Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten'

De advocaat van Marc Dutroux is bezig om hem rond 2021 uit de gevangenis te krijgen. In dat jaar zou Dutroux 25 jaar van zijn straf hebben uitgezeten, wat volgens Bruno Dayez lang genoeg is. In België moet een voorwaardelijke invrijheidsstelling aan vier voorwaarden voldoen: daders moeten voldoende gestraft zijn, aantonen dat ze zijn veranderd, mogen geen sociaal gevaar vormen en gereclasseerd kunnen worden. 

Dayez is nu bezig met stap twee in het proces om Dutroux vrij te krijgen. Hij heeft samen met Marc een brief opgesteld, gericht aan de ouders van Julie, Melissa, An, Eefje en aan zijn slachtoffers Laetitia en Sabine. Alleen Laetitia en Sabine wisten de monsterpraktijken van Dutroux te overleven. 

Volgens de advocaat is de brief 'een opening, een verzachtende brief'. Dutroux toont in de brief berouw voor zijn daden, waarvoor hij in 2004 werd veroordeeld tot een levenslange celstraf vanwege moord, verkrachting, ontvoering foltering en opsluiting. Hij geeft aan dat Dutroux zijn verantwoordelijkheid wil nemen en antwoord wil geven op mogelijke vragen die de families nog hebben. Dutroux zou zowel schriftelijk als 'face-to-face' antwoord willen geven op die vragen. 

Foltering
Ironisch genoeg verwijt de advocaat van Dutroux de gevangenis van hetzelfde als waarvoor Dutroux veroordeeld is: foltering. In februari zei hij nog tegen VTM Nieuws: "Een kwarteeuw afgezonderd in een ruimte van negen vierkante meter. Dat lijkt op een marteling of een foltering". Hij heeft de gevangenis al meerdere malen verzocht om het 'beestachtige' regime van Dutrox te versoepelen. 

In mei werd al bekend dat er was begonnen met voorbereidingen voor een vervroegde invrijheidsstelling van Dutroux. Paul Marchal, vader van de vermoorde An, zei destijd: "Pas 23 jaar later. Ik hoor dat hij zijn excuses in die brief wil aanbieden. Ik ben benieuwd of die inhoudelijk ook iets zal bijbrengen.". Hij vervolgt: "Ik ben ervan overtuigd dat hij een advocaat heeft die bezig is om een strategie uit te werken, zoals iedere raadsman zou doen. In dat stappenplan past spijt betuigen of verontschuldigingen aanbieden. Dat wordt als verzachtende omstandigheid in rekening gebracht, en daar hoopt Dutroux na al die jaren blijkbaar nog op."

Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten' (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Advocaat Dutroux: 'Hij heeft lang genoeg gezeten' (Foto ter illustratie ©pxhere.com)