Call of Cthulhu

HP Lovecraft heeft een heleboel verhalen geschreven en Call of Cthulhu is daar één van. Nu kent iedereen het verhaal wel zo beetje, maar toch gaat Focus Home Interactive daar even zijn eigen draai aan geven. En omdat geen enkel sterk verhaal begint met een glas melk, begint deze met een een mysterieus schilderij.

 

Al snel in de game maak je kennis met Edward Pierce, een privé speurneus die de moorden van Sarah Hawkins en de rest van haar familieleden onderzoekt. Je gaat daarom naar Darkwater Island om daar achter meer informatie te komen en je merkt dat het daar nog minder pluis is dan dat de naam doet vermoeden. En uiteraard merk je dat het al snel mis is op het eiland, als je een aangevreten orka ziet…

 

Eenmaal aangekomen op het eiland merk je al snel dat Pierce een echte speurneus is. Je moet mensen ondervragen en van alles onderzoeken. Hoe goed dit lukt hangt af van je statistieken. Heb  je een hoog charisma, dan zijn de eilanders makkelijker over te halen om jou waardevolle informatie te geven. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook specialiseren op medisch gebied, of chemisch. Zo kwamen we in de demo een pot met gas tegen die ons langzaam aan vergiftigde. Helaas konden we er niets mee doen, behalve wegrennen. Of een muurtekening die er van een afstandje leuk uit zag, maar waar we geen soep van konden maken.

Praten is wel het hoofddoel van het spel. Zo moet je ook relaties opbouwen met andere NPC’s . Kennen ze je niet, of heb je hen nog niet genoeg overtuigd, dan houden ze hun kaken stijf op elkaar. Als je wat opdrachten voor hen doet, of hen paait met andere overtuigingskracht, dan koelen ze wat af en geven ze je informatie. Die je daarna weer kan gebruiken in dialoogopties met andere NPC’s. Uiteraard heeft dit allemaal gevolgen. Zo kun je ook slechte informatie krijgen die ervoor zorgt dat je in de problemen komt. En dat is niet het enige probleem. Edward draait langzaam door op dat eiland en begint te hallucineren …

 

Hoewel developer Cyanide vooral ervaring heeft met het maken van games zoals Le Tour de France en Pro Cycling Manager, lijkt de game meer op de pen-and-paper RPG van Chaosium dan op het originele verhaal van HP Lovecraft. Chaosium heeft ook meegeschreven met het verhaal zodat het meer op een game lijkt dan op een verhaal.

Call of Cthulhu komt uit in december voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.