FOK! Wat een weer: grijze week

Stephan (Stephan5)

Welkom!  

Er staat ons een saaie week te wachten. We liggen nog steeds op koers voor een record voor wat betreft het aantal zonuren, maar ik denk dat deze week daar niet zoveel aan zal bijdragen. Ik kan eigenlijk tot vrijdag het weer grotendeels samenvatten in: grijs, wat lichte regen en weinig zon.

Vandaag kan er ook wat regen vallen en dat vooral in het noorden en oosten. Misschien wel 2 tot 5 mm. Veel is dat echter ook niet. In de rest van het land blijft het vrijwel overal droog en misschien dat er in het zuiden- en zuidwesten nog een klein beetje zon te zien is. Elders blijft het wolkendek grotendeels gesloten. Het wordt hierbij ongeveer 15 graden. Wel staat er opvallend veel wind. Langs de kust neemt de westelijke wind toe naar krachtig tot hard en in het waddengebied is zelfs een stormachtige wind kracht 8 niet uitgesloten. Daar kunnen de windstoten oplopen naar 80 km/u. In het binnenland waait het meestal vrij krachtig 4 tot 5.

Ik had het al samengevat wat de rest van de week ons gaat brengen, dus ik kijk gaarne nog even over de grenzen heen. In Spanje konden ze vandaag even bijkomen na de monsterbuien van de laatste dagen. Plaatselijk viel er tot 400 mm. Die depressie is inmiddels de oceaan opgetrokken. Ondertussen is er wel een nieuwe ontstaan in de buurt van Italie. Ook daar was het de afgelopen maanden vaak slecht weer, en vandaag was het tijd voor de volgende ronde zware buien. Met name in het zuiden. Dit slechte weer strekte zich helemaal uit over de Balkan en Griekenland. Ook daar was het bar en boos.

Dat het bij ons gaat afkoelen staat ook wel vast. Wat echter de grote vraag is, is of dit ook met neerslag van betekenis gepaard gaat. Sommige modellen laten slechts 5 tot 10 mm zien in het binnenland voor de komende 10 dagen. Dit zal zich nog verder moeten evalueren. Hier komen we rond donderdag wel over te spreken. Wél maken de Alpen kans op veel regen en sneeuw.

Tot van de week!  

Zonkracht  

Nederland

Amsterdam (Foto: DJMO)
Redelijk weer in Amsterdam. Uit de wind en in de zon was het best uit te houden buiten (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!