Installatie Marcouch in Arnhem verstoord

De installatie van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem is kort verstoord. Drie actievoerders riepen tijdens de bijzondere raadsvergadering in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune "Marcouch wegwezen". Ook bliezen ze op fluitjes. Aanwezige politiemensen verwijderden het trio uit de zaal.

Buiten verklaarden de twee mannen en een vrouw tegen de pers dat ze van Pegida Nederland zijn. Ze zijn opgepakt voor het verstoren van een raadsvergadering, zei een politiewoordvoerster.

Pegida en de PVV demonstreerden al eerder tegen de benoeming van de PvdA-burgemeester met Marokkaanse wortels. Marcouch noemde het in zijn installatierede "een schande dat de Haagse Wilders van de Arnhemse geschiedenis van strijdbaarheid en moed totaal geen besef bleek te hebben, toen hij kwam demonstreren tegen deze burgemeester die uit volle overtuiging trouw zweert aan wet en vaderland." De PVV wil in Arnhem meedoen aan de volgende raadsverkiezingen.

Kan wél
Marcouch is, zo zei hij, opgegroeid met het motto "Kan wél." Zo werd de tienjarige analfabete nieuwkomer van een dubbeltje een kwartje en nu burgemeester. Hij beloofde Arnhem "criminelen, geweldplegers en haatzaaiers" buiten de deur te houden. "Arnhem vond een burgemeester die veiligheid organiseert."

Veel PvdA-prominenten, zoals Job Cohen, Lilianne Ploumen, Jetta Klijnsma en Gerdi Verbeet, waren vrijdag in Arnhem om hun partijgenoot te feliciteren. Marcouch volgt Herman Kaiser op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen.

Installatie Marcouch in Arnhem verstoord
Installatie Marcouch in Arnhem verstoord (Foto: ANP)