NBA: Lakers winnen westerse topper

De Los Angeles Lakers hebben een belangrijke overwinning behaald in de NBA. In Denver werd van de Nuggets gewonnen met 96 – 105. Hierdoor verstevigen de Lakers de koppositie in het westen, terwijl Denver door de tweede nederlaag op rij naar plek drie zakt.

Uitwedstrijden in Denver zijn voor NBA-ploegen altijd lastig. Denver wordt de ‘mile high city’ genoemd en op deze hoogte is de lucht ijler en raken ploegen die niet aan de hoogte gewend zijn eerder buiten adem.

Anthony Davis, die al niet fit aan de wedstrijd begon, had last van de omstandigheden en liet in de rust een intraveneuze zoutoplossing toebrengen. Aan het spel van de power forward was dit overigens niet te merken. Davis speelde zijn gewoonlijke sterke verdediging, in dit geval vooral op Nikola Jokic. Hij was ook goed voor 25 punten tegen de Nuggets, net zoveel als LeBron James.

Hoewel de Lakers vrijwel de hele wedstrijd aan de goede kant van de score stonden, werd het twee minuten voor tijd toch nog 96 – 97. De laatste acht punten waren voor Davis, James en cultheld Alex Caruso.

Ook in de Eastern Conference werd een topper gespeeld. In Toronto wist de Miami Heat een knappe overwinning te boeken. Na verlenging werd het 110 – 121. Jimmy Butler besliste de verlenging al in de eerste minuut. Na een jump shot, bonus-vrije worp, driepunter en een steal met een denderdunk was het gat opeens acht punten en dit wist de thuisploeg niet meer goed te maken.

Butler eindigde met 22 punten, 13 rebounds en 12 assists. Maar na de wedstrijd was er ook veel aandacht voor Duncan Robinson. De guard is één van de revelaties in Miami dit seizoen. In 2018 werd hij niet gekozen in de NBA draft, maar hij maakte indruk tijdens een trainingskamp van de Heat en kreeg een contract aangeboden. Hij mocht een paar wedstrijden meedoen met de Heat, maar speelde vooral in de anonimiteit van de G-League. Dit jaar tekende hij een contract voor 1 miljoen dollar bij de Heat, wat hem één van de slechts betaalde spelers in de NBA maakt. Desalniettemin speelt hij regelmatig fantastisch voor zijn ploeg. Tegen de Raptors was Robinson goed voor 22 punten en schoot hij zes van zijn negen driepunters raak.

In San Antonio speelden de Spurs een bizarre wedstrijd tegen de Houston Rockets. De thuisploeg, zonder LaMarcus Aldridge, wist weer eens te winnen, maar had daar wel twee verlengingen voor nodig. Toen na zo’n drie uur de spelers het veld verlieten stond er 135 – 133 op het bord.

Verrassende topscorer bij de Spurs werd Lonnie Walker IV. De tweedejaars guard is een gewaardeerde bankspeler voor San Antonio, maar nog geen hoogvlieger. Tegen de Rockets was hij in het vierde kwart goed voor negentien punten, waarin hij zijn ploeg naar een verlenging wist te loodsen. Hij maakte daarin ook de laatste vrije worp, zijn 28e punt, waarmee hij de zege veilig stelde.

Bij Houston eindigde James Harden met 50 punten, maar er wordt beweerd dat dit de minst imponerende vijftig-puntswedstrijd ooit was. Harden schoot 11 op 38. Hij miste zestien van zijn twintig driepuntspogingen. In de slotfase maakte hij een cruciale aanvallende fout. Wel was Harden foutloos vanaf de vrijeworplijn. Al zijn 24 schoten waren raak. Zo haalde Harden de recordboeken voor meeste gemiste driepunters in een wedstrijd én voor de meeste rake vrije worpen zonder er één te missen. Het seizoensgemiddelde van James Harden kroop omhoog naar 39,5 punten per wedstrijd; cijfers die sinds Wilt Chamberlain niet meer zijn gezien.

Russell Westbrook schoot met zeven op dertig nog slechter dan Harden. Wel wist hij met 19 punten, 10 rebounds en 10 assists weer eens een triple double uit zijn mouw te schudden.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 94 – 127
Washington Wizards – Orlando Magic 120 – 127
Toronto Raptors – Miami Heat 110 – 121 (OT)
New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 97 – 118
San Antonio Spurs – Houston Rockets 135 – 133 (2OT)
Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 96 – 105
Los Angeles Clippers – Portland Trail Blazers 117 - 97

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 18-3
Toronto Raptors 15-5
Miami Heat 15-5
Boston Celtics 14-5
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 13-7
Brooklyn Nets 10-10
Orlando Magic 9-11
Detroit Pistons 8-13
Charlotte Hornets 8-14
Chicago Bulls 7-14
Washington Wizards 6-13
Cleveland Cavaliers 5-15
Atlanta Hawks 5-16
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 18-3
Los Angeles Clippers 16-6
Denver Nuggets 13-5
Dallas Mavericks 14-6
Houston Rockets 13-7
Utah Jazz 12-9
Minnesota Timberwolves 10-9
Phoenix Suns 9-10
Sacramento Kings 8-11
Oklahoma City Thunder 8-11
Portland Trail Blazers 8-13
San Antonio Spurs 8-14
Memphis Grizzlies 6-14
New Orleans Pelicans 6-15
Golden State Warriors 4-18