FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 september 2017

Hulp Nederlanders bij Krim-brug onderzocht

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel gaat onderzoeken welke aandeel twee Nederlandse bedrijven hebben gehad in de bouw van een omstreden brug tussen Rusland en de Krim. Omdat Nederland de inlijving van de Krim door Rusland niet erkent, hadden de bedrijven dat mogelijk niet mogen doen.

De Gelderlander ontdekte dat het Dodewaardse Dematec Equipment en Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek begin 2016 samen een heihamer hebben geleverd die voor de bouw van de brug is gebruikt. Dematec-directeur zegt in die krant dat zijn materieel slechts op Russisch grondgebied is ingezet.

Ploumen waarschuwt dat Nederland niet wil bijdragen aan de normalisering van de situatie op de Krim. De bouw van een brug die het bezette Oekraïense schiereiland met Rusland verbindt, kan volgens de minister wel worden gezien als zo'n bijdrage.

Onderzoek naar hulp Nederlanders bij Krim-brug
Hulp Nederlanders bij Krim-brug onderzocht (Foto: ANP)

Veel gridstraffen voor Grand Prix van Italië

Net als vorige week in België nemen nu veel Formule 1-coureurs in Italië hun gridstraffen. Bij de bolides van Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Fernando Alonso zijn diverse motorcomponenten gewisseld, waardoor zij zondag op Monza de achterste startrijen zullen bevolken. Alle genoemde rijders hadden al vier of meer van bepaalde motorcomponenten verbruikt.

Alonso spant de kroon, want bij de McLaren van de Spanjaard zijn alle motorcomponenten vervangen door verse exemplaren, waardoor hij 35 plaatsen gridstraf ontvangt. Goede tweede is Ricciardo die door het inzetten van een extra verbrandingsmotor, turbo, MGU-H en versnellingsbak 25 plaatsen naar achteren moet. Verstappen tikt vijftien posities af voor een nieuwe motor en MGU-H. Bij Sainz gaat het alleen om de krachtbron, waardoor hij tien plaatsen achteruit wordt gezet.

Vorige week op Spa-Francorchamps moest Stoffel Vandoorne maar liefst 65 plaatsen gridstraf incasseren, terwijl diverse andere coureurs toen voortijdig een nieuwe versnellingsbak lieten monteren en vijf plaatsen straf opliepen.

Witte Huis denkt niet aan 'shutdown'

Het Witte Huis heeft Republikeinse Congresleden ingeseind dat er toch geen 'shutdown' komt in oktober als er geen geld wordt uitgetrokken voor de bouw van een muur op de grens met Mexico. Dat heeft de Washington Post vrijdag onthuld. Volgens de krant effent dat de weg voor de parlementariërs een begrotingsdeal voor de korte termijn te sluiten. Het Congres heeft maar tot eind september geld toegewezen voor regeringsprojecten.

President Donald Trump had gedreigd de overheidsloketten te sluiten en de ambtenaren naar huis te sturen - een shutdown - als er niet een budget van 1,6 miljard dollar beschikbaar zou komen voor de bouw van een nieuw stuk grensmuur van ongeveer 120 kilometer en een tweede hek. Dat was zijn belangrijkste verkiezingsbelofte en daar houdt hij aan vast.

Ook al hoeft er geen noodoplossing te worden gezocht voor de periode oktober tot begin december, Trump wil volgens de Post wel dat de financiering van de muur onderdeel is van de begrotingsvoorstellen in december.

Witte Huis denkt niet aan 'shutdown'
Witte Huis denkt niet aan 'shutdown' (Foto: ANP)

'IS is laatste bolwerken Syrië snel kwijt'

De laatste bolwerken in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn vermoedelijk eind oktober gevallen. Dat heeft Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië, tegen de BBC gezegd. Daarna kunnen volgens De Mistura voorbereidingen worden getroffen voor "geloofwaardige" verkiezingen.

De VN-gezant denkt dat het mogelijk moet zijn een jaar na de val van de laatste IS-bolwerken een eerlijke stembusgang te houden. Hij vindt dat de regering van president Bashar al-Assad een "gebaar" moet maken naar de Syrische bevolking en daar zelf alle belang bij heeft. De Mistura waarschuwt dat als verkiezingen uitblijven, IS snel weer komt bovendrijven.

De drie plekken waar IS nog standhoudt zijn Raqqa, Deir al-Zor en Idlib. De Mistura verwacht dat de Amerikanen en de door VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten Raqqa bevrijden en dat het Syrische leger met steun van Moskou Deir al-Zor inneemt. In Idlib worden strijders van IS belaagd door Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra Front.

'IS is laatste bolwerken Syrië snel kwijt'
'IS is laatste bolwerken Syrië snel kwijt' (Foto: ANP)

Minder vrouwen in top bedrijven

Het aantal vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven in Nederland is voor het tweede jaar op rij afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index van de TIAS School for Business and Society, die voor de tiende keer is verschenen.

In 2016 waren er nog in totaal vijftien vrouwen te vinden in de raad van bestuur en raad van commissarissen van 83 beursgenoteerde ondernemingen. Dit jaar is dat gezakt naar dertien bij 85 bedrijven. Daardoor is nu 6,2 procent bestuurders vrouw. Bij commissarissen is dat 24,6 procent.

Volgens de onderzoekers voldeden zes bedrijven aan het streven van 30 procent vrouwen in zowel het bestuur als de raad van commissarissen. Vorig jaar waren dat er maar twee. Volgens onderzoekster Mijntje Lückerath komt dat onder meer door bedrijven die wel al óf genoeg vrouwelijke bestuurders óf commissarissen hadden en die dit jaar op beide vlakken een voldoende scoren.

Achttien ondernemingen moesten het doen zonder vrouwelijke invloed. Ajax, FlowTraders en Pharming vielen daarbij in negatieve zin op met mannen op alle negen beschikbare functies. Wolters Kluwer scoorde het best met vier vrouwen op de negen beschikbare functies.

Aantal vrouwen in de top weer omlaag
Minder vrouwen in top bedrijven (Foto: ANP)

Serena Williams bevallen van dochter

Serena Williams is bevallen van een dochter. Dat melden diverse Amerikaanse media. De toptennisster was opgenomen in het St. Mary's Medical Center in West Palm Beach.

De 35-jarige Williams vertelde in april dat ze met verloofde Alexis Ohanian een eerste kindje verwachtte. Begin dit jaar won ze nog, twee maanden zwanger, de Australian Open.

In augustus vierde Serena haar babyshower met een clubje bekende vriendinnen. De tennisster nodigde haar zus Venus, zangeressen Ciara en Kelly Rowland, actrice Eva Longoria, songwriter Angie Beyince en celebrity La La Anthony uit voor een feestje in jaren vijftig-stijl.

Serena Williams bevallen van dochter
Serena Williams bevallen van dochter (Foto: BuzzE)

UEFA start onderzoek naar PSG na transfers Neymar en Mbappé

De UEFA opent een onderzoek naar de transferactiviteiten van Paris Saint-Germain met betrekking tot Financial Fair Play. De Franse topclub nam Neymar deze zomer voor 222 miljoen euro over van Barcelona, terwijl op de slotdag van de transferwindow Kylian Mbappé werd aangetrokken.

Laatstgenoemde komt op huurbasis over van AS Monaco, maar PSG heeft een optie tot koop bedongen voor een bedrag van 180 miljoen euro. Wanneer Mbappé volgend jaar definitief de overstap maakt naar Parijs, zijn hij en Neymar de duurste voetballers ter wereld. De UEFA maakt een dag na de transfer van Mbappé bekend dat het een onderzoek instelt naar aanleiding van de 'recente transferactiviteit'.

De UEFA eist dat clubs minimaal break-even draaien, zoals opgenomen in de regels van Financial Fair Play. Nadat Neymar al voor 222 miljoen euro was aangetrokken, kon PSG daarom Mbappé niet direct aantrekken voor 180 miljoen euro. Om de regels te omzeilen wordt de Frans international daarom eerst gehuurd van Monaco, alvorens hij definitief wordt overgenomen in 2018. De komende maanden zal de Europese voetbalbond onderzoeken of de Fransen volgens de regels gehandeld hebben.

Duitsland wint op z'n Duits in Tsjechië

Het WK kan regerend wereldkampioen Duitsland haast niet meer ontgaan na de benauwde 1-2 overwinning van vrijdagavond op Tsjechië. Met nog drie wedstrijden te gaan staat de ploeg van bondscoach Joachim Löw op 21 punten en is de voorsprong op achtervolger Noord-Ierland, dat San Marino met 0-3 versloeg, vier punten.

Duitsland kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong in de Eden Arena in Praag. Mesut Özil zette Timo Werner vrij voor de keeper en de RB Leipzig-spits bracht de 0-1 op het scorebord. Die tussenstand bleef lang staan en gesteund door het thuispubliek begonnen de Tsjechen in een goed resultaat te geloven. Duitsland wist de score niet verder uit te breiden en kreeg een kwartier voor tijd het deksel op de neus.

Het was Vladimir Darida die met een heerlijke uithaal de bal via de onderkant van de lat achter doelman Marc-Andre ter Stegen knalde. Duitsland liet het er niet bij zitten en wist het eerste puntenverlies in de groepsfase van de WK-kwalificatie te voorkomen. Vlak voor tijd kopte Mats Hummels raak uit een vrije trap van Real Madrid-middenvelder Toni Kroos.

Noorwegen won thuis met 2-0 van Azerbeidzjan en blijft zo met zeven punten, net als de Azeri's, theoretisch nog in de race om een plekje in de play-offs. Dat geldt ook voor de Tsjechen en hun negen punten, maar Noord-Ierland gaat er vermoedelijk met de tweede plek vandoor.

Denemarken maakt indruk tegen Polen in WK-kwalificatie

Denemarken heeft uitstekende zaken gedaan in de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Age Hareide was vrijdag veel te sterk voor koploper Polen.

De Deense keuzeheer koos voor Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen in de punt van de aanval, terwijl Ajacieden Kasper Dolberg en Lasse Schöne genoegen moesten nemen met een plek op de bank. Ex-Ajacied Christian Eriksen stond wel in de basis en was weer eens van grote waarde voor Denemarken.

De spelmaker van Tottenham Hotspur stond met een assist aan de basis van de openingstreffer van Thomas Delaney in de zestiende minuut. Een hoekschop van Eriksen werd tegen de touwen gekopt door de middenvelder van Werder Bremen. Vlak voor rust zou het nog mooier worden voor de Denen. Eriksen kwam door op de rechterflank en bereikte met een uitstekende voorzet Atalanta-spits Andreas Cornelius: 2-0.

Denemarken bleef simpel overeind en kwam zelfs op een 3-0 voorsprong. Een kwartier na rust kreeg Jörgensen de bal voor zijn voet en hij schoof onhoudbaar de 3-0 binnen. De Poolse bondscoach Adam Nawalka bracht na een uur spelen Arek Milik in de ploeg in de hoop iets te forceren, maar dat plan slaagde niet. Het zou namelijk de avond van Eriksen worden, die zelf ook nog scoorde. Met een fraai geplaatst afstandschot bepaalde hij de eindstand op 4-0.

Dat Denemarken het volle pond pakte is voor Nederland niet lekker. De nummer twee met de minste punten lijkt namelijk te komen uit groep A - de groep met Nederland - of groep E en, als Nederland tweede wordt, is het dus gunstig als Denemarken punten verliest. Dat geldt ook voor Montenegro, maar dat speelde vrijdag in Kazakhstan. Dat land eindigt normaal gesproken als laatste en dus worden de resultaten tegen Kazakhstan weggestreept. Montenegro won met 0-3, terwijl Roemenië thuis met 1-0 van Armenië won.

De Zwaan en Hendriks naar tweede ronde Dutch Dart Masters

Jeffrey de Zwaan en Jimmy Hendriks staan in de tweede ronde van Dutch Dart Masters in Maastricht. De Zwaan won zijn partij in de eerste ronde van John Michael. Hendriks kwam goed terug en boog een 2-5 achterstand om in een 6-5 overwinning. 

De Zwaan trok met een 104-finish de stand naar 4-4. Hij wist vervolgens Michael te breaken en een leg later gooide hij de wedstrijd met een 107-finish in het slot. Hendriks speelde tegen Rene Berndt. De Duitser kwam 2-5 voor en kreeg bij die score, maar ook later kansen om de partij af te maken. Hij verzuimde meerdere malen op de dubbels. Hendriks kwam terug en wist uiteindelijk te winnen. 

Zaterdag is de tweede ronde. Ook Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Benito van de Pas zullen instromen. Klaasen treft Krzysztof Ratajski, Van de Pas speelt tegen Nathan Aspinall en Van Gerwen mag aantreden tegen tegen De Zwaan. Christian Kist wist vanmiddag al Justin van Tergouw te verslaan. Hij speelt zaterdag tegen Kim Huybrechts. 

Dutch Dart Masters  Ronde I  - avondsessie
Krzysztof Ratajski 6-0 Steve Lennon
Jamie Lewis 6-2 Harry Robinson
John Henderson 6-4 Ronny Huybrechts
Rowby-John Rodriguez 6-3 James Wilson
Kyle Anderson 6-4 Justin Pipe
Jeffrey de Zwaan 6-4 John Michael
Nico Blum 4-6 Steve Beaton
Jimmy Hendriks v Rene Berndt

Tweede ronde - middagsessie (vanaf 13u)
Cristo Reyes v Robert Owen
Alan Norris v Mike De Decker
Rob Cross v Jamie Lewis
Jelle Klaasen v Krzysztof Ratajski
Gerwyn Price v Martin Schindler
Ian White v John Henderson
Joe Cullen v Jimmy Hendriks
Mervyn King v Kyle Anderson

Avondsessie (vanaf 19u)
Benito van de Pas v Nathan Aspinall
Daryl Gurney v Steve West
Simon Whitlock v Kirk Shepherd
Michael van Gerwen v Jeffrey de Zwaan
Peter Wright v Jim Walker
Kim Huybrechts v Christian Kist
Michael Smith v Rowby-John Rodriguez
Mensur Suljovic v Steve Beaton

Najib Amhali nog steeds verslaafd

Najib Amhali gaat nog geregeld naar bijeenkomsten voor verslaafden. "Een keer per maand of een keer per twee maanden", bekende de komiek vrijdag in de laatste aflevering van Linda's zomerweek.

"Verslaafd blijf je altijd", aldus Amhali. Om het 'bij te houden' praat hij daarom nog regelmatig met andere drank- en drugsverslaafden over zijn verslaving. Het is inmiddels al weer een aantal jaren geleden dat de komiek veel drugs gebruikte en ernstig depressief was. Antidepressiva slikt hij 'al heel lang niet meer'. "Ik heb ze allemaal gehad", zegt hij over de pillen tegen depressie.

Op een gegeven moment kwam hij erachter dat hij gewoon niet alleen moest zijn. Dat was de oplossing voor zijn depressie. "Ik moet gewoon aan het werk, ik moet gewoon optreden. Dat alleen zijn is funest." Amhali geeft ook toe dat zijn vrouw Niama zijn redding is geweest. "Ze zei: 'ik wacht op je'. Dat heeft een jaar geduurd. Daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Bruiloft

Uiteindelijk trouwden de twee in 2012. Maar echt genoten heeft Najib niet van zijn bruiloft. "Ik vond het leuk om te zien. Maar het is eigenlijk een beetje een poppenkast." De grappenmaker zegt dat ze vooral zijn getrouwd 'voor hun moeders'. Het was een extravagante bruiloft met een koets en duiven."Voor dat geld had je eigenlijk gewoon vijf jaar lang op een onbewoond eiland kunnen zitten. Met alles erop en eraan. Daar moet je niet te lang over nadenken."

Kort daarna werd Najib en Niama's eerst zoon geboren. Maar Niama kon dagenlang niet slapen na de bevalling. Hierdoor belandde ze uiteindelijk in een psychose. "Ze had met iedereen een probleem, behalve de baby", aldus Amhali. "Ze was agressief, met uithalen. Het was niet mijn Niama." Ze kreeg achtervolgingswaanzin en schreef op de muren. Najib dacht er zelfs even aan om zijn vrouw op te laten nemen in een kliniek. "Gelukkig is het met medicatie goed gekomen."

Najib Amhali nog steeds naar AA-bijeenkomsten
Najib Amhali nog steeds naar AA-bijeenkomsten (Foto: BuzzE)

De Vries tweede in F2-kwalificatie, polestreak Leclerc doorbroken

Charles Leclerc start zaterdag tijdens de Formule 2-race op Monza niet van poleposition. Dat is vrij uniek, want de Monegask was dit seizoen tot nu toe in alle acht kwalificatiesessies de snelste, hoewel hij in Hongarije zijn pole in moest leveren.

In een wat hectische kwalificatie, onder meer onderbroken door een rode vlag en aan het eind een gele vlag, noteerde Leclerc slechts de zevende tijd. Poleposition was er voor de Japanner Nobuharu Matsushita, terwijl ook de Nederlander Nyck de Vries vanaf de eerste rij vertrekt. De Zwitser Louis Deletraz, dit seizoen goed voor één puntje, zorgde voor een daverende stunt door de derde plek voor zich op te eisen.

De hoofdrace start zaterdag om 16.00 uur, zondag volgt om 10.15 uur de sprintrace. Beiden zijn live te zien op Ziggo Sport Racing.

Zeiler raakt deel vingers kwijt in trainingsongeluk voor WK

De Amerikaanse zeiler Bora Gulari heeft bij een trainingsongeluk in Frankrijk een deel van drie vingers aan zijn rechterhand verloren. Gulari, vorig jaar achtste op de Olympische Spelen, was samen met Helena Scutt aan het trainen voor het WK in de gemengde Nacra 17-klasse.

In zware weersomstandigheden kapseisde de boot van het tweetal, waarbij Gulari's vingers verstrikt raakten in het touwwerk. De coach van de Italiaanse ploeg, Gabriele Bruni, was het dichtst in de buurt en schoot de Amerikanen direct te hulp, terwijl hun eigen coach niet veel later ook arriveerde.

Scutt, die in Rio op de Spelen uitkwam in de 49erFX-klasse, zeilde de boot vervolgens terug naar de kust. Dat deed ze dan weer met de hulp van de Argentijnse veteraan Santiago Lange, die vorig jaar in Rio olympisch goud veroverde in de Nacra 17 en nu zijn eigen boot verliet om de Amerikaanse boot veilig terug te varen.

De verwachting van de artsen van de Amerikaanse zeilbond is overigens dat Gulari over een maand weer kan zeilen. Het WK in het Franse Grande Motte gaat komende week van start.

Trump vraagt Congres om 6 miljard noodhulp

President Donald Trump heeft vrijdag laten weten dat hij het Amerikaanse Congres op zo kort mogelijke termijn zal vragen geld beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van Harvey. De orkaan richtte in Texas en Louisiana een enorme ravage aan.

Trump deed die toezegging tijdens een dankwoord aan de charitatieve organisaties die onmiddellijk in actie kwamen om de mensen die zwaar zijn gedupeerd door Harvey te helpen. In zijn eerste verzoek om financiële steun van de overheid gaat het om bijna 6 miljard dollar.

Trump vraagt Congres om 6 miljard noodhulp
Trump vraagt Congres om 6 miljard noodhulp (Foto: ANP)

Slimste mens bekend

Angela de Jong heeft vrijdagavond de seizoensfinale gewonnen van De slimste mens. De columniste van het AD troefde radiopresentatrice Mischa Blok en schrijver Thomas Olde Heuvelt af. De Jong versloeg Blok in een rechtstreeks duel. Olde Heuvelt viel eerder in de aflevering al af.

Met de winst heeft Angela een primeur te pakken. Zij is de eerste vrouwelijke winnaar van de kennisquiz sinds De slimste mens bij de NPO te zien is. De Jong neemt de titel over van staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die vorig jaar won.

Liefhebbers van het programma hoeven overigens niet lang te wachten op een nieuw seizoen. Ter ere van de viering van het tiende seizoen is er een speciale wintereditie van de quiz waarbij gewone mensen mee kunnen doen. De slimste mens: de slimsten vs de rest begint 11 december.

Hassan 2e in Diamond League-finale, Miller snel op 400 meter

Atlete Sifan Hassan is in de laatste Diamond League-wedstrijd van het jaar als tweede geëindigd op de 1500 meter. In Brussel ging de Nederlandse de strijd om de zege aan met Faith Kipyegon, maar de Keniaanse wereldkampioene was haar net te snel af en won in 3:57,04 minuten.

De 100 meter bij de vrouwen leverde een spannende strijd op tussen Elaine Thompson en Marie-Josée Ta Lou. De Jamaicaanse zegevierde in 10,92 seconden, één honderdste voor Ta Lou. Bij de mannen pakte Yohan Blake in 10,02 de winst. De Jamaicaan versloeg onder meer de Amerikaan Michael Rodgers (10,09).

De 200 meter bij de mannen was een van de spannendste wedstrijden van de avond. De zege ging naar de jonge Amerikaan Noah Lyles in 20,00 seconden, nipt voor zijn landgenoot Ameer Webb (20,01) en de Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev (20,02).

Op de 3000 meter steeplechase pakte wereldkampioen Conseslus Kipruto de zege. De Keniaan liep in de slotfase vooral achter Soufiane el-Bakkali uit Marokko aan, maar ging er in de laatste dertig meter op volle vaart langs en zegevierde in 8:04,73 minuten.

De 400 meter bij de vrouwen leverde de beste prestatie van allemaal op. Shaunae-Miller Uibo uit de Bahama's won in een beste wereldjaarprestatie van 49,46 seconden, vlak voor de jonge Salwa Eid Naser. Die liep met 49,88 een nieuw Bahreins record en sloot het seizoen een seconde sneller af dan het persoonlijk record waar ze mee begon.

'Water is voor honden'

Volgens sommige ouders worden hun kinderen als honden behandeld op basisschool Don Sarto in Tilburg. De school hanteert sinds dit schooljaar de regel dat er alleen nog maar water mag worden gedronken en dus geen cola, energydrankjes of limonade meer. Ondanks dat het initiatief aan de ouderraad is voorgelegd en deze met het voorstel instemde, reageren veel ouders woedend op de maatregel. 

Water is voor honden
Het regent dan ook klachten bij directeur Ludy Meister. Kevin Rovers, één van de kwaaie papa's, zegt: "Mijn zoon komt huilend thuis: Ik lust geen water! En dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden." Hij is al meerdere malen op school langsgegaan om te bewerkstelligen dat zijn zoontje van 6 jaar weer een pakje appelsap en een stuk boterkoek mee mag nemen naar school. Vooralsnog hebben zijn inspanningen niet tot het gewenste resultaat geleid: "We mogen nog geen Liga-koekje meegeven. Niks. En je kunt een kind niet verplichten om water te drinken, als die het niet lust. Wat nou als het dertig graden is. Moet hij dan maar uitdrogen?"

Ook tegen de manier waarop het water onder de leerlingen gedistribueerd wordt heeft hij zwaarwegende bezwaren. De bidons waaruit het water wordt gedronken worden namelijk elke dag omgespoeld, maar als een kind ziek is, zouden er bactiëren in blijven zitten die je er volgens hem niet zomaar uit kan spoelen. "Dit gaat in tegen de hygiëneregels," aldus een furieuze Rovers.

Gevangenis
De directeur, die met het initiatief de kinderen juist gezonder wil laten leven met de nieuwe regel, geeft aan dat het 'water-beleid' al op heel veel scholen is doorgevoerd. "Hetgeen de kinderen meenemen wordt steeds zoeter. Toen ik naar school ging kreeg je alleen een droge liga mee. Maar fabrikanten doen er nu een laagje op, soms komt er een dipsausje bij, er zitten krenten in. Het wordt er niet gezonder op."

Het water-beleid is volgens Meister al voor de vakantie uitgelegd aan de ouders, met wisselend succes volgens hem: "Het is bij sommigen nog niet helemaal duidelijk. In bijvoorbeeld ranja zitten ook suikers. We hebben ouders uitgelegd hoeveel en hoe lang het duurt voor ze die verbrand hebben. Dat lukt niet in de kleine pauze." De school gaat hierom komende week de ouders opnieuw informeren over het water-beleid. 

Papa Rovers is niet van plan om het er bij te laten zitten. Volgens hem begint de school op een gevangenis te lijken. Hij zegt: "Ik snap dat school regelgeving heeft tegen dikke kinderen, maar mijn zoon eet thuis wel gewoon zijn aardappels, groente en vlees. Hij is gewoon gezond."

Overigens laat de directeur de deur wel op een kier staan. "Niets wat je beslist is voor het leven" zegt hij, waarmee hij lijkt aan te geven dat er wellicht nog iets aan het water-beleid van de school kan veranderen. 

Cilic verrassend uitgeschakeld op US Open

Marin Cilic is verrassend uitgeschakeld op de US Open. De winnaar van het toernooi in 2014 verloor in de derde ronde van Diego Schwartzman met 6-4, 5-7,5-7 en 4-6.

Cilic was vandaag niet in goeden doen. Hij noteerde maar liefst 80 afzwaaiers en negen dubbele fouten. Schwartzman serveerde in de vierde set op 5-2 voor de wedstrijd, maar Cilic wist nog wat terug te doen voordat hij alsnog capituleerde.

Rojer in dubbelspel verder op US Open

Tennisser Jean-Julien Rojer is prima begonnen aan de US Open. De Nederlander speelt in New York zoals altijd samen met Horia Tecau en samen met de Roemeen bereikte hij de tweede ronde.

Rojer en Tecau speelden tegen de Bosniër Damir Dzumhur en zijn Servische kompaan Dusan Lajovic. De eerste set ging na de tiebreak naar het Nederlands-Roemeense duo, maar Dzumhur en Lajovic sloegen in set twee op hun beurt toe in de tiebreak. 

De als twaalfde geplaatste Rojer en Tecau braken op 2-1 in de derde set door de service van hun opponenten en dit keer wisten ze het af te maken: 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3.

UFC Rotterdam: langverwachte terugkeer van 'The Great' in de octagon

Het stof in vechtsportland is weer gaan liggen. Conor McGregor en Floyd Mayweather zijn hun geld aan het tellen en dat betekent dus dat het na de mediagekte weer tijd is voor serieuze vechtsport. Zaterdag komt de Ultimate Fighting Championship weer naar Nederland en voor de tweede achtereenvolgende keer naar het Rotterdamse Ahoy. In 2016 werd het Nederlandse publiek voor het eerst verwend met een mooi programma waarbij onder anderen Alistair Overeem, Germaine de Randamie en Stefan Struve prachtige overwinningen behaalden voor een uitzinnig en uitverkocht Ahoy.


UFC Fight Night 115 (Bron: Youtube)

Ook dit jaar stonden er weer drie Nederlanders klaar om in de octagon te gaan matten. Stefan Struve, Germaine de Randamie en Siyar Bahadurzada zouden de indrukwekkende Nederlandse eer in de MMA-wereld weer hoog gaan houden, maar helaas viel vorige week De Randamie uit met een handblessure. Blijven over Struve en Bahadurzada als blikvangers van de avond, maar daarnaast ook nog een aantal jonge en hoog kwalitatieve vechters uit, voornamelijk de Balkan en Rusland. Minder aansprekende namen, geen mediaspektakel waardig waarschijnlijk, maar zeer technische vechters waar het publiek nog heel wat moois van kan verwachten.

Alexander Volkov vs Stefan Struve
De Nederlandse zwaargewicht Struve heeft een enorme staat van dienst in de UFC. Al twaalf jaar vecht de 29-jarige Skyscraper in de octagon, waarvan al acht jaar en achtien gevechten in de koningsklasse van het MMA en Struve mocht twaalfmaal als overwinnaar de kleedkamer induiken.

Struve is op dit moment de enige actieve vechter die de huidig UFC-kampioen bij de zwaargewichten verslagen heeft. Stipe Miocic werd in 2012 binnen twee ronden door de boomlange Struve knock-out geslagen, waar verder alleen de door de dopingautoriteit geschorste Braziliaan Junior Dos Santos een overwinning heeft op de sterke kampioen.


Struve wil Volkov slopen (Bron: Youtube)

Een fantastisch prestatie, zeker gezien in 2013 bleek dat Struve al jaren met een hartdefect rondloopt, namelijk een lekkende aortaklep. Hierdoor zou het hart van Struve slechts op 70 procent van de volledige capaciteit werken. Het leek het einde van een mooie carrière, maar na een operatie en de nodige rustperiode kwam Struve ijzersterk terug en verloor hij daarna alleen nog maar van Overeem, wat geen schande is en Jared Rosholt, wat wel een klein smetje op het blazoen van Struve genoemd mag worden. Struve zal zaterdagavond echter proberen om het succes van zijn laatste twee partijen, winst op Bigfoot Silva en Daniel Omielańczuk, vervolg te geven.

Volkov is een reus van een Rus met een schat aan ervaring in de octagon en was in 2014 kampioen bij concurrerende MMA-organisatie Bellator. Hij is waarschijnlijk de enige vechter binnen de UFC die eenzelfde enorme lengte heeft als Struve en beiden zullen zaterdagavond dus geen gebruik kunnen maken van hun lengtevoordeel.

'Een clash tussen twee lange kerels,' onderkent Struve het bijzondere van dit gevecht. 'Twee staande vechters die goed met hun vuisten overweg kunnen en partijen vaak voortijdig afmaken. Iedereen begrijpt dat deze partij geen vijf ronden gaat duren. Ik ga hem knock-out slaan en dat is ook wat de fans willen zien. Ik wil het gevecht op mijn manier beëindigen. Ik hou er niet van als de jury een beslissing moet nemen.'

Drago maakt echter een stormachtige ontwikkeling door in de UFC en staat inmiddels op positie zeven op de ranglijst. Struve staat achtste en zal in zijn gevecht met de Rus bedachtzaam te werk moeten gaan. Volkov is de fysiek sterkere van de twee en de Nederlander zal niet te gretig moeten worden en afstand moeten houden om zijn ietwat zwakke kin goed beschermen.

Een mooie uitsmijter van de avond en het Nederlandse publiek zal ongetwijfeld zijn best doen om Struve verbaal te ondersteunen.

Siyar Bahadurzada vs Rob Wilkinson
De Afghaanse Bahadurzada is altijd een enigszins enigmatische vechter bij de UFC geweest. The Great vecht al sinds 2012 voor de organisatie, maar heeft slechts viermaal in de octagon gevochten terwijl zijn carrière wordt gekenmerkt door lange radiostiltes. Hij woont sinds 1999 in Nederland, traint in dezelfde sportschool als Overeem, staat bekend om zijn harde vuisten en zal zaterdagavond een aantal ongekend harde klappen gaan uitdelen in het geval Wilkinson dichtbij durft te komen.

Iets wat de Australiër toch wel graag zou willen doen. Bahadurzada staat niet bekend om zijn goede take down defence, dus dat zwakke punt zal vast door Wilkinson uitgebuit gaan worden. Wilkinson is al elf gevechten ongeslagen en is een enorm getalenteerde worstelaar. Razor maakt in Ahoy zijn debuut voor de UFC en het zal Bahadurzada verdraaid veel moeite gaan kosten om Wilkinson van zich af te houden.


Bahadurzada wil een knock-out (Bron: Youtube)

'Er waren wat dingen die geregeld moesten worden, voordat ik weer kon vechten', bleef de Afghaan vaag over zijn lange afwezigheid. 'Alles is nu geregeld en ik ben fit, ik ben hongerig en weer terug. Klaar om te presteren. Ik train nu anders en ik eet anders. Ik ben een veel betere vechter als toen ik begon bij de UFC en Thiago Silva in 42 seconden knock-out sloeg.' Bahadurzada is blij met zijn positie tijdens dit gala. 'Co-main event is prachtig en ik ben nog steeds op koers om een keer main event te worden.'

Een mooie partij tegen de sterke Wilkinson zal die wens dichterbij brengen.

Overig programma UFC Fight Night 115
Marion Reneau vs Talita Bernardo
Leon Edwards vs Bryan Barberena

Voorprogramma
Darren Till vs Bojan Velickovic
Mairbek Taisumov vs Felipe Silva
Michel Prazeres vs Mads Burnell
Rustam Khabilov vs Desmond Green
Francimar Barroso vs Aleksandar Rakic
Mike Santiago vs Zabit Magomedsharipov
Bojan Mihajlovic vs Abdul Kerim-Edilov
Thibault Gouti vs Andrew Holbrook

UFC Fight Night 115 wordt zaterdagavond 2 september gehouden in Ahoy, Rotterdam. Dit gala is live te volgen via FOXsports op betaalkanaal 2 (origineel Amerikaans commentaar) of betaalkanaal 4 (Nederlands commentaar). De uitzending begint om 20:00 uur.

ARK krijgt nog een uitbreiding

Ik had ongelijk. In mijn preview voorspelde ik dat de volgende uitbreiding van ARK: Survival Evolved een ijsvlakte zou zijn. Ik zat er helemaal naast. In oktober komt de tweede uitbreiding Aberration uit. Zoals je ziet is er genoeg om te ontdekken.

Er zijn nieuwe dieren om te temmen, zoals de ‘Rock Drake’ waarmee je tegen muren op klimt en kunt zweven. Een ‘Lantern Pug’ heeft een lampje. De ‘Cave Crustacean’ kan meerdere vijanden tegelijk aanvallen en de ‘Nameless Queen’ is gewoon gevaarlijk.

ARK: Survival Evolved - Aberration - Rock Drake

Er zijn nieuwe items, zoals klimgereedschap, explosieve ammunitie en batterijen. Meer uitdagingen zoals aardbevingen, straling en gaslekken. De Aberration-uitbreiding kost €19,99 en komt op alle platformen, dus pc (Windows, Linux en macOS), PlayStation 4 en Xbox One.

ARK: Survival Evolved - Aberration - Gespuis

ARK: Survival Evolved - Aberration - Irritatie

ARK: Survival Evolved - Aberration - Logo

Verstappen: "We maken er het beste van"

Met een vijfde plaats in de tweede vrije training scoorde Max Verstappen vandaag naar behoren. Het hoge snelheidscircuit van Monza is niet ideaal voor de Red Bull van de jonge Nederlander en meer dan een plaats achter Mercedes en Ferrari zat er niet in zo gaf hij aan.

"De auto voelde okay. Natuurlijk is de afstelling altijd te verbeteren, maar qua snelheid staan we waar we verwacht hadden te eindigen. Monza is met haar lange rechte stukken lastig voor ons, met de low downforce afstelling. We maken er het beste van", zo legde Verstappen uit op Verstappen.nl.

De Nederlander hoeft ook niet op zoek naar een startplaats vooraan aangezien hij vijftien plaatsen gridstraf heeft gekregen. Daarvan krijgt hij er tien voor de motorwissel, Verstappen gebruikt in Italië zijn vijfde Renault V6 waar hij er maar vier mag gebruiken per seizoen. Daarnaast wordt er ook voor de vijfde keer een onderdeel aan het hybridesysteem vervangen wat hem op nog eens vijf strafplaatsen komt te staan.

"Dat zagen we aankomen. Omdat het geen grote verrassing was, maakt dat het makkelijker om te accepteren. We hebben ons weekend niet echt anders opgebouwd: ik had een normaal programma vandaag", aldus de jonge Formule 1-coureur.

"Omdat Monza toch al niet gunstig voor ons is, hebben we hier de motor gewisseld. Singapore ligt ons beter, dus daar willen we geen risico’s lopen op gridstraffen. Hopelijk kunnen we de rest van het seizoen zonder penalties uitrijden", zo legde Verstappen uit. "We starten zondag iets verder achteraan. We zullen het wel zien in de race. Hopelijk kan ik genieten van veel inhaalacties."

Verstappen: "We maken er het beste van" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "We maken er het beste van" (Pro Shots / Action Images)

Asielzoeker betast 13-jarige, advocaat wil vrijspraak

Een 13-jarig meisje uit Groningen zal de eerste keer dat ze alleen met de bus ging niet snel vergeten. Vorig jaar november stapte zij in de Groningen op de bus richting Gieten. Eenmaal ingestapt ging ze naast een 21-jarige jongen zitten. Tijdens de busrit hield hij haar hand vast en streelde haar lange tijd over haar arm, hand en rug. Ook zou hij haar een kus gegeven hebben. 

Toen het meisje uitstapte viel ze huilend in de armen van haar moeder die op haar stond te wachten. Ze verklaarde tegenover de politie dat ze in paniek was, maar zich niet durfde te verzetten tegen de betastingen. De knul, een uitgeprocedeerde asielzoeker die in een bed-bad-broodvoorziening in Groningen verblijft, ontkent dat hij zijn slachtoffer heeft betast. Hij zou haar alleen hebben gezegd dat hij haar leuk vond en volgens hem hebben ze tijdens de reis alleen zitten praten en lachen. Hij geeft toe dat hij haar hand vasthield, maar zegt niet te hebben opgemerkt dat het meisje dat niet prettig vond. 

Omdat hij is uitgeprocedeerd kan er geen werkstraf worden opgelegd volgens het Openbaar Ministerie. De officier van justie vindt een celstraf te ver gaan en wil het daarom maar bij een waarschuwing laten. De advocaat van de man wil echter volledige vrijspraak van zijn cliënt, aangezien er behalve de verklaring van het kind, geen bewijs is tegen de verdachte. De rechtbank in Assen zal over twee weken uitspraak doen. 

Verdachte schietpartij Thialf uitgeleverd

De 57-jarige man die half juli in Spanje is opgepakt op verdenking van poging tot moord op schaatssponsor Bert Jonker, is uitgeleverd aan Nederland. Hij is aangehouden op verdenking van poging tot moord dan wel doodslag, laat het Openbaar Ministerie weten.

Jonker, directeur van ingenieursbedrijf Clafis, dat de gelijknamige ploeg sponsort, werd januari van dit jaar neergeschoten bij het Thialf stadion in Heerenveen. Dat gebeurde na afloop van de Europese kampioenschappen schaatsen allround en sprint.

Politie en justitie gaven eind januari de naam van de verdachte en een foto van hem vrij. Er was veel media-aandacht voor de zaak. De arrestatie liet nog een halfjaar op zich wachten.

Verdachte schietpartij Thialf uitgeleverd
Verdachte schietpartij Thialf uitgeleverd (Foto: ANP)

Kvitová eenvoudig door op US Open

Voor het derde jaar op rij heeft Petra Kvitová de vierde ronde op de US Open bereikt. Kvitová, als dertiende geplaatst, versloeg Caroline Garcia uit Frankrijk met 6-0 en 6-4.

In de eerste set maakte Garcia maar dertien punten. In het tweede bedrijf speelde ze beter, maar slaagde er niet in om het de tweevoudig Wimbledonkampioene echt moeilijk te maken.

Kvitová bleef goed serveren en maakte ook indruk met haar voetenwerk. In de zevende game van de tweede set brak ze Garcia en ze sloeg een ace op haar derde matchpoint.

Kvitova na haar winst tegen Garcia (Foto: Pro Shots / Action Images )

Brutale meiden terug met nieuwe show

Tatum Dagelet en Jennifer de Jong zijn terug. De Brutale meiden presenteren vanaf zondag 3 september het programma De moeder van op LINDA.tv.

Tatum en Jennifer zijn allebei inmiddels moeder. In hun nieuwe show interviewen ze dan ook vier moeders van bekende Nederlanders. Eerst moeten ze raden wie de beroemde spruit is van de moeder en daarna stellen ze haar, zoals we gewend zijn van het duo, allerlei onbeschaamde vragen.

Dagelet en De Jong presenteerden in de jaren negentig het populaire programma Brutale meiden. In 2003 kwamen ze terug met de show Brutale moeders. Na een ernstig auto-ongeluk was Jennifer jaren niet op de televisie te zien. Vorig jaar maakte ze haar comeback door samen met Tatum voor het Net5-programma De wereld rond in 6 stappen een reis door Argentinië te maken.

Brutale meiden terug met nieuwe show
Brutale meiden terug met nieuwe show (Foto: BuzzE)

Ryan in clinch met Trump over migrantenproject

Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump opgeroepen niet te stoppen met het immigrantenproject DACA dat onder Barack Obama is ingevoerd. De Republikein Ryan zei dat het niet de taak van Trump is om te bekijken wat er met het project moet gebeuren en dat zijn partijgenoot dit beter aan het Congres kan overlaten.

Obama heeft DACA in 2012 ingevoerd. Met het programma worden mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen, beschermd tegen uitzetting. Ook kunnen die immigranten een werkvergunning aanvragen. Volgens The New York Times profiteren bijna 800.000 immigranten van de regeling. Ryan zei dat de autoriteiten die mensen "gemoedsrust" moeten geven.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump gezegd DACA in te trekken en terug te draaien. Volgens de zender Fox News zal Trump vermoedelijk zeer binnenkort aankondigen dat hij de daad bij het woord voegt.

Ryan in clinch met Trump over migrantenproject
Ryan in clinch met Trump over migrantenproject (Foto: ANP)

Baghdadi mogelijk nog in leven

De Amerikaanse generaal Stephen Townsend vermoedt dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), nog in leven is. Hij zei dat Baghdadi zich mogelijk schuilhoudt in een verlaten grensgebied tussen Syrië en Irak, meldde de BBC.

"We zoeken elke dag naar hem", zei Townsend. "Als we hem vinden, denk ik dat we hem zullen ombrengen. Het is waarschijnlijk al de ellende niet waard om te proberen hem gevangen te nemen."

In juni meldde Rusland dat Baghdadi vermoedelijk was omgekomen door een Russische luchtaanval op het IS-bolwerk Raqqa. Later liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten dat het informatie had dat Baghdadi was gedood.

Baghdadi mogelijk in grensregio Irak en Syrië
Baghdadi mogelijk in grensregio Irak en Syrië (Foto: ANP)

Formule 2-auto met halo gepresenteerd

Niet alleen de Formule 1, ook de Formule 2 moet eraan geloven: de halo, de volgens velen afzichtelijke vorm van cockpitbescherming op de auto's waarmee freak accidents - zoals de dodelijke ongevallen van Jules Bianchi (2014) en Justin Wilson (2015) - minder dodelijk moeten worden.

Op het circuit van Monza werd de Formule 2-auto die volgend jaar gebruikt gaat worden gepresenteerd, inclusief de halo. Sinds de oprichting van de GP2 in 2005 is de F2-2018 de vierde generatie die in de opstapklasse onder de F1 wordt gebruikt. In 2008 en 2011 werden de tweede en derde generaties geïntroduceerd.

Het huidige model heeft straks dus zeven jaar op de circuits gereden. Deze GP2/11 rijdt met een atmosferische achtcilindermotor, de nieuwe auto wordt voorzien van een zescilinder turbo.

Schuurs verder in dubbelspel US Open

Tennisster Demi Schuurs heeft zich op de US Open geplaatst voor de tweede ronde van het damesenkelspel. Samen met de Belgische Elise Mertens stond Schuurs tegenover Eugenie Bouchard uit Canada en de Letse Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko. 

Het werd een klassieke vrouwentenniswedstrijd: de servicebreaks waren nauwelijks te volgen. Mertens en Schuurs braken twee keer, maar leverden hun opslag vervolgens weer drie keer in. Toch trokken ze in set één aan het langste eind, waarna ze in set twee slechts één keer gebroken werden. Daar kwamen drie breaks tegenover en dus was de zege binnen: 7-5, 6-2.

Strijders veroveren oude stad Raqqa op IS

De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben de oude stad van Raqqa veroverd op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft een SDF-woordvoerder gemeld.

Hij zei dat de coalitie tegen IS inmiddels 65 procent van de Syrische stad Raqqa onder controle heeft. Volgens de Verenigde Naties zitten er circa 20.000 burgers vast in Raqqa. Zij zijn er slecht aan toe, omdat er een groot tekort is aan eten, drinken en medicijnen.

Het SDF begon in juni een offensief tegen Raqqa in het noorden van Syrië, de officieuze hoofdstad van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen. Enkele weken geleden meldden hoge Amerikaanse militaire functionarissen dat er in Raqqa naar schatting nog enkele duizenden IS-strijders zijn. Zij vechten in de stad voor het voortbestaan van hun organisatie.

Eerder deze week kreeg IS al een grote tegenslag in Irak te verwerken. De Iraakse premier Haider al-Abadi liet weten dat de stad Tal Afar was veroverd op de terreurgroep. Iraakse strijdkrachten hadden eerder deze maand de aanval op Tal Afar geopend, waar voor de oorlog zo'n 200.000 mensen woonden. De stad ligt aan de strategisch belangrijke snelweg tussen Mosul en Syrië. Het was, met Raqqa, een van de weinige steden die nog in handen van IS waren.

Strijders veroveren oude stad Raqqa op IS
Strijders veroveren oude stad Raqqa op IS (Foto: ANP)

Hacker kraakt scholieren.com

Een hacker heeft begin augustus de site scholieren.com gekraakt. Hij of zij kreeg toegang tot een beveiligde omgeving. Volgens de site zijn er geen persoonlijke gegevens van bezoekers ingezien, "laat staan ontvreemd". De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gebracht. Het lek is inmiddels dicht.

Scholieren.com raadt alle gebruikers aan om hun wachtwoorden te veranderen, "dus ook als je ooit op Scholieren.com hebt ingelogd met je Facebookaccount".

De site denkt dat de hacker een nieuwsgierige scholier is die iets wilde uitproberen.

Hacker kraakt scholieren.com
Hacker kraakt scholieren.com (Foto: BuzzT)

Geen medaille Verkerk bij WK judo

Bij het WK judo in Boedpest heeft Marhinde Verkerk de tweede ronde bereikt in de klasse tot 78 kilogram. Albina Amangeldijeva werd met een ippon verslagen.

Guusje Steenhuis is de andere Nederlandse deelneemster in de klasse tot 78 kilogram. Zij had in de eerste ronde een bye.

Update 12:43 uur

Guusje Steenhuis is in de tweede ronde uitgeschakeld. De Nederlandse judoka verloor met een golden score van de Italiaanse Assunta Galeone.

Update 12:47 uur

Verkerk heeft zich voor de kwartfinales geplaatst. Ze won zojuist met een golden score van de Poolse Beata Pacut. Assunta Galeone, die eerder Steenhuis versloeg, is nu de volgende tegenstandster van Verkerk.

Update 14:25 uur

Verkerk heeft de halve finales bereikt. De Nederlandse judoka won met een golden score van de Italiaane Assunta Galeone, eerder de bedwinger van Guusje Steenhuis.

Update 17:39 uur

Marhinde Verkerk heeft zich niet voor de finale geplaatst. De  Nederlandse judoka, wereldkampioen in 2009, verloor in de halve finales met waza-ari van titelhoudster Mami Umeki. Verkerk strijdt nu met de Britse Natalie Powell om een bronzen plak. 

Update 18:33 uur

Marhinde Verkerk heeft in Boedapest  naast een WK-medaille gegrepen. De judoka verloor in de strijd om brons met ippon van de Britse Natalie Powell.

Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie blijft spannend

De Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK voetbal van volgend jaar blijft uitermate spannend. Brazilië is al geplaatst, maar om de overige drie rechtstreekse tickets - en de plek in de play-offs tegen vermoedelijk Nieuw-Zeeland - wordt nog hard gestreden.

Donderdagavond ging Argentinië op bezoek bij Uruguay en de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli kon de drie punten goed gebruiken. Toch kwamen die er niet: het werd een saai avondje in Montevideo, met in totaal slechts een handvol doelpogingen en geen enkele goal, 0-0. Ook Venezuela - Colombia was weinig interessant, want ook daar kwam men niet tot scoren.

Chili speelde thuis tegen Paraguay, twee van de zeven landen die nog volop in de strijd zijn om de drie rechtstreekse startbewijzen. De Chileen Artur Vidal opende de score, maar deed dat helaas voor hem wel aan de verkeerde kant. Paraguay liep vervolgens uit naar een 0-3 zege, waarmee de strijd alleen maar spannender wordt.

Brazilië won in Porto Alegre met 2-0 van Ecuador, terwijl Peru zich met een 2-1 thuiszege tegen Bolivia in de strijd hield.

De stand in Zuid-Amerika. De eerste vier gaan naar het WK, de nummer vijf speelt tegen Nieuw-Zeeland of de Salomonseilanden om een startbewijs (Bron: FIFA)
De stand in Zuid-Amerika. De eerste vier gaan naar het WK, de nummer vijf speelt tegen Nieuw-Zeeland of de Salomonseilanden om een startbewijs (Bron: FIFA)

Algemene Beschouwingen mogelijk uitgesteld

De Tweede Kamer denkt erover de zogeheten Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar uit te stellen. Het lijkt de meeste partijen verstandig te wachten met dit debat over de hoofdlijnen van de met Prinsjesdag gepresenteerde begroting tot er een nieuw kabinet is aangetreden.

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) zouden dan kunnen worden samengevoegd met het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. Het gros van de partijen ziet op voorhand geen grote bezwaren om de twee soortgelijke debatten samen te voegen, bevestigen zij na berichtgeving van BNR. Tenzij het nog erg lang duurt tot het kabinet waaraan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken op het bordes staat. Dan zou de Kamer alsnog de APB moeten houden met het demissionaire kabinet, vindt het leeuwendeel van de Kamer.

Het is nog onduidelijk wat er met de Algemene Financiële Beschouwingen moet gebeuren. Dat debat, waarin de financieel specialisten van de Kamer de begroting tegen het licht houden, volgt normaliter op de meer ideologisch getinte APB. Omdat de begroting voor het eind van het jaar door Tweede en Eerste Kamer moet zijn geloodst, kan dat minder uitstel lijden.

Ongebruikelijk is het niet dat de APB niet doorgaan. Dat gebeurde nog in 2012, ook toen omdat het toenmalige demissionaire kabinet al bijna het veld zou ruimen voor de nieuwe regering van VVD en PvdA.

Algemene Beschouwingen mogelijk uitgesteld
Algemene Beschouwingen mogelijk uitgesteld (Foto: ANP)

Installatie Marcouch in Arnhem verstoord

De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune "Marcouch wegwezen". Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

Buiten verklaarden de twee mannen en een vrouw tegen de pers dat ze van Pegida Nederland zijn. Ze zijn opgepakt voor het verstoren van een raadsvergadering, zei een politiewoordvoerster.

Pegida en de PVV demonstreerden al eerder tegen de benoeming van de PvdA-burgemeester met Marokkaanse wortels. Marcouch noemde het in zijn installatierede "een schande dat de Haagse Wilders van de Arnhemse geschiedenis van strijdbaarheid en moed totaal geen besef bleek te hebben, toen hij kwam demonstreren tegen deze burgemeester die uit volle overtuiging trouw zweert aan wet en vaderland." De PVV wil in Arnhem meedoen aan de volgende raadsverkiezingen.

Kan wél
Marcouch is, zo zei hij, opgegroeid met het motto "Kan wél." Zo werd de tienjarige analfabete nieuwkomer van een dubbeltje een kwartje en nu burgemeester. Hij beloofde Arnhem "criminelen, geweldplegers en haatzaaiers" buiten de deur te houden. "Arnhem vond een burgemeester die veiligheid organiseert."

Veel PvdA-prominenten, zoals Job Cohen, Lilianne Ploumen, Jetta Klijnsma en Gerdi Verbeet, waren vrijdag in Arnhem om hun partijgenoot te feliciteren. Marcouch volgt Herman Kaiser op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen.

Installatie Marcouch in Arnhem verstoord
Installatie Marcouch in Arnhem verstoord (Foto: ANP)

Hattrick voor Trentin in Vuelta

Matteo Trentin heeft de dertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Na 198,4 kilometer koersen, van Coín naar Tomares, was de Italiaan de beste in de eindsprint en pakte daarmee zijn derde ritzege deze Vuelta. Chris Froome behield de rode leiderstrui.

In tegenstelling tot eerdere dagen was er al snel een vroege vlucht van vijf man:  Alexis Gougeard (AG2R), Davide Villella (Cannondale), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Arnaud Courteille (FDJ) en Alessandro De Marchi (BMC). Hun maximale voorsprong was zo'n  3,5 minuut.

Zoals verwacht was Villella als eerste boven op de enige berg van vandaag. Hij breidde zijn voorsprong op Rojas in het bergklassement uit tot 14 punten en liet zich daarna weer terugzakken in het peloton.

Zo'n 70 kilometer voor de finish besloten Quick-Step, Lotto-Jumbo  en Cannondale het tempo in het peloton op te voeren. De voorsprong van de koplopers liep daarom langzaam terug. Zo'n twintig kilometer voor het einde moesten Gougeard en Courteille uit de kopgroep lossen. Met nog veertien kilometer te gaan, en 43 seconden voorsprong, ging De Marchi er alleen vandoor.

Ondanks dat de Italiaan alles gaf werd hij op minder dan zeven kilometer van de streep bijgehaald door het peloton. Met Jungels op kop en Trentin daarachter stormde het peloton af op de eindstreep. Trentin kwam vroeg op kop en stond die plek niet meer af.

Brennauer sprint naar winst in Boels Ladies Tour

Lisa Brennauer‏ heeft de derde etappe gewonnen in de Boels Ladies Tour. De Duitse van Canyon Sram racing was na een etappe van 121,4 kilometer de snelste in de masasprint. De Australische Chloe Hosking werd tweede, voor de Française Roxane Fournier. Als vierde kwam Kirsten Wild over de streep.

Annemiek van Vleuten blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement. De Nederlandse won dinsdagde proloog en was donderdag de sterkste in de individuele tijdrit. Ze heeft een voorsprong van negen seconden op Ellen van Dijk.

Tilburgse aangehouden voor kindermishandeling

In Tilburg is donderdagavond een verwarde vrouw aangehouden vanwege mishandeling van haar kinderen. Een buurtbewoner waarschuwde de poltie nadat het oudste kind met een bloedneus bij haar had aangebeld. Ze vertelde dat ze was geslagen door haar moeder. 

Toen de politie ter plaatse was, weigerde de moeder de deur open te doen en probeerde zich in de woning te verschansen met een baby. De politie forceerde de deur en nadat de baby wat ontzet, werd de vrouw aangehouden. 

Na onderzoek in de woning en uit de verklaring van het kind werd de schrijnende situatie van het gezin duidelijk. Nadat de kinderen door een ambulance naar het ziekenhuis waren gebracht voor controle, is het tweetal overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. 

Bottas nipt snelste in VT2, Verstappen vijfde

Valtteri Bottas heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste tijd gereden. Met 1.21,406 was de Fin nipt sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en kampioenschapsleider Sebastian Vettel met de Ferrari. Max Verstappen kwam tot een vijfde tijd, maar wel op een seconde van Bottas.

De training bood meer actie dan die in de ochtend, al zal niet iedere coureur er blij mee zijn geweest. De McLarens van Stoffel Vandoorne en Fernando Alonso zaten er met plek zeven en acht goed bij, al geeft dat een vertekend beeld omdat de teamgenoten elkaar door goede slipstreams naar voren hielpen.

De jarige Carlos Sainz (23) maakte de training niet af doordat de motor van zijn Toro Rosso plofte. Hij had al te horen gekregen dat hij een gridstraf van tien plaatsen zou krijgen door een motorwissel. Teamgenoot Daniil Kvyat werd door zijn renstal naar binnen geroepen vanwege een probleem. Kevin Magnussen moest zijn auto op de baan stilzetten met een afgebroken wielophanging, nadat hij te hard over de kerbs was gegaan. Nico Hülkenberg reed door hydraulische problemen maar veertien rondes.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:21.406   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:21.462 +0:00.056 24
3 S. Vettel Ferrari 1:21.546 +0:00.140 33
4 K. Räikkönen Ferrari 1:21.804 +0:00.398 34
5 M. Verstappen Red Bull 1:22.409 +0:01.003 34
6 D. Ricciardo Red Bull 1:22.752 +0:01.346 22
7 S. Vandoorne McLaren 1:22.947 +0:01.541 31
8 F. Alonso McLaren 1:22.968 +0:01.562 31
9 E. Ocon Force India 1:22.977 +0:01.571 43
10 F. Massa Williams 1:22.985 +0:01.579 42
11 C. Sainz Toro Rosso 1:23.150 +0:01.744 21
12 N. Hülkenberg Renault 1:23.272 +0:01.866 14
13 J. Palmer Renault 1:23.317 +0:01.911 34
14 S. Perez Force India 1:23.352 +0:01.946 43
15 L. Stroll Williams 1:23.403 +0:01.997 36
16 R. Grosjean Haas F1 1:23.567 +0:02.161 31
17 K. Magnussen Haas F1 1:23.650 +0:02.244 20
18 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.253 +0:02.847 28
19 M. Ericsson Sauber 1:24.894 +0:03.488 39
20 P. Wehrlein Sauber 1:25.295 +0:03.889 25

Klaver bij vertoning Jesse in Carré

GroenLinks-voorman Jesse Klaver is maandag aanwezig bij de vertoning van de documentaire over hem in het Amsterdamse theater Carré. Na afloop is er op het podium een gesprek met hem en maker Joey Boink, zo laat Klaver weten.

"Wat een verhaal. Half Nederland heeft er een mening over, maar nog niemand heeft hem gezien. Maandag gaat dat veranderen", schrijft de politicus in zijn nieuwsbrief. "Het had wat voeten in de aarde. Je zou ook kunnen zeggen: inmiddels zijn heel veel mensen nieuwsgierig geworden naar de film."

De film Jesse deed de afgelopen week veel stof opwaaien. Aanvankelijk zou BNNVARA hem maandag uitzenden, maar na kritiek over de onafhankelijkheid van de maker zag de omroep hier vanaf. Daarop kocht producent Doxy Films de rechten terug, waardoor de documentaire nu toch te zien zal zijn in onder meer het Amsterdamse theater Carré.

Klaver bij vertoning Jesse in Carré
Klaver bij vertoning Jesse in Carré (Foto: ANP)

Kist in beslissende leg langs Van Tergouw op Dutch Dart Masters

Het debuut van Justin van Tergouw op het podium bij de PDC duurt één wedstrijd. De jeugdwereldkampioen van de BDO verloor in de eerste ronde van de Dutch Dart Masters met 5-6 van Christian Kist.  

De zeventienjarige Van Tergouw plaatste zich donderdag voor het voor het hoofdtoernooi van een toernooi bij de PDC. De eerste ronde ging gelijk op. Kist begon en tot 4-4 gingen de pijlen met de wedstrijd mee. Van Tergouw brak voor 5-4, maar kon vervolgens de wedstrijd niet in het slot gooien. Het was Kist uiteindelijk die met 6-5 opgelucht het podium kon verlaten. 

Vanavond komen er nog twee Nederlanders in actie op de Dutch Dart Masters. Jeffrey de Zwaan treft John Michael en Jimmy Hendriks speelt tegen Rene Berndt. Het is de zesde editie van de Dutch Dart Masters en ditmaal voor de eerste keer in Maastricht. Simon Whitlock won de eerste editie en Kim Huybrechts de tweede. De afgelopen drie edities zijn gewonnen door Michael vsn Gerwen, die zaterdag in de tweede ronde zal instromen. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - eerste ronde 

Robert Owen 6-0 Jamie Bain
Steve West 6-5 Ryan Searle
Jim Walker 6-5 Darren Webster
Martin Schindler 6-4 Chris Quantock
Christian Kist 6-5 Justin van Tergouw
Nathan Aspinall 6-4 Ulf Ceder
Richard North 3-6 Mike De Decker
Kirk Shepherd 6-4 Max Hopp

Avondsessie - vanaf 19.00 uur
Steve Lennon v Krzysztof Ratajski
Harry Robinson v Jamie Lewis
Ronny Huybrechts v John Henderson
James Wilson v Rowby-John Rodriguez
Justin Pipe v Kyle Anderson
John Michael v Jeffrey de Zwaan
Nico Blum v Steve Beaton
Jimmy Hendriks v Rene Berndt

Lidl zit in maag met gefotoshopte kerk

Lidl Nederland vindt het "uiterst vervelend" dat op verpakkingen van Griekse producten christelijke kruisen van een kerkgebouw digitaal zijn weggepoetst. "We begrijpen hoe belangrijk religieuze symbolen voor samenlevingen zijn", reageert het bedrijf na ophef in België over de kwestie.

Het gaat om een foto op producten uit het Eridanous-assortiment, zoals moussaka en halloumi-kaas, die worden verkocht tijdens de Griekse actieweek. Op de foto staan bekende blauwe koepels van een wit kerkgebouw op het Griekse eiland Santorini afgebeeld. Maar de kruisen op de koepels ontbreken.

In een schriftelijke verklaring zegt Lidl Nederland dat deze specifieke verpakkingen zijn ontworpen door een internationaal team. "Het is onderdeel van ons internationaal bedrijfsbeleid om religieus en politiek neutraal te blijven. We hebben op geen enkele wijze aanstootgevende bedoelingen gehad en we zullen zorgdragen dat toekomstige verpakkingen weloverwogen en met grote zorg worden geproduceerd."


Lidl zit in maag met gefotoshopte kerk
Lidl zit in maag met gefotoshopte kerk (Foto: ANP)

Moskou belooft stevige reactie op maatregel VS

Rusland heeft aangekondigd stevig te zullen reageren op de laatste Amerikaanse diplomatieke strafmaatregelen. "We gaan hard reageren op dingen die ons beschadigen", zei minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken), die Russische studenten toesprak.

De VS hebben Rusland tot zaterdag de tijd gegeven om het consulaat in San Francisco te sluiten. Ook moeten Russische dependances in New York en Washington dicht. Lavrov klaagde dat zijn land maar 48 uur de tijd kreeg om aan de eisen te voldoen.

De minister kondigde aan met een reactie te komen "zodra we onze analyse hebben afgerond". Hij wees erop dat het proces waarin Moskou en Washington elkaar met diplomatieke sancties om de oren slaan niet is gestart door zijn regering. "Het is begonnen door de regering-Obama om de relatie tussen VS en Rusland te ondermijnen."

De bewindsman verwees daarmee vermoedelijk naar het besluit van Obama om eind vorig jaar 35 Russische diplomaten tot vertrek te dwingen. Moskou reageerde toen niet onmiddellijk, maar besloot in juli alsnog om de Amerikanen te bevelen hun diplomatieke staf in Rusland fors in te krimpen.

Moskou belooft stevige reactie op maatregel VS
Moskou belooft stevige reactie op maatregel VS (Foto: ANP)

OM eist taakstraf tegen Linschoten

Voormalig VVD-politicus Robin Linschoten moet vanwege belastingfraude tweehonderd uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van een half jaar. Aan het voorwaardelijke strafdeel moet een proeftijd van drie jaar worden gekoppeld, eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de aanklaagster heeft Linschoten "op kosten van de samenleving" jarenlang boven zijn stand geleefd. "In plaats van belasting af te dragen, bedeelde hij zichzelf en zijn echtgenote van een royaal inkomen", zei ze. "Zijn portemonnee was belangrijker dan het meebetalen aan publieke voorzieningen." De Nederlandse staat is ruim een ton aan BTW misgelopen doordat Robin Linschoten over de jaren 2010 tot en met 2012 structureel te lage omzetten opgaf. De voormalige VVD-politicus kreeg over die jaren keer op keer signalen van zijn boekhoudkantoor dat hij stukken moest opsturen, maar negeerde die volkomen. "Hij vertrouwde op de professionaliteit van zijn boekhoudkantoor, zegt hij. Maar als het kantoor zo professioneel was, waarom nam hij het dan niet serieus?"

De aanklaagster vond dat Linschoten ervan doordrongen had moeten zijn dat hij een voorbeeldfunctie had en heeft. "Waarom zou een ondernemer zich aan allerlei verplichtingen houden als een voormalig staatssecretaris dat niet doet?" Linschoten zou de staat tussen 2010 en eind 2012 voor ruim honderdduizend euro hebben benadeeld door te weinig omzetbelasting af te dragen.

OM eist taakstraf tegen Linschoten
OM eist taakstraf tegen Linschoten (Foto: ANP)

Voetballers Nieuw-Zeeland zetten stap richting WK

De Nieuw-Zeelandse voetbalploeg heeft weer een klein stapje gezet richting het wereldkampioenschap van volgend jaar in Rusland. Nieuw-Zeeland heeft geen beste periode achter de rug, de vorige vijf wedstrijden - twee vriendschappelijke duels en drie partijen op de Confederations Cup - werden allemaal verloren. 

In de laatste fase van de Oceanische WK-kwalificatie speelt Nieuw-Zeeland een tweeluik tegen de Salomonseilanden. Vrijdag stond in Auckland het eerste duel op het programma en dat ging voor de Kiwi's voortreffelijk: onder meer drie goals van Chris Wood hielpen de Nieuw-Zeelanders op weg naar een 6-1 overwinning.

Dinsdag volgt de return in Honiara, de hoofstad van de Salomonseilanden. De winnaar van het tweeluik speelt in november om een WK-ticket tegen de nummer vijf van Zuid-Amerika. 

Archief Eredivisie op YouTube

Wie wedstrijden, samenvattingen en doelpunten van vroegere wedstrijden uit de Eredivisie wil zien, kan daardoor straks op YouTube terecht. De Eredivisie CV heeft samen met de clubs een kanaal opgericht waar alle beelden worden verzameld.

Het archief bestaat nu uit duizend hoogtepunten van de 53 (voormalige) clubs uit de Eredivisie. De bedoeling is om het bestand verder uit te breiden. Voetbalfans kunnen ontbrekende beelden aanleveren. De Eredivisie CV en de club willen het zestigjarig archief veiligstellen voor de toekomst, en ook toegankelijk maken voor fans in binnen- en buitenland.

"Op dit moment liggen er duizenden uren aan videomateriaal in het archief van Beeld en Geluid en van de NOS. Die zijn onbereikbaar voor voetballiefhebbers. Door het archief openbaar te maken op YouTube, krijgen fans in binnen- en buitenland toegang tot onze rijke historie. In de voetbalwereld een primeur, omdat er nog niet eerder zo'n grote collectieve aanpak is geweest rondom de archiefbeelden", zegt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV.

Wie een kijkje wil nemen in het archief kan hier terecht.

Archief eredivisie op YouTube
Archief eredivisie op YouTube (Foto: BuzzT)

Judoka's Polling, Van Dijke onderuit op WK

Bij het WK judo in Boedapest is Sanne van Dijke uitgeschakeld in de klasse tot 70 kilogram. Van Dijke verloor in de tweede ronde met een ippon van de Britse Sally Conway.

Van Dijke had in de eerste ronde een bye. In  dezelfde klasse komt ook Kim Polling in actie.

Update 12:35 uur

Kim Polling plaatste zich wel voor de derde ronde. Polling, die in de eerste ronde ook een bye had, versloeg de Chinese Yan Zi met een waza-ari. Haar volgende tegenstandster is Yuri Alvaer.

Update 13:39 uur

Kim Polling heeft haar partij in de derde ronde niet winnend kunnen afsluiten. Ze verloor met een ippon van de Colombiaanse Yuri Alvaer.

Total War: Warhammer II

Total War en Warhammer: het leek een match made in heaven en een vervolg kon dan eigenlijk ook niet uitblijven. Total War: Warhammer II neemt ons mee naar de continenten van Ulthuan, Lustria, The Southlands en Naggratoth waarbij vier nieuwe rassen - High Elves, Dark Elves, Lizardmen en Skaven - met elkaar gaan lopen knokken. Op Gamescom mocht ik aan de slag met de eerste 30 beurten voor de Skaven, die geleid worden door de beruchte warlord Queek Headtaker.

Ook Kuznetsova sneuvelt in New York

Het gaat op de US Open hard met de geplaatste spelers, de een na de ander vliegt eruit. Dit keer sneuvelde de Russische Svetlana Kuznetsova, die in theorie de leidende positie op de wereldranglijst over had kunnen nemen.

De als achtste geplaatste Kuznetsova stond tegenover de Japanse Kurumi Nara, 116e op de wereldranglijst. Dat weerhield haar er echter niet van brutaal de eerste set te pakken en, nadat Kuznetsova de tweede set won, de wedstrijd af te maken: 6-3, 3-6, 6-3.

De nummer tien van de plaatsing, de Poolse Agnieszka Radwanska, deed het beduidend beter. Ze schakelde de Kazakhse Yulia Putintseva in twee sets uit: 7-5, 6-2. De als vijftiende geplaatste Amerikaanse Madison Keys speelde zich in twee sets langs de Duitse Tatjana Maria: 6-3, 6-4.

Mercedessen sterk uit startblokken, Verstappen zesde

Mercedes lijkt dit Formule 1-weekend in Italië weer het te kloppen team. Het Duits/Britse team deelde tijdens de eerste vrije training op Monza direct weer de lakens uit en zette de concurrentie op grote achterstand. Max Verstappen kwam tot een zesde tijd.

Van de Mercedessen reed Lewis Hamilton de snelste tijd met 1.21,537 waarmee hij teamgenoot Valtteri Bottas vier tiende voorbleef. Daarna volgden de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, maar zij bleven niet binnen een seconde van Hamilton. Vlak daarachter sloten de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Verstappen aan. Het verschil tussen de laatste twee was 0,007 seconde. Het duo weet dat het zondag vrijwel achteraan zal moeten starten vanwege gridstraffen door het wisselen van motoronderdelen.

In de training gebeurden weinig noemenswaardige dingen, al ging Verstappen nog wel een keer driftend een bocht door. Ook Grosjean had even een momentje toen hij na het inhalen van Vettel niet op tijd remde voor de eerste chicane en deze half miste.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:21.537   28
2 V. Bottas Mercedes 1:21.972 +0:00.435 31
3 S. Vettel Ferrari 1:22.652 +0:01.115 24
4 K. Räikkönen Ferrari 1:22.689 +0:01.152 28
5 D. Ricciardo Red Bull 1:22.742 +0:01.205 28
6 M. Verstappen Red Bull 1:22.749 +0:01.212 23
7 S. Perez Force India 1:23.317 +0:01.780 36
8 E. Ocon Force India 1:23.400 +0:01.863 34
9 S. Vandoorne McLaren 1:23.465 +0:01.928 24
10 F. Massa Williams 1:23.561 +0:02.024 37
11 C. Sainz Toro Rosso 1:23.680 +0:02.143 22
12 K. Magnussen Haas F1 1:23.973 +0:02.436 22
13 L. Stroll Williams 1:23.991 +0:02.454 30
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.012 +0:02.475 27
15 F. Alonso McLaren 1:24.015 +0:02.478 17
16 R. Grosjean Haas F1 1:24.079 +0:02.542 22
17 N. Hülkenberg Renault 1:24.542 +0:03.005 17
18 J. Palmer Renault 1:25.166 +0:03.629 21
19 P. Wehrlein Sauber 1:25.223 +0:03.686 26
20 M. Ericsson Sauber 1:25.687 +0:04.150 17

Referendum aftapwet neemt eerste horde

De mensen die willen dat er een referendum komt over de nieuwe aftapwet, hebben een eerste stap gezet. Ze hebben tijdig meer dan 10.000 geldige handtekeningen binnengehaald en hebben nu tot 16 oktober om er 300.000 te krijgen. Als dat lukt, komt er een raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Volgens de Kiesraad hebben de initiatiefnemers 19.266 ondersteuningen. Daarvan waren 17.162 geldig en 2104 ongeldig.

Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat de inlichtingendiensten meer toegang krijgen tot informatie via de kabel. Tegenstanders zijn bang voor een sleepnet waarmee de AIVD en MIVD meer informatie verzamelen dan nodig is, waaronder communicatie van onschuldige burgers.

Referendum aftapwet neemt eerste horde
Referendum aftapwet neemt eerste horde (Foto: BuzzT)

Goffin na marathon door op US Open, ook Thiem verder

Tennisser Dominic Thiem heeft in New York de derde ronde van de US Open bereikt. De als zesde geplaatste Oostenrijker speelde net als in de eerste ronde tegen een tiener die met een wildcard toegelaten werd, dit keer de 19-jarige Amerikaan Taylor Fritz.

De talentvolle Fritz kon het tempo van Thiem zo nu en dan wel bijbenen en wist de Oostenrijker zelfs een set af te snoepen, maar hij was toch nog niet helemaal klaar voor een dergelijke grote zege. Thiem zegevierde in vier sets: 6-4, 6-4, 4-6, 7-5.

David Goffin had een bijzonder lastige dag. De Belgische nummer veertien van de wereld speelde tegen de Argentijn Guido Pella (ATP-72) en die liet zich niet zomaar opzij zetten. Beiden serveerden prima, wat voor drie tiebreaks op rij zorgde. In de beslissende vijfde set kon Goffin dan toch twee keer door Pella's service breken, wat hem na bijna 4,5 uur de winst opleverde: 3-6, 7-6 (5), 6-7 (2), 7-6 (4), 6-3.

VVD'er schuift schuld fraude af op boekhouder

"Ik heb me nooit met mijn administratie beziggehouden. Ik was blij dat ik mijn boekhouding aan een professionele club had overgedragen en me met mijn opdrachten kon bezighouden. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe onverstandig dat was."

Dat zei voormalig VVD-politicus Robin Linschoten vrijdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam. Daar moet hij zich verantwoorden voor de belastingfraude die hij in de periode tussen januari 2010 en oktober 2012 zou hebben gepleegd met twee BV's. Linschoten zou hebben gerommeld met de omzetbelasting die hij moest afdragen.

Volgens Linschoten had hij de zaken overgedragen aan een administratiekantoor in Breda, dat al meer dan tien jaar ,,naar volle tevredenheid" zijn boekhouding deed en zijn fiscale zaken behartigde. ,,Ik ging ervan uit dat het goed was." Pas na een gesprek met de officier van justitie ,,ging het lampje echt branden".

Het boekhoudkantoor wijst de kritiek van de hand, bleek uit verklaringen die de rechter voorlas. Linschoten zou ondanks talloze verzoeken structureel niet met stukken over de brug zijn gekomen.

Linschoten: 'Achteraf denk ik: onverstandig'
VVD'er schuift schuld fraude af op boekhouder (Foto: ANP)

Belgische volleyballers stunten met halve finale op EK

De Belgische volleybalploeg is bezig aan een historisch Europees kampioenschap. De Red Dragons waren in de kwartfinales in het Poolse Katowice veel te sterk voor grootmacht Italië, vorig jaar nog goed voor olympisch zilver.

België bereikte in 2013 voor het eerst de kwartfinales en eindigde ook in 1948, 1951 en 1987 bij de laatste acht, hoewel er destijds veel minder deelnemers waren. Tegen Italië ging het in de eerste set redelijk gelijk op, maar in set twee werden de Italianen zoekgespeeld, waarna ook set drie binnen werd gesleept: 25-21, 25-11, 25-23.

België neemt het zaterdag in de halve finale op tegen Rusland, Europees kampioen van 2013. De Russen wonnen in drie sets van Slovenië. Duitsland schakelde Tsjechië met 3-1 uit en speelt om een finaleplaats tegen Servië, dat Bulgarije met 3-0 uitschakelde.

Geld voor stoppende varkensboeren

Varkenshouders die op een locatie zitten waar weinig perspectief is voor de ontwikkeling van hun bedrijf, kunnen een stoppremie krijgen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als ze te dicht bij woningen staan om uit te kunnen breiden. In totaal is 8 miljoen euro beschikbaar. Boeren kunnen zich tot en met oktober aanmelden.

In een testproject is 500.000 euro per locatie beschikbaar voor het opkopen van de varkens en de varkensrechten. Als boeren de premie krijgen, moeten ze stoppen met intensieve veehouderij. Na afloop wordt besloten of het project een vervolg krijgt.

De ingekochte varkensrechten worden volgend jaar doorverkocht aan andere boerenbedrijven. Die moeten op hun locatie dan wel perspectief hebben om uit te kunnen breiden.

De regeling is bedoeld om duurzame varkensbedrijven te stimuleren op plekken waar daar ruimte voor is. Het is een initiatief van branchevereniging Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), in samenwerking met de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.

Geld voor stoppende varkensboeren
Geld voor stoppende varkensboeren (Foto: ANP)

Brand in oude betonfabriek Gorinchem

In een oude betonfabriek van Grotius Beton in Gorinchem heeft donderdagavond een grote brand gewoed. De brandweer werd rond 22.45 uur gealarmeerd. De brand bleek uitslaand en vanwege de ligging van het pand en problemen met de waterwinning werden meerdere teams ingezet.

De brand bleef beperkt tot de kantine van het gebouw. Het naastgelegen pand waar een legermuseum is gevestigd, bleef gespaard aldus de brandweer.

Er zijn metingen verricht door meetploegen van de brandweer. Hierbij zijn geen gevaarlijke stoffen waargenomen. Rond 01.10 uur was de brand onder controle, de brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen.

Meer loon voor thuiszorgmedewerkers

Thuiszorgmedewerkers gaan meer verdienen. Hun lonen gaan de komende vijf jaar stapsgewijs omhoog naar het niveau van voor 2007. Vakbond FNV en brancheorganisaties Actiz en BTN hebben daar afspraken over gemaakt. Volgens FNV komt daarmee een einde aan het korten op de salarissen van de thuiszorgers.

Bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd de loonschaal van thuiszorgmedewerkers aangepast en zakten hun salarissen van rond de 13 euro per uur naar circa 10,50 euro per uur. In de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen was al eerder vastgelegd dat dat zou worden gerepareerd. Er is nu een nieuwe loonschaal voor thuiszorgmedewerkers afgesproken.

Meer loon voor thuiszorgmedewerkers
Meer loon voor thuiszorgmedewerkers (Foto: ANP)

Verdachte van aanslag op officier vrijgelaten

De 44-jarige man die maandag was opgepakt omdat hij van Klaas Otto opdracht zou hebben gekregen een officier van justitie iets aan te doen, is vrijdag weer vrijgelaten. Het onderzoek heeft geen bevestiging opgeleverd van de verdenkingen tegen hem, meldt het Openbaar Ministerie.

De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zou een aanslag willen laten plegen op de officier van justitie in zijn strafzaak. Otto, die zelf in voorarrest zit in de gevangenis in Middelburg, zou de man uit Sliedrecht daartoe opdracht hebben gegeven.

"De man uit Sliedrecht kwam naar voren in een onderzoek naar zeer serieuze informatie dat een officier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Zeeland - West-Brabant iets zou worden aangedaan", schrijft het Landelijk Parket van het OM in een toelichting. Zowel Otto als de man uit Sliedrecht zijn deze week verhoord.

De advocaat van Otto sprak kort na de arrestatie van "drijfzand". Volgens hem is de verdenking "volstrekt fake en ongefundeerd". Klaas Otto zit in voorarrest in verband met verschillende strafzaken. Het gaat onder meer om afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting. De inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak is later deze maand.

Verdachte van aanslag op officier vrijgelaten
Verdachte van aanslag op officier vrijgelaten (Foto: ANP)

Joyrider (14) rijdt kebabzaak binnen

Een veertienjarige jongen uit Zandvoort is in de nacht van donderdag op vrijdag met de auto van zijn ouders een kebabzaak in zijn woonplaats binnengereden. Een medewerker van het restaurant raakte daarbij gewond.

Aan de crash ging een achtervolging door de politie vooraf. De jonge automobilist viel op door zijn rijgedrag. Toen de politie een stopteken wilde geven, reageerde hij niet en ging er vandoor. Op de Zeestraat verloor hij de macht over het stuur waarna hij via een plantenbak, een geparkeerde scooter en een terras de kebabzaak binnenreed.

In de zaak en op het terras waren personeel en klanten aanwezig. Een medewerker raakte gewond toen hij over de toonbank moest springen om de auto te ontwijken. Hij viel daarbij in een trapgat. De schade aan de zaak is groot.

De tiener en een passagier wisten te ontsnappen, maar de politie kon de veertienjarige snel oppakken. De andere passagier wordt nog gezocht.

Joyrider (14) rijdt kebabzaak binnen
Joyrider (14) rijdt kebabzaak binnen (Foto: ANP)

Nederlanders kopen weer meer online

Nederlandse consumenten kopen meer en meer producten en diensten via internet. In het eerste halfjaar van 2017 besteedden Nederlanders 10,66 miljard euro online, een groei van 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor van marktonderzoeker GfK doen consumenten inmiddels bijna een kwart (23 procent) van al hun bestedingen online. Het meeste geld, 5,89 miljard euro, gaat naar producten. De overige 4,77 miljard euro geven mensen uit aan diensten als vliegreizen en verzekeringen. De grootste procentuele groei zat het afgelopen halfjaar in speelgoed (43 procent meer) en schoonheids- en verzorgingsproducten (plus 41 procent).

Volgens directeur Wijnand Jongen van ondernemersorganisatie Thuiswinkel.org laten de cijfers zien dat "nagenoeg alle groei in de Nederlandse detailhandel afkomstig is van de online activiteiten van webwinkels en van winkels in de winkelstraat die ook online producten verkopen". In fysieke winkels zit nauwelijks groei, op enkele uitzonderingen na. Woonwinkels doen bijvoorbeeld wel goede zaken.

Nederlanders kopen weer meer online
Nederlanders kopen weer meer online (Foto: BuzzT)

Tomb Raider 2 remake in Unreal

Een fan genaamd Nicobass is bezig Tomb Raider 2 – The Dagger of Xian helemaal na te maken in Unreal Engine 4. Zolang hij er geen geld aan verdient vindt Crystal Dynamics het prima. Nicobass neemt dan ook geen donaties aan. Je kan alvast hier een demo downloaden.

Natuurlijk heb ik de demo even getest en hij speelt vreselijk lekker. Ook het geluid is mooi overgekomen. Ik was al die kreuntjes van Lara helemaal vergeten, maar ze zitten er allemaal in. Besturing gaat met controller of toetsenbord en muis. Voor de fans van Uncharted: The Lost Legacy erg leerzaam om te weten waar de meeste gameplay elementen vandaan komen. Nicobass weet niet wanneer het project af is, maar we houden jullie op de hoogte.

Tomb Raider 2 in UE4 - ontwerp

Tomb Raider 2 in UE4 - Portret

Tomb Raider 2 in UE4 - Grot

Tomb Raider 2 in UE4 - Detail flora

Tomb Raider 2 in UE4 - Menu

Finse basketballers verrassen Frankrijk na overtime op EK

De Finse basketballers zijn het Europees kampioenschap uitstekend begonnen. In groep A, gespeeld in Helsinki, wonnen de Finnen na een zinderende wedstrijd van Frankrijk, samen met Spanje en Servië een van de voornaamste titelfavorieten.

Finland begon ijzersterk, maar Frankrijk, tegenwoordig spelend zonder Tony Parker, kwam in het tweede kwart terug en stond halverwege met 33-32 nipt voor. Ook in het derde kwart was nauwelijks onderscheid te maken, maar in het vierde bedrijf liepen de Fransen gestaag uit naar een 70-62 voorsprong.

De Finnen lieten het daar echter niet bij zitten en vochten zich terug. Vijftien seconden voor het einde tekende Jamar Wilson voor 72-72 en daarmee sleepte hij overtime uit het vuur. Daarin was Finland constant iets beter en vijf seconden voor het einde was het wederom Wilson die de boel besliste: 86-84.

Highlights van Finland - Frankrijk (Bron: YouTube)

Georgië zorgde ondertussen voor een verrassing door een forse Litouwse voorsprong terug te brengen en de wedstrijd naar zich toe te trekken: 79-77. Italië won met 69-48 van Israël, terwijl Duitsland Dennis Schröder liefst 32 punten zag noteren op weg naar de 75-63 zege tegen Oekraïne. Griekenland had weinig moeite met IJsland (90-61) en Slovenië versloeg Polen met 90-81. 

Honkballers Neptunus verslaan Amsterdam in kampioensgroep

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben de eerste ontmoeting met L&D Amsterdam in de kampioensgroep van de Hoofdklasse gewonnen.

De twee topclubs strijden om de eerste twee plekken, die recht geven op een plaats in de finale. De andere twee clubs in de kampioensgroep, Vaessen Pioniers en Mr. Cocker HCAW, komen daar vermoedelijk voor tekort en dus zijn de ontmoetingen tussen Neptunus en Amsterdam voorproefjes voor de finaleserie.

In Rotterdam werd vier innings niet gescoord, tot Amsterdam in de vijfde inning maar liefst drie man over de thuisplaat kreeg. Dat deed Neptunus vervolgens gelijk terug en men ging er direct overheen: 6-3.

De eerste wedstrijd tussen de Pioniers en HCAW werd verplaatst naar vrijdag, door de weersomstandigheden in Hoofddorp was het veld onbespeelbaar.

Hattrick Ronaldo, Zwitserland op WK-koers

De Zwitserse voetballers zijn nog altijd prima op koers om zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar. In groep B werd donderdagavond thuis, zoals wel te verwachten viel, gewonnen van Andorra. Haris Seferovic tekende voor twee treffers, Stephan Lichtsteiner zette met 3-0 de eindstand op het bord, de achtste zege op rij voor Zwitserland.

Portugal speelde thuis tegen de Faeröer en kwam dankzij Cristiano Ronaldo al na drie minuten op voorsprong. Nog voor rust maakte hij er uit een penalty 2-0 van, maar Rogvi Baldvinsson deed zowaar iets terug namens de eilandbewoners. William Carvalho, nogmaals Ronaldo en Nelson Oliveira zorgden in de tweede helft voor de 5-1 eindstand.

Hongarije won ondertussen met 3-1 van Letland en blijft zo theoretisch nog in de race voor het WK. Met zeven zeges uit zeven wedstrijden gaat Zwitserland uiteraard op kop, op drie punten gevolgd door Portugal (18). Hongarije heeft met tien punten nog een miniem kansje op de tweede plaats, de Faeroër, Andorra en Letland zijn uitgeschakeld.

Zwitserland sluit de kwalificatiereeks overigens af met een uitwedstrijd tegen Portugal, dus de strijd om de groepswinst is nog allesbehalve gestreden - Portugal heeft een veel beter doelsaldo.

Erdogan woest om vervolging beveiligers in VS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft boos uitgehaald naar de Amerikaanse autoriteiten. Hij noemde het een "schandaal" dat Turkse beveiligers worden vervolgd voor een knokpartij in mei, toen ze tijdens een bezoek van de Turkse leider aan Washington op de vuist gingen met betogers.

Zeker elf mensen raakten gewond tijdens de op videobeelden vastgelegde knokpartij. Amerikaanse aanklagers maakten deze week bekend een dozijn Turkse veiligheidsmensen te vervolgen voor het geweld buiten de ambtswoning van de Turkse ambassadeur. Dat schoot Erdogan in het verkeerde keelgat.

De Turkse autoriteiten beschuldigden eerder betogers van het uitlokken van het geweld. Zij zouden banden hebben met de Koerdische PKK-beweging. De politiechef van Washington omschreef het handgemeen als een brute aanval op vreedzame demonstranten.

Erdogan woest om vervolging beveiligers in VS
Erdogan woest om vervolging beveiligers in VS (Foto: ANP)

Negenklapper België in WK-kwalificatie, prachtige comeback Cyprus

De Belgische voetballers hebben in de WK-kwalificatie weer een goede slag geslagen. Thuis stond de immer lastige wedstrijd tegen Gibraltar op het programma, maar daar had men weinig moeite mee.

Bij rust stond het al 6-0 voor de Belgen, onder meer door twee treffers van Romelo Lukaku en een goal plus drie assists van Thomas Meunier. Axel Witsel voegde er met een prachtige beweging een goal aan toe, maar was bij een 5-0 voorsprong ook zo dom om een rode kaart te verdienen. Meunier was zonder meer de man of the match, want na zijn geweldige eerste helft voegde hij er later nog twee treffers aan toe op weg naar de 9-0 zege.

De comeback van de week komt zonder twijfel op naam van Cyprus, dat thuis tegen Bosnie & Herzegovina speelde. De Bosniërs waren in de eerste helft op een 0-2 voorsprong gekomen, waarmee de WK-kansen voor Cyprus bijna voorbij leken. Toch rechtte men de rug en na ruim een uur spelen werd in nauwelijks tien minuten tijd de boel volledig omgedraaid: Cyprus kwam op 3-2, hield het vol en pakte de broodnodige drie punten. 

Griekenland leed puntverlies in de thuiswedstrijd tegen Estland (0-0). België staat na zeven wedstrijden op kop met negentien punten, gevolgd door de dertien van de Grieken. Bosnië en Cyprus volgen met elf en tien punten, Estland heeft met vijf punten nog een theoretische kans op de play-offs en Gibraltar bungelt weinig verrassend onderaan met nul punten.

Federer voor 17e keer Youzhny de baas

Roger Federer heeft de derde ronde op de US Open bereikt. De Zwitser versloeg Mikhail Youzhny met 6-1, 6-7 (3), 4-6, 6-4 en 6-2.

Youzhny had 16 keer eerder verloren van Federer, die op de US Open nog nooit voor de derde ronde was uitgeschakeld.

De Rus leek het tij in hun zeventiende onderlinge partij te keren. Federer stond een set en een break voor, toen hij trager ging bewegen. Youzhny nam het initiatief, maar kreeg te maken met een krampaanval. Er volgde een uitputtingsslag waarin Federer de betere was.

Vuelta: Etappe 13 - Eindelijk een sprint, maar wel een lastige

Zoals verwacht was de 12e rit er weer een voor de vluchters. Over de uitkomst zullen we het maar niet te lang houden. Een 33-jarige Pool met een dubieus verleden, die alleen maar bij besmette ploegen heeft gereden en nu plotsklaps, terwijl hij einde contract is, tot twee keer toe zijn vluchtgenoten naar huis fietst. Het is even wachten op het positieve plasje, daarna kan Omar Fraile deze zege overnomen. Hij werd op ruime achterstand tweede, maar won wel de sprint van de immer falende Rojas.

Heel lang leek het een saaie rit te worden, vooral omdat er vooraan totaal geen spanning was. Het peloton deed ook lang rustig aan, tot de laatste klim van de dag. Daar gooide Roche de knuppel in het hoenderhok en Contador reageerde meteen. Team Sky ging zoals gewoonlijk in de achtervolging, maar ze kregen het gat niet direct dicht. Zeker nadat Contador versnelde en Roche achterliet liep de voorsprong aardig op. Op de top van de klim kwam Contador ploeggenoot Theuns tegen, die in de kopgroep zat, maar werd gelost en daarna had gewacht. Samen reden ze hard naar beneden, met het peloton onder aanvoering van Sky op een seconde of 20 daarachter.

In zo'n beetje de eerste bocht van de afdaling kreeg Froome te maken met een mechanisch defect, waardoor hij van fiets moest wisselen. Uiteraard was hij meteen in paniek, hij was zelfs helemaal in de war. Zo erg in de war, dat hij nadat hij op zijn nieuwe fiets sprong in de eerstvolgende bocht direct op z'n muil ging. Het is en blijft een non-coureur, hoeveel koersen hij ook wint. Nadat zijn ploeggenoten op hem hadden gewacht lag hij ineens bijna een minuut achter op Contador en een halve minuut op de groep met de andere favorieten.

Deze groep reed gelukkig voor Froome niet echt door. Er leek een soort van vertwijfeling te zijn, niemand durfde echt vol op kop te rijden. Bang voor de toorn van Sky of bang om het brommertje op te blazen, het was hoe dan ook vrij laf. Wel weer een fantastische aanval van Contador, die op deze manier Froome en Sky nerveus wist te maken. Het levert hem 20 seconden op ten opzichte van Nibali en co, 40 seconden ten opzichte van Froome. Bij lange na niet genoeg, maar het was wel vermakelijk. We gaan hem node missen na dit jaar.

De mensen op de laatste klim van deze rit gaan we dan weer niet missen. Een politieagent die een supporter voor een motor gooit en een man met het syndroom van Down die een renner in het skoekeloen duwt, het waren hallucinante toestanden. Gelukkig zijn er vandaag geen beklimmingen aan het eind, dan hebben we van dat soort praktijken geen last. We krijgen zowaar een vlakke rit voorgeschoteld. Feest.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Coín is een stad in de provincie Málaga, regio Andaclucía, met 22.000 inwoners. Het is een stad in het binnenland, op een kilometer of 40 van Málaga en op 25 kilometer van grote toeristische badplaatsen als Torremolinos, Fuengirola en Marbella. Coín is een European Town of Sport 2017, hoewel ik geen idee heb wat dat precies inhoudt. Schijnt een soort van onderscheiding te zijn voor plaatsen waar je goed kan sporten. Je zal ook wel moeten in Coín, want verder is er hier geen reet te beleven.

De Vuelta was hier ook nog nooit, wat ook wel logisch is aangezien er in de directe omgeving veel steden zijn die iets meer te bieden hebben. Dankzij het feit dat Coín een European Sports Village is komt de Vuelta hier nu wel een keer langs, het loont dus de moeite om een verder weinig relevante onderscheiding binnen te hengelen. Coín is de geboortestad van Juanmi, voetballer van Real Sociedad. Verder is het niet echt een stad waar grootheden vandaan komen.

Het is wel een stad waar ze wel iets met cinema hebben, zo is er vlakbij de stad een winkelcentrum met onder meer een flinke hypermarkt en ook een groot bioscoopcomplex. In Coín en omgeving zijn ook meerdere televisieseries opgenomen, zoals de Britse serie Eldorado. Dit was een serie van de BBC, maar een van de minder succesvolle. Volgens IMDB was het een gigantische flop en een zwarte pagina in de geschiedenis van de zender. De serie werd al vrij snel gecancelled en krijgt een 5,2 op IMDB.

Dat is dus zo'n beetje Coín, in een notendop. Een kleine onvoldoende. Een typisch wit stadje, zoals ze er honderden hebben in deze streek. Er gaan alleen nog wat bonuspunten richting de kerk. Die is nog wel redelijk opvallend en ook best fraai, zowel van binnen als van buiten.

De kerk in Coín, eigenlijk het enige noemenswaardige hier (Foto: WikiCommons)
De kerk in Coín, eigenlijk het enige noemenswaardige hier (Foto: WikiCommons)

De route
Direct na de officiële start gaat het een aantal kilometer naar beneden, over een brede weg. Na dit korte stuk in dalende lijn, zonder veel moeilijkheden, gaat het een aantal kilometer verder over dezelfde weg, terwijl het zo goed als vlak is. Een aantal kilometer later begint de weg voorzichtig omhoog te lopen, waarna al snel de eerste en enige gecategoriseerde klim van de dag begint. Na 20 kilometer begint het peloton aan de Alto de Ardales, een klim van 7,2 kilometer aan 4,3%, richting het dorpje Ardales. Deze beklimming van de derde categorie is niet echt heel lastig.

In 2015 reden de renners ook al eens over deze wegen, maar dan in tegengestelde richting. Toen werd de andere kant van deze klim beklommen, die ook al behoorlijk eenvoudig is. In die rit, van Alhaurín de la Torre richting Caminito del Rey, kwam men ook door Coín, voor een aantal renners zal dit dus bekend terrein zijn. Na 27 kilometer komt het peloton boven en daarna gaat het vijf kilometer naar beneden, terwijl ondertussen het redelijk schattige dorpje Ardales wordt gepasseerd. Even verderop rijden we ook langs het stuwmeer van Guadalhorce. In de buurt van dit stuwmeer kom je ook de prachtige Caminito del Rey tegen, maar daar komen de renners dan weer niet langs.

De korte afdaling is niet zo lastig, vooral omdat de wegen hier heel breed zijn. Na de afdaling gaat het verder over vlakke en brede wegen, die af en toe een beetje omhoog lopen. Helemaal vlak bestaat in dit deel van Spanje niet echt. Na een kilometer of 40 slaan de renners linksaf en rijden ze over een wat smallere weg verder door het glooiende landschap van Andalucía, langs dorpjes als Huerta de la Cueva en Teba. In Teba hebben ze nog een kicken kasteeltje boven op een berg gezet, niks mis mee.

Kasteelruïnes bovenop een berg bij Teba (Foto: Panoramio)
Kasteelruïnes bovenop een berg bij Teba (Foto: Panoramio)

Richting Teba loopt de weg een kilometertje omhoog aan 5% en voorbij Teba moet er nog wat geklommen worden, het gaat dan een kilometer of drie vals plat omhoog. Daarna is het meer dan tien kilometer vlak, als de renners op weg gaan naar Almargen. Na Almargen zet het peloton koers richting El Saucejo, door een behoorlijk open terrein, met zo nu en dan wat boomgaarden langs de kant van de weg. In de buurt van El Saucejo loopt de weg ook nog een aantal keer omhoog, twee korte klimmetjes van twee kilometer aan een paar procent. Na deze korte klimmetjes gaat het een aantal kilometer licht naar beneden, waarna het in El Saucejo zelf tijdelijk vlak is.

Buiten dit dorpje, waar we na 75 kilometer aankomen, gaat het weer even heel licht omhoog, voor er een langere afdaling volgt richting Villanueva de San Juan. Geen lastige afdaling, weg is breed en het gaat ook niet heel steil naar beneden. Het is wel vrij bochtig in deze streek, die qua uiterlijk zo nu en dan wel wat moois te bieden heeft. Richting Villanueva de San Juan is het nog een aantal kilometer vlak, voor de laatste echte klim van de dag begint. Het gaat in totaal negen kilometer omhoog, met tussendoor nog een afdaling. Eerst twee kilometer aan 4% gemiddeld, daarna die korte afdaling bij Villanueva, voor het zeven kilometer stijgt aan een procentje of 5,5 gemiddeld.

Dit is stiekem nog een venijnige klim, want na Villanueva de San Juan gaat het een kilometer omhoog aan 8%, met pieken tot 14%. Daarna zwakt de klim wel wat af, maar een volgende kilometer aan 6,4% met een uitschieter richting 15% is ook nog wel serieus te noemen. In de buurt van de top blijft het omhoog gaan aan 5%. Deze Puerto de la Calera, waar geen puntjes te verdienen zijn, is dus wat lastiger dan je op papier zou verwachten. Een serieuze afdaling van een kilometer of vier volgt, terwijl men nu over een wat minder brede weg rijdt. Ook wat slechter asfalt hier, bovendien een aantal scherpe en listige bochten. Dat is wel vooral in het begin zo, na een tijdje wordt de afdaling een stuk rechter en gaat men in sneltreinvaart verder naar beneden, richting het grote niets.

Het is een behoorlijk dunbevolkt gebied van Spanje, waar we ons bevinden. Het duurt meer dan 30 kilometer voor de renners weer een stad zien. Na 118 kilometer rijden ze door Morón de la Frontera, een niet zo boeiende stad. Richting de stad is het zo goed als vlak, met af en toe een stukje in dalende lijn tussendoor. Klimmetjes zoals de Puerto de la Calera komen we niet meer tegen.

We rijden door het grote niets (Foto: Panoramio)
We rijden door het grote niets (Foto: Panoramio)

Na Morón de la Frontera wordt het parcours voorlopig niet meer spannend. Dat was het al een aantal kilometer niet echt, maar het wordt alleen maar erger. De omgeving wordt ook een stuk saaier, door volledig open terrein fietst men over rechte en brede wegen richting het militaire vliegveld van Morón de la Frontera. Het is hier volledig vlak en de wegen zijn eindeloos lang. Het gaat een paar keer vijf kilometer rechtdoor, vier kilometer rechtdoor, zes kilometer rechtdoor en ga zo maar door.

Na de grote boog rond het vliegveld komen de coureurs op een weg terecht die ze naar Alcalá de la Guadaíra gaat brengen, een voorstad van Sevilla. Deze weg loopt liefst 20 kilometer lang volledig rechtdoor. De weg is ook nog eens totaal vlak en op een paar verdwaalde bomen na is het landschap ook nog eens behoorlijk kaal. Dit is zo'n typische troosteloze Spaanse rit, waarvan we er eigenlijk nog verrassend weinig hebben gehad. Aan het eind van deze lange en deprimerende tocht over het Andalusische platteland komen de renners na 167 kilometer uit in Alcalá de Guadaíra. Het is nu nog maar ongeveer 30 kilometer fietsen tot de streep en 15 kilometer tot de tussensprint in Sevilla.

Alcalá de Guadaíra is overigens een bekende stad voor de Vuelta, in 2015 was hier zelfs nog een aankomst. De vervelende Australische midget met zijn debielenstijl won toen, Caleb Ewan. Na de doorkomst in Alcalá moeten de renners ontwaken, want er liggen zowaar wat obstakels in het parcours. Een aantal bochten en een aantal rotondes, we zitten inmiddels weer in gebied waar mensen wonen, onvoorstelbaar. Voor de renners met een goed geheugen kan dit een feest der herkenning zijn, want over deze weg reden we tijdens die rit in 2015 ook. Toen wel de andere kant op, maar dat geheel terzijde. We rijden ook weer over de opvallende drakenbrug in Alcalá, blijft een aparte creatie.

De drakenbrug van Alcalá (Foto: Panoramio)
De drakenbrug van Alcalá (Foto: Panoramio)

Via deze weg met nogal wat rotondes rijden we richting Dos Hermanas, het volgende slaperige voorstadje van Sevilla. Voor we dit stadje binnenrijden volgt er een bocht naar rechts, waarna de coureurs tijdelijk over de snelweg mogen rijden, rechtdoor richting Sevilla. Het gaat tien kilometer zo goed als rechtdoor over een brede weg, met alleen een paar flauwe bochtjes tussendoor. Nadat we officieel Sevilla binnenrijden volgt al snel de tussensprint, op de Avenida de la Paz. Hier zijn op 15 kilometer van de streep nog wat puntjes te verdienen, iets waar maar weinig renners in geïnteresseerd lijken.

We bevinden ons in ieder geval in Sevilla nu, een stad die voor mijn gevoel jaarlijks voorkomt in de Vuelta. Dat blijkt mee te vallen, vooral als aankomst- of startplaats komt de stad betrekkelijk weinig voor. De eer gaat vaak naar een van de voorsteden, zoals Alcalá in 2015 of Tomares dit jaar. Wel is er dan vaak een tussensprint in de stad, dat was in 2015 zo en is nu ook het geval. In 2010 startte de Ronde van Spanje wel in deze stad, met een ploegentijdrit. Die werd gewonnen door Team HTC-Columbia. De laatste winnaar van een rit in lijn in Sevilla is overigens Jeroen Blijlevens, hij won hier in 1995 een sprintje.

Sevilla is overigens de grootste en belangrijkste stad van Zuid-Spanje, op zo'n beetje ieder vlak. De stad heeft een bijzonder groot historisch centrum, het grootste van Spanje zelf. Daar kom je talloze mooie bouwwerken tegen, zoals de lokale kathedraal en het Plaza de España. De historische binnenstad laten we overigens wel links liggen, want vlak na de tussensprint slaan we linksaf en gaan we op weg naar Tomares, de finishplaats van deze rit. Wellicht vangen de renners in de verte nog een glimp op van Plaza de España.

Een korte blik op Sevilla (Foto: Panoramio)
Een korte blik op Sevilla (Foto: Panoramio)

De finale in en rond Sevilla is behoorlijk hectisch. Direct na de tussensprint valt het nog wel mee. De renners slaan linksaf en rijden een aantal kilometer rechtdoor, maar daarna stuiten ze toch op wat bochten en rotondes. De wegen zijn wel steeds breed, desondanks toch een finale met behoorlijk wat obstakels. Op een kilometer of vijf van de streep komen de renners in de buurt van Tomares en hier stuiten ze op een enorme overdaad aan rotondes. Tussen zes en vier kilometer van het eind iets van zeven rotondes, altijd leuk. Bij al die rotondes gaan de renners wel steeds rechtdoor, daar komt pas op vier kilometer van het streep verandering in. Bij de rotonde die daar volgt nemen de coureurs een bocht naar rechts, waarna het een halve kilometer rechtdoor gaat, met twee rotondes onderweg.

Na de tweede rotonde volgt er een bocht naar rechts, waarna de weg al voorzichtig even een aantal meter omhoog loopt. Dit is een voorproefje op wat er verder nog gaat volgen. Bij een volgend kruispunt slaan de renners rechtsaf en daarna loopt de weg een kilometer omhoog aan 6%. Op twee kilometer van de streep komen de renners boven op dit klimmetje. Net voor de top van dit heuveltje gaat het 200 meter lang aan 10% omhoog, de helden van Unipublic hebben het weer helemaal voor elkaar. In een vlakke rit toch weer een lastige finale, blijft mooi.

Op de top van dit klimmetje slaan de renners linksaf, waarna ze direct op een rotonde botsen. Hier gaan ze rechtdoor, waarna de weg even kort naar beneden loopt, terwijl de renners door een relatief smalle straat rijden. Aan het eind van deze straat komen de renners weer een rotonde tegen, die aan de linkerkant genomen gaat worden en waar men uiteindelijk ook naar links moet. Best een pittig bochtje, waarna men 300 meter verderop bij de volgende rotonde rechtdoor gaat. Ondertussen gaat het nog steeds naar beneden, maar daar komt na deze rotonde al snel verandering in. We zitten op 1400 meter van de streep en hier begint de weg weer omhoog te lopen.

Het gaat 800 meter omhoog aan 5%, met op één kilometer van de streep nog een brede rotonde, waar de renners naar rechts moeten. In de laatste kilometer gaat het verder zo goed als rechtdoor, hoewel er dan nog wel twee rotondes onderweg zijn, de laatste op 350 meter van de streep. Dit is nog een lastige rotonde ook, een behoorlijk groot ding waar je helemaal omheen moet rijden met een flinke omweg. Niet ideaal in deze finale, zeker niet omdat het stuk richting de rotonde in licht dalende lijn wordt afgewerkt.

Na de strook van 800 meter in stijgende lijn is het 300 meter zo goed als vlak, het loopt hooguit een paar meter naar beneden, waarna het in de laatste 300 meter weer omhoog gaat. Het gaat honderd meter redelijk steil omhoog, aan een procent of vijf, vervolgens is het vals plat tot de finish.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
De Spanjaarden zijn er weer in geslaagd een lastige finale uit te stippelen. Deze finale vindt plaats in Tomares, een voorstad van Sevilla met 20.000 inwoners. Het is voor het eerst dat hier een rit eindigt, hoewel de Vuelta in 2013 wel door deze stad reed, tijdens de zevende rit. Tomares is een stad die al een tijd bestaat, zo vond men hier afgelopen jaar nog 600 kilo aan oude Romeinse munten in een park. Helaas kom je in de stad maar weinig tegen dat nog doet denken aan die tijden. Tomares is een behoorlijk moderne stad, die de laatste jaren exponentieel aan het groeien is.

Van oudsher was het vooral een dorpje waar men aan landbouw deed, maar tegenwoordig is het een stad waar veel studenten en arbeiders uit Sevilla vertoeven. Werken of studeren in de grote stad, maar het wat rustigere leven van een voorstad, voor veel mensen nogal aantrekkelijk. In Tomares woont dan ook een deel van de gegoede burgerij, het is namelijk de stad met het hoogste inkomen per hoofd van Andalucía. Niet dat zoiets in Spanje direct veel hoeft te zeggen, maar toch.

Een groot deel van de stad bestaat pas een aantal jaar. Sinds 1989 is de bevolking hier met meer dan 50% toegenomen. Derhalve staat er ook echt geen enkel interessant gebouw in de stad. Het is allemaal nieuwbouw, met wat oude en vervallen panden tussendoor. Zelfs de lokale kerk is niet de moeite waard, dan is het wel heel erg. Buiten de stad staat er dan wel weer een interessant gebouw. Op de scheiding van Tomares en San Juan de Aznalfarache staat de Parroquia de los Sagrados Corazones, ziet er wel acceptabel uit.

Buiten Tomares vinden we nog wel een leuk gebouw (Foto: Panoramio)
Buiten Tomares vinden we nog wel een leuk gebouw (Foto: Panoramio)

TV & het weer
In Tomares wordt het godsgruwelijk warm, want we zitten in de buurt van Sevilla. Daar is het altijd zo heet, onbegrijpelijk dat mensen daar nog willen wonen. Hoe dan ook, dik boven de 30 graden. 34 graden, misschien wel meer. Uiteraard totaal geen kans op regen en ook nog eens weinig wind, dat wordt een verschrikking. In startplaats Coín wordt het waarschijnlijk iets minder warm en daar is dankzij de nabijheid van de kust ook nog wat meer wind, maar zodra men dichter in de buurt van Sevilla komt neemt de temperatuur toe en de wind af.

Deze lange rit begint vrij vroeg, om 12:43. Zoals inmiddels te verwachten valt begint de uitzending van Sporza om 15:00. Tegen die tijd hebben de renners 90 kilometer afgewerkt en blijft er nog 100 kilometer kijkgenot over. De finish in Tomares wordt verwacht tussen 17:26 en 17:56.

Favorieten & voorspelling
Deze rit kan twee kanten op. Het kan een sprintje worden, of het wordt de zoveelste rit voor de vluchters. Ik ga voor een sprintje, aangezien dit voorlopig de laatste kans is op een sprint. De volgende echte kans op een sprint komt eigenlijk pas in Madrid, in de tussentijd gaat het vooral heel vaak bergop. Er zijn nog wel een paar sprinters aanwezig in deze Vuelta, die wellicht nog een ritje zullen willen winnen. Voor Quick Step is het ook nogal een schot voor open doel, Trentin maakt hier een levensgrote kans op een derde ritzege. De jongens van Quick Step hebben zich ook rustig gehouden tijdens de vorige rit en zullen nu dus nog wat energie over hebben om de rit te controleren. Daarbij krijgen ze dan vast nog wel wat hulp van UAE dat toch nog heil ziet in Modolo, ofzo.

1. Trentin. Ideale rit voor hem. Hij is sowieso al de snelste sprinter als het vlak is, maar eigenlijk komt hij nog beter tot zijn recht als de finale wat lastiger is. Dat is hier het geval. Als het een sprint wordt kan niemand hem hier kloppen.

2. Lobato. Een van de weinige kansen voor Juanjo om nog iets van zijn Vuelta te maken. Tweede in Tarragona, sindsdien vooral anoniem rondgereden. Eén keer in de aanval, maar die rit was te lastig. Deze rit is dan weer niet zo lastig, het is zelfs een ideaal ritje voor hem. Die klimmetjes aan het einde moet hij normaal prima kunnen verteren en een sprint in een licht oplopende straat was ooit zijn specialiteit.

3. Cort. Tijdens de vorige sprintjes mocht hij niet zijn ding doen, want hij moest letten op de gebroeders Yates en Chaves. Dat zal nu wel anders zijn, aangezien de broertjes Yates finaal door het ijs zijn gezakt en ook Chaves een flinke tik heeft gehad. Als hij zijn eigen kans mag gaan zal hij in dit bijzonder magere sprintveld ook wel ergens vooraan eindigen.

4. Modolo. Toch knap hoe hij in een grote ronde altijd teleurstelt. Zijn Giro was al matig en de Vuelta is tot nu toe niet veel beter. Een vijfde en een zesde plaats, daar mag je met deze concurrentie niet voor tekenen. Gelukkig voor hem zijn er ondertussen wel een aantal concurrenten afgehaakt, waardoor hij nu eventueel kan opschuiven naar de vierde plaats.

5. Kragh Andersen. Een van de vele talenten van Sunweb, alleen hebben we deze jongeman nog maar weinig in beeld gezien. In Tarragona werd hij achtste, terwijl die sprint niet op zijn lijf geschreven was. Andersen is behoorlijk rap, maar dan wel als de weg een beetje omhoog loopt. Deze sprint zou hem dus een stuk beter moeten liggen.

Nadal komt laat op stoom op US Open

Rafael Nadal heeft de derde ronde op de US Open bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard was de Japanner Taro Daniel met 4-6, 6-3,6-2 en 6-2 de baas.

De nummer 121 van de wereld kende een goede start. Daniel won bijna  alle lange rally's en op belangrijke punten hield hij zijn hoofd koel.

Nadal zat niet in de wedstrijd en kwam in de tweede set een break achter. Toen ging echter de knop om bij de Spanjaard. Alle passeerslagen vielen nu wel binnen en de Japanner was kansloos in de rest van de partij.

Sneijder: "Nu wel genoeg geluld"

Het Nederlands elftal was kansloos in Frankrijk, maar toch gelooft Wesley Sneijder nog in kwalificatie voor het WK in Rusland.

"Het is zwaar en vervelend als je steeds achter de bal aan loopt. Maar het is de realiteit", zei Sneijder na afloop voor de camera van de NOS.

Sneijder speelde in het Stade de France alleen de eerste helft. "We kwamen er voetballend niet uit en op kracht al helemaal niet. Dus dan wordt het een zware avond."

Oranje verloor met 4-0 door goals van Antoine Griezmann, Thomas Lemar (twee) en Kylian Mbappé. "Het enige positieve is dat Bulgarije van Zweden wint. Deze wedstrijd moeten we heel snel vergeten en morgen volledig focussen op zondag. Het kan nog, daar moeten we in geloven", aldus Sneijder. "Ik geloof erin, maar dan moet je alles winnen."

Nederland speelt zondag thuis tegen Bulgarije. De 33-jarige middenvelder vindt dat er zeker over dit duel moet worden nagepraat. "Al hebben we nu ook wel genoeg geluld. Meer kansen krijgen we niet, dat besef moet er bij iedereen zijn."

Zangeres van liedje Mickey klaagt Disney aan

Toni Basil, die in 1982 een wereldhit scoorde met het nummer Mickey, heeft een aanklacht ingediend tegen de Walt Disney Company, de makers van South Park en Comedy Central-moederbedrijf Viacom.

De zangeres beschuldigt de bedrijven ervan zonder toestemming haar stem, afbeelding en persoonlijkheid te hebben ingezet voor hun eigen winst. Disney gebruikte volgens de aanklacht het nummer om merchandise aan te prijzen van Mickey Mouse, iets waar zij nooit goedkeuring voor zou geven. Door het idee dat mensen nu denken dat ze dat wel heeft gedaan, is Toni "teruggetrokken, radeloos en fysiek onwel" geraakt, zo meldt ze in de rechtbankpapieren.

De klacht tegen South Park gaat over een aflevering uit 2008, waarin de verkiezingsoverwinning van Obama centraal stond. Daarin werd het nummer gezongen, met daarin het woord 'Mickey' vervangen door 'Obama'.

De zaak ligt gecompliceerd, omdat het bedrijf dat in eerste instantie de rechten van het nummer had al jaren failliet is. De rechten zijn daarna meermaals van eigenaar gewisseld, Disney en Viacom deden zaken met een organisatie die claimt ze momenteel te hebben. Toni is het daar niet mee eens, omdat zij de onderneming nooit toestemming heeft gegeven de rechten uit te baten.

Meer dan helft studenten pot geleend geld op

Meer dan de helft van de studenten leent meer geld bij DUO dan ze voor de studie nodig hebben. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna de helft dat doet om geld achter de hand te hebben na de studie. Ook alvast sparen voor de aankoop van een huis en de lage rente bij DUO worden als redenen genoemd.

In 2015 vond 30 procent van de student het hebben van een studieschuld nog een probleem. Dat percentage daalde tot 12 procent nu studenten lenen normaal zijn gaan vinden.

Een kleine driekwart van de studenten heeft een studieschuld. Veel van hen lenen om de studie te betalen of rond te kunnen komen. Een kwart van de studenten leent echter maximaal zonder te kijken of ze dat geld nodig hebben. Dat kan tot onnodig hoge schulden leiden, waarschuwt het Nibud.

Opvallend is verder dat 56 procent van de eerste- en tweedejaarsstudenten thuis woont. In 2015 was dat nog 39 procent.

Meer dan helft studenten pot geleend geld op
Meer dan helft studenten pot geleend geld op (Foto: ANP)

Akkoord over aanpak dure medicijnen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een akkoord bereikt om te gaan samenwerken in de strijd tegen dure geneesmiddelen. Zo willen zij de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op langere termijn behouden en de kwaliteit van de zorg waarborgen.

De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om samen dure geneesmiddelen te gaan inkopen. "Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking. Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen", aldus de bestuurders van de organisaties.

Volgend jaar gaat een pilot van start om gemeenschappelijk kankermedicijnen in te kopen. Het gaat om een groep geneesmiddelen waarvan er meerdere beschikbaar zijn met een vergelijkbare werking. Afgesproken is dat de kwaliteit en de uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop staat.

Akkoord over aanpak dure medicijnen
Akkoord over aanpak dure medicijnen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: stapelbewolking & buien

Is het 1 september heerlijk weer,
de herfst zal mooi zijn evenzeer.

10 jaar geleden
Op 1 september 2007 was het koel met een gevoelstemperatuur van slechts 16 graden. Het zwas zwaarbewolkt en de zon scheen slechts drie uur.  

Gisteren & Vandaag
Na een bewolkte ochtend gisterenochtend met hier en daar wat spetters brak in de middag het wolkendek open en ging het zonnetje schijnen. Vanncht bleef het vrijwel overal droog en konden er mistbanken ontstaan.

Vandaag is er stapelbewolking die hier en daar uit kan groeien tot een felle bui, mogelijk gepaard met onweer. De temperatuur ligt rond de 19 graden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is overwegend zwak tot matig van kracht. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:49
Zon onder: 20:33
Zonkracht: 5/2

Een van onze users spotte gisteren tijdens de felle regenbuien deze auto die flink splashte in een tunneltje. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Burgemeester Marcouch in Arnhem aan de slag

Ahmed Marcouch begint vrijdag aan zijn eerste werkdag als burgemeester van Arnhem. De dag staat in het teken van de officiële installatie van de 51-jarige PvdA'er. Dat gebeurt tijdens een bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis.

De keuze voor Marcouch deed stof opwaaien. De PVV, actiegroep Pegida en de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie NVU demonstreerden in Arnhem tegen zijn voordracht, die volgens hen zou leiden tot "islamisering van de hoofdstad van de grootste provincie van het land." De PVV wilde een Kamerdebat over de benoeming, maar kreeg dat niet voor elkaar.

Marcouch volgt Herman Kaiser op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. De nieuwe burgemeester komt in een politiek wespennest terecht. De stad wordt bestuurd door een minderheidscollege van SP, D66 en CDA, nadat eerst GroenLinks en later de ChristenUnie de coalitie verlieten. Sinds het aantreden van de nieuwe raad hebben al vier wethouders van verschillende partijen het bijltje erbij neergelegd. Er loopt nu een onderzoek naar de bestuurscultuur in Arnhem, dat medio oktober klaar moet zijn.

Marcouch treedt aan in Arnhem
Burgemeester Marcouch in Arnhem aan de slag (Foto: ANP)

Australische militairen naar Filipijnen

Australië stuurt militairen naar de Filipijnen die de Filipijnse troepen gaan trainen en adviseren. President Rodrigo Duterte heeft het aanbod van de Australiërs aangenomen, aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop.

Om hoeveel militairen het gaat, is nog niet duidelijk. De Australiërs gaan zelf niet meevechten.

Het Filipijnse leger is op het eiland Mindanao al maanden in gevecht met aan IS-gelieerde militanten.

Australische militairen naar Filipijnen
Australische militairen naar Filipijnen (Foto: ANP)

Amy Schumer geeft 500 dollar fooi na etentje

Een serveerster in een visrestaurant in Boston heeft een wel erg gulle fooi gekregen van Amy Schumer. De comediene moest een rekening van 80 dollar (67 euro) betalen, en liet daarbij 500 dollar (420 euro) extra achter.

"Ze was heel aardig", vertelt de eigenaar van The Union Oyster House aan People. "Ze vertelde aan de bediening dat ze zelf ook serveerster is geweest en weet hoe zwaar het is."

Amy heeft een gewoonte gemaakt van flinke fooien geven. Vorig jaar gaf ze zelfs 1000 dollar (840 euro) aan het bedienend personeel in een bar in New York, waar ze met vrienden voor 77 dollar (65 euro) had gedronken. In de radioshow van Howard Stern legde ze uit waarom. "Ik krijg er een goed gevoel van. Als ik in die tijd 1000 dollar had gekregen, was mijn hele maand goed geweest."

Amy Schumer geeft 500 dollar fooi na etentje
Amy Schumer geeft 500 dollar fooi na etentje (Foto: BuzzE)

'Schiphol moet prijsvechters weren met Lelystad-beleid'

Luchtvaartmaatschappijen die vanaf het vernieuwde vliegveld Lelystad willen vliegen, moeten daarvoor een deel van hun vluchten op Schiphol opgeven. Alleen zo kan voorkomen worden dat prijsvechters te veel marktaandeel winnen. Pieter Elbers, president-directeur van KLM, wil dat ze Schiphol verlaten, KLM heeft namelijk geen ruimte meer om te groeien. Dat zegt hij in de Volkskrant in aanloop naar een hoorzitting over het luchtvaartbeleid in de Tweede Kamer.

Elbers waarschuwt dat met Lelystad Airport hetzelfde kan gebeuren als met Eindhoven Airport, een andere dochterluchthaven van Schiphol. Daar hebben prijsvechters zich gevestigd, zonder dat zij in ruilruimte inleverden op Schiphol. "De ervaring leert ons dat het voorgenomen voorkeursbeleid niet uit zichzelf tot uitvoering komt. Dus moet Schiphol van tevoren de spelregels voor Lelystad bepalen."

Wat voor KLM goed is, is voor Nederland goed, stelt hij. "Een eerste vlucht naar Bangalore voegt meer toe dan de zoveelste naar Barcelona. Dat zal iedere luchtvaarteconoom met me eens zijn. Voor buitenlandse ondernemingen is bereikbaarheid een belangrijke reden zich in Amsterdam te vestigen. Bedrijven als het Chinese Huawei of het Japanse Yamaha zetten hier hun Europese hoofdkantoor neer, omdat ze vanaf Schiphol de hele wereld kunnen bereiken."

KLM-baas wil toegangsbeleid vliegveld Lelystad
'Schiphol moet prijsvechters weren met Lelystad-beleid' (Foto: ANP)

Verdrag EU en Oekraïne volledig van kracht

Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is om middernacht volledig in werking getreden. Dat was vertraagd vanwege de nee-stem van vorig jaar april in het referendum in Nederland.

Veel onderdelen van het in juni 2014 gesloten verdrag waren al voorlopig van kracht sinds september 2014, en het vrijhandelsdeel sinds januari vorig jaar. Vanaf 1 september wordt ook de samenwerking op het gebied van onder meer veiligheid, justitie, migratie, belastingen en onderwijs versterkt.

Nederland was het laatste EU-land dat de overeenkomst ratificeerde. Pas nadat de EU-regeringsleiders in december op aandringen van premier Mark Rutte in een juridisch bindende bijlage vastlegden dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op het EU-lidmaatschap kon Nederland instemmen. Ook staat erin dat EU-landen niet verplicht zijn tot extra veiligheidsgaranties of financiële bijdragen. Op deze manier is volgens het kabinet aan de bezwaren van de nee-stemmers tegemoetgekomen.

Verdrag EU en Oekraïne volledig van kracht
Verdrag EU en Oekraïne volledig van kracht (Foto: ANP)

André van Duin wil niet met Martine Bijl

André van Duin is niet van plan om Heel Holland bakt te blijven presenteren zodra Martine Bijl terugkeert bij het Omroep MAX-programma. De komiek ziet daar de 'toegevoegde waarde' niet van in.

"Nou daar vind ik de taak een beetje te klein voor. Met zijn tweeën, nee. Ik geloof niet dat dat zou helpen", antwoordde André donderdag in het Radio 538-programma De Coen en Sander show op de vraag of hij een presentatieduo zou willen vormen met Martine. "In Engeland doen ze het ook met zijn tweeën, dat vind ik van geen toegevoegde waarde."

Van Duin presenteert ook het vijfde seizoen van Heel Holland bakt. Martine, die de eerste drie seizoenen presenteerde, zit nog altijd thuis als gevolg van haar hersenbloeding in 2015.

Van Duin wil niet samen met Bijl presenteren
André van Duin wil niet met Martine Bijl (Foto: BuzzE)

Update voor hackbare pacemaker

Bijna een half miljoen pacemakers die mogelijk kunnen worden gehackt, krijgen een update. Het gaat om geïmplanteerde hartapparaten van St. Jude Medical, dat dit jaar werd overgenomen door Abbott Laboratories.

Volgens de FDA, de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, kunnen kwaadwillenden de slimme implantaten overnemen, zonder dat de drager dat weet. Zo kunnen ze de pacemaker bijvoorbeeld een ander ritme geven. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de accu sneller leegloopt dan de bedoeling is. Er zijn geen meldingen dat dit ook echt is gebeurd, benadrukt de FDA.

Voor de update moeten patiënten naar een arts. Het duurt een paar minuten. Als het klaar is, kunnen de instellingen van het apparaat alleen worden aangepast als de drager daarvoor toestemming geeft.

In de Verenigde Staten gaat het om 465.000 apparaten. Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland zo'n implantaat hebben.

Software-update voor onveilige pacemakers
Update voor hackbare pacemaker (Foto: BuzzT)

Bewegen. Maar waar?

Sommige dingen zijn tegenwoordig wat moeilijk te volgen. Je kijkt televisie en dan komt er een spotje van de Gezondgeidsraad dat je aanraadt om meer te bewegen. Die spotjes zijn er al langer, maar ze gingen altijd over een halfuur per dag bewegen. Dus als je een halfuur per dag ging wandelen dan was het al oké. Daar is men nu ineens van teruggekomen, want nu zie je in die spotjes iedereen ineens in de sportschool.

Dubbele beenbreuk Rossi, seizoen lijkt voorbij

Het lijkt erop dat het seizoen van MotoGP-coureur Valentino Rossi wel eens voorbij zou kunnen zijn. De 38-jarige Italiaan kwam donderdag hard ten val tijdens een training met een enduromotor en werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Urbino.

Daar bleek dat Il Dottore zijn kuit- en scheenbeen gebroken heeft. Vrijdag zal zijn team, Movistar Yamaha, met een nadere update komen over de situatie rondom de negenvoudig wereldkampioen, die vierde staat in het WK en eerder dit jaar de Dutch TT in Assen won.

Rossi's ongeval gebeurde iets meer dan een week voor de Grand Prix van San Marino in Misano, zijn thuisrace. Ook vorig jaar blesseerde hij zich al eens met een crossmotor, maar destijds viel het mee en kon hij in Mugello de Grand Prix van Italië gewoon rijden. 

"Ik heb even met hem gesproken. Zijn been doet erg veel pijn en hij is niet optimistisch...het is een puinhoop", aldus vader Graziano tegenover Italiaanse media.

Oegandese voetballers goed op weg naar WK-debuut

Waar Nederland het bijzonder moeilijk heeft om zich voor het WK voetbal van volgend jaar te plaatsen, gaat het Oeganda voor de wind. In de Afrikaanse kwalificatie werd donderdag in Kampala gewonnen van Egypte. 

Emmanuel Okwi zorgde kort na rust voor de enige treffer en bracht Oeganda zo de drie punten. Na een gelijkspel in Ghana en thuiswinst tegen Congo staat de ploeg van Moses Basena en Fred Kajoba - ze delen het bondscoachschap - op zeven punten, één meer dan Egypte.

De groepswinnaars in Afrika plaatsen zich voor het WK en voor Oeganda zou dat een unicum zijn: nooit eerder was het land van de partij op de mondiale titelstrijd. Zelfs op de Afrika Cup is men er vaker niet dan wel bij, dus plaatsing voor het WK zou wellicht de grootste prestatie ooit zijn.

Op 5 september gaat de kwalificatie verder voor The Cranes, in november worden de laatste wedstrijden gespeeld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.