FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 oktober 2018

Ajax verslaat Benfica in blessuretijd na mooi voetbalgevecht

Ajax heeft kwalificatie voor de laatste zestien van de Champions League binnen handbereik na 1-0 zege op Benfica. Die kwam tot stand in blessuretijd.

De Amsterdammers startten met Kasper Dolberg in de spits en Nico Tagliafico keerde terug in de verdediging, maar de Argentijn kon niet voorkomen dat Benfica in de eerste drie minuten al twee uitstekende kansen kreeg. André Onana was echter wel bij de les en dat was op het middenveld duidelijk niet het geval. Tot twee keer toe werd de bal simpel ingeleverd en stonden de Portugezen na een vlotte combinatie steeds vrij voor de doelman. Grimaldo kwam in de vijfde minuut ook nog tot een redelijk afstandsschot en daarna ging de storm een beetje liggen.

Ajax vocht zich in het duel en kreeg gaandeweg mogelijkheden via Dolberg. De Deense spits ontsnapte na 22 minuten spelen aan de aandacht van de Portugese defensie, maar hij verzuimde om de bal langs doelman Odisseas Vlachodimos te schieten. Kort voor rust was de keeper wel verslagen, maar kon een verdediger de bal uit het doel trappen na een omhaal van Tagliafico. De doellijntechnologie stelde vast dat de bal deels over de lijn was, maar niet in zijn geheel, waardoor de ruststand op 0-0 werd bepaald.

Na rust bleef het duel boeiend, maar grote mogelijkheden werden schaarser. De Amsterdammers forceerden een licht veldoverwicht, zonder daarbij veel te creëeren. Een vrije trap van Lasse Schöne en een schotje van Hakim Ziyech waren lange tijd de grootste wapenfeiten, tot Donny van de Beek een kwartier voor het einde ineens vrij voor de doelman kwam te staan en vol uithaalde. Een handje van de keeper voorkwam echter een winnende treffer, waar Ajax zeker na rust het meeste aanspraak op maakte. In blessuretijd kwam de goal er alsnog via een van richting veranderd schot van Noussair Mazraoui.

Door de zege staat Ajax nu op zeven punten uit drie duels, waarmee het de koppositie deelt met Bayern München, wat eerder op de avond met 0-2 won bij AEK Athene. De Duitsers staan nu ook op zeven, terwijl het gat met Benfica al vier punten bedraagt. De Grieken sluiten de rij met drie nederlagen. Zodoende lijkt overwintering in de Champions League inmiddels een zeer reële mogelijkheid voor de mannen van Erik ten Hag.


Ajax juicht na de enige treffer in de blessuretijd. (Pro Shots / Niels Boersema)

Vrouw wil trouwjurk van haar van haar dode moeder

In de Britse stad Bristol wil een vrouw geen trouwjurk van haar dode moeder, ze wil een jurk van het haar van haar overleden moeder. De vrouw heeft vier jaar lang haar verzameld van haar recentelijk overleden moeder, puur voor het maken van een jurk.

Waar de meeste mensen hun overleden geliefden willen herinneren met een foto of bijvoorbeeld een speciaal sierraad, pakt de vrouw het wat anders aan. Ze heeft 15.000 pond uitgeloofd aan degene die voor haar de jurk van haar moeders haar kan maken. Voor het ontwerp gebruikt ze de trouwjurk die haar moeder in 1953 droeg.

De vrouw begon met het verzamelen van haar toen ze in 2014 te horen kreeg dat haar moeder ongeneeslijk ziek was. Afgelopen augustus is de moeder overleden en wil ze als herinnering de jurk na laten maken waar haar moeder in trouwde. In haar advertentie heeft ze ook een ruwe schets meegestuurd voor het ontwerp van de jurk.

Tekening van jurk (SewPort)
Tekening van jurk (SewPort)

Titanic II lijkt er toch echt te komen

Er waren in het verleden al vaker geruchten dat er een replica zou worden gemaakt van het beroemde gezonken schip de Titanic. Rederij Blue Star Line heeft na wat gedoe om geld de bouw hervat en de tewaterlating van Titanic II gepland in 2022.

Het schip wordt in grote lijnen een replica van het origineel dat op 12 april 1912 zonk na een aanvaring met een ijsberg. Echter wordt het dit keer niet gebouwd in Belfast in Noord-Ierland maar in China. Ondanks de goedkopere locatie qua materiaal- en arbeidskosten gaat het bouwen van de replica toch een slordige 500 miljoen dollar kosten.

De gloednieuwe Titanic zal veel op zijn onfortuinlijke voorganger lijken qua uiterlijk. Zo zal de indeling vrijwel gelijk zijn en is er ruimte voor zo'n 2400 passagiers en 900 personeelsleden. Daarnaast komen er, niet geheel onbelangrijk, sterk verbeterde veiligheidsmiddelen. Net als in 1912 zal het schip als eerste reis de route tussen Southampton in Engeland en New York in de VS afleggen. Mocht deze reis beter gaan dan de vorige keer dan gaat het schip in de toekomst de hele wereld over.

Titanic II is een project dat al loopt sinds 1988, in eerste instantie wilde de Zuid-Afrikaanse ondernemer Sarel Gous er mee aan de slag maar die kon het financieel niet rondkrijgen. Het huidige project (Titanic II, deel 2 zeg maar), is opgestart door de Australische miljardair Clive Palmer in 2012. In de originele planning zou het schip dit jaar klaar moeten zijn.

Bayern wint in Griekenland en verhoogt druk op Ajax

Bayern München heeft drie punten overgehouden aan het bezoek aan AEK Athene en neemt - in ieder geval voorlopig - de koppositie over van Ajax.

De Duitse formatie van Niko Kovac kende moeizame weken, maar won afgelopen weekend wel in de eigen competitie en heeft die zege een vervolg gegeven in de Champions League. In Griekenland eindigde de ontmoeting in Groep E met het nog altijd puntloze AEK in 0-2. Erg gemakkelijk kwam die zege echter niet tot stand.

De Grieken hielden de gelederen in het eerste bedrijf redelijk gesloten en moesten slechts een paar kansjes toestaan die uiteindelijk werden gemist of gepareerd door doelman Vasilios Barkas. Bayern hoopte de opponent te overrompelen, maar de Grieken hadden zich ingesteld op een avondje verdedigen en hopen op een succesvolle counter. Daar was de ploeg in de twintigste minuut dichtbij, maar Ezequiel Ponce schoot vanuit een moeilijke positie in het zijnet.

Bayern, met Robben en James Rodriguez in de basis, maakte voor rust ondanks het veldoverwicht niet echt aanspraak op een treffer, al kon Serge Gnabry vijf minuten voor de pauze rustig aanleggen en schieten. Naast, tot opluchting van Barkas, die geregeld aan het werk werd gezet en pas na een uur spelen moest capituleren. Een volley van de al half vallende Javier Martinez verraste hem en de defensie volledig, nadat Robben het even daarvoor probeerde met een hard schot.

Met die goal was het Griekse verzet eigenlijk meteen gebroken. De ploeg probeerde zich nog wel te herpakken, kreeg later ook nog wat kleine kansjes, maar amper drie minuten na de openingsgoal lag de bal weer in het net. Nu was het superspits Robert Lewandowski die zich mocht laten toejuichen. De Poolse goalgetter kreeg de bal op een presenteerblaadje van Rafinha en had vervolgens geen moeite om zijn ploeg definitief naar de zege te schieten. Bayern heeft nu zeven punten en kan rustig achterover leunen en kijken of Ajax gelijke tred kan houden als het aantreedt tegen Benfica.

Uitslagen Champions League dinsdag
AEK Athens - Bayern München 0-2
BSC Young Boys - Valencia 1-1
1899 Hoffenheim - Olympique Lyonnais 3-3
AS Roma - CSKA Moskou 3-0
Ajax - Benfica 1-0
Manchester United - Juventus 0-1
Real Madrid - Viktoria Plzen 2-1
Shakhtar Donetsk - Manchester City 0-3

Voetbalfans geplet door op hol geslagen roltrap

In het wonderschone Rome vind vandaag de wedstrijd tussen AS Roma en CSKA Moskou plaats. Vele fans die dit graag wilden bijwonen, en dus onderweg waren naar de wedstrijd. Een op hol geslagen roltrap gooide echter roet in het eten.

Op videobeelden die op Twitter worden gedeeld is te zien hoe de roltrap met een noodgang omlaag gaat, en hoe onderaan de roltrap de mensen over elkaar heen buitelen en geplet worden. 

Er zijn meerdere gewonden gevallen volgens Italiaanse media. 

Ajax start tegen Benfica met Dolberg in de spits

Kasper Dolberg start dinsdagavond in de punt van de aanval als Ajax het in de Champions League opneemt tegen Benfica.

Trainer Erik ten Hag speculeerde afgelopen week hardop over de mogelijkheid om Dusan Tadic als centrumspits te laten spelen, maar de Serviër lijkt vanaf de zijkant te starten. Ook Hakim Ziyech is er 'gewoon' bij. Hij had wat last van een verrekking, maar dat speelde hem ook tegen sc Heerenveen al geen parten meer.

Achterin keert Nico Tagliafico terug in de basisopstelling. De linksback keerde afgelopen week met wat lichte klachten terug van een interlandperiode met Argentinië en is nu weer fit genoeg om de verdediging te vormen met Daley Blind, Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui.

Ajax is na twee speelronden koploper in Groep E met vier punten. Bayern München heeft er eveneens vier en Benfica volgt met drie. AEK Athene sluit de rij met nul punten. Als de Amsterdammers winnen, zet de ploeg van Ten Hag een flinke stap richting Europese overwintering.

Opstelling Benfica: Vlachodimos, Almeida, Conti, Jardel, Grimaldo, Pizzi, Fejsa, Fernandes, Salvio, Seferovic, R. Silva.

Hamburger SV ontslaat trainer

Christian Titz heeft te horen gekregen dat zijn contract bij Hamburger SV wordt verscheurd. De oefenmeester wordt een matige competitiestart verweten.

De Duitsers degradeerden afgelopen seizoen voor het eerst in het bestaan van de Bundesliga van het hoogste niveau en een treedje lager valt het ook niet mee. HSV staat na tien duels op achttien punten en bezet daarmee de vijfde plaats, terwijl het gat op koploper 1. FC Köln slechts twee punten bedraagt. Toch is dat volgens de clubleiding ondermaats.

"Het is onze taak om de sportieve situatie uitvoerig te analyseren", aldus technisch directeur Ralf Becker. Via de officiële kanalen van de club licht hij het drastische besluit toe. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de ploeg niet de gewenste ontwikkeling doormaakt en dat het risico daardoor bestaat dat we onze doelen niet zullen halen."

De 37-jarige Hannes Wolf neemt het roer over. Hij werkte bij jeugdteams van Borussia Dortmund en stond vervolgens voor het eerst op eigen benen bij VfB Stuttgart, die hij naar promotie naar het hoogste niveau leidde. In januari van dit jaar werd hij echter ontslagen. Wolf is de twaalfde trainer in tien jaar bij HSV, wat als een trainerskerkhof bekend is gaan staan. Vier tussenpauzen worden in die berekening nog niet eens meegerekend.

Jongelingen Ajax geven goede voorbeeld in Youth League

Ajax onder 19 heeft in de Youth League wederom het goede voorbeeld gegeven aan de grote mannen in de Champions League. Benfica werd op De Toekomst met 3-0 verslagen.

John Heitinga zag dat Ryan Gravenberch de score kort voor rust opende, waarna Victor Jensen een kwartier na de pauze trefzeker was. Enkele minuten voor tijd deelde Ajax de genadeklap uit: Nicolas Kühn tekende voor de 3-0, waardoor Ajax de koppositie in de groep vast kan houden.

In de eerste twee wedstrijden volgde het eerste van Ajax het voorbeeld van de jeugdspelers op een soort gehalveerde manier: onder 19 klopte AEK Athene met 6-0, de grote mannen wonnen met 3-0, en de duels tegen Bayern eindigden in 2-2 (Youth League) en 1-1 (Champions League).

In dezelfde groep won Bayern met 0-4 bij AEK. Joshua Zirkzee opende de score en was later ook nog goed voor een assist namens de Duitse ploeg.

Ter Mors mist schaatsseizoen door operatie

Jorien ter Mors zal dit schaatsseizoen niet in actie komen vanwege een operatie aan een chronisch ontstoken kniepees.

De olympisch kampioene op de 1000 meter heeft sinds het WK afstanden van 2017 pijn aan de kniepees. Ze hoopte dat met oefeningen de klachten af zouden nemen echter dat bleek niet het geval.

“Ik leef geen dag zonder pijn en slaap soms nachten niet”, vertelt Ter Mors aan de NOS. “Op deze manier is het voor mij niet haalbaar om een seizoen te schaatsen. De trainingen zijn redelijk behapbaar ondanks de pijn, maar een wedstrijd is een ander verhaal. Als ik volgend seizoen hard wil schaatsen, moet de operatie gewoon nu gebeuren, anders help ik nog een seizoen om zeep.”

De 28-jarige schaatsster gaat ervan uit dat ze weer op topniveau kan schaatsen. “Wouter olde Heuvel en Daan Breeuwsma hebben een vergelijkbare operatie ondergaan en zij konden daarna weer hard schaatsen.”, aldus Ter Mors.

Jorien Ter Mors mist het seizoen. (PRO SHOTS/Action Images)
Jorien Ter Mors mist het seizoen. (PRO SHOTS/Action Images)

NHL: Ovechkin leidt Capitals langs Canucks, fan graait puck bij kind weg

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in Canada een prima zege geboekt op de Vancouver Canucks. John Carlson zette de Capitals op voorsprong, Troy Stecher zorgde voor de gelijkmaker, maar daarna was het de beurt aan Alexander Ovechkin.

The Great Eight stelde landgenoot Evgeny Kuznetsov in staat te scoren, waarna hij zelf voor de 1-3 tekende. Sven Bärtschi deed nog wel wat terug namens de Canucks, maar in de powerplay was Ovechkin nog eens trefzeker, om daarna ook TJ Oshie nog van een assist te voorzien: 2-5.

Capitals-goalie Braden Holtby ging overigens teleurgesteld naar huis. Teleurgesteld in de mensheid, welteverstaan. Hij gooide een puck over het glas, duidelijk bedoeld voor een paar kinderen, maar één of andere lamlul griste de puck snel weg, waardoor hij op een boze blik van Holtby kon rekenen.

Uitslagen NHL maandag
Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche 1-4
Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 1-3
Winnipeg Jets - St. Louis Blues 5-4 OT
Vancouver Canucks - Washington Capitals 2-5

Holtby is not amused (Bron: YouTube)

Mark Scheifele speelde een topwedstrijd voor de Winnipeg Jets (Bron: YouTube)

Ajax speelt noodgedwongen met uittenue tegen Benfica

Ajax speelt dinsdagavond in eigen huis met een uitshirt. Dat is nodig omdat alle outfits van Benfica te veel lijken op de rood-witte tenues van Ajax.

Alle clubs zijn verplicht om drie tenues aan te melden bij de UEFA en in alle Portugese varianten is rood of wit verwerkt. Daarom heeft de Europese bond volgens de NOS de kleurenwaaier erbij gepakt en besloten dat Ajax in het uitshirt moet spelen om te voorkomen dat er verwarring ontstaat op het veld.

In 2017 overkwam dat Ajax ook al eens toen het in de kwartfinale van de Europa League aantrad tegen Schalke 04. Toen draaide het er zelfs op uit dat de Amsterdammers in shirts van het vorige seizoen moesten spelen. Een jaar eerder ging het mis bij Feyenoord, verhaalt de NOS. Arbiter David Fernandez wilde graag zijn gele outfit aan en verplichtte de Turken in het uitshirt te spelen omdat het anders te veel op zijn shirt leek. Dat tenue vertoonde echter weer veel overeenkomsten met de shirts van de Rotterdammers, die door de ijdelheid van Fernandez ook in andere shirts moesten spelen.

Geblesseerde Bergwijn mogelijk afwezig tegen Tottenham Hotspur

PSV moet het woensdagavond in de o zo belangrijke Champions League-ontmoeting met Tottenham Hotspur mogelijk stellen zonder Steven Bergwijn.

De buitenspeler ontbrak dinsdagmiddag op de afsluitende training, melden Het Eindhovens Dagblad en Voetbal International. PSV maakt niet bekend met wat voor fysieke klachten hij kampt, maar duidelijk is dat er een groot vraagteken achter zijn naam moet worden geplaatst.

Afgelopen weekend stond hij nog wel in de basis tegen FC Emmen en toen werd hij zo'n tien minuten voor het einde naar de kant gehaald door trainer Mark van Bommel. Donyell Malen lijkt de meest logische vervanger in het geval van rood licht bij Bergwijn.

De rest van de selectie is wel fit. PSV en Tottenham staan beide na twee duels nog op nul punten, dus een overwinning is noodzakelijk om nog hoop te houden op overwintering in het miljardenbal. Tegelijkertijd bestrijden ook Internazionale en Barcelona elkaar. Die ploeg wonnen hun beide duels en staan dus al op zes punten.

Svitolina wint ook tweede duel bij WTA Finals, Wozniacki te sterk voor Kvitová

Op de derde dag van de WTA Finals heeft Elina Svitolina ook haar tweede duel in Singapore gewonnen. De Oekraïense was in de witte groep in drie sets te sterk voor Karolína Plísková. Caroline Wozniacki won in dezelfde poule van Petra Kvitová haar eerste wedstrijd van dit toernooi.

Svitolina won in drie sets van de Tsjechische Plísková. In twee uur was de nummer zes van de wedstrijd van de wereld in drie sets te sterk voor Plísková, die één plek lager staat op de wereldranking: 3-6, 6-2, 6-3

In het begin van de wedstrijd ging het gelijk op tussen de Oekraïense en de Tsjechische. In de derde game van de openingsset had Svitolina het lastig op haar servicegame. Ze overleefde vijf breakkansen en het stond maar liefst tien keer deuce. Ze wist haar servicegame te behouden in de volgende game wist ze de service van Plísková te breaken, wat genoeg was om even later de set te winnen.

In de tweede set had Plísková het betere van het spel. De Tsjechische won vrij eenvoudig de tweede set met 6-2. In de derde set was Svitolina weer bij les, terwijl Plísková in het begin van de set veel fouten maakte. De Oekraïense liep snel uit naar een 4-0 voorsprong en die zou ze ook niet meer weggeven. Ze won uiteindelijk de beslissende set met 6-3. 

Wozniacki boekt eerste zege
Wozniacki boekte haar eerste overwinning in Singapore. De Deense was met 7-5, 3-6, 6-2 te sterk voor de Tsjechische Petra Kvitová, die in Singapore nu twee wedstrijden heeft verloren. Eerder verloor ze ook al van Svitolina.

In de eerste set ging het lange tijd gelijk op en leek een tiebreak de beslissing te brengen, maar bij een 6-5 stand in het voordeel van Wozniacki wist de Deense de service van Kvitová te breken, waardoor ze de set won. 

In de tweede set had Wozniacki, nummer drie van de wereld, last van een blessure en werd daaraan ook behandeld. Kvitová profiteerde daar optimaal van en won de tweede set met 3-6, nadat ze vier keer de service wist te breaken. In de derde set wist Wozniacki zich knap te herstellen en nam al snel de leiding in de beslissende set. Ze wist die voorsprong vast te houden en nu een goede twee uur tennissen won ze de wedstrijd in drie sets.

Svitolina gaat nu aan de leiding in de groep met twee overwinningen. De nummers een en twee gaan door naar de halve finales en daar maken alle vier de speelsters nog kans op.

Gevluchte moordenaar mag 18 jaar in Turkse cel uitzitten

Een in Nederland wegens moord tot 18 jaar cel veroordeelde man moet de straf – in zijn geheel – in Turkije uitzitten. De Turkse autoriteiten hebben een verzoek tot ten uitvoerlegging van de straf van Nederland overgenomen.

Moord in 1999
De nu 43-jarige man werd in 2002 door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld voor de moord op een vriend van zijn ex-vriendin, een 17-jarige Amersfoorter. Hij ontdekte het slachtoffer in 1999 in de woning van zijn ex in Utrecht, belde een kennis en samen brachten zij de man naar een natuurgebied in Oostzaan. Daar werd de Amersfoorter door de destijds 24-jarige man diverse malen in zijn rug geschoten. De man overleed ter plekke.

Vlucht naar Turkije
De dader ging er meteen vandoor naar Turkije en is daar al die tijd gebleven. In 2008 werd het vonnis definitief. Op verzoek van het Landelijk Parket zit de man al enige tijd vast. Het vonnis is nu ook in Turkije definitief.

De kennis die hem destijds hielp, kreeg 5 jaar cel en heeft die straf inmiddels uitgezeten. De nabestaanden van het slachtoffer zijn ingelicht.

Woonwagenbewoners in Elst moeten veld ruimen van de rechter

De voorzieningenrechter bepaalt dat een familie hun kampeermiddelen voor 26 oktober 2018 moet verwijderen van een stuk grond in Elst. Doen zij dat niet, dan mag de gemeente Overbetuwe de daar geplaatste caravans en/of vouwwagens – op kosten van de familie - verwijderen.

De familie zette zonder toestemming van de gemeente en in strijd met het bestemmingsplan caravans en/of vouwwagens neer op een stuk grond in Elst. De gemeente beval hen de caravans en vouwwagens weg te halen. De familie stelde dat het plaatsen van kampeermiddelen een betoging is volgens artikel 9 van de Grondwet en dat de gemeente met dit besluit hun grondrecht schond. Daarom stapten zij naar de voorzieningenrechter

Grondrecht
De voorzieningenrechter oordeelt dat ook als het neerzetten van de kampeermiddelen moet worden gezien als een betoging er nog steeds sprake is van een wettelijk verbod om die grond in strijd met het bestemmingsplan te gebruiken. Er is niet gebleken dat er nergens in de gemeente kan worden betoogd. De voorzieningenrechter geeft de familie in overweging om met de burgemeester in gesprek te gaan over hun recht om te betogen.

Geen bijzondere omstandigheden
Er is geen concreet zicht op dat de plek alsnog mag gaan worden gebruikt als standplaats, dus daar had de gemeente volgens de voorzieningenrechter ook niet op hoeven vooruitlopen. De gemeente is niet verplicht om zo snel mogelijk legale standplaatsen voor de familie te creëren.

Vruchtendrinkpakjes bevatten nauwelijks vruchten

Drinkpakjes voor kinderen proberen er zo fruitig mogelijk uit te zien maar ze bevatten vaak amper fruit. Meer dan de helft van de vruchtendrinkpakjes (58%) bevat één vijfde of minder vruchtensap tot soms zelfs minder dan één procent sap. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma. Het vruchtensap dat erin zit is vaak dan ook nog eens niet de vrucht uit de naam van het drankje. Zo zijn framboos en aardbei de ‘lokvruchten’ in de naam, en is appel de goedkopere vulvrucht die de lokvrucht grotendeels vervangt.

Neem bijvoorbeeld Jumbo fruitdrink aardbei. Het is vooral suikerwater, aangevuld met 10% vruchtensap. Dit sap bestaat uit 9,4% appelsap en slechts 0,6% aardbei. Ondanks dat er weinig fruit in de drinkpakjes voor kinderen zit, is het gezonde imago van fruit dé verkooptruc voor de drinkpakjesfabrikanten: ruim driekwart van de drinkpakjes heeft fruit in de naam. Dit blijkt uit onderzoek van foodwatch naar 174 drinkpakjes uit de grootste vijf supermarkten.

Foodwatch: “Veel drinkpakjes zijn vooral suikerwater met een paar druppeltjes ‘excuussap’. Doordat fabrikanten fruit gebruiken in de naam van de drankjes, denken veel ouders dat deze ongezonde suikerrijke drankjes gezond zijn. Daarbij komt ook nog eens dat sap ten onrechte zo’n gezond imago heeft want ook sap zit boordevol (fruit)suikers.Gelukkig kiezen steeds meer scholen en ouders voor water in de pauze, met een stuk echt fruit.”

Onderzoeksmethode en uitkomsten: niet zo fruitige drankjes
Foodwatch bezocht van de grootste 5 supermarkten – Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus – in september ieder een winkel en onderzocht alle drinkpakjes die op dat moment werden verkocht. Drinkpakjes werden gezien als pakjes van rond de 200 ml, inclusief plastic flesjes en drinkzakjes, exclusief blik en glas. In totaal werden 180 drinkpakjes onderzocht. Van de 174 drinkpakjes hadden 136 een fruitsoort in de naam (78%). De drinkpakjes waren onder te verdelen als sappen, nectars, vruchten(fris)drank, water met smaakjes, yoghurt/zuiveldrankjes, chocomel en andere zuiveldrankjes (rijst/soja). Vervolgens selecteerde foodwatch de sappen, nectars en vruchten(fris)drank, exclusief de fruitwaters en ijsthee. Dit waren in totaal 82 drinkpakjes. Twee pakjes vielen af omdat het totale vruchtgehalte niet uit de ingrediëntenlijst bleek. Van de resterende 80 drankjes is met de informatie in de ingrediëntenlijst vastgesteld hoeveel sap het drankje bevat. Het vermelden van de hoeveelheid sap als die vrucht ook in de naam van het product staat, is een wettelijke verplichting; het zogeheten kwidden.

Van deze 80 vruchtendrinkpakjes bevatten er 46 drinkpakjes (58%) een vijfde (20%) of minder aan vruchtensap. 21 van deze 80 drinkpakjes (26%) bevatten zelfs 10% of minder aan vruchtensap. Het gemiddelde gehalte aan vruchtensap is 37%. Aan ruim meer dan de helft van de drinkpakjes is suiker toegevoegd, aan ongeveer een kwart kunstmatige zoetstoffen.

In de wet is vastgelegd dat alleen dranken die voor 100% uit vruchtensap bestaan, ook sap mogen heten. Bij nectar en vruchtendrank is dat minimaal 25%. Voor andere dranken zoals frisdranken en drinks is geen minimumpercentage vereist. Het is echter niet verplicht om op de voorkant duidelijk te maken onder welke categorie een drank valt, laat staan dat de gemiddelde consument het onderscheid kent.

Actieplan etikettering: vruchtendranken niet altijd eerlijk
Ook oud Minister Schippers stelde destijds in het Actieplan Etikettering: “De informatie op verpakkingen is niet altijd eerlijk en objectief, bijvoorbeeld de suggesties op de verpakkingen van vruchtendranken.” En: “Verder is bepaald dat de productbenaming bestaat uit de opsomming van de gebruikte vruchtensoorten in afnemende volgorde. De productbenaming kan zowel op de voorzijde als op de achterzijde van een verpakking vermeld zijn.” Dus hoewel de minister erkent dat de informatie op de verpakking van vruchtendranken vaak niet eerlijk is, stelt ze ook dat het wettelijk volstaat om een ‘eerlijke’ benaming – waarbij de meest gebruikte vruchten worden genoemd - op de achterkant weg te stoppen.

Bij 16 van de 80 vruchtendrinkpakjes (20%) zat de in de naam vermelde vrucht er 1% of nog minder in. Dit betrof vooral aardbei (6x), framboos (4x) en perzik (4x). Voorbeelden van drinkpakjes met weinig ‘naamgevende’ vrucht zijn naast de hierboven vermelde Jumbo Fruitdrink aardbei, bijvoorbeeld Wicky Aardbei met 10% vruchtensap waarvan 0,6% aardbei, Roosvicee fruitig drankje aardbei met 2% aardbei van de 15% vruchtensap, Dubbelfris framboos cranberry met appel met 1% framboos en 1% cranberry van de 15% vruchtensap en Plus Tintelfruit appel perzik met 21% appelsap en 1% perzik.

Drinken en gezondheid
Kinderen krijgen veel te veel suiker binnen. Waar de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt maximaal 10% van je calorieën aan vrije suikers te consumeren, en liever nog 5%, krijgen vooral kinderen er veel meer van binnen. In de leeftijd van 7 tot 13 jaar zelfs het dubbele (20%); meer dan 25 suikerklontjes (100gr) per dag. Dranken met toegevoegde suikers verhogen je risico op diverse ziektes zoals hartziekten en diabetes type 2, zo stelde de Gezondheidsraad eerder vast. Op basis hiervan werd het meest recente algemene voedingsadvies van deze Gezondheidsraad door hen in het persbericht kernachtig samengevat met de titel: ‘Eet meer plantaardig, drink suikervrij’. Hoewel dit gebaseerd was op onderzoek naar dranken met toegevoegde suiker, en vooral ook voor deze dranken verbanden met een slechtere gezondheid worden gevonden, bevat ook vruchtensap veel fruitsuiker. Vruchtensap is eigenlijk het suikerwater uit fruit. Een stuk fruit bevat veel meer gezonde stoffen dan het sap, zoals ook vezels. Daarom wordt de consumptie van fruit aangeraden en fruitsap afgeraden.

Vruchtendrinkpakjes voor kinderen bevatten nauwelijks vruchten (Stockfoto PXhere)
Vruchtendrinkpakjes voor kinderen bevatten nauwelijks vruchten (Stockfoto PXhere)

Italiaanse begroting afgekeurd door Europese commissie

De Europese Commissie heeft de begroting van de Italiaanse regering voor 2019 afgekeurd. Het is voor het eerst dat de Commissie deze bevoegdheid inzet.

Volgens de Commissie wijkt de eerste begroting van de nieuwe Italiaanse regering te veel af van de Europese afspraken. Doordat de Italiaanse regering een basisinkomen invoert voor minima én de pensioenleeftijd verlaagt loopt het begrotingstekort te hoog op volgens Brussel.

Volgens Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is het besluit van de Commissie niet leuk maar onontkoombaar. Volgens hem is Italië bezig de hoge schulden te bestrijden door nieuwe schulden te maken. Hij wijst er op dat de Italianen net zo veel uit gaan geven aan onderwijs als dat ze aan rente moeten betalen over hun staatsschuld.

Italië heeft van de Commissie drie weken de tijd gekregen om een nieuwe begroting te maken en in te dienen.

Meer info over demo World of Warcraft Classic

Er zijn wat meer details bekend geworden over de demo van World of Warcraft Classic die via Blizzcon tickets verkrijgbaar is. De demo zal twee zones krijgen. Horde heeft toegang tot Barrens en Alliance mag op Westfall aan de slag gaan. Dungeons zullen niet speelbaar zijn en PVP is alleen in dual-mode beschikbaar.

Je begint de demo op level 15 en kan maximaal tot level 19 doorgaan. Ook zal er een maximale tijd zijn om te spelen. De demo van World of Warcraft Classic is beschikbaar voor mensen die aanwezig zijn op BlizzCon of de mensen die een BlizzCon Virtual Ticket hebben gekocht.

Classic


NBA: Lakers nog altijd zonder winst met James, Spurs te sterk in overtime

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben met LeBron James in de gelederen nog altijd niet gewonnen in de NBA. Maandagavond verloor de ploeg in eigen huis van de San Antonio Spurs, maar de Lakers waren dicht bij de winst.

De Spurs namen al vroeg een flinke voorsprong, maar de thuisploeg vocht zich knap terug en trok de stand in het derde kwart weer gelijk. In de laatste minuten leek San Antonio zich alsnog naar de winst te spelen, maar een drietje van Kyle Kuzma en een raak schot van James met drie seconden op de klok brachten de Lakers op gelijke hoogte: 128-128.

Er moest overtime gespeeld worden en daarin pakten de Lakers een 142-136 voorsprong. Toch ging het nog fout: Bryn Forbes en een drietje van Rudy Gay hielpen de Spurs naar één punt, waarna Patty Mills voor 142-143 zorgde. Dat bleek de eindstand, want een poging van afstand door James ging in de laatste seconde nog mis.

Uitslagen NBA maandag
Boston Celtics - Orlando Magic 90-93
Toronto Raptors - Charlotte Hornets 127-106
Milwaukee Bucks - New York Knicks 124-113
Minnesota Timberwolves - Indiana Pacers 101-91
Dallas Mavericks - Chicago Bulls 115-109
Utah Jazz - Memphis Grizzlies 84-92
Portland Trail Blazers - Washington Wizards 124-125 OT
Golden State Warriors - Phoenix Suns 123-103
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 142-143 OT

Lakers - Spurs (Bron: YouTube)

Korporaal komt om bij zwembadtraining commando-opleiding

Afgelopen donderdag is tijdens een training in een zwembad in Roosendaal de korporaal Mark Ruben om het leven gekomen. 

Ruben was een ervaren militair van het 44e pantserinfanteriebataljon. Hij wilde de overstap maken naar de elitetroepen van het KCT (Korps Commandotroepen), daarvoor volgde hij de opleiding tot commando. 

Onderdeel van die opleiding is het in een stressvolle situatie brengen van kandidaten in het water. De test vond 's nachts plaats, wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat Ruben onwel werd. Hij werd daarna terplekke behandeld door medisch personeel van defensie en later door het personeel van de opgeroepen traumahelikopter. Hij werd overgebracht naar het Erasmus MC, waar hij is overleden aan complicaties van het voorval.

Er lopen op dit moment meerdere onderzoeken naar het voorval. Volgens Michael Ruperti, advocaat gespecialiseerd in militaire zaken, is dat van de Koninklijke Marechaussee het belangrijkst. Die stelt vast of er sprake is van een onnatuurlijke dood en daarna of er sprake is van strafbaar handelen. "Met name nabestaanden, maar ook de collega’s ter plaatse willen duidelijkheid over wat er nu precies is gebeurd”, zegt Ruperti over het belang van het KMar-onderzoek. "Een oordeel over mogelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen moet alleen niet te lang duren.”

Ook de nieuwe interne onderzoeksdienst van defensie, de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD), doet onderzoek. Volgens een woordvoerder van die dienst gaat het vooralsnog om een verkennend onderzoek. Op basis daarvan wordt bepaald of een volledig onderzoek noodzakelijk is. De onderzoeksraad voor de veiligheid doet vooralsnog geen onderzoek. 

Korporaal Mark Ruben (Bron: Ministerie van Defensie)
Korporaal Mark Ruben (Bron: Ministerie van Defensie)

Fabuleuze Özil helpt Arsenal aan tiende zege op rij

Mede dankzij drie geniale momenten van Mesut Özil heeft Arsenal de tiende zege op rij geboekt. Leicester City werd met 3-1 aan de kant geschoven.

De ploeg van Unai Emery startte zonder Pierre-Emerick Aubameyang aan het duel en had het in de eerste helft lastig tegen The Foxes. De Londenaren hadden weliswaar veruit het meeste balbezit, maar de beste kansen waren voor de bezoekers, die via een ongelukkig eigen doelpunt van Hector Bellerin op voorsprong kwamen. Arsenal ontsnapte zelfs aan erger toen een bal na hands van Rob Holding niet op de stip ging terwijl de scheidsrechter er toch goed zicht op had.

Dat men toch met een gelijke stand ging rusten was volledig te danken aan Özil. De 30-jarige Duitser zou uitgroeien tot man van de wedstrijd en gaf de eerste aanzet voor die uitverkiezing vlak voor de pauze. Met een uiterst koele finish liet hij doelman Kasper Schmeichel kansloos en onverdiend was dat niet te noemen. De Gunners gaven veel gas en dat werd na rust omgezet in meer treffers. Özil had zich ondertussen met zijn treffer gekroond als meest scorende Duitser ooit in de Engelse competitie. Het record van meeste assists had hij al en dat bouwde hij nog maar wat verder uit.

Emery besloot het na een uur spelen helemaal om te gooien: hij haalde verdediger Stephan Lichtsteiner naar de kant voor Aubameyang en de razendsnelle Gabonees wist wel raad met de ruimte die steeds achter de verdediging van Leicester viel. Hij stond slechts twee minuten in het veld toen Özil met een splijtende pass langs vijf verdedigers zorgde dat Bellerin kon aanleggen voor een voorzet en daarna was het voor de spits een koud kunstje om te scoren. Drie minuten later was het weer raak na een bekeken overstapje en een assist van Özil en wederom was Aubameyang de doelpuntenmaker.

Tien minuten voor het einde kreeg de Duitser een welverdiende publiekswissel en mocht Aaron Ramsey zichzelf ook nog even laten zien. De middenvelder heeft nog altijd geen nieuw contract getekend en dreigt transfervrij te vertrekken in de zomerperiode. Arsenal heeft nu tien officiële wedstrijden op rij gewonnen en zeven daarvan werden gespeeld in de Premier League. Met al die driepunters is de ploeg nu opgestoomd naar de vierde plaats, met evenveel punten als Chelsea. Alleen Liverpool en Manchester City hebben twee punten meer.

Uitvaart oud-premier Wim Kok (80) in besloten kring

Oud-premier Wim Kok, die zaterdag op 80-jarige leeftijd overleed in een Amsterdams ziekenhuis, wordt in besloten kring begraven. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat meldt zijn familie in een rouwadvertentie in de Volkskrant. 'Trots en vol bewondering voor zijn strijdkracht nemen wij met veel verdriet te vroeg afscheid', schrijven vrouw, kinderen en kleinkinderen in de advertentie.

'Amsterdam verliest een dierbare stadgenoot'
Ruim drie pagina's in de krant zijn gevuld met rouwadvertenties voor Kok. Ook de gemeente Amsterdam toont haar medeleven. 'Ons land verliest een groot staatsman en Amsterdam een dierbare stadgenoot.' De Anne Frank Stichting herinnert Kok zich als een toegewijde voorzitter. De oud-premier was twaalf jaar voorzitter van de stichting.

Ook was Kok tussen 2003 en 2012 voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationale Ballet. 'We zijn heel dankbaar voor zijn inzet voor, betrokkenheid bij en oprechte ambassadeurschap van Het Nationale Ballet', schrijft de directie van Het Nationale Ballet. 

Het Rijksmuseum, waar Kok tussen 2003 en 2009 lid was van de Raad van Toezicht, is de oud-premier erg dankbaar. 'We hebben hem in deze periode leren kennen als een betrokken toezichthouder met een deskundig en wijs oordeel. Het Rijksmuseum is hem veel dank verschuldigd voor zijn waardevolle bijdragen.'

Halsema: 'Kok was een bijzondere Amsterdammer'
Burgemeester Femke Halsema liet zich kort na zijn overlijden uit over de oud-premier. 'Wij hebben het verdrietige nieuws vernomen dat Wim Kok is overleden. Wim Kok was een bijzondere Amsterdammer. Hij woonde een groot deel van zijn leven in Slotervaart', schreef Halsema op de website van de gemeente.

Win SoulCalibur VI

Het vechtspel SoulCalibur is terug. SoulCalibur VI heeft twee verhaalmodi, een line-up van nieuwe en oude vechters waaronder Geralt van de Witcher serie, plus online battles en een uitgebreide character customization. Het spel is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en digital-only op pc.

We mogen van Bandai Namco twee PlayStation 4-versies en een Xbox One-versie met goodies vergeven. De goodies bestaan uit een t-shirt, sleutelhanger, artboek en een kaartspel. Wat moet je hier voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: geef de naam van een van de twee verhaalmodi. Je antwoord kun je insturen op de prijsvraagpagina. Je kunt tot en met 28 oktober meedoen.

Coca Cola: 'Hallo dood'

Coca Cola heeft een opmerkelijke marketingblunder begaan in Nieuw Zeeland. 

In Nieuw Zeeland wordt het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners, steeds populairder. Vlotte marketingmennekes maken daar dankbaar gebruik van. Ook Coca Cola wilde daarop inspringen, maar dat veroorzaakte een lichte taalverwarring.

Op hun frisdrankautomaten hebben ze 'kia ora, mate' gezet, waar 'kia ora' hallo in het Maori is en 'mate' natuurlijk vriend betekent. Echter blijkt het Engelse 'mate' in het Maori de dood te betekenen. 

Coca Cola zegt dus 'hallo dood' als je hun blikjes drinkt. Klein bloopertje

4000 varkens dood bij stalbrand Heusden

Bij een stalbrand in het Brabantse Heusden, tussen Eindhoven en Venlo, zijn vanmorgen ruim 4000 varkens en biggen om het leven gekomen. Met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers probeert de brandweer te voorkomen dat de brand, die inmiddels één schuur volledig verwoest heeft, overslaat naar de andere stallen van het bedrijf. Hierin bevinden zich nog eens 4000 varkens en biggen. 

De brandweer is met watercontainers onderweg voor de aanvoer van extra bluswater. De veiligheidsregio heeft omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen, in verband met de hevige rookontwikkeling. Er is inmiddels opgeschaald naar Grip1 om de samenwerking beter te kunnen coördineren. 

Update 11:55 uur
De brandweer meldt op Twitter dat een tweede en derde stal met daarin respectievelijk circa 4000 en 800 dieren zijn gered van de brand. 

Blind tempert verwachtingen: "Daar win je niet zomaar van"

Daley Blind tempert het optimisme in aanloop naar de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Benfica.

Ajax kan dinsdagavond een grote stap zetten richting de knock-outfase van de Champions League. Bij een zege op Benfica komen de Amsterdammers op zeven punten en dat zullen er vier meer zijn dan de Portugese grootmacht.

Blind is vooralsnog terughoudend. "Het is typisch Nederlands dat voor het begin van de Champions League niemand iets voor onze kansen gaf en iedereen er nu vanuit gaat dat wij Benfica ’even’ verslaan", vertelt de linkspoot in gesprek met De Telegraaf. "Benfica is een club die al jaren meedoet op dit niveau, dus daar win je niet zomaar van en pak je ook niet zomaar een punt tegen. We zullen weer op ons best moeten zijn."

Blind stelt dat Ajax passie en overtuiging moet laten zien en 'erop klappen'. "De sfeer in de Johan Cruijff ArenA is fantastisch, zeker bij Europese wedstrijden. Maar de laatste tijd voelen we ook veel steun in de competitie. Ik denk dat de fans weer graag naar het stadion komen. Het is mooi dat we die connectie weer hebben.”

"We zullen elke wedstrijd alles moeten geven om onze kwaliteiten eruit te laten komen. Dan zie je pas hoe goed we zijn. Er is een goede balans in de selectie met grote talenten en ervaren jongens, die bij grote clubs in Europa hebben gespeeld. Dat heeft Ajax goed op orde."

Dilrosun: "Het doel is de Europese top te halen"

Javairo Dilrosun heeft duidelijke ambities, de vleugelspeler wil de Europese top halen. De Nederlander blinkt momenteel uit in de Bundesliga.

Dilrosun stapte afgelopen zomer transfervrij over van Manchester City naar Hertha BSC, waar hij een contract tot de zomer van 2022 tekende, en kwam in zeven competitiewedstrijden tot twee doelpunten en drie assists.

"Ik wil geen gekke dingen zeggen, maar ik wil wel gewoon eerlijk zijn: het doel is de Europese top te halen. Bayern München, Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Manchester City… Voor zo'n club wil ik spelen, daar ga ik alles voor opzij zetten", vertelt Dilrosun in gesprek met Voetbal International.

"Mijn ultieme droom is om in Oranje te spelen. Dat zou echt geweldig zijn. Ik vind het niet erg dat ik er nu nog niet bij zat, ik wil het verdienen. Ik moet gewoon keihard blijven werken en me elke week bewijzen. Dan krijg ik hopelijk een kans."

Trailer voor Priest Simulator

Mocht je altijd al de ambitie hebben gehad om priester te worden dan kun je volgend jaar je lol op. Op steam komt er namelijk een game Priest Simulator. Geesten uitdrijven en kerkdiensten geven hoort er allemaal bij. Het heeft wel een beetje een donkere setting zoals je in de onderstaande trailer kunt zien.

Priest Simulator zal volgend jaar op 25 december uitkomen voor pc. Of het spel ook naar andere systemen gaat komen is niet bekend. Wel hebben ze een leuke trailer online gezet.


Jade Raymond verlaat EA

EA heeft laten weten dat Jade Raymond het bedrijf gaat verlaten. Jade Raymond is vooral bekend door haar werk bij Ubisoft. Hier werkte ze aan Assassin's Creed en Watch_Dogs. Bij EA ging zij in 2015 aan de slag als hoofd van EA Motive. Deze studio werkte aan de Star Wars game van Visceral Games, maar daar ging het eerder dit jaar mis.

Wat Jade Raymond nu gaat doen is nog niet bekend. De leiding van EA Motive komt nu in handen van Samantha Ryan.

Jade Raymond

Spider-Man pakt Black Cat vanaf vandaag aan

Sony Taiwan heeft de releasetrailer voor de eerste uitbreiding van Marvel's Spider-Man al online gezet. The Heist is de eerste van een serie uitbreidingen die gebundeld de naam 'City That Never Sleeps' heet.

Black Cat is de schurk in The Heist. Als speler krijg je missies waarin je weer mag gaan slingeren en nieuwe vijandelijke facties tegen komt. Er zijn drie nieuwe suits, waaronder een compleet nieuw ontworpen pak, speciaal voor de game. Wat zou een open-wereld zijn zonder collectibles en zoals zo vaak heeft deze DLC weer een serie nieuwe trophies.

Marvel’s Spider-Man is al uit voor PlayStation 4, deze DLC nu ook sinds vandaag.

Inbreker na 2 jaar gepakt dankzij dna-match

De politie heeft in Tilburg een 18-jarige man aangehouden op verdenking van een woninginbraak in de Boerhaavestraat in oktober 2016. Bij die inbraak werden meerdere spullen weggenomen, maar de inbreker liet ook iets achter: zijn dna. Dat werd door een team Forensische Opsporing veiliggesteld en naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. 

Onlangs wist het NFI dit dna-materiaal te koppelen aan de nu aangehouden 18-jarige verdachte. Hij werd maandagavond aangehouden in zijn woning. De politie zal de man verhoren. 

Explosieven aangetroffen na mislukte plofkraak

Op het Lambertus Zijlplein in Amsterdam Nieuw-West is vannacht geprobeerd een plofkraak te plegen op een geldautomaat. Voor de veiligheid van buurtbewoners werden er meerdere woningen voor korte tijd ontruimd.

In de nacht van maandag op dinsdag kwam er rond 03:45 uur een melding binnen van een verdachte situatie rondom een pinautomaat op het Lambertus Zijlplein. Hierop heeft de politie direct groot ingezet. Eenmaal ter plaatse gekomen werden er explosieven aangetroffen maar de vermoedelijke verdachten werden niet meer aangetroffen.

Omdat de veiligheid van direct omwonenden niet gegarandeerd kon worden zijn er 30 woningen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in de Openbare Bibliotheek in nabije omgeving. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft inmiddels de explosieven veiliggesteld en tot ontploffing gebracht op een daarvoor speciaal ingerichte locatie in de omgeving van Amsterdam

Explosieven aangetroffen na mislukte plofkraak (Foto: Politie.nl)
Explosieven aangetroffen na mislukte plofkraak (Foto: Politie.nl)

Syriëganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel

De 36-jarige Mounir E. is vandaag in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof Den Haag voor het uitreizen naar Syrië met een terroristisch motief. Het gerechtshof heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. De rechtbank had de man vrijgesproken voor dit feit.

Het Haagse gerechtshof acht bewezen dat de man in juni 2014 van Spijkenisse is uitgereisd naar Syrië om zich te voegen bij (toen nog) ISIL. Het gerechtshof heeft dit gebaseerd op een door de verdachte ingevuld aanmeldformulier voor ISIL, de door hem afgelegde verklaring dat hij zichzelf op 7 juni 2014 heeft uitgeschreven uit de Basis registratie persoonsgegevens van de gemeente waar hij woonde, het aanvragen van een wereldpas bij een bank, zijn eigen verklaring dat hij in juni 2014 naar Turkije vertrokken was en verklaringen van familieleden.

Op het door de man ingevulde aanmeldformulier is aangegeven dat hij als ‘inghimasi’ zou willen strijden. Een ‘inghimasi’ is een zelfmoordvechter, met andere woorden, een goed getrainde strijder die explosieven en lichte wapens met zich draagt en vecht totdat zijn munitie op is. Het hof heeft hieruit afgeleid dat hij zich met een terroristisch motief heeft aangemeld bij ISIL.

De verdachte is ongeveer 2 weken weg geweest uit Nederland. Het hof heeft niet bewezen geacht dat hij na terugkeer in Nederland handelingen met een terroristisch motief heeft verricht.

Syriëganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel (Foto: Rechtspraak.nl)
Syriëganger in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel (Foto: Rechtspraak.nl)

'Nog dertig aanhoudingen rellen NAC'

De politie verwacht nog veel meer aanhoudingen te doen bij de rellen van afgelopen weekend.

Politiecommandant Arthur de Mooij was gisteren te gast bij Jeroen Pauw. Daar zei hij dat de politie naar aanleiding van de eerste beelden nog twintig tot dertig arrestaties verwacht te verrichten. Wie weet hoeveel daar nog bijkomen na verhoren en andere beelden.

De mannen wordt openlijke geweldpleging, mishandeling en geweldpleging ten laste gelegd. Burgemeester Depla was ook te gast en gaf aan de mannen een gebiedsverbod te geven.

2 Amsterdammers opgepakt om internationale drugshandel

Vanmorgen zijn tijdens een politieactie twee Amsterdammers (62 en 69 jaar) aangehouden die verdacht worden van internationale handel in verdovende middelen waaronder een groot aantal transporten van harddrugs naar Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens een gezamenlijke actie van de Landelijke Eenheid Dienst Infra te Breda en de Dienst Regionale Recherche van de eenheid Zeeland West Brabant zijn vanmorgen in Amsterdam twee mannen aangehouden op de verdenking van drugshandel. Ook vonden een drietal doorzoekingen van woningen plaats waaronder één in België.

De actie vond mede plaats op basis van een rechtshulpverzoek vanuit Denemarken van ‘The Special Investigation West from Danish Police in Aarhus’, die de aanhouding en uitlevering had verzocht van één van de twee verdachten. Zij worden verdacht van de internationale handel in verdovende middelen, waaronder een groot aantal transporten van drugs, ( zoals onder andere cocaïne, hasj, amfetamine etc) naar Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Tevens zijn de aanhoudingen en doorzoekingen een voortvloeisel van het onderzoek naar het transport van 58 kilogram cocaïne naar Engeland in januari van dit jaar waarbij leden van het No Surrender, chapter Almere, betrokken waren. Deze leden werden tijdens een grootschalige actie op 15 mei van dit jaar aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij dit transport. Zij bevinden zich nog steeds in voorlopige hechtenis.

'Koningin Anna Paulowna herbegraven'

Eén van de kisten uit de Koninklijke grafkelder, is op 22 oktober verplaatst om de stoffelijke resten te bergen in een nieuwe kist. Het betreft de stoffelijke resten van Koningin Anna Paulowna. De nieuwe kist zal na afloop van de werkzaamheden op de oorspronkelijke plaats van de oude kist worden geplaatst in de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

De herkisting zal enkele dagen in beslag nemen en zal plaatsvinden in Rotterdam. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het team ‘Bijzondere Uitvaarten’ van Monuta. De leden van de Koninklijke Familie hechten eraan, dat de stoffelijke resten van hun voorouders op een waardige en duurzame wijze bijgezet blijven in de Koninklijke grafkelder.

Anna was een dochter van tsaar Paul I van Rusland en diens vrouw Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, in Rusland beter bekend als tsarina Maria Fjodorovna. Toen zij zes jaar was, werd haar vader vermoord en opgevolgd door zijn zoon Alexander I, de oudste broer van Anna.

Toen de verloving tussen de Nederlandse prins Willem II en de Engelse prinses Charlotte werd verbroken, werd Anna door haar broer, tsaar Alexander – hij was een goede vriend van kroonprins Willem – als geschikte huwelijkskandidate naar voren geschoven. Op 21 februari 1816 trouwde het paar met veel pracht en praal in het Rozenpaviljoen.  

In de nacht van 17 maart 1849 stierf koning Willem II aan een hartstilstand. Koningin Anna was diep geschokt en wierp zich volgens ooggetuigen gillend op het levenloze lichaam van haar man. In de dagen dat het lichaam van haar man opgebaard lag heeft Anna Paulowna verscheidene dagen urenlang geknield voor het lijk doorgebracht.

In februari 1865 werd zij ernstig ziek. Ze had last van een borstkwaal die steeds erger werd. Dochter Sophie kwam over uit Saksen-Weimar-Eisenach en verpleegde haar moeder samen met schoondochter Amalia. Op 1 maart overleed Anna Paulowna op 70-jarige leeftijd, 's middags om 16.38 uur in Den Haag.

De rouwdienst op 17 maart werd strikt uitgevoerd volgens de Russisch-orthodoxe wijze, in Den Haag en verliep als volgt: eerst werd er door drie Russisch-orthodoxe priesters, de aalmoezenier van Anna Paulowna, aartspriester A. Soedakov, de priester Izmajlov van de Griekse kerk in Amsterdam en de priester Ladynski van de kerk in Weimar een Goddelijke Liturgie gevierd, waarna de priesters bij de open kist de absolutie verleenden. De koning, koningin en prins van Oranje waren hier niet bij aanwezig. 

Daarna vertrok de begrafenisstoet te voet van Rustenburg naar Delft, waar Anna Paulowna werd bijgezet in de Koninklijke grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft. De bijzetting in Delft was protestants en werd gedaan door hofpredikant Gerrit Ruitenschild. Na Anna's overlijden is er tot het overlijden van koningin Sophie in 1877 jaarlijks een panichida (Russisch-orthodoxe requiemdienst) gehouden in de Haagse kapel, die gevestigd was in paleis Rustenburg, dat stond op de plaats waar nu het Vredespaleis is.

Koningin Anna Paulowna  (Foto: Wikimedica Commons / Jean-Baptiste Van der Hulst)
Koningin Anna Paulowna (Foto: Wikimedica Commons / Jean-Baptiste Van der Hulst)

Explosief gevonden bij Soros

In de brievenbus van George Soros is maandag een explosief gevonden en onschadelijk gemaakt.

Een medewerker van Soros, die op dat moment niet thuis was, vond de bom in de brievenbus en belde de politie. Het explosief werd uit voorzorg tot ontploffing gebracht en de zaak is overgedragen aan de FBI.

Soros, een steenrijke miljardair, is een dankbaar doelwit voor extreem rechts. Omdat hij met zijn vermogen de Democraten in de Verenigde Staten steunt en wereldwijd doneert aan democratische bewegingen, initiatieven die opkomen voor burgerrechten, vluchtelingen en persvrijheid en ook nog eens een Joodse achtergrond heeft, gonst het om hem heen van de complottheoriën. Onbekend is nog of de dreiging uit die hoek gezocht moet worden.

Gieren opgelet

Vandaag een nieuwsbericht voor alle gieren onder ons. Vandaag zijn alle producten bij de Flying Tiger-winkels slecht één euro. 

In oktober 2008 opende Flying Tiger Copenhagen zijn eerste winkel in Nederland. Precies tien jaar geleden dus, en dat vieren ze. Vandaag kondigen ze op hun site aan dat alle producten voor een piek de deur uit gaan om dat te vieren. 

Voor wie de Flying Tiger niet kent, dat is dus een winkel met allerlei leuke of grappige producten waar je om moet lachen en dus koopt maar er verder nooit meer naar omkijkt. Veel winkelplezier vandaag. 

FOK! Wat een weer: grijze week

Welkom!  

Er staat ons een saaie week te wachten. We liggen nog steeds op koers voor een record voor wat betreft het aantal zonuren, maar ik denk dat deze week daar niet zoveel aan zal bijdragen. Ik kan eigenlijk tot vrijdag het weer grotendeels samenvatten in: grijs, wat lichte regen en weinig zon.

Vandaag kan er ook wat regen vallen en dat vooral in het noorden en oosten. Misschien wel 2 tot 5 mm. Veel is dat echter ook niet. In de rest van het land blijft het vrijwel overal droog en misschien dat er in het zuiden- en zuidwesten nog een klein beetje zon te zien is. Elders blijft het wolkendek grotendeels gesloten. Het wordt hierbij ongeveer 15 graden. Wel staat er opvallend veel wind. Langs de kust neemt de westelijke wind toe naar krachtig tot hard en in het waddengebied is zelfs een stormachtige wind kracht 8 niet uitgesloten. Daar kunnen de windstoten oplopen naar 80 km/u. In het binnenland waait het meestal vrij krachtig 4 tot 5.

Ik had het al samengevat wat de rest van de week ons gaat brengen, dus ik kijk gaarne nog even over de grenzen heen. In Spanje konden ze vandaag even bijkomen na de monsterbuien van de laatste dagen. Plaatselijk viel er tot 400 mm. Die depressie is inmiddels de oceaan opgetrokken. Ondertussen is er wel een nieuwe ontstaan in de buurt van Italie. Ook daar was het de afgelopen maanden vaak slecht weer, en vandaag was het tijd voor de volgende ronde zware buien. Met name in het zuiden. Dit slechte weer strekte zich helemaal uit over de Balkan en Griekenland. Ook daar was het bar en boos.

Dat het bij ons gaat afkoelen staat ook wel vast. Wat echter de grote vraag is, is of dit ook met neerslag van betekenis gepaard gaat. Sommige modellen laten slechts 5 tot 10 mm zien in het binnenland voor de komende 10 dagen. Dit zal zich nog verder moeten evalueren. Hier komen we rond donderdag wel over te spreken. Wél maken de Alpen kans op veel regen en sneeuw.

Tot van de week!  

Zonkracht  

Nederland

Amsterdam (Foto: DJMO)
Redelijk weer in Amsterdam. Uit de wind en in de zon was het best uit te houden buiten (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Provinciale natuurbeschermers krijgen minder subsidie

In 2016 ontvingen provinciale natuurorganisaties 142 miljoen euro aan inkomsten, terwijl dat in 2010 nog 165 miljoen euro was. De subsidie-inkomsten, de belangrijkste inkomstenbron, namen in deze periode geleidelijk af, van 115 miljoen naar 82 miljoen euro. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers in het kader van de Week van het Landschap.

Elke provincie heeft een terreinbeherende natuurbeschermingsorganisatie. De provincies Drenthe, Limburg, Gelderland, Flevoland, Friesland, Utrecht, Zeeland en Groningen hebben daarnaast ook een natuurbeschermer zonder terrein in eigen beheer. Het CBS heeft van deze twintig organisaties de inkomsten en uitgaven onderzocht.

De belangrijkste bron van inkomsten voor de natuurbeschermingsorganisaties zijn subsidies. Deze zijn grotendeels afkomstig van Rijk en provincies, en in mindere mate van de gemeenten. De inkomsten uit subsidie daalden in 2011, 2012 en 2015 ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 stegen deze weer met 13 procent, maar werd het niveau van 2010 niet gehaald.

Meer inkomsten uit projecten en beleggingen
Het verlies aan subsidie-inkomsten na 2010 werd deels beperkt door extra inkomsten uit contributies en giften, de postcodeloterij, en overige inkomsten, waaronder projecten en beleggingen. In 2016 kwam er zo 60 miljoen euro binnen, terwijl dit nog 50 miljoen euro was in 2010. Er waren vooral meer inkomsten uit projecten en beleggingen.

Meeste investeringen naar grondaankopen
De uitgaven van de provinciale natuurbeschermingsorganisaties bleven gedurende de periode 2010 tot en met 2016 gelijk aan de inkomsten, gemiddeld 150 miljoen euro per jaar. De natuurorganisaties gaven onder meer geld uit aan voorlichting en educatie, terrein- en gebouwbeheer en aan investeringen. De investeringen betroffen in de meeste gevallen grondaankopen.

Na 2010 fors minder grondaankopen
In 2010 kocht de provincie Flevoland grond aan in het kader van het project Oostvaarderwold, een verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold. Daardoor waren de investeringen van de natuurbeschermingsorganisaties in dat jaar hoger dan in de periode daarna. In 2012 daalden de investeringen in grond tot 5,4 miljoen euro, om daarna weer geleidelijk op te lopen tot 10,6 miljoen in 2016. Gedurende de periode van 2010 tot en met 2016 hebben natuurbeschermers nauwelijks grond verkocht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.