Dumoulin verliest vier minuten in Giro na valpartij, Carapaz wint vierde rit

H.Vviv

De vierde rit in de Giro heeft voor een zware ravage gezorgd. Een massale valpartij op 6 km van de streep zorgde ervoor dat verschillende klassementsmannen een streep konden zetten door een goed eindklassement. Tom Dumoulin verloor meer dan vier minuten. De rit werd gewonnen door de Ecuadoraan Richard Carapaz voor Caleb Ewan. Primoz Roglic zat mee in de eerste groep en verstevigde daarmee zijn leiderstrui in de Ronde van Italië.

De rit kende een traditionele verloop. Lange tijd reden er drie Italianen vooruit. In het peloton was er genoeg controle van de sprintersploegen ondanks de lastige slothelling aan de streep. De vluchters werden dan ook vroeg teruggepakt, waarna de finale kon gaan beginnen.

Tot zes kilometer voor de streep was er niks aan de hand voor het peloton, maar toen begon de ellende. Salvatore Puccio was niet aan het opletten en bij het achterom kijken veroorzaakte de Italiaan een grote valpartij. Een vijftiental kan door, de rest van het peloton was betrokken bij de valpartij of moesten in de achtervolging omdat ze werden opgehouden bij de valpartij.

De groep van vijftien renners bestond voornamelijk uit sprinters en een aantal ploeggenoten van die renners, maar ook Primoz Roglic was mee. De leider in het algemeen klassement was samen met Carapaz als enige mee van de klassementsmannen, al had Carapaz maandag driekwart minuut verloren.

Roglic bleef achterin in de groep zitten en bemoeide zich niet mee met het koersverloop. Het was vooral de sprintersploegen die het tempo hoog hielden, alleen op de slothelling moesten ze daar de prijs voor betalen. Carapaz sprong weg en niemand kon reageren. Nadat het afvlakte naar de finish zette Ewan zijn sprint in, alleen kwam de rappe Australiër net te kort voor de ritzege.

In de achtergrond wisten Simon Yates, Miguel Angel Lopzez, Bauke Mollema en Vicenzo Nibali nog enigszins de schade te beperken door op achttien seconden te finishen van de winnaar Carapaz.