden of struikelen dan mannen, in 2017 bijna twee keer zo vaak. Tijdens een klinische ziekenhuisopname na een accidentele val overleed in 2017 10,4 procent van de mannen en 5,3 procent van de vrouwen van 85 jaar of ouder.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: grijs en kil

Hallo!

Het is rustig weer en dat blijft het ook nog een dag of twee. Daarna schakelen we over op een wisselvallig weerbeeld met af en toe regen en duidelijk meer wind. Pakjesavond blijft wel nog droog, dus de Sint kan droog bij jullie op bezoek komen. 

Vandaag is het grijs en kil. De mist gaat over in laaghangende bewolking of nevel. Als er wat zon te zien zal zijn dan maakt het zuidoosten daar de meeste kans op. Later op de middag verdicht de mist zich weer. Het is erg koud met maxima van 2 graden in de grijze gebieden, tot nog net 5 graden waar de zon even schijnt.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Skyline Rotterdam (Foto: FOK!)
In Rotterdam scheen de zon vanmorgen nog. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Waarom er steeds minder bijen en insecten zijn

De afgelopen jaren hebben imkers een afname van koloniën gemeld, vooral in West-Europese landen zoals Frankrijk, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Nederland. Het fenomeen komt ook voor in andere delen van de wereld waaronder de Verenigde Staten, Rusland en Brazilië. Het is duidelijk een globaal probleem.

Het onderwerp heeft de publieke aandacht getrokken. Bijen en andere insectenbestuivers zijn immers essentieel voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit. Een vermindering van bestuivers betekent dat veel plantensoorten mogelijk zullen verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn. Daarenboven heeft de vermindering van het aantal en van de diversiteit van bestuivers invloed op voedselveiligheid, met mogelijk opbrengstverlies in de landbouwsector.

Om het probleem tegen te gaan en om beter samen te werken op Europees en nationaal niveau op gebied van milieu-, landbouw- en gezondheidsbeleid, presenteerde de Europese Commissie in 2018 het “EU-initiatief inzake bestuivers”: het eerste, uitgebreide initiatief op EU-niveau met een focus op wilde bestuivers. Het doel is om méér kennis te verwerven over deze afname, om ze tegen te gaan en om méér bewustzijn te creëren. Op 3 december nam de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) een resolutie aan over het initiatief met de vraag naar méér specifieke middelen om wilde bestuivers te beschermen. Europarlementariërs willen dat het gebruik van pesticiden verder afneemt en ze willen méér financiering voor onderzoek.

Slechts weinig planten bestuiven zichzelf. Het merendeel is afhankelijk van dieren, wind of water om zich voort te planten. Naast bijen en andere insecten, kunnen verschillende dieren voor bestuiving zorgen: van vleermuizen, vogels, hagedissen, tropische bloemen voor nectar tot apen, knaagdieren en eekhoorns. Door de afname van bijenpopulaties, zijn boeren in sommige delen van de wereld - zoals China - begonnen met het handmatig bestuiven van hun boomgaarden.

Bijen in Europa
In Europa zijn bestuivers voornamelijk bijen en zweefvliegen, maar ook vlinders, motten, sommige kevers en wespen. De tamme, westelijke honingbij is de meest bekende soort en wordt door imkers gehouden voor de productie van honing en andere producten. Bovendien telt Europa ongeveer 2000 wilde soorten. Het idee dat “beheerde bestuivers” voor het merendeel van de bestuiving van gewassen zorgt, is recent in vraag gesteld door onderzoek dat aantoont dat honingbijen wilde bestuivers eerder aanvullen dan vervangen.

Op dit moment zijn er geen wetenschappelijke gegevens beschikbaar die de afname volledig kunnen verklaren, maar er is bewijs van een grote afname in bestuivers, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten. Over bijen en vlinders zijn de meeste data beschikbaar. Deze data tonen aan dat 1 op 10 bijen- en vlindersoorten met uitsterving bedreigd worden in Europa. Er wordt geen specifieke reden aangehaald voor de afname. Bestuivers worden geconfronteerd met verschillende factoren die kunnen samenwerken en synergiën kunnen creëren. Eén van deze bedreigingsfactoren is de verandering in landgebruik voor landbouw of verstedelijking, wat leidt tot de afname en degradatie van natuurlijke leefomgevingen. Intensieve landbouw leidt tot homogene landschappen en het verdwijnen van de verscheidenheid in flora, het verminderen van voedsel en nestmiddelen. Pesticiden en andere vervuilers hebben ook een invloed op bestuivers - direct (insecticiden en fungiciden) en indirect (herbiciden). Om deze reden benadrukt het Parlement dat het verminderen van pesticiden prioriteit is. Uitheemse invasieve soorten zoals de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en ziektes zoals parasieten zijn ook zeer gevaarlijk voor honingbijen. Verder zijn de stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden door klimaatverandering bijkomende factoren.

78% van de wilde bloemsoorten en 84% van de gewassoorten in de EU zijn in zekere mate afhankelijk van insecten voor de productie van zaden. Bestuiving door insecten of andere dieren zorgt ook voor meer variatie en een betere kwaliteit van fruit, groenten, noten en zaden.

Gewassen zoals tomaten, paprika, citrusvruchten halen voordeel uit bestuiving door dieren. Volgens schattingen kan 5 tot 8% van de huidige wereldwijde productie van gewassen rechtstreeks worden toegewezen aan bestuiving door dieren. Bestuivers dragen ook rechtstreeks bij aan medicijnen, biobrandstof, vezels en constructiemateriaal. Het Europees Parlement zal het onderwerp bespreken en stemmen over een resolutie tijdens de plenaire vergadering in januari.

Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Bijen ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Frankrijk meest geraakt door Amerikaanse invoerheffing

De recent opgelegde Amerikaanse invoerheffingen op concurrerende goederen uit de Europese Unie raken Frankrijk het hardst. Het gaat om goederen als vliegtuigen en wijn met een exportwaarde van 2,7 miljard euro in 2018. De Duitse en Britse export worden ook relatief hard geraakt. De Nederlandse export wordt nauwelijks geraakt door de maatregelen, voornamelijk enkele specifieke kaassoorten vallen onder de invoerheffing. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van Amerikaanse handelsdata.

De door de Wereldhandelsorganisatie goedgekeurde strafheffing volgde op illegale Europese staatssteun. Het exportpakket dat te maken krijgt met Amerikaanse invoerheffingen had in 2018 een waarde van bijna 8 miljard euro. Maar liefst 82 procent van dat bedrag raakt Frankrijk (34 procent), Duitsland (28 procent) en het Verenigd Koninkrijk (20 procent). Slechts 0,5 procent van de getroffen export (38 miljoen euro) betreft Nederlandse goederen. Het gaat hierbij alleen om directe export, toeleveranciers voor exporteurs in andere landen zijn buiten beschouwing gelaten.

De hier gepresenteerde cijfers beschrijven niet het effect van de Amerikaanse invoerheffing (dat is nog onbekend), maar slechts de omvang van het EU-exportpakket dat getroffen wordt door de Amerikaanse invoerheffing.

Vliegtuigen, voeding en alcoholische dranken zwaarst getroffen
Europese exportgoederen die vooral belast worden door de recent ingevoerde Amerikaanse invoerheffing zijn in veel gevallen producten die op de wereldmarkt concurreren met Amerikaanse producten. Het gaat dan om Franse en Duitse vliegtuigen, Franse en Spaanse wijn, Duitse machines, Schotse en Ierse whisky, Italiaanse en Ierse likeur, Spaanse olijfolie, Italiaanse kaas, Ierse boter en Nederlandse kaas.

De export van alcoholische dranken worden het hardst geraakt (3,6 miljard euro), gevolgd door vliegtuigen (3,5 miljard euro), voeding (1,4 miljard) en machines (0,5 miljard). Frankrijk en Duitsland worden het meest geraakt door heffingen op vliegtuigen, het Verenigd Koninkrijk voor het overgrote deel door heffingen op alcohol. Nederland krijgt te maken met een heffing op specifieke soorten kaas, zoals Emmentaler, en kaasvervangers.

Ook Cyprus, Spanje en Verenigd Koninkrijk relatief hard geraakt
Ook als percentage van de totale goederenexport naar de Verenigde Staten wordt Frankrijk met meer dan 6 procent in 2019 het hardst getroffen. Andere landen die relatief sterk geraakt worden door de Amerikaanse invoerheffingen zijn Cyprus en Spanje (bijna 4 procent) en het Verenigd Koninkrijk (rond 3 percent). De Duitse export wordt dankzij het grote en gevarieerde exportpakket met ruim 2 procent minder hard geraakt.

De Nederlandse getroffen export is in beide jaren 0,2 procent van de totale goederenexport naar de Verenigde Staten. Voor de totale EU geldt een percentage van bijna 2 percent.

Uit analyse van de meest recente cijfers, over de eerste acht maanden van 2019, blijkt dat het EU-exportpakket dat door Amerikaanse sancties wordt getroffen, precies even groot is als in de eerste acht maanden van 2018. Voor Nederland ligt het getroffen pakket enkele miljoenen euro’s hoger in 2019 dan in 2018.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.